Де в Польщі українці можуть отримати допомогу?

Семаковська Тетяна 18:56, 24 Травня 2023

Допомога ea863

Посольство України в Республіці Польща підготувало алгоритм дій, який допоможе українцям знайти тимчасове житло або отримати іншу необхідну допомогу в країні перебування.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як знайти тимчасове житло?

Аби отримати допомогу громадяни, які приїхали до Польщі рятуючись від війни, мають:

  1. Ознайомитися з інформацією, розміщеною на офіційній сторінці Посольства України в Республіці Польща у розділі «Центр допомоги громадянам України» та на електронній сторінці, створеній Урядом Республіки Польща. 
  2. Зателефонувати на гарячі лінії допомоги тимчасово переміщеним особам Управління у справах іноземців Республіки Польща за номером: +48 47 721 75 75, до Фонду справедливості Республіки Польща, яким керує Міністерство юстиції, на номер: +48 222 309 900 або на гарячу лінію Управління Верховного комісара ООН у справах біженців: 800 012 948.
  3. Звернутися до найближчого Центру соціального захисту Республіки Польща (Ośrodek pomocy społecznej), Центру допомоги сім’ї Республіки Польща (Centrum Pomocy Rodzinie), Повітового староства Республіки Польща (Starostwo Powiatowe).
  4. Звернутися до представництв міжнародних організацій, громадських організацій, фондів, культурних, інтеграційних центрів. Наприклад, до Центру допомоги мігрантам (Caritas Polska), Блакитної точки (ЮНІСЕФ, УВКБ ООН), Фундації Польський форум міграційний (PFM), Fundacja Leny Grochowskiej, Фундації Український дім, Fundacja Ocalenie тощо.

2 c92f5Адреси осередків допомоги в Польщі. Інфографіка: Мінреінтеграції

Докладніше з алгоритмом дій та адресами українських дипломатичних установ у Республіці Польща шукачі притулку можуть ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Як українцям за кордоном отримати пенсію?

Раніше ми писали, що у Варшаві запрацював новий Центр медичного обслуговування громадян України, які прибули до Польщі у зв’язку з воєнними діями. Тут біженці з України можуть безоплатно пройти діагностику й отримати амбулаторне лікування у межах надання первинної медико-санітарної допомоги. Також центр надаватиме деякі види спеціалізованої допомоги.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 24 Квітня 2024
Студенти / фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, йдеться про те, коли молодь зможе навчатися 6-8 років, паралельно поєднуючи освіту з роботою.

Відповідна картка законопроєкту розміщена на сайті ВРУ.

Зміни у вищій освіті 2024 року

Відповідно до документа, можливості студентів у вищих навчальних закладах (ВНЗ) значно розширяться. Вони зможуть самостійно обирати предмети та курси, які відповідають їхнім інтересам та цілям.

Крім того,  студенти зможуть навчатися у зручному для себе темпі, прискорюючи або уповільнюючи процес відповідно до своїх потреб. Вони матимуть змогу закінчити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднувати з роботою та отримати спеціальність за 6-8 років.

Вибір спеціальності

Навчання студентів / фото ілюстративне

Згідно з новою системою вищої освіти, студенти зможуть самостійно обирати окрему спеціальність у галузі, на яку вони вступали. Наприклад, студент, який вступив на галузь “Соціальні науки” вивчає соціологію та політологію. Після проходження 50-120 кредитів за 1-2 роки, студент зможе обрати окрему спеціальність, як-от “Політологія”, і продовжити вивчати саме її.

Мінімальний обсяг аудиторних занять

Мінімальна кількість годин аудиторних занять раніше не регулювалося. Проте, зараз  бакалавр матиме 10 з 30 годин на роботу з викладачем у межах одного навчального кредиту, а магістр — 8 з 30 годин.

Зміни вибіркових курсів

Відповідно до документа, в площину вищої освіти вводять поняття “регульованих” та “нерегульованих” спеціальностей. До першої категорії увійдуть, наприклад, наступні спеціальності:

  • право;
  • атомна енергетика;
  • медицина;
  • військова служба.

Вони матимуть менше вибіркових курсів — 10% замість 25%. Окрім того, для них розроблять нові вимоги до компетентностей і результатів навчання, також передбачені державні іспити.

На противагу цьому, в нерегульованих спеціальностях, зокрема “Філологія” або “Фінанси”, збільшать кількість вибіркових дисциплін з 25% до 25-50%.

Зазначимо, що нові правила вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців для того, щоб відповідати стандартам ЄС.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Марія Лященко 13:00, 24 Квітня 2024
Закупівлі з бюджету / фото ілюстративне

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в минулому місяці? Аналізуємо закупівлі громади на порталі Прозорро. 

Званівська сільрада. Закупівлі

На початку березня Званівська сільська рада придбала електротехнічне обладнання, а саме 6 одиниць акумуляторів.

Електротехнічне обладнання / скриншот Прозорро
Електротехнічне обладнання / скриншот Прозорро

Йдеться про пуско-зарядний пристрій PULSO BC-40450, що  забезпечує короткочасне подання великої сили струму, яка необхідна  для запуску двигуна, в морози або при глибокому розряді акумулятора. А також 5 акумуляторів BOSH двох видів. Разом це вартує 37 400 тисяч гривень.

Також придбали канцелярське обладнання вартістю 8 тисяч гривень.

 Канцелярські товари / скриншот Прозорро
 Канцелярські товари / скриншот Прозорро

Послуги зберігання підручників та методичної літератури до кінця 2024 року вартували трохи менш як 2 тисячі гривень.

Зберігання підручників / скриншот Прозорро
Зберігання підручників / скриншот Прозорро

На оновлення пакетів програмного забезпечення для фінансового аналізу та бухгалтерського обліку “M.E.DOC” витратили 3 тисячі гривень. 

 Оновлення програмного забезпечення / скриншот Прозорро
 Оновлення програмного забезпечення / скриншот Прозорро

Званівська сільська рада також придбала радіоелектронний засіб  вартістю у 45 тисяч гривень. Це модуль генерації коливної частоти, щит КУПОЛ ЗМ, який перешкоджає радіоканалам управління БПЛА, Mavic та FPV дронів.

Радіоелектронний захист
Радіоелектронний захист / скриншот Прозорро

  Разом за березень витрати Званівської сільської ради становлять 94,5 тисячі гривень.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко
desktop WN6F 0011 subsydiya komunalka gaz groshi gryvni taryfy stanchak 1 4781e

Проблеми з комуналкою: що робити, якщо нараховують борг за неіснуючу воду чи газ

Від початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців. Однак, вже літом 2022 року, коли битва за місто набрала нових обертів, вже самі бахмутяни […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

13:00, 23.04.2024 Микола Ситник
Допомога ВПО у Вінниці

Куди переселенцям звертатися за допомогою у Вінниці

Вимушено переміщені особи у Вінниці можуть отримати юридичну чи психологічну консультацію, а також гуманітарну допомогу, або ж знайти безплатний центр для творчості дитини. Куди звертатися […]

13:00, 21.04.2024 Куряча Марія