Рф продовжує завдавати ударів по населених пунктах Донецької області. Протягом минулої доби, 16 червня, обстріли фіксували у дев’яти населених пунктах. Внаслідок атак є загиблий серед цивільних.
Про це повідомляє голова Донецької ОВА Вадим Філашкін.
Обстріли в Донецькій області 16 червня
Протягом 16 червня війська рф 26 разів обстріляли населені пункти Донеччини.
Обстріли фіксували у дев’яти населених пунктах:
Покровськ;
Родинське;
Лиман;
Зарічне;
Малинівка;
Яблунівка;
Костянтинівка;
Білокузьминівка;
Сіверськ.
Внаслідок атак пошкоджені 29 житлових будинків, адмінбудівля і лінія електропередач.
Руїни будинку / фото Вадим Філашкін
Внаслідок атак є жертви серед цивільних. У Покровську загинула одна людина — місцевий житель 1968 року народження.
Нагадаємо, що росіяни почали використовувати нову тактику атаки на цивільний транспорт. Вони влаштовують засідки з FPV-дронів й атакують ними цивільні авто. Детальніше про це в нашій публікації.
Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна зробити безліч цікавих речей, зокрема, салат з кавуном, фетою та руколою.
Редакція Бахмут IN.UA зібрала цікаві рецепти з кавуна, які допоможуть відкрити нову сторону всім відомої ягоди.
Що можна приготувати з кавуна
Кавун — це ягода, яка відома всі. Вона соковита, ароматна та солодка. Саме такі особливості кавунів дозволяють комбінувати їх з іншими продуктами, отримуючи незвичайні результати з вишуканим смаком.
Салат з кавуном, фетою, руколою та бальзамічною заправкою
Кавун та фета створюють унікальний смак салата / фото ілюстративне
Освіжаючий салат з кавуна та фети — це ідеальний перекус у спекотний день, який може приготувати кожен без особливих зусиль. Для цього потрібні:
рукола — 210 грамів;
м’якуш кавуна — 300-500 грамів;
фета — 100-130 грамів;
фіолетова цибуля — чверть однієї штуки;
оливкова олія — 2 столових ложки;
бальзамічний оцет — 2 столових ложки;
сіль та мелений перець за смаком.
Приготування салату розпочинається з процедури підготовки продуктів. Для цього потрібно добре промити руколу під проточною водою та обсушити її паперовим рушником. Кавун потрібно очистити від насіння, сир — нарізати кубиками, а цибулю — нарізати тонкими півкільцями.
Далі в окремій мисці потрібно змішати оливкову олію та бальзамічний оцет. Сюди ж варто додавати сіль та перець. Коли заправка буде готовою, потрібно з’єднати кавун, руколу, фету та цибулю з салатною заправкою, після чого добре перемішати.
Холодний суп з кавуна та огірків
Холодний суп з кавуна та огірків / фото ілюстративне
Вегетаріанський суп з кавуна та огірків має незвичайно легкий смак, який здатний освіжити кожного. Для його приготування потрібні:
м’якуш кавуна — 500 грамів;
свіжий огірок — 1-2 штуки;
зелена цибуля — 1 пір’їнка;
зелений перець чілі — 1 штука;
м’ята — 1 пучок;
лайм — 1 штука;
шампанський оцет — 2 столових ложки;
оливкова олія — 1 столова ложка;
морська сіль та мелений чорний перець за смаком.
Приготування відбувається наступним чином:
кавун потрібно очистити від кісточок, після чого дрібно нарізати. Також потрібно порізати огірок на маленькі кубики й порубати перець чілі, зелену цибулю та м’яту;
візьміть глибоку миску та змішайте всі інгредієнти, збризкавши їх соком лайма, оцтом та оливковою олією. Все варто перемішати;
отриманий мікс потрібно подрібнити за допомогою блендера до однорідної маси;
суміш варто процідити через дрібне сито та приправити все сіллю та меленим перцем;
перекладіть холодний суп до холодильника та почекайте годину.
Кавун на грилі
Кавун на грилі / фото ілюстративне
Незвичайна закуска з гриля може стати візитною карткою будь-якого відпочинку на природі. Для приготування кавуна на грилі потрібно:
кавун — 1 штука;
лайм — 1 штука;
мед — 4-5 столових ложок;
оливкова олія — 1 столова ложка;
морська сіль, м’ята чи базилік за смаком.
Спосіб приготування:
дрібною теркою потрібно зняти з лайма цедру та вичавити з нього сік. Його та цедру потрібно змішати з медом та олією;
кавун нарізати скибочками товщиною 2-3 сантиметрів, після чого їх потрібно змастити з обох боків маринадом з лайма та меду;
готуйте скибочки на розігрітому грилі по 2 хвилини з кожного боку;
отримані скибочки кавуна на грилі викладіть на тарілку та подавайте до столу.
Кавунове морозиво з йогурту
Кавунове морозиво / фото ілюстративне
Кавун ідеально підходить для приготування десертів з вишуканим смаком. Для приготування легкого кавунового морозива з йогурту потрібно мати:
м’якуш кавуна — 300 грамів;
жирний йогурт — 300 мілілітрів;
цукрову пудру — 80 грамів.
Спосіб приготування:
кавуновий м’якуш очистіть від кісточок. Наріжте кубиками, складіть в чашу блендера і перебийте в однорідне пюре;
в охолоджений йогурт насипте цукрову пудру і протягом 1 хвилини збивайте блендером на великих оборотах;
у йогурт вмішайте кавунову масу та збийте знову протягом 2 хвилин. Отримана маса повинна насититися бульбашками повітря;
викладіть заготівлю в лоток і поставте заморожуватися на 6-7 годин, регулярно збиваючи блендером;
для подачі викладіть в піалу кубики кавуна. Зверху — покладіть кілька кульок морозива.
Гаспачо з кавуна
Гаспачо з кавуна / фото ілюстративне
Традиційна іспанська страва, яка отримала назву гаспачо, має чимало прихильників по всьому світу. При цьому її досить легко модифікувати, створюючи неповторну варіацію делікатесу. Для приготування однієї з таких потрібно мати:
м’якуш кавуна — 350 грамів;
помідор — 1 штуку;
огірок — 1 штуку;
перець болгарський — 1 штука;
петрушку, оливкову олію, сіль та перець за смаком.
Спосіб приготування:
м’якуш кавуна наріжте на невеликі шматочки, видаливши всі зернинки;
далі потрібно зняти шкірку з огірка й помідор. (для останнього потрібно занурити помідор в кріп на кілька секунд, поки шкірка не лопне, а потім відразу покласти в холодну воду);
овочі переріжте навпіл. Частину з них потрібно нарізати на маленькі кубики. Іншу — разом з кавуном і подрібненою петрушкою кладемо в блендер і подрібнюємо. Пюре потрібно посолити й поперчити;
подавати гаспачо потрібно в склянках, куди спершу треба викласти на дно подрібнені овочі, а потім залити їх пюре.
Електронний студентський квиток став одним із перших цифрових документів у застосунку “Дія” після його офіційного запуску. Юридичну силу цей документ отримав ще у 2019 році — тоді Кабінет Міністрів визнав електронні посвідчення такими, що мають повноцінний правовий статус. Втім, не всі студенти стикаються з безпроблемним завантаженням студентського у застосунок.
Детальніше про те, як додати студентський квиток до “Дії” та з якими технічними нюансами може зіштовхнутися користувач — у матеріалі Бахмут IN.UA.
Студентський квиток у “Дії”
У “Дії” можуть бути створені цифрові студентські квитки. Їх формують на основі пластикового документа державного зразка, який внесений до відповідного державного реєстру. Якщо ці дані є в реєстрі, документ має автоматично відображатися у застосунку.
Цифровий студентський квиток має таку ж юридичну силу, як і пластиковий, і надає доступ до всіх стандартних пільг та прав:
посвідчення особи та підтвердження статусу студента;
пільговий проїзд у міському, приміському та міжміському автотранспорті, а також на залізниці;
знижки на відвідування музеїв та інших культурних установ;
інші знижки, передбачені для студентів.
Крім того, документ можна “шерити” — надсилати на запит іншим особам або організаціям, наприклад, при заселенні до гуртожитку, бронюванні квитків чи проходженні контролю в дорозі.
Кому може бути недоступний студентський у “Дії”
Цифрова версія студентського квитка може буде недоступна у деяких випадках. Зокрема, студентам-заочникам, які не замовляли паперовий документ, цифровий варіант може бути недоступним. У такому випадку потрібно подбати про наявність студентського квитка державного зразка — стандартного синьо-білого пластику з жовтими літерами або комбінованого варіанту у вигляді банківської картки.
Якщо у студента на руках документ у формі “книжечки” чи будь-якого іншого неофіційного формату, то його теж потрібно замінити на аналогічний у форматі картки.
Поширені проблеми при підвантаженні документа
Навіть якщо у студента є дійсний студентський квиток, іноді він може не з’являтися у “Дії”. Причин може бути кілька.
Одна з найпоширеніших — відсутність фото у реєстрі. У такому разі варто звернутися до деканату, де мають оновити персональні дані в ЄДЕБО (Єдина державна електронна база з питань освіти).
Інша поширена помилка — некоректні ПІБ або РНОКПП (ідентифікаційний код). Якщо через банк, що використовується для авторизації в “Дії”, дані передаються неправильно, система не зможе підтягнути документ. У такому випадку варто авторизуватися через інший банк або звернутися до фінансової установи для уточнення особистих даних.
Інколи виникають проблеми з відсутністю факультету, спеціальності чи групи. Це не критично, адже електронний документ і без цих даних вважається офіційним, якщо містить основні дані.
Читайте також:
У “Дія”запустили цифровий простір для ветеранів та їх родин: які функції доступні
Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна […]
Електронний студентський квиток став одним із перших цифрових документів у застосунку “Дія” після його офіційного запуску. Юридичну силу цей документ отримав ще у 2019 році […]
Бахмутянка Ірина Тесленко поділилась спогадами про Солоний карʼєр на виїзді з Бахмута. З дозволу авторки, редакція публікує текст. *** Є одне на світі озеро, з […]
Громадська організація “Кенгуруш” — проєкт, який активно допомагає малозабезпеченим родинам, багатодітним сім’ям та внутрішньо переміщеним особам в різних регіонах України, надсилаючи їм гуманітарну допомогу поштою. […]
Українські військові продовжують знищувати рідкісне озброєння, яке росіяни залучають до війни проти України. Цього разу під ударом опинилася північнокорейська самохідна артилерійська установка М1989/М1991 “Коксан” Про […]