Оздоровлення дітей з Бахмута: хто й куди може поїхати за державний кошт?

Семаковська Тетяна 16:52, 5 Червня 2023

БАХМУТ 32 4ca19Зазвичай літом батьки прагнуть всіма можливими способами оздоровити своїх дітей, хтось відправляє чадо в село до бабусі, а хтось просто намагається відпочити вдома та наїстись вдосталь фруктів. Чимало батьків дітей також збирали на відпочинок в табори, однак війна суттєво вплинула на фінансову спроможність українців.

Чи зможуть цього року відпочити юні бахмутяни за державний кошт, та де саме редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у пресслужби Бахмутської міськради.

Програма відпочинку дітей за державний кошт почалася з 1 червня

У Бахмутській міськраді повідомили, що з 1 червня розпочалася реалізація пілотного проєкту, за якою будуть надавати та оплачувати послуги з оздоровлення та відпочинку дітей. Мова йде про тих дітей,  які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, з державного бюджету за принципом «гроші ходять за дитиною», відповідно до постанови Кабміну.

Примітка: Постанова Кабміну від 09.05.2023 №462 передбачає реалізацію експериментального проєкту, який допомагатиме юним українцям оздоровитися. Під цю постанову підпадають діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, зокрема в дитячих оздоровчих таборах, державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні.

Які діти підпадають під категорію особливої соціальної уваги?

Отримати путівку зможуть родини з дітьми віком 7-18 років, які опинились в найбільш складних умовах. Тобто,  є малозабезпеченими та мають дітей, які належать до таких категорій як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї  та проживають і отримують допомогу малозабезпеченій сім’ї в одній із областей: 

  • Дніпропетровська;
  • Донецька; 
  • Запорізька;
  • Київська;
  • Луганська;
  • Миколаївська;
  • Сумська;
  • Харківська;
  • Херсонська;
  • та Чернігівська.

Батьки цих дітей зможуть отримати кошти для оздоровлення та відпочинку у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для дітей віком 6-18 років. Це 14,165 тис. гривень на одну дитину. 

Зазначимо, що першочергове право на оздоровлення мають наступні категорії: 

  • діти сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з прийомних сімей;
  • діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районах бойових дій;
  • діти загиблих Захисників та Захисниць України;
  • діти учасників бойових дій;
  • діти з інвалідністю (за відсутності протипоказань);
  • діти з малозабезпечених сімей;
  • та діти з багатодітних сімей.

Діти з Бахмута з особливою потребою в соціальній увазі отримають путівки

b6e 38 c75b4

Відпочинок для дітей планують організувати й в Карпатах. Фото: з відкритих джерел

На сьогодні вже розробили проєкт Порядку організації заходів з відшкодування вартості путівки з бюджету Бахмутської міської територіальної громади та обласного бюджету безпосередньо до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку для оздоровлення або відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Мова йде також про тих діток, які зареєстровані або задекларовані на території Бахмутської міської територіальної громади та евакуювались за її межі, яким визначається механізм організації оздоровлення або відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки за принципом «гроші ходять за дитиною». Кошти за путівку будуть відшкодувати безготівковим шляхом.

Після затвердження необхідних документів на обласному та місцевому рівнях розпочнеться направлення дітей з Бахмутської міської територіальної громади до закладів оздоровлення та відпочинку дітей.

Читайте також: Онлайн-вечірка чи тур у Карпати: як відсвяткувати випускний у 2023 році

Куди планують везти дітей та на який час? 

Кошти, які батьки отримають для оздоровлення дітей вони зможуть використати для придбання путівки або відпочинок дитини в одному з таборів вищої категорії, які розташовані в Карпатському регіоні.

Це Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька та Тернопільська області. Відпочинок триватиме терміном 14 або 21 день.

Обрати заклад  для оздоровлення або відпочинку дитини в одному з таборів вищої категорії та перевірити наявність отримувача в переліку можна за цим посиланням:  https://rstmo.ioc.gov.ua/mop/e-health

Скільки коштів виділила Бахмутська міськрада на оздоровлення дітей?

385732 1 eea01

Дівчинка з грошима. Фото: з відкритих джерел

Для реалізації оздоровчої кампанії у 2023 році, з бюджету Бахмутської міської територіальної громади виділили понад мільйон гривень, а саме 1 448, 75 тис.гривень. 

Також очікується виділення коштів з обласного бюджету для фінансування заходів з оздоровлення та відпочинку дітей у 2023 році на умовах співфінансування. Таким чином, для організації відпочинку для дітей планують витратити 2 897,5 тис.грн. (у т.ч. 1 448,75 тис.грн – кошти бюджету Бахмутської міської територіальної громади та 1 448,75 тис.грн – кошти обласного бюджету).

Діти пільгових категорій зможуть оздоровитися в КП «Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини». Нагадаємо, що його раніше було релоковано з Донеччини до Закарпатської області, у Мукачівський район, с.Карпати. Тут вартість оздоровчої зміни тривалістю в 21 день становить 23 750 грн.

В Бахмутській міськраді повідомили, що через війну в Україні та ведення активних бойових дій на території Донеччини — на 2023 рік по головному розпоряднику бюджетних коштів – Управлінню освіти Бахмутської міської ради не передбачені кошти на оздоровлення дітей.

