Український Бахмут початку XX століття. 3 частина.

Семаковська Тетяна 17:33, 12 Січня 2023

Screenshot 351 8f212Бахмут — фортеця, яка не тільки стоїть, а й бореться за свою свободу й незалежність. Мало хто знає, що більше століття тому Бахмут був центром Донбасу. Боротьба за українську сутність міста йде не лише на полі бою. Українським історикам доводиться пояснювати, що Бахмут, як повноцінне поселення, заснували козаки Ізюмського слобідського полку в кінці XVII століття, а не московські прикордонники, яких тут і бути не могло. Історик Юрій Юзик розповідає про Бахмут виданню «Українська правда».

В попередній частині ми вже розповідали про зросійщення Донбасу та Українське пробудження.

Формування українських військових частин

photo 2023 01 12 15 16 48 3528c

Рішення українського повітового з’їзду 3 вересня 1917 року. Фото: УП

Із початком літа активність громади спала – вояки виїздили на фронт, учні і студенти на канікули. Проте, на початку червня 1917 року у Бахмуті “відбулося зібрання офіцерів і солдатів тутешнього полку”. Тобто 25-го піхотного запасного полку, який входив в 4-ту піхотну запасну бригаду Московського воєнного округу, штаб якої розміщувався в Харкові.

На цьому червневому вояцькому зібранні ухвалено важливе рішення: 

«Організувати в Бахмуті український полк».

 І дійсно на базі цього полку незабаром створено 25-й Український запасний полк, який в кінці 1917 року стане основою військ Центральної Ради не території Бахмутського повіту. Частина цього полку розташовувались також в Луганську.

Очолював процес українізації 25-го полку особисто його командир – 32-х річний підполковник Микола Меркулов. 

Коли 26 липня 1917 року в Києві царська влада організувала збройний напад на ешелон Богданівського полку, то ця подія зрезонувала і в Бахмуті. 20 серпня тут зібралось вояцьке віче у кількості 587 військовослужбовців різних полків. Окрім представників 25-го полку тут були і ті, хто перебував у дома на відпустках. Українське вояцтво Бахмута засудило злочин російських шовіністів і вимагало найсуворішого покарання.

У вересні 1917 року Меркулов із своїм полком взяв активну участь в придушені так званого п’яного бунту в Бахмуті. Цим вони нажили немало ворогів серед “робітничого класу”. Річ у тому, що з початком Першої світової війни в царській імперії було введено сухий закон, а весь алкоголь зберігався на складах.

Читайте також: «Цікавитися історією мають всі»: вчитель історії про меми, диктаторів та культуру свайпання

Період українських з’їздів Бахмутщини

photo 2023 01 12 15 16 50 b4cde

Протест 587 українських військових Бахмута. Фото: УП

«Український повітовий з’їзд в Бахмуті представників політичних і військових організацій і сел» відбувся 3 вересня 1917 року. Він не лише обрав двох своїх представників до Центральної Ради – Романа Ільяшенка, голову Української повітової ради Бахмутського повіту, та В. Павленка, а висловив також протест проти відокремлення Катеринославщини (і, відповідно, Донбасу) від України, вимагав розширення Генерального секретаріату Центральної Ради (секретарями залізниць, пошт і телеграфів, війська, суду, продовольчих справ), виступив за “повну автономію” України.

Цей же з’їзд вирішив: «Необхідно в школах завести навчання рідною мовою» 

Головне фото: УП

Читайте також: «Рік після поранення лежав у шпиталі, так почав писати»: військовий Іцхак Штерн про волонтерство й вірші

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Підписав петицію — втратив акаунт: як шахраї грають на почуттях українців

Лідія Гук Гук Лідія 10:30, 25 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Користувачі WhatsApp отримують інформацію від свого контакту з проханням перейти на сайт президента. Петиція про присвоєння звання Героя України капітану Анатолію Савенко — те, що в першу чергу бачить відвідувач. Однак, це брехня. Петиція та сам сайт Президента України є фейковими та створені для фішингових атак.

Як зрозуміти чи посилання, які надсилають нам контакти є безпечні — пояснюємо у матеріалі, а нашим експертом з цифрової безпеки виступив Павло Бєлоусов.

Петиція: проголосувати

Першим про фейк повідомив ІТ Product Manager та учасник бойових дій під ніком пан Ілон Мазь на своїй сторінці у X (колишній Twitter). За його словами, користувачам у WhatsApp надходять повідомлення від зламаних, або фейкових акаунтів друзів з проханням підписати петицію на сайті Президента України. 

Після переходу на сторінку та ідентифікації за номером телефону користувач втрачає доступ до свого акаунту у WhatsApp, в той час, як шахрай його здобуває.

Фейкове повідомлення про підписання петиції / скриншот
Фейковий сайт президента / скриншот

Справжній та фішинговий сайт президента мають дуже схожу адресу посилання, через що не одразу вдається виявити фейк.

