«Корупція та нераціональне використання коштів найбільші проблеми в Бахмуті», – он-лайн опитування

Семаковська Тетяна 10:06, 14 Квітня 2017

Проблему корупції та нераціонального використання коштів мешканці Бахмуту під час публічної консультації визначили як найбільшу в місті. Цю проблему вважають найбільшою 20% опитаних. До найзначніших питань вони також віднесли проблему безпритульних тварин, старий громадський транспорт та закриття другої міської лікарні. Координатори «Сильних громад» намагалися з’ясувати, що сьогодні в Бахмуті робиться для вирішення цих проблем.

Всього в голосуванні взяла участь 51 людина. Відповідно до результатів публічної консультації, бахмутчан значно менше турбують економічні та соціальні проблеми – безробіття, низький рівень заробітної плати і житло для переселенців. Є також невдоволеність роботою міських комунальників – РЕСу і водоканалу. Поодинокі відповіді – постійні черги на «Новій пошті», нав’язування думки щодо перейменування вулиць, блокада. Для когось проблемою є перебування у місті українських військових та блокпости.

Корупція в бюджетній сфері – як попередити?

По-перше, визначимось в термінах. У Законі «Про запобігання корупції» це явище описано таким чином:

Корупція – використання особою, наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей з метою одержання неправомірної вигоди (грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи), прийняття такої вигоди чи пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно пропозиція чи надання неправомірної вигоди без законних підстав.

Керівник справами виконкому Бахмутської міської ради Тамара Недашковська зазначила, що в міськраді є спеціаліст із попередження корупції та взаємодії з правоохоронними органами. В його функції входить контроль за своєчасним поданням декларацій, перевірка на конфлікт інтересів, виявлення і запобігання корупції, наявність неправомірної вигоди в роботі посадових осіб. Спеціаліст приступив до виконання обов’язків з грудня 2016 року.

В юридичному відділі Бахмутської міської ради нам розказали, що для працівників постійно проводять просвітницьку роботу щодо конфлікту інтересів. До речі, минулого року за ініціативи координаторів «Сильних громад» в Бахмуті було прийнято Положення про конфлікт інтересів.

Але за наявності Законів, положень і попереджень порушення є. Наприклад, колишній директор КП «Артемівський комбінат комунальних підприємств» Михайло Богданцев у січні 2016 року уклав договір купівлі-продажу з ТОВ «ГІППЄРІОНМ», яку представляв його тесть і не попередив керівництво міськради про конфлікт інтересів. Судом Богданцева визнали винним у вчиненні адміністративного правопорушення, зобов’язали заплатити штраф у розмірі 4250 гривень.

Бахмутський підприємець і активіст Дмитро Кононець оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук інформацію про перевірку щодо конфлікту інтересів міського голови Бахмута Олексія Реви. Суд встановив, що службові особи Бахмутського (Артемівського) міськрайонного відділу державної виконавчої служби з 2006 року систематично виносили постанови про зняття арештів з банківських та казначейських розрахункових рахунків АКП «ФЛОРА» (ЄДРПОУ 31614936), КП «АРТЕМІВСЬККОМУНСПЕЦТРАНС» (ЄДРПОУ 05448863); КП «БАХМУТСЬКИЙ (АРТЕМІВСЬКИЙ) КОМБІНАТ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ» (ЄДРПОУ 03343350); КП «АРТЕМІВСЬКЖИЛСЕРВІС» (ЄДРПОУ 32426980), засновником яких є Бахмутська (Артемівська) міська рада Донецької області, що призвело до незаконного та систематично перераховування грошових коштів на банківські розрахункові рахунки ТОВ ВКП «ДЕМИ» (ЄДРПОУ 24157628). Як відомо активи «ДЕМИ» належать дружині міського голові, що він зазначає у своїй декларації. Ще одна ухвала суду свідчить про не сплачення податків ТОВ ВКП «ДЕМИ».

Нераціональне використання бюджетних коштів: халатність, корупція, недосконалість законодавства?

Питання нераціонального використання бюджетних коштів активісти піднімали під час аварійної ситуації на магістральному водоводі в Східній частині міста. Води не було більше місяця, люди вийшли на вулицю на знак протесту, почалося розслідування.

