Він захищає Бахмут, вона береже дітей: як родина Бойко з Іванівського переживає війну

Семаковська Тетяна 21:22, 4 Листопада 2022

обкладинка 77cc0Війна розділила багато родин: замість теплих домашніх вечорів, обіймів і всілякої підтримки, чоловіки та жінки вимушені радіти нечастим телефонним розмовам, й це цінують понад усе в умовах відсутності зв’язку, і постійної небезпеки. Історію Олени та Анатолія Бойко, які вимушені жити в таких умовах, читайте в матеріалі.

 

Після початку повномасштабної війни Росії проти України, Олена з трьома меншими дітьми переїхала на Тернопільщину, старша донька живе у Києві. 

«Троє біля мене: 11 років, 6 й 2 роки 9 місяців», – лагідно розповідає матір. 

зображення viber 2022 11 03 13 15 17 628 c3fa2                                   Олена з доньками Тетяною та Меланією, та синами Матвієм і Тимофієм

Під Бахмутом залишилися чоловік-військовий та мама разом братом і сестрою. Будинок родини постраждав від російських обстрілів.

До війни Олена Бойко проводила розважальні заходи в сільському клубі. Жінка каже: любила свою творчу роботу за можливість працювати з людьми.

«З 17-го року я працювала. І маючи діток малесеньких, вони в мене виросли там. Організовувала дні села, різні посиденьки, для дітей забавки. У нас гуртки були прикладного мистецтва. Самі потихеньку брали участь в різних грантах. Вигравали, щоб наше село процвітало».

зображення viber 2022 11 03 13 17 06 029 f92aa

Олена в селі Іванівське Бахмутської міської громади 

1 422ef

Олена Бойко ведуча розважального заходу

До війни Олена писала вірші про природу та любов. А напередодні російського вторгнення вперше написала вірш про війну, тепер ця тема є в кожній її поезії.

«В мене якесь, мабуть, відчуття було, що щось буде. В мене перший вірш у цьому році з’явився 22 лютого: «Как много боли в слове «война». Я його написала за ніч», ‒ каже Олена Бойко.

Чоловік Олени – Анатолій Бойко, з осені 2014-го військовий 54 окремої механізованої бригади. Через службу, чоловіка часто не було вдома. Рано вранці 24 лютого, в день повномасштабного вторгнення російських окупантів, Анатолій подзвонив дружині та сказав: «Альона бережи дітей, почалася війна».

«В мене почалася така паніка, похололо все всередині. По-перше, я за нього дуже злякалася. Він мені нічого не пояснив і не виходив на зв’язок десь майже добу, бо там в них були свої завдання». 

В Іванівському жінка з трьома дітьми жила до квітня, потім Анатолій вивіз родину з Донецької області: спочатку у Новомосковськ на Дніпропетровщині, згодом перевіз на Тернопільщину до родичів. Олена Бойко каже: завдяки рішенню чоловіка двоє синів та донечка не побачили жахів війни.

«Я дуже вдячна своєму чоловіку, що він нас дуже рано вивіз, що мої діти не отримали великий емоційний стрес. Ми чули, були тоді прильоти, було страшно, було гучно, але не так, як зараз там (у Бахмуті – ред.) – взагалі жах», ‒ розповіла Олена.

Дружина та діти сумують за батьком, кожного дня чекають дзвінка чи повідомлення від нього. Чоловік дзвонить, коли є зв’язок, каже  Олена Бойко, про війну говорить мало.

«Він взагалі намагається не обтяжувати всіма цими питаннями, щоб я не хвилювалася. В серпні, коли йому дозволили нас сюди перевезти, допомагав нам речі перевозити першої необхідності. Ми його крайній раз тоді бачили».

зображення viber 2022 11 03 13 16 14 385 c7d5cАнатолій Бойко

Військовий говорить, що не бачив родину з серпня і дуже сумує за ними. Каже, що дружина здійснила його мрію:

«Вона в мене молодець ‒ народила мені мрію життя ‒ донечку!» 

Сержант роти Анатолій Бойко розповів: часу на відпочинок немає. Чоловік відповідає за евакуацію зламаної техніки військових, її ремонт та повернення на бойові позиції. Нині Анатолій під Бахмутом.

Каже, на війні взаємопідтримка військових ‒ це жарти та спільне бажання перемогти російських окупантів.

