Збірна Донеччини з легкої атлетики виборола друге місце національних змагань

Семаковська Тетяна 17:35, 2 Червня 2023

Спортсмени 65e75

Минулого тижня у Львові відбувся командний Чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих та молоді. Донецьку область на турнірі гідно представили спортсмени з Бахмута, Дружківки, Торецька, Маріуполя та Костянтинівки.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

Участь у змаганні взяли 514 учасників із 23 регіонів та столиці держави. 

Від Донецької області на турнірі виступили 28 спортсменів, з яких 19 увійшли до трійки кращих у своїх дисциплінах серед чоловіків і жінок. Це дозволило збірній Донеччини набрати в загальній сумі 2190 очок та посісти друге місце в командному заліку чемпіонату, поступившись лише Києву.

Здобутки легкоатлетів

Найбільший внесок у досягнення регіону зробили атлети Школи вищої спортивної майстерності, також залікові бали принесли вихованці Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки, Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю, Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи ДОО ФСТ «Україна» та міських ДЮСШ. 

Біг:

  • У бігу на 5000 метрів перемогу з кращим особистим результатом 15 хвилин 38,63 секунд здобула Валерія Зіненко. Легкоатлетка з Дружківки підтвердила своє місце в складі збірної України для участі у III Європейських іграх, що пройдуть з 21 червня по 2 липня в Польщі.
  • Друге місце на дистанції 5000 м посіла Вікторія Калюжна з Дружківки (15:48.27).
  • Руслан Наумов у бігу на 3000 м з перешкодами посів друге місце серед чоловіків і перше серед молоді з кращим особистим результатом 8:58.12.
  • Серед дорослих третіми також були: Оксана Долинчук — у бігу на 800 м (2:08.28), Вадим Лонський — у бігу на 1500 м (3:47.72).
  • Друге місце серед молоді в бігу на 100 м з бар’єрами посіла Кристина Юрчук (13,85 с).
  • Третіми серед молоді стали: Кирило Приходько — у бігу на 200 м (21,82 с), Марія Стрєлець — у метанні диска (42,47 м).

Спортсмени2 2e24eВалерія Зіненко (144 номер) та Вікторія Калюжна (145 номер). Фото: Олександр Залевський

Естафета:

  • У чоловічій естафеті 4х100 м Кирило Приходько з Бахмута та Олександр Сосновенко з Дружківки разом з представниками Київської та Кіровоградської областей показали час 40.58 с. Вони стали другими серед чоловіків та першими серед молоді.
  • За підсумками жіночої естафети 4х400 м перемогу з часом 3:46.22 здобула команда Донецької області. До її складу увійшли: Валентина Демченко, Марія Миколенко, Олена Радюк-Кючук та Аліна Логвиненко.

Спортсмени4 70082Олександр Сосновенко та Кирило Приходько (зліва-направо). Фото: Олександр Залевський

Штовхання ядра:

  • Марія Ларіна, яка виграла змаганнях зі штовхання ядра з результатом 14,85 м, пройшла відбір на Європейські ігри. Окрім цього, спортсменка виконала норматив для участі в юніорському чемпіонаті Європи, що відбудеться у серпні в Ізраїлі. 
  • Другою в штовханні ядра вагою 4 кг стала Наталія Урсуленко (14,52 м).

Потрійний стрибок:

  • У потрійному стрибку кращою з результатом 13,63 м стала Анна Красуцька. 
  • Друге місце серед жінок і перше місце серед молоді посіла Вікторія Баранівська з особистим рекордом 13,14 м. 
  • Серед чоловіків другим у потрійному стрибку був Ігор Гончар (15,90 м), третім — Артем Коноваленко (15,73 м).

Спортсмени3 85e19Учасники забігу з перешкодами. Фото: Олександр Залевський

Метання молота:

  • Гліб Піскунов у метанні молота серед чоловіків став другим (73,34 м).

Стрибки з жердиною:

  • Валентин Лобода в стрибках з жердиною посів третє місце з особистим рекордом 4,70 м.

Спортсмени1 bf943Валентин Лобода під час виступу на турнірі. Фото: Олександр Залевський

Зазначимо, що відбір на молодіжний Чемпіонат Європи з легкої атлетики U23, який відбудеться в липні у Фінляндії, пройшли чотири спортсмени Донецької області: Руслан Наумов (біг на 3000 м з перешкодами), Вікторія Баранівська (потрійний стрибок), Кирило Приходько та Олександр Сосновенко (естафета 4х100 м).

До змагань легкоатлетів Донеччини підготували тренери: Костянтин Степанцов, Єгор Жуков, Олексій Семенов, Ольга Семенова, Іван Романенко, Юрій Ревенко, Наталя Василенко, Михайло Марченко, Тетяна Серорез, Юрій Кузьменко, Костянтин Мальков, Анатолій Чумак, Ігор Скирда, Ольга Лук’янова, Володимир Ліщук, Юрій Седньов та Олексій Логвіненко.

Читайте також: Борчині з Бахмута стали призерами міжнародних змагань

Нагадаємо, на Чемпіонаті України з важкої атлетики у Луцьку спортсмени з Бахмута, Вугледара, Краматорська, Білозерського, Селидового та Дружківки завоювали чотири «срібні» та дві «бронзові» нагороди.

Раніше ми повідомляли, що у Львові відбулася XVIII літня Універсіада України з легкої атлетики. На змаганнях Донеччину представили вихованці Школи вищої спортивної майстерності регіону (ШВСМ). «Золоті» медалі завоювали Кирило Приходько з Бахмута та Олександр Сосновенко з Дружківки.

Фото: Олександр Залевський

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Семаковська Тетяна 16:30, 18 Квітня 2024

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти ваше здоров’я та зовнішній вигляд шкіри. З цим вам допоможуть спеціальні косметичні засоби, які можна знайти в багатьох магазинах. Валерія Дергаус, косметологиня з Бахмута, розповіла нашій редакції про те, як правильно підібрати сонцезахисний засіб для всієї родини.

Як підібрати сонцезахисний засіб для всієї родини — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Захист від сонця

Сонцезахист
Сонячний день / фото з відкритих джерел

Засоби для захисту від сонця рекомендують використовувати протягом всього року, а не тільки влітку. Валерія каже, що сонцезахисні засоби потрібні всім, незалежно від пори року. Адже вплив ультрафіолету на шкіру має накопичувальний характер. Тож, важливо знати, який саме засіб потрібно обрати саме вам серед усіх товарів, які можна знайти на поличках у магазинах.

Сонцезахисні креми бувають з різними ступенем захисту, але найкраще обирати з найвищим рівнем, тобто 50+. Також варто підбирати крем під потреби, тобто звертати увагу на позначки:

  • сонцезахист для жирної шкіри;
  • сонцезахист для сухої шкіри;
  • сонцезахист для комбінованої шкіри;
  • сонцезахист для нормальної шкіри.

Які існують сонцезахисні засоби та чим вони відрізняються?

Валерія розповіла, що основною функцією сонцезахисних засобів є захист шкіри від ультрафіолетових (UV) променів сонця, а не тільки захист від сонячних опіків. Ці промені можуть завдати шкоду вашій шкірі, сприяють її старінню та збільшують ризик розвитку раку шкіри.


Ультрафіолетові промені шкідливі для вашої шкіри та збільшують ризик розвитку раку шкіри / фото Національна академія медичних наук України

Що прискорює старіння шкіри

Сонцезахисні креми
Сонцезахисні креми / фото ілюстративне

Ультрафіолетові промені групи A (UVA) складають 90% від всіх сонячних променів, які досягають поверхні Землі. Промені UVA оточують нас кожен день, незалежно від пори року. Ось чому важливий сонцезахист цілий рік, а не лише літом, коли “пригріло” сонце.

Також, ці промені проникають крізь скло, тому важливо використовувати SPF якщо, наприклад, ваше робоче місце знаходиться біля вікна. Вплив UVA променів відбувається “тихо” – без опіків і відчутного дискомфорту. Ці промені повільно впливають на ДНК людини, прискорюють старіння і в результаті свого впливу можуть пригнічувати імунітет.

Ультрафіолетові промені групи B (UVB) складають 10%. Вони вважаються найнебезпечнішими, але більшість шкоди від цих променів проявляється після їх відчутного впливу. Опіки на шкірі провокують фотостаріння, починаються різні процеси в клітинах шкіри, які в деяких випадках призводять до небезпечних захворювань.

Ось чому важливо використовувати сонцезахист цілий рік й обирати засоби широкого спектра дії (захист від UVA та UVB променів).

Як обрати сонцезахисний крем

Як обрати сонцезахист
Важливо правильно обрати сонцезахист / фото ілюстративне

SPF (sun protection factor) – це фактор захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку ви можете отримати без загрози опіку, тобто ступінь захисту від сонця. Чим вищий індекс SPF, тим більше ультрафіолету блокує засіб. Наприклад, SPF 15 нейтралізує 93% UVB-променів, а SPF 50 – 98%. Водночас жодна косметика із SPF не здатна убезпечити шкіру від 100% променів.


Дотримуйтеся рекомендацій використання сонцезахисних засобів для отримання ефективного захисту / фото з відкритих джерел

“ВООЗ рекомендує до використання засоби з індексом SPF 15+; Американська академія дерматології наполегливо радить починати із SPF 30. Якщо у вас дуже світла шкіра або ви плануєте перебувати на сонці довгий час, краще обрати санскрін із SPF 50. Майте на увазі, що індекси SPF не сумуються. Тобто, якщо ви нанесли сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50”, — пояснила Валерія.

Скільки потрібно сонцезахисного крему на обличчя

Сонцезахисний крем для обличчя
Сонцезахисний крем для обличчя / фото з відкритих джерел

Валерія розповідає, що для ефективного захисту від UV-випромінювання, необхідно наносити достатню кількість сонцезахисного засобу. Вона рекомендує використовувати “2 пальці” крему на зону обличчя, вух та шиї. Наносити захисні засоби від сонця потрібно за 15-30 хвилин до того, як ви вийдете на сонце. Це дозволить засобу повністю поглинутися в шкіру і почати працювати.

Валерія рекомендує обрати засоби від сонця орієнтуючись за типом вашої шкіри для більш зручного застосування:

  • суху шкіру задовольнить класичний сонцезахисний крем або молочко;
  • жирній та комбінованій шкірі буде комфортніше з гелем, лосьйоном або флюїдом, які не залишатимуть блиску.

На вразливих ділянках шкіри, на кшталт вух, носа та контуру очей, а також на татуюваннях і шрамах, доцільно використовувати засоби у форматі стіку. На важкодоступних – сонцезахисні спреї. Не забувайте захищати від ультрафіолету губи: статистика каже, що цю зону часто вражає рак шкіри. Купувати окремий санскрін необов’язково – достатньо бальзаму чи помади із сонцезахисними фільтрами. Косметику з мінеральними фільтрами можна використовувати навіть на дуже чутливій шкірі.

Крім того, Валерія розповідає, що важливо читати склад сонцезахисних кремів та уникати деяких компонентів в них:

  • мінеральні олії;
  • рослинні олії (кокосова, пальмова);
  • вазелін та парафін;
  • деякі кислоти (стеаринова, олеїнова тощо).

Як змивати сонцезахист?

Як змивати сонцезахист
Потрібно ретельно змивати сонцезахист / фото ілюстративне

“Дуже важливо якісно змивати сонцезахист, особливо, якщо він на хімічних фільтрах, оскільки він здатен проникати в пори. Для цього використовуємо двоетапне очищення: гідрофільний засіб (олія або шербет) та засіб для вмивання (гель або пінка). Лише таким чином ми зможемо якісно очистити шкіру”, — сказала Валерія.

Важливо також звертати увагу на те, що сонцезахисні засоби для обличчя та сонцезахист для тіла це два різних товари, які бажано купляти окремо. Найкращі сонцезахисні креми мають бути підібрані під ваші потреби.

Шкіра обличчя від природи більш вразлива, тому деякі засоби для тіла можуть викликати на ній подразнення. До того ж для жирної та комбінованої шкіри текстура таких продуктів зазвичай занадто важка, а для чутливої – занадто агресивна. Своєю чергою, в сегменті санскрінів для обличчя чимало засобів мають гіпоалергенну формулу і не містять ароматизаторів.

Якщо ви шукаєте універсальний засіб для відпустки, придивіться до кремів і спреїв із приміткою Facе/Body – такі можна використовувати по всьому тілу, пояснює лікарка.

Чи можна дитині бути на сонці


Дітям до 6 місяців взагалі не варто перебувати під прямими сонячними променями / фото відкриті джерела

Першочергово Валерія каже, що діти до 6 місяців не повинні перебувати під прямими сонячними променями взагалі. Організовувати прогулянки треба лише у безпечні години та у затінку або під парасолею. Також можна використовувати колиски із накритим капюшоном, адже деякі сучасні візочки тепер теж мають spf фільтр.

Старшим діткам, як і дорослим, теж не рекомендується перебувати довго під прямими сонячними променями. Варто дотримуватись правил щодо затінку та перебування під парасолею. Також, варто використовувати легкий та натуральний одяг на довгий рукав.

Найкраще відбивають сонце сині та червоні кольори одягу. Не забувайте за головні убори, які мають бути легкі, світлі й широкими полями. Для діток варто брати такі, що гарно закривають шию та прикривають ніс. До того ж памʼятайте за окуляри від сонця. Це не лише модний аксесуар, а й захист очей і для діток, який теж необхідний. Після року подбайте про окуляри, лише перевірте їх якість. Крім того, для діток часто є костюми для плавання чи інший одяг з spf-фільтрами, бажано купляти саме такий.


Уважно читайте компоненти сонцезахисних кремів для дітей, там не має бути хімічних формул / фото відкриті джерела

Які засоби від сонця можна використовувати дітям:

  • Для діток до 6 місяців не варто використовувати жодні, оскільки їм загалом не варто бути під сонячними променями;
  • До З років теж не варто дитині перебувати на сонці, але при потребі можна використовувати дитячі сонцезахисні засоби, які призначені для дітей з 6 місяців;
  • Для діток використовуємо крем захист від сонця лише без хімічних формул SPF. Тобто без таких компонентів: Avobenzone, Octinoxate, Oxybenzone. Вони є нерекомендованими для дітей;
  • Використовуємо SPF 50 захист на мінеральних фільтрах.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 18 Квітня 2024
Виплати ВПО / фото ілюстративне

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати відповідну заяву до ЦНАП.

Про те, у які строки можна звернутися за продовженням виплат, розповіли спеціалісти Юридичного порадника для ВПО.

Виплати ВПО у 2024 році

Відповідно до 4 абзацу 1 параграфа Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024 року, ВПО, які звернулися до ЦНАПу щодо продовження виплат та подали відповідну заявку в період з лютого по квітень, отримуватимуть виплати від держави починаючи з 1 березня 2024 року. Іншими словами, якщо переселенець звернувся за продовженням виплат у період березень-квітень 2024 року, то він зможе отримати виплату й за березень.

Одночасно з цим, відповідно до 5 абзацу 2 параграфа Порядку надання допомоги на проживання ВПО, грошові виплати призначається за повний місяць, у якому уповноважена особа звернулася за її наданням, незалежно від дати такого звернення. Саме ця частина говорить про те, що переселенець має можливість продовжити виплати ВПО у будь-якому місяці, а не тільки в період березня-квітня. Якщо ВПО звернеться у травні, то з виплати почнуть надходити з травня, якщо у червні, то з червня тощо.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти […]

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро
Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це […]

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають […]

17:00, 15.04.2024 Скопіч Дмитро