Прокуратура визначила, що на ділянці водопроводу була прокладена труба з меншою товщиною стінки, ніж визначено проектом. Але, за інформацією прокуратури, посадові особи – розпорядники коштів у цьому не винні. У цій справі звинувачують субпідрядну організацію, яка неочікувано з’явилася на етапі розслідування, і організацію, що виконувала технічний нагляд.

17157427 662825600567661 8830623190517896249 o e7f9d

17349801 662825607234327 2092459749308732330 o 17ec3

Нераціональним використанням бюджетних коштів бахмутчани вважають проведення реконструкції бульвару Металург, оскільки якість проведених узимку робіт дуже низька, майже всю поверхню плитки треба перекладати. Не вдоволені такою якістю робіт люди підписали звернення, яке підготували активісти, і вимагають проведення громадських слухань та повної заміни поверхні тротуарів.

На об’єкт використано більше п’яти мільйонів гривень. В міськраді повідомили, що відповідно до угоди, підписаної з підрядником, недоліки будуть усувати за рахунок виконавця. Але мешканцям бульвару Металургів і активістам незрозуміла доцільність виконання робіт взимку. В свою чергу, в міськраді повідомляють, що терміни виконання залежать від часу перерахування грошей до бюджету і обмежуються бюджетним роком. Тому гроші треба чи повертати, чи робити будівельні роботи взимку.

Один з активістів, який підключився до акції протесту на бульварі Металургів, Віктор Зіпір, вважає, що погана якість виконання робіт через те, що розпорядник бюджетних коштів – Управління розвитку міського господарства – не контролює їх якість в процесі виконання. При тому що на сайті Бахмутської міської ради у функціях відділу вказано саме контролюючу функцію за використанням бюджетних коштів.

11 62a81

До недоліків існуючої системи Зіпір також відносить відсутність моніторингу результатів впровадження проектів.

«При розробці програми соціально-економічного розвитку є відповідні стратегічні цілі і задачі, які формуються на потребах громадян. Після виконання робіт має проводитись аналіз, наскільки ми виконали проект, яких досягли результатів. Якщо ми не будемо аналізувати ефективність використання коштів, то ми не зможемо розробити дієвий механізм», – розповів Зіпір.

Спеціаліст юридичного відділу Бахмутської міської ради Євген Максименко прокоментував пропозицію щодо встановлення особливих вимог – технічного надзору до працівників Управління розвитку міського господарства. Він повідомив, що, відповідно до чинного законодавства, до всіх державних службовців і працівників місцевого самоврядування встановлюються однакові вимоги і на місцевому рівні їх змінити не можна. На сьогодні технічний нагляд виконує відповідна організація.

То, може, невдоволеність використанням бюджетних коштів – проблема надумана активістами, які не об’єктивно оцінюють роботу виконавчих органів міськради? З цього приводу ми вирішили звернутися до поліції.

У прес-службі Бахмутського відділу поліції повідомили, що за фактами привласнення і нецільового використання бюджетних коштів зараз відкрито 15 кримінальних проваджень, за якими проводиться перевірка. З грудня 2016 року і за три місяці 2017 року були направлені до суду зі звинувачувальними актами п’ять кримінальних проваджень – два щодо аварійного водопроводу, два – за капремонтами бюджетних об’єктів на території міста і один на території Бахмутського району.

Старі тролейбуси. Чим допомагає міська рада комунальному підприємству?

За словами директора «Бахмутелектроавтотрансу» Володимира Капаруніна, в міськраді всіляко сприяють придбанню нових тролейбусів: подані заявки на придбання десяти тролейбусів за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, капремонти за кошти ООН, три мільйони гривень з міського бюджету виділяють на капремонт трьох тролейбусів.

тралики eacd1

В листопаді на 1 гривню підняли проїзд у громадському транспорті і за ці гроші виплатили зарплату і розрахувалися за електроенергію. Оскільки ціну на електроенергію підвищили з 1 січня, всі гроші, які отримують з продажу квитків, витрачають на оплату по тарифу. На маршрут випускають 15 тролейбусів і один стоїть на капремонті. На підприємстві запроваджують заходи із енергозбереження – за кошти обласного бюджету міняють вікна у всіх будівлях, навіть у боксах. На сьогодні «Бахмутелектроавтотранс» займає перші позиції серед тролейбусних парків України.

