З 9 по 11 серпня 2024 року у Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка в Києві пройде традиційна виставка гладіолусів “Гладіолус-2024”, де будуть представлені найкращі сорти української та зарубіжної селекції.
Про це повідомляє Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України.
Безкоштовна виставка у Києві
“Гладіолус-2024” пройде з 9 по 11 серпня 2024 року в Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка, Лабораторний корпус №6, що знаходиться біля станції метро Звіринецька у місті Київ. Відкриття виставки відбудеться 9 серпня о 14:00, а 10 та 11 серпня виставка буде працювати з 10:00 до 18:00.
На виставці будуть представлені найкращі сорти гладіолусів української селекції, зразки зарубіжної селекції, а також експонати від колекціонерів та досвідчених квітникарів з різних регіонів України.
Вхід на виставку безкоштовний за наявності вхідного квитка до Ботанічного саду. Вартість вхідного квитка до Ботсаду складає 100 грн для дорослих та студентів, 50 грн для школярів. Діти до 6 років, пенсіонери, ветерани війни, особи з інвалідністю І-ІІІ групи та учасники бойових дій можуть відвідати виставку безкоштовно.
Читайте також:
Як безкоштовно пройти реабілітацію в установах Мінсоцполітики: покрокова інструкція
Головним атрибутом світлого свята Масниця — це млинці. Наші пращури вважали їх уособленням сонця, адже вони були такими ж теплими, що навіть додавали затишку в будинку.
Редакція Бахмут IN.UA підготувала до Масниці три цікавих рецепти млинців, які варто спробувати приготувати вдома та подати до святкового столу.
Рецепти млинців на Масницю
Млинці є символом і невід’ємною частиною святкування Масниці в українській та інших слов’янських культурах. Навіть у наш час, коли традиції Масниці зазнали змін, млинці залишаються центральним атрибутом святкувань, який об’єднує родини за столом, а їх приготування та споживання наповнюють свято особливим теплом і затишним. Особливо в цьому допоможе підбір правильних рецептів, серед яких можна знайти як класичні варіації страви, так і незвичайні.
Класичні млинці на молоці
Рецепт млинців на молоці дуже простий, але в результаті можна отримати ніжну випічку, яку можна споживати майже з будь-яким елементом, зокрема, вареннями чи навіть м’ясом.
Для приготування класичних млинців потрібні:
340 мілілітрів молока;
130 грамів борошна;
50 грамів вершкового масла для змащування млинців;
2 яйця;
2 столових ложки цукру;
2 столових ложки соняшникової олії;
1/3 чайні ложки солі.
Додайте 130 грамів борошна та продовжуйте замішувати тісто. Вбийте 2 яйця, додайте ложки цукру, сіль та влийте туди соняшникову олію. Суміш потрібно перемішати до об’єднання компонентів. Далі додаємо туди молока та знову перемішуємо віничком. Цукор і сіль мають повністю розчинитися.
Наступним кроком стане порційне додавання 130 грамів борошна та вимішування маси віничком. Результатом має стати рідке тісто, яке варто залишити відпочивати на 10 хвилин.
Далі в приготуванні стане випікання млинців на пательні, яку потрібно спершу змастити соняшниковою олією за допомогою кулінарного пензлика. Ополоником виливайте тісто на середину сковорідку та розподіляйте її по всьому дну, нахиляючи пательню з боку в бік.
Після того, як краї млинця млинця стануть коричневими, перевертайте його на інший бік. Так само смажте всі млинці та викладайте їх на тарілку.
Зелені млинці на шпинаті з вершковим сиром і лососем
Шпинатні млинці — це та сама різновидність звичної страви, яка здатна створити вау-ефект. До того ж, вона поєднує в собі неймовірний вітамінний склад від шпинату.
Для приготування млинців за цим рецептом потрібні:
500 мілілітрів молока;
200 грамів борошна;
100 мілілітрів води;
100 грамів свіжого шпинату;
2 столових ложки цукру;
2-3 яйця;
дрібка солі та розпушувача.
Для начинки треба вершковий сир та слабосолоний лосось.
Приготування розпочинаємо з підготовки тіста. Для цього змішуємо шпинат, яйця, цукор, сіль, рослинну олію, 1/2 молока. Перебиваємо суміш блендером до однорідної консистенції та додаємо до неї борошно з розпушувачем. Кладемо в кінці залишок молока, теплу воду.
Далі випікаємо млинці на пательні з обох боків, після чого дати їм охолонути. На вже підготовлені млинці додаємо тонкий шар вершкового сиру та викладаємо рибу. В кінці скручуємо у своєрідний рулет та подаємо до столу.
Креп сюзетт від Євгена Клопотенка
Креп сюзетт — це традиційні французькі тонкі млинці, які зазвичай згортають учетверо та ароматизують солодким апельсиновим сиропом із коньяком.
Для їх приготування потрібні:
340 мілілітрів молока;
130 грамів борошна;
2 яйця;
2 столових ложки соняшникової олії;
2 столових ложки цукру;
дрібка солі.
Для соусу:
1 апельсин з соком та цедрою;
2 столових ложки цукру;
3 столових ложки коньяку.
Для приготування потрібно змішати яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, цедру апельсина, рослинну олію, половину молока та борошно. Пробити блендером до однорідної консистенції. Додати залишок молока і теплу воду. Перемішати та після випікати млинці на пательні з обох боків.
Особливості починаються під час приготування соусу. Для початку потрібно висипати цукор на суху пательню та тримати його до утворення карамелі. Далі вливаємо коньяк до карамелі та гарячий апельсиновий фреш, м’якуш апельсина та цедру. Всю суміш варимо 3-4 хвилини, після чого заливаємо млинці соусом.
Великдень — традиційно одне з найголовніших релігійних свят у християнському календарі. Воно присвячене воскресінню Ісуса після того, як він був розп’ятий на хресті та спокутував гріхи людства.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає, коли у 2025 році відзначатимуть Великдень в Україні.
Коли святкуватимуть Великдень 2025
Великдень — головне релігійне свято в церковному календарі, дата якого щороку змінюється. Інколи буває таке, що Православний і католицький Великдень збігаються. Це не рідкість, але у цьому десятилітті такого ще не траплялося.
У 2025 році Великдень святкуватимуть 20 квітня. Це означає, що українці відзначатимуть свято Воскресіння Христового одночасно з рештою світу. Востаннє такий збіг був 16 квітня 2017 року.
Традиції святкування Великодня в Україні
Великдень в Україні — це своєрідне свято, яке відрізняється вкрапленнями унікальних народних традицій. Наприклад, на це свято заведено випікати здобні та сирні паски, а також фарбувати варені яйця. Ці продукти мають освятити у храмі.
Святкуванню передує ще одна велика християнська традиція — Великий піст, який триває сім тижнів. В цей період християнам прийнято відмовляються від їжі тваринного походження. Особливе значення також має останній тиждень перед Великоднем, який має назву Страсний. Тоді заведено згадувати останні дні земного життя Христа.
Великдень — сімейне свято, коли заведено проводити час із рідними за спеціальною трапезою. За повір’ям, її треба починати з освячених яєць. Інколи цьому передує традиційна великодня гра, під час якої гравці стукаються крашанками. Вона має назву навбитки.
Головним атрибутом світлого свята Масниця — це млинці. Наші пращури вважали їх уособленням сонця, адже вони були такими ж теплими, що навіть додавали затишку в […]
Великдень — традиційно одне з найголовніших релігійних свят у християнському календарі. Воно присвячене воскресінню Ісуса після того, як він був розп’ятий на хресті та спокутував […]
Мультфільми полюбляють як дорослі, так і діти за легкість сюжетів та яскравість образів, котрі запам’ятовуватимуться надовго. Редакція Бахмут IN.UA підготувала добірку з п’яти різних мультфільмів, […]
Фестиваль незалежного кіно в США “Сандерс” випустив у публічний доступ відеопрезентацію нового документального фільму оскароносного режисера Мстислава Чернова, яка розповідає про звільнення одного з сіл […]
Український кінематограф в 2025 році презентує кілька фільмів, які варті уваги глядача. Це картини присвячені митцям, війні та людям. Редакція ділиться добіркою з 5 українських […]