Чи плануються онлайн-табори для дітей?

Gotuyemosya do navchalnogo roku pryntsypy ta metody organizatsii onlay n navchannya e1656010350854 1b25a

Табори онлайн також будуть. Фото: з відкритих джерел

Вже з 01 червня на базі навчальних закладів, які підпорядковуються Управлінню освіти будуть проводитися заходи для організації відпочинку та дозвілля учнів під час літніх канікул:

Свою роботу вже почав літній онлайн майданчик для школярів  «Позашкільник», він працюватиме до 26 червня.

Також на базі освітніх осередків Центрів підтримки мешканців Бахмутської міської територіальної громади в містах Київ, Дніпро, Полтава, Харків, Кривий Ріг, Жовті Води, Одеса у червні 2023 будуть проводитися активні офлайн заходи щодо відпочинку дітей. Слідкуйте за сторінками Центрів у своєму місті. Повний перелік локацій Центрів та їхніх соцмереж можна переглянути у нашому матеріалі: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Відпочинок у Львові та Києві для юних бахмутян? 

Учні загальноосвітніх шкіл середньої та старшої ланок з міста Бахмут зможуть відпочити у Львівській області в рамках проєкту «Пізнай Львівщину». 

Загалом, планується в 4 зміни з червня по серпень. Усі витрати, крім проїзду, фінансуються в рамках проєкту. Крім того, влітку 2023 року продовжать співпрацю з медичним Центром психологічної реабілітації «Джерело». Тут також будуть відпочивати юні бахмутяни, зміни розраховані на два тижні. 

Загалом ж, протягом навчального року понад 200 дітей віком від 6 до 12 років Бахмутської громади пільгових категорій, в т.ч. ВПО, мали змогу відпочити та пройти реабілітацію в центрі. Перебування в центрі для дітей з Бахмута є абсолютно безкоштовним, батьки забезпечують лише проїзд до «Джерела» і в зворотному напрямку.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Хто з українців може отримати кредит на доступне житло

Семаковська Тетяна 16:20, 25 Квітня 2024
Новобудова 9bc56
Новобудова / фото dom.ria.com

В Україні працює програма іпотечного кредитування єОселя, яка дозволяє громадянам отримати житло. Скористатися послугою мають право ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Хто може придбати житло за програмою єОселя

Подати заявку на участь зможуть:

  • ветерани війни та члени їх сімей; 
  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • військовослужбовці за контрактом;
  • медичні працівники;
  • педагогічні працівники;
  • наукові та науково-педагогічні працівники;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 м² для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 м² — на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Які умови кредитування

Зазначені категорії громадян зможуть взяти участь у програмі єОселя на таких умовах:

  • фіксована річна ставка у гривні — 7%;
  • перший внесок — від 20%;
  • термін кредитування — до 20 років;
  • придбати можна квартиру у будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору. 

Своєю чергою, банками-партнерами єОселі є:

  • Ощадбан;
  • Приватбанк;
  • Укргазбанк;
  • Глобус банк;
  • Sky Bank.

Як зазначають в Мінекономіки, якщо людина захоче придбати житло, що будується, вона зможе це зробити лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках єОселі допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. Така модель роботи забезпечує захист прав позичальників єОселі при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. Акредитація забудовників банками у програмі буде доступна лише для тих забудовників, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва.

Розрахунок кредиту / інфографіка Дії

Подання заявки

Подати заявку на доступне житло можна за посиланням. Це займає 5 хвилин, послуга безоплатна. Чекати відповідь потрібно до трьох робочих днів.

Зміни у програмі

В ухваленому в серпні 2023 року рішенні Уряду також передбачаються наступні зміни до програми доступного іпотечного кредитування єОселя:

  • збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер вона буде доступна на тих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії;
  • до категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  • для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали І-II групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію % ставки коштом держави до рівня 3% річних;
  • по моделях фінансування будівництва житла виключено «попередні» договори та договори, по яких не відбувається “реальний” перехід майнових прав до покупців.

Хто може взяти участь у програмі

Громадяни України, які:

  • старші за 18 років на дату оформлення кредиту;
  • не старші 70 років на дату погашення;
  • платоспроможні;
  • не мають власного житла зовсім (або воно менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї додатково; розташоване в районі бойових дій або на тимчасово окупованій території);
  • не фігурують у санкційних списках;
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Микола Ситник 14:10, 25 Квітня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 1 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Також у понеділок, 15 квітня, з 09:00 до 16:00 адміністратор ЦНАПу надасть консультації за всіма видами послуг (без прийому документів).

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Новобудова 9bc56

Хто з українців може отримати кредит на доступне житло

В Україні працює програма іпотечного кредитування єОселя, яка дозволяє громадянам отримати житло. Скористатися послугою мають право ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

14:10, 25.04.2024 Микола Ситник
Виплати впо з 2014 року

ВПО “першої хвилі”: хто з переселенців 2014 року має право на виплати

Переселенці, які мають такий статус з 2014 року, так само як й переселенці 2022 року, мають право на автоматичне продовження виплат, або продовження виплат за […]

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко