Мін’юст шукає свідків російської агресії на Донбасі

Семаковська Тетяна 20:16, 8 Серпня 2017

У зв’язку з агресією РФ проти нашої держави та для захисту інтересів українського народу та держави України за допомогою правових засобів розпочато низку процесів у міжнародних судових органах з метою притягнення РФ до відповідальності.

 

З цією метою за сприяння руху “Сильні громади” здійснюється пошук свідків російської агресії на Донбасі. Кого ми розшукуємо:

–     безпосередніх очевидців збройної агресії РФ на Донбасі;

–  очевидців порушень прав людини на Донбасі з боку російських військових та представників так званих “ДНР” та “ЛНР”;

– наявність у розпорядженні фото- та відеоматеріалів, що підтверджують агресію РФ проти України.

Зазначена інформація буде використана Україною в якості доказової бази у міжнародних судових органах з метою притягнення РФ до відповідальності за порушення прав людини на Донбасі.

Якщо Ви володієте такою інформацією, будь ласка, пишіть на електронну скриньку руху “Сильні громади” [email protected] із зазначенням характеру інформації або ПРЯМО на спеціальну е-скриньку Міністерства юстиції України [email protected], або заповніть спеціальну ФОРМУ ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ. Довідки за телефонами: 050-752-25-21; 097-661-44-09; 063-741-52-47 (Денис Бігунов, цілодобово).

Пам’ятайте! Ваша інформація може допомогти юридично довести вину Російської Федерації у розв’язанні та веденні неоголошеної агресивної війни проти України.

Ебаут та Палає: підбірка ресурсів на гендерну тематику

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:30, 7 Травня 2024
Ресурси на гендерну тематику / ілюстрація Бахмут IN.UA

Чоловік повинен заробляти гроші, а жінка має бути “хранителькою домашнього вогнища”. Ймовірно хоча б раз у житті ви чули такі твердження, які насамперед продовжують популяризувати через насаджені стереотипи щодо чоловіків та жінок. Але чи можна з цим боротися та як?

Редакція Бахмут IN.UA публікує список просвітницьких ресурсів з гендерної тематики, які пришвидшують інтеграцію ідей соціальної рівності в маси.

Сучасні українські гендерні блоги

Редакція Бахмут IN.UA запитала у власних читачів і читачок у Telegram, чи цікавляться вони різними українськими ресурсами, які висвітлюють гендерну тематику. Участь в опитуванні взяли понад 150 осіб. Згідно з результатами, лише 3% опитаних знають про існування такого контенту та регулярно дивляться його, 62% знають про їх існування, але не вивчають їх. Також виявилося, що 35% опитаних не знають про ресурси, які висвітлюють гендерну тематику, та не розуміють, для чого вони.

Такі результати можуть говорити про те, що ідея гендерної рівності — це те, чому заважають сталі уявлення громадян про соціальну роль чоловіків та жінок в Україні. Ділимося підбіркою цікавих ресурсів, які доступно пояснюють про гендерну рівність на прикладі побутових речей і явищ, як от бюджет родини, декрет жінок та чоловіків тощо. 

“Гендер в деталях”

Гендер в деталях / ілюстрація з відкритих джерел

Гендер в деталях” — цей ресурс вважається одним з найбільших україномовних популяризаторів ідей гендерної рівності та фемінізму. Це – спеціалізована платформа для громадського діалогу, наукових досліджень та обміну різною корисною інформацією, де можна знайти багато різних матеріалів. До вашої уваги на їхньому сайті подаються наступні способи передачі корисної інформації для суспільства:

  • тематичні огляди;
  • переклади закордонних новинок і класики;
  • журналістські розслідування;
  • наукові статті;
  • актуальні дослідження;
  • статистика;
  • практичні поради;
  • приклади з життя;
  • гумор;
  • блоги;
  • відео і фото.

Теми матеріалів також різняться. Тут пишуть як про сексизм та гендерну нерівність, так і про інклюзивність або українську ЛГБТК+ спільноту.

“Повага — кампанія проти сексизму”

Банер ресурсу “Повага — кампанія проти сексизму” / ілюстрація з відкритих джерел

Інший ресурс — “Повага — кампанія проти сексизму“. Він має певну особливість — спрямований на висвітлення та реагування на випадки, пов’язані з проявами сексизму в українських медіа та на політичному рівні. Крім того, матеріали часто відображають загальний стан справ з теми гендерної рівності та справедливості в українському суспільстві.

На офіційному сайті платформи можна знайти як статті та лонгріди з відомими діячами й діячками, так і незвичайні авторські тексти в колонках. Зазвичай в них пишуть про:

  • протидію сексизму в суспільстві;
  • жіночий досвід у пізнанні світу;
  • тілесність, бодіпозитив;
  • материнство;
  • домашнє насилля;
  • фемінізм;
  • цькування в соціальних мережах.

Окремо варто виділити те, що на сайті регулярно публікують есе та оповідання різних авторів, які, за допомогою існуючих засобів художньої літератури, переосмислюють дійсність нашого суспільства в ключі гендерної теми.

“Жінки — це 50% успіху України”

Гендерна рівність / фото ілюстративне

В інтернет-просторі також можна зустріти проєкт “Жінки — це 50% успіху України“.Ця соціальна ініціатива спрямована на підтримку жінок та їхньої ролі в громадському та політичному житті країни. На сайті проєкту часто публікуються матеріали широкого пулу авторів та авторок, зокрема і фрілансерок.

Головна тема всіх матеріалів — гендерно-інклюзивне відображення стану справ у суспільствах як України, так і країн світу, зокрема — як гендерну рівність реалізовують країни ЄС та США.

