Створювали майстри з учнями: в Бахмутському ЦПТО відкрили сучасну лабораторію зварювальних робіт

Валентина Твердохліб 12:30, 18 Лютого 2025
Презентація лабораторії зварювальних робіт / фото Бахмутський ЦПТО

Бахмутський центр професійно-технічної освіти у 2023 році був релокований до селища Гоща Рівненської області. Тут навчальний заклад зміг не лише відновити роботу, а й покращити навчальні потужності та впровадити важливі проєкти для нової громади. У лютому в Бахмутському ЦПТО була відкрита нова майстерня — лабораторія зварювальнх робіт. Тут відточуватимуть навички учні навчального закладу, а в майбутньому — і доросле населення громади.

Про роботу навчального закладу і плани на майстерню редакції Бахмут IN.UA розповів директор Бахмутського центру професійно-технічної освіти Ігор Гаєвий.

Бахмутський ЦПТО, навчання зварників

У лютому 2025 року в релокованому Бахмутському центрі професійно-технічної освіти відкрили лабораторію зварювальних робіт. Для майстерні закупили сучасне обладнання, а сам простір облаштовували майстри спільно з учнями, які тут навчатимуться.

“Там сучасні зварювальні апарати, зробили дуже гарну витяжку, стоять сучасні столи для зварювальних робіт. Місця повністю обладнані всім необхідним — тим, що зараз є найкращим. Загалом у лабораторії обладнано 6 робочих місць. Вони закриті спеціальними захисними шторами, які не горять і захищають від попадання окалини. Обладнання було придбане за кошти навчального закладу. А майстерню оснащували своїми руками, тобто господарським способом. Хлопці самі проєктували витяжку, встановлювали на вулиці двигун і так далі. Це все робили наші майстри разом зі здобувачами освіти”, — розповідає директор Бахмутського ЦПТО Ігор Гаєвий.

Лабораторія зварювальних робіт / фото Бахмутський ЦПТО

Наразі в цій лабораторії навчаються учні, які здобувають спеціальність електрогазозварника та електрозварника на автоматичних і напівавтоматичних машинах. На новітньому обладнанні вони удосконалюють свої практичні навички.

“У цій майстерні відточують навички саме на електрозварці, адже для інших зварювальних робіт у нас ще немає приміщення, яке б відповідало всім безпековим умовам. Ми будемо окремо робити майстерню для зварювальних робіт. А в цій лабораторії займатимуться декілька груп. Це електрозварники та автослюсарі, які теж вивчають зварювальні роботи”, — розповідає Ігор Гаєвий.

Бахмутський ЦПТО, курси для дорослих

У навчального закладу також є плани щодо організації курсів для дорослого населення громади. Тут вони зможуть опанувати нову для себе спеціальність.

“У нас є бажання використовувати майстерню для навчання дорослого населення. В першу чергу, переселенців. Щоб вони могли здобути для себе якусь спеціальність і працювати за фахом, отриманим у нашому закладі. Така співпраця налагоджена з центром зайнятості. Загалом ми зараз розробляємо курс і будемо думати, як це можна буде втілити в життя. Щоб окремо, за межами навчальної програми дітей, організувати навчання ще й для дорослих”, — поділився планами Ігор Гаєвий.

Нагадаємо, що цього навчального року в Бахмутському ЦПТО навчаються 620 учнів. Це діти з Донецької області, різних міст України та Рівненської області. Близько 40% учнів (приблизно 300 дітей) — це місцеві мешканці Гощанської громади.

У Бахмутському ЦПТО можна опанувати багато технічних професій. Які саме — читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни викрали ікони з Бахмута: куди їх вивезли

Семаковська Тетяна 16:30, 20 Жовтня 2025
Вивезена ікона / фото росзмі

Росіяни вчергове викрали ікони з Бахмута, які, ймовірно, знаходилися у Свято-Миколаївському храмі у східній частині міста.

Про це повідомили російські ЗМІ.

Росіяни викрали ікони з Бахмута

В одній із російських пропагандистських груп Бахмута опублікували інформацію про те, що окупанти нібито знайшли православні ікони у приватному секторі міста. Відомо, що таким чином вивезли два екземпляри: перший — розміром 50×80 сантиметрів, а другий — 100×50 сантиметрів. Наразі вони знаходяться у Бєлгородській області.

Варто зазначити, що у коментарях користувачі пишуть, що зазначені церковні реліквії могли бути вивезені зі Свято-Миколаївського храму у східній частині Бахмута, відомій місцевим як “Забахмутка”.

Що передувало

Раніше редакція Бахмут IN.UA повідомляла, що митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан (який служить у так званій “днр”) ймовірно викрав з Бахмута ікони, мощовики та інші церковні реліквії з кількох храмів міста. Зараз вони перебувають у храмах тимчасово окупованої Горлівки.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

Росіяни викрали ікони з Бахмута: куди їх вивезли

Росіяни вчергове викрали ікони з Бахмута, які, ймовірно, знаходилися у Свято-Миколаївському храмі у східній частині міста. Про це повідомили російські ЗМІ. Росіяни викрали ікони з […]

Знищена вулиця Незалежності: росіяни показали нові кадри з Бахмута

У російських пропагандистських каналах з’явилося нове відео з тимчасово окупованого Бахмута. В об’єктив окупантів потрапила вулиця Незалежності — одна з центральних магістралей міста. Редакція публікує […]

Важливо

Не потрібні ні там, ні там: де живуть мешканці окупованих міст Донеччини

Більші ніж 4,6 млн українців отримали статус внутрішньо переміщених осіб і не можуть повернутися у власні домівки чи то через окупацію, чи то через руйнацію […]

покровськ

Російська ДРГ прорвалась у центр Покровська: окупанти вбили кількох цивільних

Російські окупанти зайшли в Покровськ. Одна з ворожих диверсійно-розвідувальних груп змогла проникнути в центр міста. Там вони розстріляли декількох цивільних. Про це повідомляють бійці 7 […]