«Важкувато, але ж ми не піддаємося і надіємось що переможемо. Якщо сказати коротко, то духом не падаємо».

Росіян військовий називає нелюдами, які не можуть перемогти. 

«Дуже багато їхніх загиблих (росіян – ред.), техніки їх багато побитої. Я не розумію чому вони взагалі прийшли сюди. Вони воюють, але в основному мирні жителі страждають. Це їхня тактика, вони не люди просто. Вони не можуть перемогти й ото починають. Навіть взяти для прикладу Бахмут: не можуть захопити, здалеку знищують. Знищують все. Їм все одно куди стріляти, по чому стріляти, аби стріляти», ‒ розповів Анатолій Бойко.

Від цивільних захисник очікує взаємопідтримки: 

«Хотілося б миру, щоб люди трималися, щоб були дружніші. Один одному допомагали. Моя жінка виїхала, от люди, які там живуть, – допомагають».

зображення viber 2022 11 03 13 17 07 708 f7da8

Олена Бойко

«Іноді в мене таке враження, як ніби розірвали мене на чотири частини. Перша частина живе з мамою в Іванівському: вона не хоче покидати свою домівку, там вона із сестрою та старшим братом. А душа моя завжди там, завжди біля неї. Друга моя частина знаходиться біля чоловіка 24/7. Завжди чекаю дзвінка, завжди чекаю на якесь повідомлення. Знаєте, дуже важко. Третя частинка з моєю старшою донькою в Києві, вона в мене вчиться  й наразі живе у Києві. Ну а решта тут – з моїми меншими дітками», ‒ розповіла Олена Бойко.

На Тернопільщині Олена допомагає волонтерам, робить знайомим манікюр з покриттям, гуляє з дітьми на природі та виготовляє ручні вироби.

«Потрібно себе чимось зайняти. Знаєте, як ото чекаєш кожну новину, кожну світлину, яка приходить з якимись руйнуваннями і просто вмираєш над цією світлиною. Наче ти як отой будинок рухнула», – ділиться жінка.

зображення viber 2022 11 03 13 15 33 675 b7952

Олена Бойко допомагає волонтерам на Тернопільщині 

Каже, що основна мотивація жити і не втрачати надії це діти. А відновлюватися допомагає творчість.

«Мене тримають, мабуть, діти – це моє натхнення, це моє життя. Це мій всесвіт. Я живу заради них і вони мене тримають у цьому світи в такому стані. Я намагаюся скидати з себе негатив віршами або щось роблю руками. Я дуже люблю творче щось таке: ліпити, клеїти. Тож з дітьми щось створюємо. Нещодавно робили ангелики-обереги хлопцям з територіальної Кременецької громади: поїхали хлопці ‒ на нуль відправили», ‒ каже Олена.

зображення viber 2022 11 03 13 16 39 401 e0815

Матвій, Меланія та Тимофій Бойко 

В Іванівському вулицю де стоїть будинок Олени, обстріляли росіяни. У квартирі жінки вибиті вікна, уламками снарядів пошкодило покрівлю. Олена каже: брат намагається щось ремонтувати, щоб зберегти помешкання.

«Бо все-таки надія є що ми колись же додому повернемось. Щоб було нам з дітьми куди повертатись. Обов’язково, тільки додому. Будемо працювати на те, щоб відновити своє рідне село. Все відновити, щоб діти ходили в рідну школу, щоб все було так, як раніше. Навіть буде ще краще, завдяки нашим хлопцям (військовим – ред.)», ‒ розповіла Олена Бойко.

Під час війни потрібно не опускати рук та йти вперед, каже Олена.

«Потрібно старатися себе відновлювати: шукати себе в нових подіях, в нових відкриттях, щось десь робити. Вірити в те, що наші хлопці переможуть, вірити у свою країну, любити свою державу. Молитися за всіх і кожного. Тому що, мені здається, що молитва нас відновлює».

зображення viber 2022 11 03 13 17 07 387 93c74

Олена в селі Іванівське Бахмутської міської громади 

Фото Олени Бойко

Читайте також: Тренерка з Бахмута Олена Ковригіна відновила бізнес на Сумщині

Додавайтесь до нашого Телеграм-каналу Бахмут живе тут та підписуйтесь на Інстаграм, щоб отримати новини про Бахмут та його жителів.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]