Оскільки держава не компенсує проїзд пільговиків, що завдає великі збитки підприємству, в міськраді вирішили видати проїзні квитки на проїзд мешканцям міста, а з інших пільговиків брати гроші за перевезення, якщо їх громади не будуть за них компенсувати. Видача квитків почалася з 1 квітня, новий порядок почне діяти з червня. Цього року в міському бюджеті для «Бахмутелектроавтотрансу» закладено 11 мільйонів гривень.

Чому не вирішується питання створення притулку для безпритульних тварин?

Порівнюючи завзяття, з яким планується і надається допомога у сфері гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин, заходи залишаються на папері.

Вирішення проблеми взяли на себе волонтери зоозахисної громадської організації «Лада». У місті була прийнята програма гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин за схемою: відлов – стерилізація – випуск. Але за п’ять років гроші виділялися тільки на відлов, який фактично не виконувався. Ці гроші фактично виводились з бюджету через рахунок комунального підприємства.

Наприкінці 2016 року вперше було виділено 15 тисяч бюджетних коштів на стерилізацію безпритульних тварин. Але на майданчику відсутня електроенергія і вода, проблеми з утриманням волонтери вирішують за власний кошт і благодійні внески мешканців громади. Після подання петиції Бахмутська міська рада прийняла рішення про створення притулку для тварин, але на сьогодні не зрозуміло, за якою процедурою це буде зроблено.

unnamed 1 3b68b

Заступник міського голови Федір Федоров прокоментував, що дуже багато питань гальмує процедуру будівництва притулку. По-перше, якщо виділити землю на громадську організацію, їм потрібно буде платити податки, крім того, не зрозуміло, за які кошти буде утримуватися притулок.

«Щодо цього питанню я вже провів чотири наради. За прикладом інших міст, де були створені притулки для тварин, пораховано, що на утримання знадобиться 2 мільйони гривень, тобто це 700 гривень на одну собаку. Чи зможе бюджет взяти на себе це навантаження, при тому що утримання однієї тварини знаходиться на рівні утримання однієї дитини в садочку», – зазначив Федоров.

Волонтер «Лади» Катерина Русо вважає, що вирішення питання йде дуже повільно, а громадськість постійно вводять в оману. Останнє питання, за яким надали не правдиву інформацію – оренда землі.

«На останній нараді нам сказали, що комунальну землю не можна передавати в оренду громадським організаціям, але коли ми порадилися з юристом, він не підтвердив цю заяву», – прокоментувала волонтерка.

unnamed 2 9735f

Зараз майданчик для утримання тварин знаходиться на території комунального підприємства «Флора», яке включили в структуру Комбінату комунальних підприємств. Волонтери вважають, що мінімальне, що можна зробити – це закріпити цю землю за притулком, там вже є приміщення, але ще потрібно підвести електрику, огородити територію, побудувати вольєри для тварин.

«Комунальному підприємству «Флора» виділяється на відлов тварин на місяць 10 тисяч гривень, фактично відлову немає. Нам кажуть, що вони збирають мертвих тварин, але дорогою на майданчик я вже декілька місяців бачу мертву тварину, а там постійно їздять робітники підприємства – вони її не бачать. На стерилізацію було виділено тільки 15 тисяч гривень і результат вже є: пригадайте, скільки тварин було у центрі міста під Міським центром дозвілля, зараз там їх немає. За ці гроші ми стерилізували більше 50 тварин і майже всіх роздали господарям», – пояснила Катерина.

За кожну гривню, яку було виділено і перераховано на стерилізацію, є звіти. Всі тварини, яких стерилізували за бюджетні кошти, чи за кошти опікунів, занесені в реєстр.

Складається враження, що ситуація, коли громадськість контролює витрати бюджетних коштів, не влаштовує міськраду, інакше як відповісти на питання, чому стільки років закриваються очі на неефективне використання бюджетних коштів комунальним підприємством «Флора». На прибирання однієї мертвої тварини, як значиться у звітах, вони витрачають більше, ніж на стерилізацію.

Координатори Руху «Сильні громади» проводили опитування спільно із Національним демократичним інститутом США (NDI) та редакцією сайту «Бахмут IN.UA» за допомогою ресурсів порталу «Ваша думка». 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]