Бахмут може стати пасткою для росіян — Bloomberg

Семаковська Тетяна 10:40, 12 Січня 2023

325135443 504652858437015 8792807571400344114 n d8bc4Спроби росії захопити Бахмут виснажливі для її військових, водночас це може стати стимулом для нового контрнаступу ЗСУ, як це було влітку у Сєвєродонецьку, пише агентство Bloomberg з посиланням на чиновника в одному із оборонних відомств на Заході.

Про це повідомляють Факти

На думку неназваного чиновника, ризик для росії полягає в тому, що в Бахмуті вона може отримати лише незначний тактичний успіх ціною величезних людських втрат.

Соледар штурмують малі штурмові загони, до яких входить від чотирьох до 15 бійців. Їх прикривають міномети 82, 120 калібрів.

Подібна помилка влітку призвела до того, що російські сили були виснажені, що відкрило двері Україні для успішних контрнаступів восени, – наголошує він.

Йдеться про аналогічну помилку росіян із Сєвєродонецьком, яка відкрила можливості для ЗСУ на Харківському напрямку.

Офіцер ЗСУ Тарас Березовець заявив, що Соледар штурмує вся російська еліта, яка перекочувала з Бахмута.

“Ситуація наступна: ворог зменшив тиск на Бахмут і звідки була перекинута значна кількість підрозділів російського ПВК “Вагнер”, а також російських ДШВ – десантно-штурмових військ або як вони їх називають ВДВ. Тобто вся еліта російської армії сьогодні перекочувала з Бахмута на Соледар. І тому тиск на Бахмут суттєво зменшився, на Соледар – відповідно зріс”, – заявив офіцер ЗСУ Тарас Березовець.

Фото: Генштаб

Читайте також: У владних колах рф сперечаються через тактичні успіхи росіян в Соледарі

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як самотнім матерями отримати допомогу: інструкція

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:10, 5 Травня 2024
Допомога батькам з дітьми / фото ілюстративне

Уряд оновив правила та розміри грошової допомоги для одиноких матерів, одиноких батьків та усиновлювачів. Тепер подати заяву на отримання виплат можна не лише в органах соцзахисту, а й онлайн через портал “Дія”.

Більше про це читайте у матеріалі.

Допомога на дитину до 18 років

Допомогу від держави можуть отримати:

  • одинокі матері (які не перебувають у шлюбі);
  • одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір), або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

Скільки виплачують на дитину?

Максимальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям чи батькам у 2024 році становить:

  • для дитини до 6 років — 2 563 гривень;
  • для дитини від 6 до 18 років — 3 196 гривень;
  • для дитини від 18 до 23 років за умови навчання у виші на стаціонарі — 3 028 гривень.

Для подачі заяви онлайн потрібно заповнити форму на порталі, завантажити необхідні документи та підписати електронним підписом чи Дія.Підписом.

Для отримання виплат потрібно звернутись до органу соціального захисту або Центру надання адміністративних послуг, або уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади з необхідними документами.

Для отримання виплат необхідно надати:

  • заяву про призначення соціальної допомоги, завантажити форму заяви можна за посиланням.
  • декларацію про доходи, форма декларації доступна тут.
  • довідка про доходи у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в Державній податковій службі України, Пенсійному фонді України тощо та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення;
  • витяг із Державного реєстру актів цивільного стану про народження дитини або довідка про народження, чи документ про народження, виданий органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію рішення про усиновлення дитини (для усиновлювачів);
  • копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідка про те, що дитина не отримує пенсію або державну допомогу по втраті годувальника (в разі потреби);
  • копію довідки закладу освіти про навчання дитини за денною або дуальною формою (до випуску з освітнього закладу, але не довше, ніж по досягненню дитиною 23 років).

Читати також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Міфічна істота в Бахмуті або як ікона врятувала місто від чуми

Семаковська Тетяна 12:00, 5 Травня 2024

Свято-троїцький собор в БахмутіНа місці сучасного торгівельного центру Астрон, який розташувався в Бахмуті колись знаходився Свято-Троїцький собор. Кажуть, що ним зацікавилося НКВС через міфічну істоту.

Які легенди та цікаві історичні факти пов’язують з цим собором — розповів Григорій Соколовський — історик, дослідник історії розвитку промисловості Бахмутського району.

Бахмут після німецької окупації

Історія Бахмута після німецької окупації тривалий час була перемішена з легендами. Краєзнавець Григорій Соколовський наводить приклад публікацій з газети “Вперед”. У ній на початку 90-хх років виходить цикл статей Артемівського краєзнавця І. Адамова. Одна з публікацій розповідає про  спогади неназваної особи про Свято-Троїцький собор. 

337549171 1223058624986016 7694626453047435530 n 1 70208

Свято-Троїцький собор / фото з відкритих джерел

“Як відомо, під час нацистської окупації собор було зруйновано, так ось, після деокупації міста, серед руїн було помічено незвичайний камінь, кажучи сучасною мовою – не природного походження, біля каменю невеликий вхід під землю. Інколи люди помічали як на цьому камінні сидів якийсь волохатий й сивий дід, більше схожий на чорта, а коли людина наближалась до нього, або гукала він розчинявся у повітрі”, — пише Григорій Соколовський.