Експерт з цифрової безпеки Павло Бєлоусов у коментарі для Бахмут IN.UA  розповів, що, як правило, в адресі фішингового сайту буде відрізнятися кілька символів, або адреса буде схожою, але відрізнятися неправильністю написання тощо. Також трапляється, що фішинговий сайт ховають за сервісом скорочення посилань. Таким чином звертаємо увагу на справжню адресу сайту Президента України: https://petition.president.gov.ua. Натомість той, що використовується для обману, в адресному рядку виглядає так: petition-presidenta.com.

Після переходу за фішинговим посиланням, сайт просить ввести номер телефону та цифри, що надходять як підтвердження. Після цього користувач втрачає доступ до свого акаунту, і він переходить у власність до шахрая.

Зазначимо, що, українські державні сайти не використовують номери телефонів для ідентифікації, а потребують:

  • Дія.Підпис
  • Bank ID
  • НБУ
  • або електронний підпис
Фейковий сайт президента / скриншот

Експерт з цифрової безпеки Павло Бєлоусов зауважив, що навіть якщо користувач перейшов за посиланням, ввів номер телефону та отримав код, але не встиг його занести у відповідне віконце — зловмисник не може отримати доступу до акаунту. 

У випадку, якщо людина ввела цифри —  шахрай одразу отримає доступ до профілю та особистих листувань, інформацію щодо розташування, а також матиме можливість писати від імені людини і так далі. 

Допис у соцмережі X / скриншот

Шахраї часто користуються ситуацією в країні для своєї вигоди. Таким чином створення фішингового сайту з проханням підписати петицію щодо присвоєння звання Героя України, є маніпулятивним. Адже грає на почуттях людей, маючи корисливі цілі. Також припущення, що перехід на “державний сайт” може становити загрозу для особистої інформації, розхитує довіру до влади в час війни. 

Неможливо стверджувати, що ця схема створена проросійськими шахраями, однак може бути використана їм на користь. Викрадена інформація: військові дані, відомості про волонтерів та родичів військовослужбовців, які часто є активними учасниками петицій на підтримку Героїв, можуть стати об’єктом маніпуляцій та атак з боку противника. Це нагадує нам про важливість завжди перевіряти на достовірність джерела навіть тоді, коли їх поширюють друзі та знайомі, а вміст повідомлення, на перший погляд, не викликає ніяких підозр. 

Читайте також:

“Виходять на світанку”: військові розповіли, як діє армія рф біля Часів Яру

Семаковська Тетяна 09:31, 25 Квітня 2024
Український військовий на позиції / фото 580 МпБр ім. Виговського

За минулу добу, окупанти провели кілька наземних операцій у бік Часів Яру, але змін на лінії фронту не зафіксовано. Наші війська продовжують тримати оборону, ситуація складна. Аби просунутися в Часів Яр, солдати рф виходять на світанку та в сутінках, таким чином економлячи на пристроях нічного бачення.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

Часів Яр останні новини

24 квітня армія рф продовжила наступ на схід від Бахмута у бік Часів Яру, але не було підтверджено жодних змін на лінії фронту. Атаки тут проводить 98-а повітряно-десантна дивізія рф. Рух військ рф також зафіксували в районі Новий, що на південному сході Часів Яру, на північний схід від Часів Яру біля Богданівки та на схід від Часів Яру біля Іванівського.

Фрагмент карти, де відображають Бахмутский напрямок / фото ISW

Українські джерела повідомляють, що російські атаки на Іванівське минулого тижня були невдалими, але росіяни накопичують сили поблизу Бахмута для поповнення втрат і формування нових штурмових груп.

Раніше The Wall Street Journal повідомив, що російські війська завдають удари бомбами по будівлях, які забезпечують українським військам значне прикриття в Часів Ярі. А для того, щоб просунутися солдати рф виходять на світанку і в сутінках, коли видимість безпілотників знижена. Водночас тоді не настільки темно, щоб російським військовослужбовцям були потрібні окуляри нічного бачення.

За даними Генштабу, на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Новий, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейковий сайт президента

Підписав петицію — втратив акаунт: як шахраї грають на почуттях українців

Користувачі WhatsApp отримують інформацію від свого контакту з проханням перейти на сайт президента. Петиція про присвоєння звання Героя України капітану Анатолію Савенко — те, що […]

10:30, 25.04.2024 Гук Лідія
Часів Яр останні новини

“Виходять на світанку”: військові розповіли, як діє армія рф біля Часів Яру

За минулу добу, окупанти провели кілька наземних операцій у бік Часів Яру, але змін на лінії фронту не зафіксовано. Наші війська продовжують тримати оборону, ситуація […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 791

Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення […]

Митрополит Арсеній

Митрополит Святогірської лаври “зливав” позиції ЗСУ на Донеччині

Митрополиту Святогірської лаври Арсеній допомагав російським окупантам знаходити місцерозташування українських військ на Донеччині. Чоловік поширював інформацію про блокпости у Краматорському районі. Про це повідомляє СБУ. […]

12c5663 a1f0db5 pensionery 7219f

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, […]