
Існують продукти, які є у кожному домі. Соняшники вважають одним із символів України, а олію з їхнього насіння використовують у більшості найвідоміших страв національної кухні. Борщ, вареники, смажені кабачки, деруни — у приготуванні перерахованих та багатьох інших наїдків застосовують цей тип рослинного жиру. Що таке рафінована соняшникова олія і як її правильно використовувати в кулінарії — варто розібратися детальніше.
Цілі та результати обробки
Рафінованою називають соняшникову олію, яка пройшла багатофазне очищення на спеціальному устаткуванні. Мета процесу полягає у видаленні з неї натурального аромату, вільних жирних кислот, різних домішок. Крім того, рафінування продукту передбачає його витримування за певного температурного режиму.
В результаті обробки олія стає нейтральною за запахом, прозорою, отримує світло-золотистий колір. До того ж вона не утворює піни й не димиться під час нагрівання. Продукція вітчизняних брендів Олейна, Щедрий Дар, Чумак тощо добре відома українським кулінарам, олія соняшникова на сайті доступна для замовлень з будь-якого регіону країни.
Способи застосування на кухні
Рафінована олія ідеально підходить для кулінарних дій, пов’язаних з термічною обробкою продуктів. Основні операції:
- через високу точку димлення, яка становить 232°C, цей тип рослинного жиру зручно використовувати для обсмажування на сковороді м’яса, риби, овочів, грибів.
- відсутність аромату у рафінованої олії дозволяє тушкувати та запікати різні наїдки, не спотворюючи їхній задуманий смак. Продукт є універсальним та придатним для термообробки солоних і солодких страв.
- нейтральність очищеної соняшникової олії дає можливість додавати її до випічки та начинки, не порушуючи смаковий букет їжі;
- рафінований продукт не є консервантом. Однак його в невеликих дозах використовують як інгредієнт під час маринування та засолювання. Олія сприяє більш тривалому зберіганню.
Очищений жир насіння соняшнику також використовують під час виробництва маргарину, майонезу, інших страв та заправок. Олію кращих вітчизняних та закордонних брендів можна купити в інтернет-магазині Maudau.
Користь для здоров’я
Після гідратації, нейтралізації, відбілювання та інших стадій рафінування олія набуває багатьох переваг. Водночас продукт втрачає частину поживних елементів. Проте рафінована олія залишається корисною для здоров’я.
Основні її плюси:
- запобігає швидкому утворенню канцерогенів під час обсмажування й тушкування продуктів;
- містить складні ліпіди та антиоксиданти, що сприяють зміцненню імунної системи й захищають від утворення тромбів;
- постачає організму карбонові кислоти — це позитивно впливає на кондиції серцево-судинної системи.
Також у складі продукту є вітаміни груп A, B, PP, E, D, бета-каротин, різні макро- та мікроелементи. Правильне використання рафінованої олії гарантує наявність у меню смачних корисних страв.
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!