“Слей шоу”

Анонс “Слей Шоу” / ілюстрація Суспільного

Поповнити свої знання з теми гендерної рівності можна не лише на веб-ресурсах, але й на просторах відеохостингу YouTube. Одним із найбільш популярних серед таких можна назвати “Слей шоу” — блог “Суспільного”, який веде Марія Тучка.

Кожне відео на каналі “Слей шоу” — це демонстрація ідей фемінізму на прикладі звичайних аспектів життя кожної людини, наприклад, стосунків або краси. На каналі також часто виходять розмови з різними експертами та експертками щодо культури, історії та навіть політики.

“ебаут”

Логотип проєкту “ебаут” / фото з відкритих джерел

Інший гендерний проєкт на YouTube отримав назву ебаут“. Головною особливістю цього каналу вважається концепція — це справжнє розмовне шоу з експертами й експертками різних сфер життя, де обговорюються важливі теми для суспільної гендерної рівності, наприклад, бізнес для жінок або їх роль в умовах сучасної війни з росією. 

Ці блоги допомагають зруйнувати міфи про застарілі догми щодо обох статей, адже й досі ми можемо зустрічати у соціумі стереотипи щодо жінки або чоловіка. Дивитися просвітницькі блоги можна разом з дітьми, аби формувати їх здоровий світогляд, також ви можете показати випуски своєму партнеру/партнерці й разом обговорити. Врешті-решт послухати цікавий блог на фоні допоможе з користю провести час.

“Палає”

Засновниці проєкту “Палає” Яна Брензей та Емма Антонюк / скриншот

Проєкт “Палає” — розмовне шоу в форматі звичайного діалогу з оглядом  різних аспектів суспільства: політики, культури, війни, мови, тощо.

Інколи на каналі виходять структуровані відеоролики на гендерну тематику, де ведучі розповідають та показують різні сталі стереотипи про жінок, зокрема, про їхні образи в рекламах або про те, які проблеми має жіночий одяг.

Виділити варто також наявність відео на майже 1 годину, де ведучі спілкувалися на тему фемінізму та міфів, які заважають інтеграції ідей цього руху в життя кожної людини.

“Жданя говорить”

Ведуча каналу “Жданя говорить” / скриншот

Далеко не усі YouTube-канали, які зробили висвітлення гендерних проблем у суспільстві своєю головною тематикою, мають велику технічну базу. Таким, наприклад, можна вважати канал “Жданя говорить“, який веде дівчина з рубцями на обличчі. Вона розповідає про наявні проблеми в суспільстві, які пов’язані з гендерними стереотипами, а також розкриває суть фемінізму та бодіпозитиву на власному прикладі.

Який із ресурсів чи проєктів припаде вам до душі — справа індивідуальна. Головне — черпати інформацію і розвиватися.

Матеріал створений у співпраці з Волинським прес-клубом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сили оборони спростували інформацію про підрив мосту біля Часового Яру

Валентина Славінська Славінська Валентина 10:20, 7 Травня 2024
Часів Яр / фото з відкритих джерел

Спікер оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” Назар Волошин спростував заяву голови Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Івана Тимочка про нібито знищення українськими військами мосту через канал Сіверський Донець-Донбас біля Часового Яру

Про це Назар Волошин повідомив у ефірі телемарафону.

Підрив моста: Часів Яр

Раніше Іван Тимочко заявляв в етері Еспресо, що Сили оборони України нібито підірвали міст через канал Сіверський Донець-Донбас біля Часового Яру, аби перешкодити просуванню російських загарбників. Однак пізніше спікер ОСУВ “Хортиця” Назар Волошин спростував цю інформацію в ефірі телемарафону

“Можу зазначити, що ЗСУ міст через канал Сіверський Донець-Донбас не підривали. Навпаки — було так, що наші підрозділи відбудовують міст для того, щоб мати шляхи сполучення. І саме коли йшов процес, коли наша вантажівка перебувала там і привезла будматеріали, по ньому влучили FPV-дрони”, — заявив він.

Відновлення мосту для логістики

За словами Волошина, українські підрозділи не руйнували, а навпаки, відбудовували цей міст для забезпечення шляхів сполучення. Під час робіт з відновлення переправи по ній влучили ворожі дрони, пошкодивши транспортний засіб, але без втрат серед особового складу.

Волошин наголосив, що ситуація в районі Часового Яру залишається під контролем Сил оборони України. Російські окупанти намагаються атакувати місто з флангів, але поки що їм не вдається відкинути українські війська.

Читайте більше:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Ебаут та Палає: підбірка ресурсів на гендерну тематику

Чоловік повинен заробляти гроші, а жінка має бути “хранителькою домашнього вогнища”. Ймовірно хоча б раз у житті ви чули такі твердження, які насамперед продовжують популяризувати […]

11:30, 07.05.2024 Скопіч Дмитро

Сили оборони спростували інформацію про підрив мосту біля Часового Яру

Спікер оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” Назар Волошин спростував заяву голови Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Івана Тимочка про нібито знищення українськими військами мосту через канал […]

Евакуація з Торецька

Евакуація з Торецька: оголошено нову область для прийому ВПО

Мешканці Торецької громади Бахмутського району мають змогу безплатно евакуюватися до Волинської області. Евакуаційний автобус відправиться у п’ятницю, 10 травня. Про це повідомляє Торецька міська військово-цивільна […]

Росіяни хочуть прорвати оборону, аби вийти до Покровська — Сирський

ЗСУ стоять в обороні на Покровському та Курахівському напрямках. Відомо, що саме тут зосереджені основні ударні сили ворога, який намагається прорвати оборону наших військ та […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 803

Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення […]