Сезонний овоч редис: користь для організму та що з нього можна приготувати

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 6 Квітня 2025
Редис / фото ілюстративне, iStock

Редис — це хрусткий весняний овоч, який не лише додає яскравості стравам, а й приносить велику користь організму. Він багатий на вітаміни, які покращують травлення, зміцнюють імунітет, а також впливають за загальний стан людини. А ще з редису можна приготувати не тільки салати, а й освіжаючі супи, пікантні намазки та навіть маринади для м’яса.

Детальніше про користь редису для організму, а також небанальний рецепт страви з ним — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Чим корисний редис для організму

В складі редису є чимало вітамінів та мінералів / фото ілюстративне, iStock

Редис — корисний овоч, який містить чимало вітамінів та мінералів. Це пояснює його популярність у період авітамінозу, котрий йде одразу після холодної зими.

Редис містить наступні вітаміни, які зміцнюють імунітет та підтримують обмін речовин:

  • С;
  • В6;
  • К;
  • PP;
  • фолієва кислота.

Серед мінералів у ньому є наступні елементи:

  • калій;
  • магній;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • залізо.

Всі вони сприяють здоров’ю серця, кісток та нервової системи. Вони також можуть покращувати загальний стан імунітету людини.

В редисі міститься ще один перелік органічних речовин, які покращують загальний стан організму. Це клітковина та білок. Калорійність продукту знаходиться на дуже низькому рівні — всього 15 кілокалорій на 100 грамів, що дозволяє споживати овоч навіть в дієтичних раціонах.

Зазначимо, що користь редису на цьому не обмежується. Наприклад, він допомагає підняти гемоглобін та знизити рівень цукру в крові, що робить овоч оптимальним для споживання людям із цукровим діабетом чи зайвою вагою.

Холодний суп із редискою

Холодний суп із редисом / фото Solomia Hrytsyuk, Cookpad

Редиска є частиною великої кількості рецептів, котрі готують українські сім’ї у весняний період. Редакція Бахмут IN.UA пропонує приготувати власним читачам холодний суп із редискою, який добре насичує організм в період авітамінозу. Для його приготування знадобляться:

  • 1 літр води;
  • 250 грамів редиски;
  • 1 цибулина;
  • 200 грамів картоплі
  • 70-80 грамів вершкового масла;
  • 4 столові ложки сметани;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 столова ложка бурякового соку або 2 невеликі шматочки буряка
  • за смаком, до страви можна додати сіль.

Спершу потрібно промити редиску та прочистити її разом із цибулиною. Далі нарізати на шматки, розтопити масло в пательні, а обсмажити. Спочатку цей процес розпочинається з цибулі, а далі до неї додаємо редиску.

Паралельно варто нарізати картоплю та зварити її у каструлі з водою. Додаємо обсмажені цибулю і редиску. До суміші додаємо сік лимона і буряка (або 2 шматки буряка для створення незвичайного кольору), солимо та варимо до готовності овочів.

Далі потрібно остудити овочевий мікс, після чого перемолоти овочі з невеликою кількістю води з каструлі на блендері. Готову суміш повертаємо до води, де варилися овочі. Додаємо сметану та охолоджуємо у холодильнику. Як тільки суп буде холодним, то його можна подавати до столу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:15, 13 Травня 2025
Сцена Євробачення-2025 / фото SRG SSR

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, серед яких — і гурт Ziferblat, що представляє Україну.

Детальніше про сам конкурс, порядок виступів у першому півфіналі та способи голосування — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Коли та де відбудеться Євробачення 2025

Цьогоріч “Євробачення” проходить у три етапи: два півфінали — 13 та 15 травня, а гранд-фінал — 17 травня. Півфінали необхідні для визначення фіналістів, які змагатимуться за перемогу в заключному шоу.

Україну представляє гурт Ziferblat із піснею Bird of Pray. Вони виступатимуть п’ятими у першому півфіналі.

Трансляція шоу, а саме першого півфіналу, розпочнеться о 22:00 за київським часом.

Де подивитися Євробачення 2025

Україну представлятиме гурт Ziferblat / фото eurovision.tv

Українські глядачі можуть переглянути конкурс через кілька зручних платформ:

  • телеканал “Суспільне Культура”;
  • сайт “Суспільне Євробачення”;
  • YouTube-канал “Суспільне Мовлення”;
  • офіційний YouTube-канал Eurovision Song Contest;
  • платформа MEGOGO.

Як голосувати за улюблених виконавців

Глядачі з України можуть проголосувати трьома способами:

  • через офіційний додаток Eurovision Song Contest App;
  • за допомогою SMS або телефонного дзвінка (номери з’являться під час ефіру);
  • через спеціальний сайт esc.vote (працює лише в дні шоу).

Важливо: голосувати можна лише в тому півфіналі, в якому виступає представник країни. Для України це перший півфінал — 13 травня. У фіналі 17 травня голосування також буде доступне.

Зазначимо, що, якщо ж українець чи українка знаходяться за кордоном, то вони можуть голосувати та в першому, і в другому півфіналах.

Учасники першого півфіналу

У першому півфіналі виступлять представники 15 країн. Ось список учасників у порядку їх виходу на сцену:

  • VæbRÓA (Ісландія);
  • Justyna SteczkowskaGAJA (Польща);
  • KlemenHow Much Time Do We Have Left (Словенія);
  • Tommy CashEspresso Macchiato (Естонія);
  • ZiferblatBird of Pray (Україна);
  • KAJBara bada bastu (Швеція);
  • NapaDeslocado (Португалія);
  • Kyle AlessandroLighter (Норвегія);
  • Red SebastianStrobe Lights (Бельгія);
  • MamagamaRun With U (Азербайджан);
  • Gabry PonteTutta l’Italia (Сан-Марино);
  • Shkodra ElektronikeZjerm (Албанія);
  • ClaudeC’est La Vie (Нідерланди);
  • Marko BošnjakPoison Cake (Хорватія);
  • Theo EvanShh (Кіпр).

Прогнози: хто може виграти Євробачення 2025

Шанси на перемогу / скриншот

Згідно з даними сайту Eurovision World, найбільші шанси на перемогу має шведський гурт KAJ з піснею Bara bada bastu — букмекери оцінюють їхні шанси на 41%. Другу позицію посідає представник Австрії JJ із піснею Wasted Love (19%), третє місце — за Францією, де виступає Louane з композицією Maman (6%).

Хто може посісти місце у топ-10 / скриншот

Представники України — гурт Ziferblat — наразі на 15-й позиції у загальному рейтингу, з імовірністю перемоги 1%. Проте в категорії “Хто потрапить до топ-10” українці займають дев’яте місце, що залишає надії на успішний виступ.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 11 Травня 2025
Спаржа / фото з Вікіпедії

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним інгредієнтом для легких супів, салатів, пасти або навіть запечених страв. Вона готується швидко, зберігаючи максимум вітамінів, і чудово поєднується як з м’ясом, так і з морепродуктами.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися з рецептами зі спаржею.

Спаржа: у чому користь для організму

Спаржа — це овочева культура з родини аспарагусових, яка налічує близько 300 видів. Деякі з них вирощують як декоративні рослини, однак певні різновиди спаржі є їстівними.

Цей овоч досить низькокалорійний і багатий на корисні речовини. Він містить вітаміни A, C, E, K і групи B, а також залізо, калій і фолієву кислоту. Завдяки високому вмісту антиоксидантів спаржа допомагає боротися з вільними радикалами й уповільнює старіння клітин. Вона також підтримує здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину та артеріальний тиск.

До того ж спаржа є природним діуретиком, тому сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Її клітковина покращує травлення й нормалізує мікрофлору кишківника. Регулярне споживання спаржі підтримує імунну систему й нервову діяльність, зміцнюючи загальний стан здоров’я та додаючи енергії.

Скільки коштує кілограм спаржі в Україні

Вартість спаржі / скриншот

Спаржа — це доступний сезонний овоч, який можна купити в багатьох магазинах України. Наприклад, в мережі супермаркетів Ашан вона коштує 114 гривень за 1 кілограм.

Спаржа з тунцевим соусом

Спаржа з тунцевим соусом / фото Cookpad

Спаржа з тунцевим соусом — це вишуканий рецепт, що поєднує ніжність овочу з кремовим соусом із тунця, створюючи справжній середземноморський смак.

