Чи буде на Дніпропетровщині мурал присвячений Бахмуту?

Семаковська Тетяна 16:39, 24 Квітня 2023

photo 2023 04 23 16 43 46 c7f9cВ бахмутських чатах з’явилося повідомлення про те, що в місті Кам’янське у Дніпропетровській області хочуть створити мурал присвячений Бахмуту, на одній із стін багатоповерхівок.

Редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалась у Кам’янської міської ради про те, чи відповідає дійсності ця інформація.

Чи буде мурал?

В міськраді кажуть, що ідея зробити стінопис у місті є, втім підтвердити, чи буде вона виконана зараз неможливо.

«За словами художника, який в нашому місті займається такими роботами, нині це питання знаходиться на стадії обмірковування ініціативною групою. В них був такий задум, але чи втілять вони його поки що невідомо», — повідомили у пресслужбі  Кам’янської міськради.

Нагадаємо, що в Бахмуті раніше був мистецький мурал на стінах розважального центру «Перемога», який окупанти зруйнували обстрілами.

Фото: телеграм

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Що почитати у травні: ТОП-8 новинок для дітей

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:30, 17 Травня 2024
Книги / фото ілюстративне

Травень — особливий місяць, якщо йдеться про читання! Бо починається той період, коли можна читати десь назовні — в парку, на дачі, на лавочці біля дому — під свіжий вітерець й вже не теплий, а прохолодний чай. 

Але що саме читати? Редакція Бахмут IN.UA звернулась до відомого українського видавництва “Ранок” із запитом, що нового вийшло в травні? І отримали відповідь з 8-ти книжок для різного віку.

Книги для дітей та підлітків

Читання книг — це корисне хобі для дітей та дорослих. Проте, саме для перших воно має ключове значення. Саме книги допомагають сформувати емпатію, моральність та пізнання, які мають вирішальне значення для особистого і суспільного успіху в майбутньому. Вони також допомагають пізнавати світ та отримувати цінний життєвий досвід від літературних героїв.

Серія для малюків “Потрібні книжки”, Геннадій Меламед

“Потрібні книжки” / фото видавництво “Ранок”

В травні з’явилася у друці весела допомога в дорослішанні у вигляді книжок. “Миємо голову”, “Охоче вмиваємось”, “Пустушко, прощавай”, “Ходимо на горщик”, “Підстригаємо нігтики”, “Чистимо зубки” — із книжками серії буде набагато простіше впоратися з дитячими страхами й допомогти малечі опанувати нові навички. 

На сторінках книжок веселі герої проходять ті самі етапи дорослішання, що й справжні хлопчики та дівчатка. Зайчики, білочки й ведмежата покажуть, що немає нічого страшного в запашному шампуні, а горщик — це дуже цікаво та зручно. 

“Іди-іди, дощику!”, Ірина Сонечко

Іди, іди, дощику / фото видавництво “Ранок”

Нові книжечки в серії “Забавлянки-колисанки”, від яких так і бере дрімота. Це збірки українських колискових, які батьки співали малятам протягом століть. За роки пісеньки не втратили ані своєї ніжності, ані сенсу. Любов і турбота, закладені у їхні слова, так само дарують дитині відчуття безпеки й допомагають заснути. Ці книжки цікаві тим, що мають аудіобонус за QR-кодом.

“Малюкові про все на світі”

Малюкові про все на світі / фото видавництво “Ранок”

Завдяки цій книжці дітки дізнаються кольори, форми та літери, навчаться лічби та розрізняти тварин. А ще познайомляться з технікою, професіями, частинами свого тіла та обличчя. Це редизайн улюбленого бестселера для малюків, яким уже виповнився один рік. Видавництво оновило обкладинку й внутрішній блок посібника, щоб він став ще кращим помічником у розвитку дитини. Маленькі хлопчики та дівчатка:

  • пройдуть 21 тему;
  • роздивляться 300+ малюнків;
  • виконають 39 цікавих завдань;
  • вивчать 200+ нових слів.

“Історії про життя ЩЕ 50 українців і українок”, Анастасія Саєнко

Історії про життя ЩЕ 50 українців і українок / фото видавництво “Ранок”

Неймовірно красива дитяча книжка видавництва “Ранок” з кольоровими малюнками, яка знайомить дітей з Україною, її історією та видатними постатями. Книжку написала українська авторка, фахова історикиня.

В книзі на школярів чекають біографії 50 постатей, які зробили культурний, політичний чи науковий внесок в історію України та світу. Це українці й українки, чиї життєві шляхи надихають, захоплюють, іноді змушують задуматися та викликають неабияку гордість за українців. До прикладу, в книзі можна дізнатися про життя:

  • Алли Горської;
  • Олени Пчілки;
  • В’ячеслава Чорновола;
  • Агатангела Кримського;
  • Роксолани;
  • Василя Стуса;
  • Федора Піроцького;
  • Миколи Леонтовича;
  • Володимира Івасюка;
  • Софії Яблонської;
  • Квітки Цісик. 

“Мальтійський папуга, або детектив із десятьма крадіжками”, Станіслав Соловінський

Мальтійський папуга, або детектив із десятьма крадіжками / фото видавництво “Ранок”

Герої книги добре відомі читачам за книгою “Епідемія гарної поведінки“. У новій книзі їхні пригоди — цікава детективна історія, яку доведеться розплутувати разом із персонажами. А вони, до речі, нерозлучні друзі: шестирічки Діна та Миколка. 

У їхньої старої сусідки таємниче — із закритої квартири — зник улюблений папуга. Чуйні діти не могли пройти повз, тож їх закрутило у вирі подій, загадкових і зловісних. Дітям належить не лише повернути птаха старенькій, а й відповісти собі на непрості питання: чи можна збрехати, щоб урятувати кошеня? Що робити, якщо підозрюєш друга? І чи виправдовує мета засоби? Читайте у книжці “Мальтійський папуга“.

“Дім між трьох світів”, Таня Гуд

Дім між трьох світів / фото видавництво “Ранок”

Українське фентезі з дрібкою dark-academia й палкою любовною лінією від української письменниці Тані Гуд. В основі книжки — давні українські вірування, міфологія й київські легенди.
Читачі та читачки поринуть у світ пригод з мольфарами, таємничими незнайомцями та загадковими дверима, що ведуть у геть небезпечні місця.

Головна героїня історії — дівчина Зоряна Чорнозір, яка бачить видіння. Її переслідують страшні істоти й тільки лялька-мотанка, оберіг від покійної матері, може захистити дівчину від почвар. У пошуках порятунку вона потрапляє до таємничого Ордену між трьох світів, де дізнається, що монстри — не виплід її уяви, так само як і мавки й чугайстри, русалки й перевертні, блуди й домовики.

Навіть серед непростих, могутніх мольфарів, дівчина не в безпеці: ординці бояться, що Морана, богиня смерті, прагне вирватися на свободу й знищити всі три світи — Вирій, Явосвіт і Потойбіччя. Непрості підозрюють, ніби Зоряна може їй у цьому допомогти. Дівчині доведеться розплутати клубок таємниць, врятувати батька та зберегти власне життя.

Сага “Повернення ангелів”, Мара Вульф

Повернення ангелів / фото видавництво “Ранок”

Перша частина серії про янголів, яких ми звикли бачити дещо іншими. У Венеції майбутнього крилаті серафими живуть у розкошах, у той час, як прості люди вмирають від голоду та хвороб. Однією з тих, хто протистоїть диктатурі ангелів, стає дівчина Мун. Одного разу вона допомагає вижити своєму ворогу. І тепер Мун оберігає ангела, ризикуючи власним життям. Самотня, покинута напризволяще, вона не може довіряти нікому. І найбільше у цьому протистоянні їй не варто довіряти йому — врятованому нею ангел.

Сага сестер-відьом. “Сестра зірок”, Мара Вульф

Сестра зірок / фото видавництво “Ранок”

Зроду-віку легендарний і чарівний Броселіанд населяють древні духи, феї та богині. Та нині панувати в ньому прагнуть інші сили ― і сестри-відьми не допустять, щоб їхній рідний ліс перетворився на місце, звідки виходить зло. У розпал підготувань до протистояння, коли практично весь Париж евакуйовано й майже завершено будівництво муру, Вівіана виявилася обеззброєною. Адже чотири роки тому Віанну вкусила сильфіда. Внаслідок демонічної лихоманки вона втратила свої відьомські здібності.

Щоб вижити, дівчині довелося покинути свій дім і кохання всього свого життя, Езру Токвіля. Тепер вона повертається до Франції, яка опинилася за величезною стіною, що захищає світ від демонів. Віанна сповнена рішучості повернути свою магію та Езру. Але спочатку вона має переконати нинішнього Великого Магістра Магів укласти пакт з демонами. Але в Езри свої плани, і Віанна більше не є їх частиною. Детальніше про те, що буде далі — дізнавайтесь в книзі.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Валентина Славінська Славінська Валентина 18:00, 16 Травня 2024
Прийом у психолога
Психологічна допомога /фото eventukraine.com

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття власної справи та соціальну адаптацію.

Про це повідомляє Центр підтримки ВПО Волноваського району “Пліч-опліч”

Допомога постраждалим від війни жінкам 

Війна в Україні завдала шкоди цивільному населенню, особливо вразливими стали жінки та дівчата. Вони зазнали психологічних травм, втратили домівки та роботу. Для їх підтримки та реінтеграції запущено проєкт “Місце надії України”.

Що пропонує проєкт?

Учасниці проєкту матимуть змогу отримати:

  • групову психологічну підтримку від фахівців;
  • допомогу у працевлаштуванні;
  • можливість відкрити власний бізнес;
  • сприяння соціальній адаптації для внутрішньо переміщених осіб.

Як взяти участь? 

Проєкт реалізується у Миколаївській, Чернігівській, Полтавській та Волинській областях. Щоб подати заявку, необхідно заповнити форму за посиланням

Координатори проєкту: +380 (67) 487 3742, +380 (67) 346 9058, [email protected] 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що почитати у травні: ТОП-8 новинок для дітей

Травень — особливий місяць, якщо йдеться про читання! Бо починається той період, коли можна читати десь назовні — в парку, на дачі, на лавочці біля […]

10:30, 17.05.2024 Скопіч Дмитро
Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У четвер, 23 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутська міськрада запрошує дітей на оздоровлення за бюджетні кошти: реєстрація

Управління соціального захисту населення Бахмутської міської ради оголосило про початок реєстрації на літнє оздоровлення дітей віком від 7 до 18 років коштом бюджету. Попередній запис […]

Як обрати вазони на балкон: пояснення бахмутянки

Живі квіти можуть прикрасити будь-яке приміщення, зокрема й балкони. Це дозволить зробити їх затишними. Утім варто пам’ятати, що при виборі рослин для балконів існує ще […]

13:00, 16.05.2024 Скопіч Дмитро