Адамов стверджував, що міфічною істотою зацікавилось місцеве НКВС. Біля руїн собору поставили вартового, але той нічого не помітив. Згодом камінь, прохід і сивий дід кудись зникли.

Свято-Троїцький собор в Бахмуті

336509138 1165388384146448 866494397280973411 n 2fea4

Історичні відомості про собор / фото з відкритих джерел

В зруйнованому соборі раніше знаходилась ікона Казанської Божої Матері, її називали  чудотворною, у неї просили зцілення хвороб. Є згадки, що в 1777 році саме ця ікона врятувала Бахмут від чуми, а згодом й від холери у 1848 році. 

Окрім чуми та холери, ікона Казанської Божої Матері зберегла від загибелі Бахмутського градоначальника Я.І. Гриневича. Чоловік під час війни з французами вплав перетинав річку Березину, вода ледь не затягнула його на дно, але завдяки тому, що він молився про спасіння, ікона Божої Матері дарувала йому життя. Прийманні так кажуть.

Ікона Казанської Божої матері: де зараз

1626782613 1388 d7e81

Так виглядає найпоширеніша ікона Казанської Божої Матері / фото khersonline.net

Бахмутяни ікону Казанської Божої Матері вважали покровителькою Бахмута, але в 1929 році, коли собор закрили ікону вилучили, а де вона сьогодні невідомо.

Є три версії, що могла статися з чудотворною іконою, перша каже, що її відправили до якогось столичного музею і є надія що вона лежить в запасниках. Друга менш оптимістична — подейкують, що ікону спалили, або пустили на дошки чи дрова. 

Третя версія говорить про те, що ікону забрала до себе дружина священника. Крім того, був відомий будинок, де можливо на горищі деякий час лежала ця ікона. За легендами він знаходився біля Миколаївської церкви, цей дім згорів під час Другої Світової війни. Є версія, що ікону заховали й вона може бути цілою. Бахмутяни раніше вірили — допоки, буде ця ікона Бахмут будуть оберігати.

Ікони, Бахмут

ecd8b29e815be868a99a178c1c8e0954 5e94b

Так виглядає Бахмут після російських обстрілів / фото з відкритих джерел

В період нацистської окупації в Бахмуті були значні руйнування, але переважно це підприємства і центр міста, приватний сектор здебільшого вцілів, згадує історик. 

Місто не знищили вщент, а за декілька десятиліть повністю відновили. Наступна катастрофа відбулася 10 жовтня 2003 в Бахмуті почали вибухати військові склади, які містили ракети та боєприпаси, але дивом вибухи не спричинили лиха та не добрались до приміщень, які зберігали ракети у зарядженому стані.

Бахмут під час окупації німцями

Так виглядав Бахмут під час нацистської окупації / фото з відкритих джерел

Краєзнавець зазначає, дивом вдалося уникнути масових жертв серед населення. Наступна ситуація відбулася вже в 2015 році, тоді місто  росіяни обстріляли “ураганами” та “градами”. 

“Так, тоді були жертви, загинула дитина, постраждали будівлі, але вибухи сталися все ж таки на окраїнах міста, центр, та густонаселені райони не постраждали. Хоча я впевнений цілили саме туди! Знов “хтось” місто прикрив. Ну і все… Останній раз я цю легенду розказував в січні 2022 року…

Зараз Бахмут майже знищено, не залишилось жодної вцілілої будівлі, моя легенда розвалилась, як і життя моїх земляків. Чи відродиться Бахмут після знищення я не знаю. А як, що відродиться, то мою легенду може хтось і продовжить…”, — резюмує історик Григорій Соколовський.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як самотнім матерями отримати допомогу: інструкція

Уряд оновив правила та розміри грошової допомоги для одиноких матерів, одиноких батьків та усиновлювачів. Тепер подати заяву на отримання виплат можна не лише в органах […]

Свято-троїцький собор в Бахмуті

Міфічна істота в Бахмуті або як ікона врятувала місто від чуми

На місці сучасного торгівельного центру Астрон, який розташувався в Бахмуті колись знаходився Свято-Троїцький собор. Кажуть, що ним зацікавилося НКВС через міфічну істоту.

Бахмутка та Набережна

Найгарніше місто і природа: як виглядав мирний Бахмут навесні

Весною Бахмут ставав особливо мальовничим містом. Після пробудження природи його мешканці милувалися квітучими каштанами, вишнями, жасмином і тюльпанами. Будинки, вулички, парки — все в Бахмуті […]

Як ВПО отримати пенсію: покрокова інструкція від ПФУ

Внутрішньо переміщені особи, які змушені були покинути свої домівки через бойові дії на території України, можуть оформити пенсію у будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України, […]

10:00, 05.05.2024 Скопіч Дмитро
girl 1250679 1280 e5d1b

Як оздоровити дитину без поїздки у відпустку

Літо — ідеальна пора, для того, щоб оздоровити дітей вдома. Оскільки цього року у багатьох батьків може бути скрутна фінансова ситуація — оздоровчі заходи для […]