Інгредієнти:

  • 200 грамів спаржі;
  • 2 варені яйця;
  • 1 банка тунця в олії;
  • 1 чайна ложка каперсів;
  • 1–2 чайні ложки лимонного соку;
  • трохи зеленої цибулі для подачі;
  • сіль — за смаком.

Спочатку спаржу ретельно миють і обрізають жорсткі кінчики, непридатні до вживання. Потім її відварюють у підсоленій киплячій воді приблизно 2 хвилини, аби зберегти хрумкість. Щоб зафіксувати яскравий колір, овоч одразу охолоджують у холодній воді.

Для соусу зварені яйця, тунець разом з олією, каперси та лимонний сік поміщають у чашу блендера та збивають до кремової, однорідної текстури.

Готову спаржу викладають на тарілку й щедро поливають соусом, посипають дрібно нарізаною зеленою цибулею для аромату й свіжості.

Салат “Колізей”

Салат “Колізей” / скриншот

Салат “Колізей” — легкий і смачний варіант з відвареною спаржею, баликом та овочами, який однаково доречний як на святковому столі, так і в повсякденному меню.

Інгредієнти:

  • 400 грамів спаржі;
  • 300 грамів балика;
  • 1 банка консервованої кукурудзи;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина;
  • олія, лимонний сік, суміш прованських трав — для заправки.

Для заправки в глибоку миску додають чайну ложку прованських трав, стільки ж лимонного соку та олію (кількість — за смаком). Усе ретельно перемішують.

Спаржу відварюють у підсоленій киплячій воді близько 5 хвилин, після чого охолоджують.

Балик, перець і цибулю нарізають соломкою та змішують у великій мисці. Додають кукурудзу й нарізану спаржу. Заправляють салат приготованою заправкою, за потреби додаючи ще трохи олії. Перемішують — і страва готова до подачі.

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами / фото Сookpad

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами — це ніжне поєднання курячого філе, спаржі та овочів у вершковому соусі створює яскраву весняну страву.

Інгредієнти:

  • 700 грамів курячого філе;
  • 250 грамів спаржі;
  • 100 грамів помідорів чері;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 упаковка вершків 33%;
  • 1 чайна ложка солодкої паприки;
  • 1 чайна ложка сушеного часнику;
  • 20 грамів олії для смаження;
  • 0,5 чайної ложки сушеного базиліка;
  • 2–3 гілочки свіжого кропу.

Куряче філе нарізають великими кубиками. Спаржу миють, очищають від твердих кінчиків (3–4 см), ріжуть на шматочки по 2–3 см. Перець нарізають соломкою, помідори — навпіл.

На добре розігрітій сковороді з олією обсмажують курятину до рум’яної скоринки, додаючи сіль, перець і паприку. Потім додають перець та спаржу, смажать разом кілька хвилин. Додають помідори й смажать ще 2–3 хвилини.

У страву додають сушений часник і базилік, перемішують і вливають вершки. Тушкують на слабкому вогні 10–15 хвилин. Наприкінці додають дрібно нарізаний кріп. Страву подають з будь-яким гарніром на вибір — наприклад, зі спагеті.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро

Топ фільмів травня 2025: найкращі прем’єри для всієї родини, які варто побачити в кіно

Травень 2025 року обіцяє стати яскравим місяцем для любителів кіно — на глядачів чекають фільми з сенсом та гучні кінопрем’єри для всієї родини. У кінотеатрах […]

11:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро

Трійця 2025: коли в Україні відзначатимуть Зелені свята

Зелені свята – одні з найулюбленіших та наймасовіших свят в Україні, які щороку об’єднують мільйони українців навколо давніх традицій. У цей час храми прикрашатимуть свіжими […]

10:00, 03.05.2025 Скопіч Дмитро

Поминальні дні 2025: коли українцям потрібно відвідувати кладовища після Великодня

Поминальний тиждень, або Проводи — це християнська традиція вшанування пам’яті померлих, яка відзначається після Великодня. У цей час родини відвідують могили близьких, прибирають їх, моляться […]

15:00, 30.04.2025 Скопіч Дмитро