Що подивитись на вихідних: 10 нових фільмів лютого 2025

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:20, 8 Лютого 2025
Бруталіст / скриншот

Кіноіндустрія постійно розвивається та пропонує глядачеві нові фільми та сучасні підходи до їх створення. Лютий 2025 — не виключення, адже підготував дуже багато цікавих новинок.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про 10 фільмів-новинок лютого 2025 року, які варто подивитися на вихідних.

Фільми, які варто подивитися на вихідних у лютому 2025

Вихідні — ідеальний час для відпочинку, а перегляд кіно допомагає розслабитися і зануритися в захопливий світ історій. Фільми створюють атмосферу затишку, дарують нові емоції та стають чудовим приводом для часу з родиною чи друзями. Особливо це правило працює щодо новинок кіноіндустрії.

Капітан Америка: Чудесний новий світ

Новим Капітаном Америка стане Сокіл / фото з відкритих джерел

“Капітан Америка: Чудесний новий світ” — фільм, який варто очікувати у лютому 2025 році. Ця стрічка продовжить історії, які розказують в фільмах кіновсесвіту Marvel.

В центрі сюжету буде не відомий Стів Роджерс у виконанні Кріса Еванса, а Сем Уїлсон (Ентоні Макі) — герой з ім’ям Сокіл. Саме він тепер стане носієм пам’ятного щита Капітана Америки, завдяки якому доведеться пройти немало труднощів аби вберегти світ від хаосу.

Сам пригодницький фільм стане 35-м фільмом у кіновсесвіті Marvel, п’ятим фільмом п’ятої фази та четвертим фільмом, присвяченим саме цьому персонажу. 

Відьмак: Сирени з глибин

Відьмак Геральт / скриншот

Анімаційний фільм Netflix, який невдовзі можна буде переглянути на платформі.

Стрічка продовжить розвивати розширений всесвіт Netflix, заснований на серії книг автора Анджея Сапковського. Вона глибше заглиблюється в минуле персонажа та адаптує нову історію письменника, а саме оповідання “Трохи жертовності”. 

Сюжет розвиватиметься навколо ранньої діяльності Геральта, як мисливця на монстрів. Діяльність героя занесла його в центр багатовікового конфлікту, де доведеться залагодити суперечку між русалками та жителями прибережного села на континенті.

Бруталіст

Лазло Тот / скриншот

Епічна історична драма “Бруталіст” виходить вже у лютому 2025 році. Саме ця стрічка має сім номінацій на “Золотий глобус” та може стати одним з фаворитів на цьогорічному “Оскар”.

В центрі сюжету фільму, який заснований на реальних подіях, опинився угорський єврей Лазло Тот — архітектор, який пережив нацистський концентраційний табір Аушвіц. Чоловік вирішує утекти з повоєнної Європи та шукати свою долю деінде. Це приводить його в Америку. Самотній чоловік оселяється в штаті Пенсильванія, де його одразу помічає заможний і видатний промисловець Гаррісон Лі Ван Бюрен. Той визнає його талант до будівництва та дозволяє йому працювати над власними проєктами.

Стрічка розповість важку історію життя архітектора-візіонера на новому континенті, де йому треба наново відбудовувати власне життя, кар’єру та навіть стосунки із дружиною Ержебет.

Носферату

Елен Хаттер та вампір Орлок / скриншот

Класична історія про вампірів, яку варто подивитися на вихідних. Вона вийшла у грудні 2024, але її досі можна подивитися в кінотеатрах. Історія стрічки розповідає про молоду дівчину, на ім’я Елен Хаттер, яка потерпає від постійних видінь. Це не єдина проблема в її житті, адже за нею постійно слідкує граф Орлок — давній вампір, який закохався у неї.

“Носферату” — це камерний рімейк однойменного німецького німого фільму, що з’явився на екранах у 1922 році. Він заснований на сюжеті роману Брема Стокера “Дракула”.

Їжак Сонік 3

Їжак Сонік та доктор Егмен / скриншот

Продовження відомої франшизи, заснованої на однойменній грі від SEGA — ще один фільм, який варто подивитися на вихідних у лютому. Він також підходить для перегляду з дітьми.

Сюжет продовжить історію, розпочату в попередніх фільмах франшизи. Сонік насолоджується мирним життям зі своїми друзями Тейлзом та Наклзом. Але їх спокій порушує поява Шедоу — неймовірного створіння, який володіє силою та швидкістю, котрі перевершують аналогічні показники у Соніка. Його мета — руйнація світу, в якому він вбачає причину власних страждань.

Соніку, Тейлзу і Наклзу тепер доведеться зробити все, щоб зупинити ворога та врятувати світ у захоплюючій та небезпечній подорожі.

Дім за склом

Дім за склом / скриншот

Незвичайна детективна стрічка, яку можна подивитися в кіно українською мовою на вихідних. Фільм розповість історію невеличкого міста, де стається трагедія — безвісти зникає молода дівчина прямо під час святкування випускного вечора, а разом із нею і її хлопець.

Слідство досить швидко знаходить докази того, що дівчина займалась незаконним розповсюдженням наркотиків через мережу. Вікторія — мати дівчини — не вірить в припущення слідства та розпочинає власне розслідування справи, під час якого вона повільно втрачає глузд та перетворюється на безжалісного монстра, готового йти по головах, щоб не зруйнувати свій комфортний світ.

Хранителі лісу

Головні герої стрічки “Хранителі лісу” / скриншот

Незвичайна історія в жанрі фентезі, яка заснована популярному у Німеччині романі для молоді за авторством Катею Брандіс — чудовий варіант для перегляду на вихідних усією сім’єю.

Стрічка розповідатиме історію Карага — підлітка-перевертня. він активно намагається стати частиною людського світу, одночасно з чим захищаючи природу. Таких, як він, називають хранителями лісу. Дізнавшись про те, хто він насправді, хлопця відправляють до спеціальної школи, де кожен учень є таким же захисником природи.

Пригоди Паддінгтона в Перу

Паддінгтон та його природи в Перу / фото з відкритих джерел, ПланетаКіно

Британська сімейна комедія вже доступна для перегляду в кінотеатрах України. Сюжет третьої частини франшизи, яка ґрунтується на низці оповідань Майкла Бонда. Фільм розповідатиме про те, як сімейство Браунів вирушає до Перу, щоб відвідати рідний край Паддінгтона та його тітку Люсі.

Однак вже на місці виявляється, що тітка Люсі зникла й начебто відправилася на пошуки скарбів Ельдорадо. Цей факт замучує усіх, окрім Паддінгтона. Він одразу вирушає на порятунок, а Брауни спішать за ним.

Любов зла

Комедійний екшн “Любов зла” / фото з відкритих джерел, Мультиплекс

Комедійний екшн, який вийшов на початку лютого 2025 року, вже зараз захоплює кінотеатри. Стрічка розповідатиме історію Марвіна Гейбла — рієлтора, який нещодавно отримав визнання за власну діяльність та нагороду.

Успішна кар’єра у сфері продажів житла не є першою справою в житті героя, адже раніше він був професійним вбивцею. Марвін завжди прагнув залишити цю сторінку власного життя в минулому, але деякі події повертають його у бізнес…

Народ VS Космо

Народ проти Космо / фото з відкритих джерел, Мультиплекс

Добра французька комедія в кінотеатрі — розповідатиме про собаку, котру звати Космо. Вона тричі покусала різних людей, а тому її мають приспати, адже такий закон. Господарі пса звертаються до адвокатки Авріл Луччіані. Вона не дуже бажає братися за ситуацію з неслухняним псом, але швидко змінює власну позицію. Причиною цього стали любов, яка існує між Космо та його хазяїном.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Семаковська Тетяна 12:00, 12 Жовтня 2025
Гарбузовий сезон / фото ілюстративне, Pexel

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото та відео гарбузових лате з найбільш відомих закладів столиці. 

Редакція підготувала для вас перелік кавʼярень на різний гаманець, де можна насолодитись пряним гарбузовим напоєм та скуштувати ніжні сінабони. 

Завертайло

Лате з кафе “Завертайло” / фото Instagram

“Завертайло” — коли гарбуз стає мистецтвом. Осінь у закладі виглядає як картинка з “Pinterest”. Кавʼярня вкутана ароматом свіжої випічки та пряних напоїв. Зіркою цієї осені стало гарбузове лате з підсмаженим маршмелоу, що “розлетілось” соцмережами (189 гривень). Фото з цим напоєм стало певним осіннім ритуалом серед киян. 

Скуштувати трендовий напій можна за адресами:

  • “Завертайло” на Подолі – вулиця Межигірська, 7;
  • “Завертайло” біля Софії – вулиця Володимирська, 24а.

Пироги та друзі

Сінабон з закладу “Пироги та друзі” / фото Instagram

Аромат бабусиної випічки посеред метушні столиці. У меню – сінабони з яблуком, фісташкою та вишнею (усі види – по 169 гривень). Яскравий аромат кориці зустрічає ще на порозі кавʼярні. Ця кавʼярня – ідеальне місце для спокійного чаювання осінніми вечорами або для недільного сніданку з родиною чи друзями. 

Скуштувати можна за адресами:

  • вулиця Павлівська, 17;
  • вулиця Гончара, 50.

Cafe 128

Сінабон з закладу “Cafe 128” / фото Instagram

Маленьке, затишне кафе на Володимирській, де сінабон подають теплим, а ніжний аромат випічки нагадує дитинство. Фірмовий десерт — сінабон коштує 135 гривень класичний, з ніжним кремом та корицею, приготований з тонкого тіста зі щедрою вершковою глазур’ю. У просторі “Cafe 128” – нічого зайвого, лише запашна кава, тиха атмосфера й відчуття тепла, той настрій, за який ми так любимо осінь.

Скуштувати сінабон у “Cafe 128” можна за адресами: 

  • вулиця Джона Маккейна 1а;
  • вулиця Івана Федорова 2а.

Мережа закладів Mery Berry

Mery Berry – мережа кавʼярень в Україні, яка щороку презентує гарбузове меню. Тут можна спробувати класичне гарбузове лате (від 95 до 120 гривень), гарбузовий гарячий шоколад (від 125 до 165 гривень) та гарбузове хот-смузі (від 125 до 165 гривень) – густе, солодкувате та пряне. 

Локації у Києві:

  • ТРЦ Проспект;
  • ТРЦ Dream Town;
  • ТРЦ SkyMall;
  • ТРЦ Глобус;
  • ТРЦ Піраміда;
  • вулиця Прорізна, 21;
  • ТРЦ Respublika Park;
  • Epiland Чабани.

Міське кафе “Хармс” 

Міське кафе “Хармс” / фото Instagram

Міське кафе “Хармс” — київська класика для поціновувачів спокійного ритму і смачної кави. Восени у закладі зʼявляється сезонне меню – гарбузове лате (155 гривень) та гарбузове какао (150 гривень). Обидва напої готують з додаванням натурального пюре гарбуза та суміші прянощів. Інтерʼєр закладу нагадує бібліотеку – мʼяке світло, затишні столики та безліч старих книг. 

Заклад розташований за адресою вулиця Володимирська, 45а.

Milk bar

Milk bar, гарбузове латте / фото Instagram

Один з найвідоміших закладів Києва повернувся зі своїм осіннім хітом – Pumpkin Spice Latte (гарбузове лате) зі збитими гарбузовими вершками. Також у закладі можна скуштувати Run Pumpkin Run – кавовий напій з молочно-гарбузовим киселем і вершками, до якого навіть можна додати протеїн. Обидва напої коштують 165 гривень.

Заклад має декілька локацій у столиці, а саме:

  • вулиця Хрещатик, 38 (ЦУМ – 7 поверх);
  • вулиця Шота Руставелі, 16;
  • вулиця Казимира Малевича 87п;
  • вулиця Князів Острозьких, (Kyiv Food Mall).

Tisto

“Tistо”, гарбузове лате / фото Instagram

“Tistо” – заклад, у якому поєдналися сучасний інтерʼєр та затишна атмосфера домашньої кухні. Тут варто спробувати гарбузове лате (від 150 до 180 гривень) або його особливу варіацію – “Зігріваюче гарбузове лате” з пряним бренді (180 до 210 гривень). Теплий та пряний напій, з мʼяким післясмаком та легким ароматом спецій, який подають у затишній залі кавʼярні. 

Заклад розташований за адресою: вулиця Костянтинівська, 23.

Кафе “Стріла” 

Кавʼярня сучасна, але водночас затишна: тут можна загубитись серед ароматів кави та запашної випічки. Сінабони у “Стрілі” можна скуштувати у декількох варіаціях: класична начинка з корицею, карамель-мигдаль, полуниця-вершки, вишня-фісташка (вартість – до 150 гривень) Мʼяке тісто та вершковий крем з корицею – класика, до якої хочеться повертатись. Ідеальний варіант для доповнення до кави чи травʼяного чаю.

Заклад розташований за адресою вулиця Січових Стрільців, 10.

Anthracite Coffee

Сінабон з закладу “Anthracite” / фото Instagram

Anthracite — кавʼярня про мінімалізм. Їхній сінабон коштує 135 гривень), його подають з ніжним вершковим соусом у варіаціях: класика з корицею, фісташка або солона карамель. Усе просто та збалансовано: ароматна кава ідеально поєднується зі запашною осінньою випічкою. Anthracite coffee – кавʼярня для тих, хто любить стриману естетику і точність у деталях. 

Заклад розташований за адресою вулиця Цитадельна, 7.

Дружба

Сінабон з закладу “Дружба”

Осінній мастхев закладу – сінабон “Дабл фісташка” коштує 140 гривень. Тісто – мʼяке та повітряне, з ароматом карамелізованого цукру, а крем, настільки ніжний, що тане у роті з першого шматочку. Солодкий аромат сінабону ідеально поєднується з капучино чи какао.

Заклад розташований за адресою бульвар Марії Примаченко, 3.

До теми:

Примітка. Над текстом працювала практикантка Софія Чорнобай.

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро