Ароматний узвар на Різдво: три рецепти українського напою, які прикрасять святковий стіл

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:00, 24 Грудня 2024
Узвар / фото ілюстративне, iStock

Узвар — суто український напій, який має незвичний смак та величезну користь для здоров’я. Наші предки варили його на Різдво, Водохреще, а також на честь народження дитини. 

Редакція Бахмут IN.UA зібрала три рецепти легендарного узвару, які можна приготувати до святкового столу та потішити близьких.

Як зварити смачний узвар

Узвар — традиційний та дуже корисний напій, який варять із засушених яблук і груш. Крім них, в узвар часто додають й інші сухофрукти, а саме родзинки, курагу, чорнослив чи вишню.

Готувати узвар потрібно у спеціальній послідовності, який гарантує напою дивовижний аромат й насичений смак. Спочатку в спеціальну тару з водою кладуть засушені яблука, через 5 хвилин груші. Трошки пізніше, через кілька хвилин, в напій потрібно класти інші інгредієнти. В кінці можна додати лимонний сік, мед чи спеції.

Традиційний різдвяний узвар

Узвар із сухофруктів / фото ілюстративне, iStock

Ароматний узвар, який традиційно готували наші предки на Різдво. Він гарно доповнить Святвечір у колі сім’ї.

Для його приготування потрібні:

  • 3 літри води;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • 200 грамів сушених груш;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 100 грамів родзинок;
  • 4 або 5 столових ложки меду.

Приготування потрібно розпочати з підготовки інгредієнтів. Для цього потрібно розкласти всі сухофрукти по окремих ємностей і ретельно промити. Далі їх треба протримати в теплій воді протягом наступних 10 хвилин, злити воду і промити знову.

Наступним кроком потрібно налити в  каструлю 3 літри води і додати туди сушені яблука. Через 5 хвилин знаходження узвару на середньому вогні, потрібно додати груші, а ще через кілька хвилин —  родзинки та чорнослив. Увесь напій доводимо до кипіння та відразу вимикаємо. Додаємо мед, а далі даємо узвару треба дати трошки охолонути до кімнатної температури.

Узвар з гвоздикою та маком від Євгена Клопотенко

Маковий узвар / фото ілюстративне, iStock

Рецепт унікального рецепта від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко вже став досить популярним серед українців. Він поєднує у собі традиційний смак напою та унікальні нотки гвоздики й маку.

Для приготування узвару за цим рецептом потрібні:

  • 3 літри води;
  • 350 грамів сухофруктів або готовий набір для узвару;
  • 7 або 8 столових ложок меду;
  • 3 бутони гвоздики;
  • 1 столова ложка маку.

Приготування знову розпочинаємо з ретельного промивання сухофруктів під проточною водою. Далі викладаємо їх у велику каструлю та заливаємо 3 літрами води. Варимо на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, аби смак вийшов більш насиченим.

Далі вимикаємо вогонь та додаємо гвоздику і мак, перемішуємо та залишаємо узвар встигати до теплого стану. Далі додаємо мед, перемішуємо та знову чекаємо, поки напій не охолоне до кімнатної температури. 

Узвар з гранатовим соком

Узвар гарно доповнює традиційну кутю / фото ілюстративне, iStock

Незвичайне поєднання суто українського узвару з екзотичним гранатом створює смачне та дуже ароматне диво кулінарії, яке варто подати до столу.

Для приготування напою за цим рецептом потрібно:

  • 3 літри води;
  • 300 грамів сухофруктів;
  • 10 родзинок;
  • 1 склянка гранатового соку;
  • трошки цукру та меленого імбиру.

Знову приготування розпочинаємо з ретельного промивання сухофруктів, після чого кладемо їх у каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння, після чого виключаємо вогонь та додаємо жменьку промитих родзинок. Варимо суміш протягом 25-30 хвилин. За 10 хвилин до готовності вливаємо в узвар гранатовий сік, додаємо цукор та імбир.

Далі знімаємо напій з вогню та чекаємо, поки напій не охолоне до кімнатної температури. Рекомендуємо перед подачею процідити узвар, щоб сухофрукти не потрапили до келихів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Російські казкові персонажі й вимкнення світла: як окупанти відкрили головну ялинку в Маріуполі

Валентина Твердохліб 15:40, 23 Грудня 2024
Дітей розважали російські Дід Мороз і Снігуронька / фото Маріупольська міськрада

У тимчасово окупованому Маріуполі відкрили головну ялинку. Для людей влаштували концерт з піснями “про єдність з росією”, а дітей розважали персонажі російських мільтфільмів і казок.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Ялинка в Маріуполі

В окупованому Маріуполі відбулося так зване новорічне свято з відкриттям головної ялинки. Дійство організували на площі Свободи.

“Свято” пройшло в дусі російських традицій. На площі грав концерт, де виступали різні самодіяльні колективи. Репертуар пісень був присвячений вихвалянню росії і “єдності народів”.

Гостей “свята” розважали аніматори в костюмах персонажів російських казок і мультфільмів: Баби Яги, Альоші Поповича, Маші і Ведмедя. Для дітей влаштували розважальну програму з російськими новорічними персонажами — Дідом Морозом і Снігуронькою.

Маріупольці фотографуються з Бабою-Ягою / фото Маріупольська міськрада
Всі аніматори були перевдягнені в російських казкових персонажів / фото Маріупольська міськрада

Самим маріупольцям рівень організації “свята” не сподобався. Також люди поскаржилися, що після того, як на ялинці запалили вогні, у квартирах людей зникло світло.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

5 архівних фото Покровська: згадуємо місто у чорно-білих світлинах

Валентина Нетребич 15:00, 23 Грудня 2024
Станція Гришине, теперішній Покровськ / фото Вікіпедія

Покровськ має довгу і цікаву історію: місто є одним з найстаріших міст Донеччини. Спершу населений пункт назвали Гришине. Назва походить від річки Гришинка, що протікала поряд.
Покровськ перетворювався в культурний осередок, саме тут жив і працював деякий час у місцевій залізничній школі Микола Леонтович, автор славетного “Щедрика”.
Зараз росіяни наближаються до міста, намагаються знищити його.

Редакція публікує 5 архівних знімків Покровська.

Покровськ, архівні знімки

Покровськ, 1995 рік / фото Mykola Bilokon, центр міської історії

Покровськ, місто гуляють люди, на передньому плані бачимо трьох дівчат, позаду родини з дітьми, атракціон. Схоже, що це вихідний день. На вулиці 1995 рік.

Діти перетягують канат, 1997 рік / автор фото Mykola Bilokon, центр міської історії

Діти беруть участь в спортивному змаганні, перетягують канат, позаду вболівають їх товариші.

Місцевий ринок, 1997 рік / автор фото Mykola Bilokon, центр міської історії

Імпровізований ринок у Покровську, люди викладають товари з багажників автівок, аби вберегтися від спеки місцеві використовують парасольки.

Оглядове колесо, 1990 рік / автор фото A.I.Vinnychenko, центр міської історії

Так виглядало місцеве оглядове колесо в Покровську.

Маршрутка в місті 1990 рік / автор фото A.I.Vinnychenko, центр міської історії

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!




7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро

Як підготуватися до Яблучного Спасу в 2025 році: поради та прикмети

Яблучний спас — це християнське свято, яке за новим календарем відзначають 6 серпня. Традиційно у цей день в храмі освячують кошики із фруктами. Також віряни […]

Салат з фетою та холодний суп: п’ять рецептів з кавуна, які варто спробувати

Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна […]

12:00, 02.08.2025 Скопіч Дмитро

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро