Благодійний фонд Лілії Ребрик відновив видачу продуктових та гігієнічних наборів для ВПО. Їх отримують усі переселенці, які правильно оформлять заявки на допомогу. Щоб отримати допомогу в Києві ВПО потрібно:
відправити листа (у листі вказуєте особисті дані та гуманітарні потреби) на адресу [email protected]
до заявки потрібно прикріпити ІПН та довідку ВПО;
описати вашу історію (поясніть, чому саме вам потрібна допомога та напишіть, що гарантуєте фотозвіт отриманої допомоги).
Фотозвіт гуманітарної допомоги від БФ / скриншот
Зверніть увагу, якщо ви надсилали запит без документів, а зараз досилаєте їх додатково — ви автоматично переміщуєтесь нижче по черзі, а відтак зменшуєте свої шанси. На отримання допомоги ВПО запрошують по черзі.
Посилок поштою тим людям, які живуть у Києві не відправляють, це можливо у виняткових обставинах. Фонд не допомагає фінансово, але надає продукти, гігієну, іграшки, одяг, проводить мотивуючі зустрічі й заходи для діток і дорослих.
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради
Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.
Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.
Підбиваний борщ із Роздолівки
У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.
“У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.
Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.
Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки
Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.
Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.
Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.
Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.
В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.
В одній із російських пропагандистських груп Бахмута опублікували інформацію про те, що окупанти нібито знайшли православні ікони у приватному секторі міста. Відомо, що таким чином вивезли два екземпляри: перший — розміром 50×80 сантиметрів, а другий — 100×50 сантиметрів. Наразі вони знаходяться у Бєлгородській області.
Варто зазначити, що у коментарях користувачі пишуть, що зазначені церковні реліквії могли бути вивезені зі Свято-Миколаївського храму у східній частині Бахмута, відомій місцевим як “Забахмутка”.
Що передувало
Раніше редакція Бахмут IN.UA повідомляла, що митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан (який служить у так званій “днр”) ймовірно викрав з Бахмута ікони, мощовики та інші церковні реліквії з кількох храмів міста. Зараз вони перебувають у храмах тимчасово окупованої Горлівки.
Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]
Росіяни вчергове викрали ікони з Бахмута, які, ймовірно, знаходилися у Свято-Миколаївському храмі у східній частині міста. Про це повідомили російські ЗМІ. Росіяни викрали ікони з […]
У російських пропагандистських каналах з’явилося нове відео з тимчасово окупованого Бахмута. В об’єктив окупантів потрапила вулиця Незалежності — одна з центральних магістралей міста. Редакція публікує […]
Більші ніж 4,6 млн українців отримали статус внутрішньо переміщених осіб і не можуть повернутися у власні домівки чи то через окупацію, чи то через руйнацію […]
Російські окупанти зайшли в Покровськ. Одна з ворожих диверсійно-розвідувальних груп змогла проникнути в центр міста. Там вони розстріляли декількох цивільних. Про це повідомляють бійці 7 […]