У Бахмуті легко відкрити бізнес та важко розвиватись, – опитування підприємців

Семаковська Тетяна 18:51, 25 Листопада 2021

241178717 5175112779170150 6881490149717515618 n 6fbc2В опитуванні, де взяли більше 7500 тисяч підприємців із 45 міст України,  бахмутські підприємці зазначили, що швидко відкрили бізнес і отримали консультації, знають як знайти інформацію по бюджету і місцевим регуляторним актам, та основним ризиком назвали низьку платоспроможність населення. На основі опитування сформований Індекс конкурентоспроможності міст-2021 (ІКМ). Бахмут є лідером Донецької області та посів п’яте місце в Україні за цим рейтингом. Аналіз ситуації у бізнес-середовищі прифронтового Бахмута та України загалом, – публікує сайт «Остров».

Про що свідчить високий ІКМ і навіщо проводилось дослідження?

Створення сприятливих умов для розвитку підприємництва є необхідною складовою розвитку економіки у державі – малий та середній бізнес створює робочі місця і наповнює бюджет. Так у Бахмуті малий бізнес забезпечує близько двох третин робочих місць. Крім цього сприятливе бізнес-середовище, де діють зрозумілі і рівні для всіх правила гри, – одне з завдань реформ в Україні і необхідна передумова на шляху інтеграції до Євросоюзу.

«Бахмут не єдине місто, яке отримало високі результати ІКМ. Наприклад, Маріуполь знаходиться на 8-ій сходинці рейтингу. Окрім цього жодне місто Донецької або Луганської областей не має низьких результатів. Це, зокрема, свідчить, що бізнес та громадськість в цілому оптимістично дивляться в майбутнє. Та є хорошим знаком щодо можливостей відновлення регіону», – пояснює Євген Ангел старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

241180298 5175112752503486 4928060434042680292 n 08032

Рейтинг також може слугувати орієнтиром для компаній, які готові відкривати підприємства в Україні, але ще не визначилися з локацією.

«Високий рейтинг Бахмута свідчить про те, що в громаді можна безперешкодно не лише відкрити бізнес, але й у подальшому стабільно розвивати своє підприємство», – пояснює начальниця відділу територіального розвитку Управління економічного розвитку Бахмутської міської ради Ірина Гоцуленко.

Важливо, що Індекс конкурентоспроможності – є незалежною оцінкою якості ділового середовища, яка визначалася неурядовими організаціями.

«Високий результат Індексу може допомагати в пошуку інвесторів для регіону, коли на національному рівні будуть створені умови для інвестицій на сході України. Окрім цього високі результати є вагомим індикатором позитивних змін для міжнародних донорів, які спрямовують значні зусилля на підтримку місцевих громад», – додає аналітик Євген Ангел.

Як і хто проводив дослідження?

Дослідження «Індекс конкурентоспроможності міст» проводилося вдруге. У 2020 році було досліджено Київ та 23 адміністративні центри. У 2021 році вперше були оцінені міста, які не є адміністративними центрами регіонів. Дослідження покрило 45 найбільших міст України. Всього опитано майже 7,5 тисяч респондентів (керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців),  при цьому в кожному місті опитано щонайменше 100 респондентів. Опитування проводилось дослідницькою  компанією  «Info  Sapiens» методом комп’ютеризованих телефонних інтерв’ю, кандидати обирались випадковим чином.

Збір  статистичних  та адміністративних даних здійснено ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій». Дослідження проведено за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України».

Методологія складання індексу економічного врядування була вперше впроваджена у 2005 році у В’єтнамі, потім застосовувалася у різних країнах світу. Перед використанням в Україні була адаптована під місцеві особливості. ІКМ складається з десяти компонентів, кожний з яких за необхідності ділили на декілька вимірів. Детальніше вивчити результати дослідження можна на сайті Інституту політичних досліджень та економічних результатів. Звіт складається з опису методології та аналітиці по кожному місту.

Розберемо детальніше ці компоненти і загальні висновки.

Місяць на запуск бізнесу

Перше місце Бахмут отримав по критерію «Започаткування бізнесу», оскільки, найбільша кількість підприємців відмітили, що отримували консультації або будь-яку іншу допомогу під час держреєстрації бізнесу. За цим показником також оцінювали час витрачений на реєстрацію, чи отримання дозвільних та реєстраційних документів. Опитані зазначили, що на запуск бізнесу в Україні потрібен у середньому один місяць – це час від моменту подачі документів на реєстрацію до моменту продажу першого товару. Цікаво, що найгірші результати по цьому показнику мають найбільші міста в Україні – Дніпро, Харків, Київ, Одеса.

віктор 3bedf

Віктор Зіпір також очолює найбільшу в Бахмуті волонтерську організацію «Бахмут Український», яка утворилася в 2014-му році і досі допомагає військовим, займається національно-патріотичним вихованням. Фото з профілю Віктора Зіпіра у Фейсбуці

Мешканець Бахмута Віктор Зіпір став підприємцем у 1994 році. Власник невеликого підприємства «Піонер», яке займається поліграфічними послугами, виготовленням та продажем сувенірної продукції та реклами, на наше прохання ознайомився з методологією ІКМ та виразив свої думки.

«Люди відмічають високі витрати на ведення бізнесу, в тому числі й на вивчення регуляторних актів місцевого рівня. Я з цим згоден. Так першу консультацію ти отримаєш але цієї консультації початкової не вистачає, можливо, тому що вона не повна. Має бути повний спектр якихось підготовчих лекцій. Консультації для підприємців мають бути на постійній основі, нові питання обов’язково виникнуть», – вважає Віктор Зіпір.

Керівниця ГО «Агенція зі сталого розвитку та інновацій», підприємниця Олена Сезоненко вважає, що у Бахмуті місцева влада працює на достатньо високому рівні, та на її думку настав час створення особливих умов, що будуть робити громаду конкурентоспроможною та інвестиційно привабливою. Це шлях впроваджень індивідуальних програм підтримки інноваційного бізнесу.

«По великому рахунку, при однаковому законодавстві підприємці будь-якого міста в Україні знаходяться в рівних умовах при започаткуванні бізнесу. Муніципалітети навчилися виконувати діючи норми, але нам треба йти далі. Треба допомагати бізнесу вижити, розвиватись. Наприклад, можна допомогти скоротити витрати на опаленні. Зараз є багато сучасних технологій, але підприємці часто, не маючи оборотних коштів, обирають найдешевші часто небезпечні для екології котли», – зазначила Олена Сезоненко.

3 36f7c

Олена Сезоненко на Артзаводі Механіка під час Форуму з соціального підприємництва. Фото з профілю Олени Сезоненко у Фейсбуці

Результати дослідження показали, що значна частина власників бізнесу в Україні не має документів, які підтверджують право власності чи оренди на земельну ділянку. Лише у двох містах з 45-ти більше половини респондентів мають такі документи у Мукачево – 60,7% та у Бахмуті – 55,8%, причому в загальному опитуванні по Україні ця цифра складає 35%. Найгірша ситуація в Одесі і Харкові. У п’ятірку аутсайдерів також увійшов Київ, Дніпро та Бровари.

На думку Олени Сезоненко, високі результати по Бахмуту свідчать про сформований ринок послуг для реєстрації прав власності на землю та наявність розгалуженої інфраструктури державних і недержавних послуг, пов’язаних із процедурою оформлення власності на нерухомість. На активність місцевого ринку нерухомості за останні роки також вплинув військовий конфлікт та демографічні зміни.

«Бахмутська МТГ має ЦНАП та  значну кількість нотаріальних контор, землевпорядних і рієлтерських фірм, тож доступність до послуг місцевого населення досить велика із приєднанням старостинських округів до громади позитивні зміни будуть відбуватися і на цих територіях», – зазначає Олена Сезоненко.

У Бахмуті та Слов’янську більше ніж половина підприємців заявили про доступність інформації щодо місцевої нерухомості. У цих містах Донеччини, що посіли першу сходинку по критерію  «Прозорість та відкритість даних», бізнес також високо оцінив доступ до регуляторних актів та інформації щодо місцевого бюджету. Натомість найгірші результати показали Умань та Херсон. Наприкінці рейтингу також опинились Полтава, Одеса, Харків та Краматорськ.

«Теоретично документи можна знайти на сайті міськради, але це не каже, що вони повною мірою дадуть відповідь на наші запитання. І потім йдемо кабінетами, починаємо розпитувати: «Ось тут на сайті у вас рішення сесії, я правильно його зрозумів?», а тобі відповідають: «Ні – не правильно». Начебто всі дані по земельним ділянкам відкриті, а коли, наприклад, люди звертаються з питанням, яку землю можна взяти, у відповідь кажуть: «А ми так не говоримо, скажіть, яка ділянка вас цікавить». Тобто щоразу потрібно ходити з такими запитами: цю можна – ні, а цю можна – ні не можна», – каже Віктор Зіпір.

32 4406b

 

Більше чверті доходів на оподаткування

На сплату податків, включаючи єдиний соціальний внесок опитані підприємці та компанії витрачають 26,5% річного доходу. У малого та середнього бізнесу ці цифри вищі ніж у макро- та великого бізнесу. Найвищий рівень обтяжливості місцевих податків і зборів відмітив бізнес Бахмута і Запоріжжя. Найменш обтяжливими податки виявились для підприємців Шостки, Бердичева та Мукачево. Загалом лише 8% опитаних підприємств та компаній отримували пільги зі сплати місцевих податків і зборів протягом двох попередніх років.

Частота і тривалість перевірок збільшується зі зростанням бізнесу. На спілкування з інспекторами один бізнес витрачає трохи більше тижня на рік. Найвища і найнижча вартість місцевих врегулювань зафіксована у двох найбільших містах Донецької області – перше місце у Маріуполя, найнижча позиція у Краматорська.

Щодо ризиків ведення бізнесу у Бахмуті більше половини підприємців зазначили, що головною перешкодою є низька купівельна спроможність населення. Підприємець Віктор Зіпір пояснює, що до війни купівельна спроможність його клієнтів була вищою. Люди більш-менш стабільно планували витрати, наприклад, раз на рік замовляли фотоальбоми. Декілька років з початком війни взагалі було не до цього, епідемія коронавірусу погіршила ситуацію – підприємство опинилося на межі виживання. Дуже просів рекламний бізнес. Сувенірна продукція ще якось тримається, мабуть, тому, що в місті великий трафік військових.

«Якби було більше оборотних коштів, ми могли б якось справлятися з податковим навантаженням, з хабарами. Грубо кажучи, ми не заробляємо кошти, які ми могли б витратити на бухгалтера чи юриста, які б допомогли розібратися з регуляторними актами та оподаткуванням. Коштів не вистачає – ми стаємо самі за прилавок і у нас не вистачає часу, щоб проаналізувати свій бізнес. А поки ми працюємо, нам ніколи заробляти гроші. Найняти людей ми не можемо, бо хоча б «мінімалку» треба платити кожному працівнику. Відповідно, створюється замкнене коло», – констатує Віктор Зіпір.

На першому місці за критерієм «Неформальні платежі та корупція» опинився Маріуполь. Гарні показники також у Бердянська, Вінниці, Хмельницького та Києва. Загалом 10% керівників опитаного бізнесу вказали, що мали ситуації пов’язані з неофіційними платежами при взаємодії з міською владою. Найгірші показники – Рівне, Одеса, Запоріжжя, Полтава, Черкаси. Представники бізнесу вказали, що витрачають на неофіційні платежі у середньому 6,7% річного доходу, а найбільш корумпованою є сфера будівництва.

241178717 5175112779170150 6881490149717515618 n 6fbc2

Щоб зберегти власність та фінанси, протидіяти рейдерським захватам український бізнес встановлює відповідне обладнання, залучає охорону, захищає свої інтереси у суді та користується послугами структур, які «кришують» бізнес. Найбільші витрати та збитки у сфері безпеки відзначили підприємці Кам’янського, Одеси, Полтави, Рівного та Кривого Рогу.

Бахмут виявився одним з лідерів у сфері «Безпека ведення бізнесу». Тут один з найменших відсотків підприємців зазнали втрат через вимагання, крадіжки, вандалізм, підпал, пограбування або інші злочини. Загалом 13% опитаних бізнесів несли збитки по таким злочинам за останні два роки. Окрім того, у Бахмуті, Конотопі, Нікополі, Лисичанську, Маріуполі найменше підприємців вважають, що їх конкуренти ведуть бізнес «у тіні». Натомість, по загальному опитуванню 42% власників бізнесу вважають, що їх конкуренти працюють у «тіні».

«Цей напрямок також включає торгівлю контрабандою. Я так розумію, що у нас близько 80% нерозмитненого товару, це ми бачимо за своїми постачальникам. Наразі, піднімаються ціни на сировину – на дерево, наприклад, тому що прикриваються потоки контрабанди нерозмитнених товарів. Якщо хтось може собі дозволити працювати без документів, звичайно, він може поставити низьку ціну, і ми не зможемо конкурувати – змушені будемо також брати товари без документів або закриватись. Крім того, якщо на вході не має документів, отже, і на виході підприємці змушені шукати способи приховати від податків свої обсяги продажу – одне порушення породжує інше», – зазначає власник малого бізнесу Віктор Зіпір.

У Бахмуті відмічають «дуже значні» та «значні» можливості участі в розробці місцевих стратегічних документів (стратегій, програм, планів тощо). Високо оцінили у місті й частоту проведення консультацій щодо прийняття нових або зміни чинних регуляторних актів. Загалом більше половини опитаних підприємців вважають, що консультації з бізнесом по питанню прийняття нових регуляторних актів та рішень, що стосуються бізнесу, проводяться рідко або не проводяться зовсім.

За критерієм «Ресурси для розвитку» оцінювали три виміри – людські ресурси, фінанси і та інфраструктурні ресурси, наявну інфраструктуру підтримки бізнесу. Лідерами стали обласні міста західної України – Хмельницький, Івано-Франківськ та Львів. У першу десятку не потрапило жодне місто Донецької області, 13-ту сходинку посів Маріуполь, 20-ту Краматорськ, 27-му Слов’янськ, 32-гу Бахмут. Загалом те, що недостатня підготовка місцевої робочої сили створює перешкоди для розвитку бізнесу, зазначили 67% опитаних фірм та підприємців.

2 318a4

У магазині Вікторії Лещінер можна купити свіжі квіти, смачну каву і десерти. Фото з архіву Вікторії Лещінер

Підприємниця з Бахмута – власниця кафе і квиткового магазину Вікторія Лещінер каже, що проблема з кадрами існує в декількох вимірах. Це не лише відсутність професійних кадрів з якою можна працювати – навчати людей, не можливо вплинути на відтік молоді з міста. Яким би красивим і комфортним не був Бахмут, цього мало, молоді люди хочуть працювати в сучасних умовах, з високою оплатою, тому виїжджають у Європу. Якщо раніше студенти їхали навчатися у великі міста і залишались там, то зараз молодь їде на низько кваліфіковану роботу, бо у місті вони не можуть заробити 20-25 тисяч гривень.

«Зрозуміло, що у нашому місті складно знайти професійних флористів та баристів. Зі мною працює флористка, яка у цій сфері вже багато років, але такі люди задихаються у маленьких містах. Ми їй допомагаємо, благо, що з’явилося багато хороших курсів онлайн та офлайн, на цей ринок в Україну заходять європейські компанії. Вчимося, нікого не чекаємо, хоча це дорогі процеси – іншого шляху немає», – відмічає підприємниця.

Власниця бізнесу також каже, що для досить багато часу треба приділяє мотиваційним питанням, щоб люди відчували себе частинкою команди, розуміли, що від них багато залежить.

Відповідно до ІМК, лише 9% опитаних українських підприємств отримували послуги від міської ради по підтримці бізнесу, а 47% – не знають чи є в їхньому місті центр підтримки бізнесу.

На думку, Вікторії саме зараз, коли місцевий бізнес знаходиться у вразливому положенні, оскільки, платоспроможність населення дуже низька і залишається мало можливостей для розвитку, а останні можливості забирає конкуренція з крупними супермакетами та гіпермаркетами, у цей процес має втрутитись саме місцева адміністрація.

«Великий бізнес негативно впливатиме на розвиток малого та середнього, тому потрібні якісь пільги підприємцям, які тут живуть та розвивають місто, бо нормального кредитування немає – відсотки дуже високі. Заходять монстри, наприклад, незабаром відкриється “Епіцентр”. Для клієнта це круто сучасно, зручно. Вони стоять на 10-20 голів вище за місцеві. Можливо, маленькі магазинчики і залишаться, але не розвиватимуться», – підкреслює Вікторія Лещінер.

Реалізація стратегії підтримки малого та середнього бізнесу у більшості міст покладено на міську владу та Центр зайнятості. На думку Олени Сезоненко, цей показник свідчить про високу оцінку зусиль цих установ у напрямку підтримки підприємців. Натомість активність самого бізнесу у об’єднанні підприємців та ініціативних груп у процесах промислово-інноваційного розвитку наразі є недостатньою:

«Ці процеси можна вдосконалити шляхом створення  діалогових платформ з органами місцевого самоврядування та усіма зацікавленими сторонами задля прикладання спільних зусиль з розвитку кадрів, створенню проектів сприяння розвитку інновацій та екологічних ініціатив, надання пільг, розвитку іншої проектної діяльності, доступу до фінансових інструментів. Бо саме підприємництво є рушійною силою розвитку територій громад».

За результатами опитування 43% суб’єктів підприємницької діяльності впроваджували нові технології, рішення або продукти протягом 2019-2020 року. Співпраця з науково-дослідницькими установами та впровадження інновацій відображена у критерії «Підтримка інновацій». На першому місці по цьому показнику опинився Львів, з міст Донецької області лише Маріуполь увійшов до десятки лідерів. Бахмут займає передостаннє місце. Як рекомендація у просуванні цієї сфери у звіті ІКМ зазначено проводити виставки, форуми, конкурси стартапів, допомагати формувати кластери.

Як покращити результати?

Більшість визначених проблем є типовими і не залежать від розміру та географічного розташування міста. Подолання цих труднощів вимагає спільних дій на місцевому, регіональному та національному рівні. Першочергові рекомендації надані для вирішення проблем як кожному місту так і загалом по Україні і це може допомогти бізнесу в просуванні важливих змін у громаді.

 «Одним з завдань дослідження є стимулювання місцевої влади у створенні умов сприятливих для розвитку бізнесу. Міськрада бачить, які напрямки роботи мають бути пріоритетними», – зазначив старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Євген Ангел.

У Бахмутській міській раді зазначили, що вже звернулися до представників програми «Конкурентоспроможна економіка України», в межах якої відбувалось дослідження, з проханням надати експертну підтримку для покращення слабких показників – «Податки та збори», «Вартість дотримання законодавства», «Можливості для розвитку». Наразі очікують відповіді щодо підтвердження участі в програмі.

Що стосується національного рівня, то під час презентації ІКС начальник правління конкурентної політики Мініекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства України, Олександр Білянський  зазначив, що отримані «живі» дані планують використовувати при формуванні політики для поліпшення ведення бізнесу.

Важливо, також щоб і бізнес зі свого боку об’єднувався в асоціації та відстоював свої інтереси, просував важливі зміни у громадах.

Українські військові знищили танки та ЗРК “Оса” біля Покровська

Семаковська Тетяна 11:00, 20 Грудня 2025
Ураження російської техніки / скриншот

Українські військовослужбовці провели спецоперацію зі знищення масового скупчення броньованої техніки російських окупантів поблизу Покровська на Донеччині. Серед підбитих одиниць танки, броньовані машини піхоти та зенітно-ракетний комплекс 9К33 “Оса”.

Про це повідомили бійці 7-го корпусу швидкого реагування Десантно-штурмових військ України.

Знищення російської техніки поблизу Покровська

Українські військові знищили масове скупчення броньованої техніки російських окупантів біля Покровська Донецької області. За наявною інформацією, росіяни планували використати цю техніку для штурмових дій на Покровському напрямі.

У результаті завдання вогневої поразки вдалося знищити:

  • зенітно-ракетний комплекс 9К33 “Оса” (SA-8) — 1 одиниця;
  • танк — 2 одиниці;
  • бойова броньована машина — 1 одиниця;
  • військовий автотранспорт з боєкомплектом — 1 одиниця.

Також бійцям вдалося пошкодити:

  • танк — 5 одиниць;
  • бойова броньована машина — 6 одиниця;
  • військовий автотранспорт — 2 одиниці;
  • легкий автотранспорт — 4 одиниці.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Общественное питание”, російська кухня та заборона на все українське: як на окуповані території повертають радянський рудімент 

Валентина Твердохліб 10:00, 20 Грудня 2025

Дешево та сердито — так найчастіше згадують про радянське громадське харчування. Однак окупаційний “мінпромторг” вирішив реанімувати насліддя срср на окупованих територіях України. І гауляйтери на місцях активно взялися за відновлення “общепита”, застосовуючи низку важелів впливу. 

Про те, як впроваджуються “реформи” у сфері громадського харчування на тимчасово окупованих територіях Херсонщини, Запоріжжя та Донеччини, читайте у дослідженні видань Нижні Сірогози.City, РІА Південь та Бахмут IN.UA.

Спадок СРСР

Своєрідний феномен “общественного питания” часів радянського союзу досі викликає суперечливі спогади. Одні з натхненням говорять про їдальні, у яких завжди подавали великі та ситні порції за копійки. А в інших пам’ять зафіксувала кафе і ресторани з одноманітним меню і неввічливим ставленням персоналу.

Саме з таких закладів і розпочалася вся система громадського харчування у радянському союзі у 20-ті роки минулого століття.

Їдальня “Ленпромторга”. 1933 рік / фото istoriki.su

При дефіциті продовольства і господарської розрухи в Громадянську війну “общепит”, зіграв велику роль у забезпеченні харчуванням населення.

Після війни, основна мета новостворених дешевих їдалень полягала у справедливому розподілі їжі між робітниками та держслужбовцями в умовах розрухи та недоїдання. Вони відкривалися у всіх містах, при кожному заводі та фабриці, при НДІ та вузах, замість шинків, трактирів та буржуазних кафе. Їхній головний принцип — доступність для будь-яких верств населення.

Радянське керівництво, яке прагнуло підтримувати високу продуктивність праці, чудово розуміло, що робітників треба добре годувати. Причому “добре” — не мається на увазі смак і користь страв, тоді на це ніхто не звертав уваги. Набагато важливіше, щоб кожен чесний пролетар міг отримати комплексний обід за півтора карбованці та бажано “не відходячи від верстата”.

Водночас у срср почало набирати популярності і нове ідеологічне гасло “Геть кухонне рабство!”. За задумом агітаторів, пункти громадського харчування мали звільнити жінок із полону каструль та сковорідок. Натомість представницям прекрасної статі пропонувалося присвячувати більше часу своєму вкладу у виробництво, адже зайвих рук, як відомо, не буває.

Фото столової срср Толочко Олександра / фотохроника ТАСС

Тим не менш, в останні радянські десятиліття їжа в їдальнях і закусочних, безумовно, принципово поступалася різноманітністю та смаковими перевагами сучасної “мережевої” їжі, але вона була доступна за ціною. Хоча не можна оминути те, що в брежнєвські часи загальною тенденцією стало майже масове розкрадання продуктів працівниками їдалень.

“Общепит” у сучасній росії менш загальнодоступний, ніж будь-коли. Він став задорогим для пересічних громадян рф у регіонах (москва та пітер – не рахуються, вони як окремі “держави у державі”) через низькі зарплати й пенсії.

Проте на новоокупованих територіях кремлівська влада вирішила підживити ностальгічні спогади окремих верств населення запровадженням «соціального меню» в ресторанах, барах і кафе – “так як було в срср”, і організувати роботу “общепита”.

Ідеологічний контроль: російська кухня і українські пісні під забороною

Втручання окупаційної влади поширюється не тільки на меню. Музичний супровід у закладах, деталі інтер’єру – все це знаходиться під контролем окупантів. Під час відеоконференцій з підприємцями, що відбулася 20 серпня 2025 року, “мінпромторг” окремо наголосив на забороні “екстремістських” пісень, обов’язковому дотриманні авторських прав і вказали, що комерційне використання музики вимагає окремої ліцензії.

Відеоконференція “Мінпромторгу” з власниками “общепиту” 20.08.2025 / фото з окупаційних ЗМІ
Окремим інструментом тиску на власників закладів громадського харчування стало нав’язування російських норм / скриншот news-kherson.ru

Підписка на стрімінгові сервіси не дає права на комерційне використання музики”, — нагадали підприємцям та надали перелік дозволених і заборонених композицій.

Таким чином кафе й бари перетворюються на ще один майданчик ідеологічного контролю.

Російські прапори стають обов’язковим елементом декору закладів харчування на окупованих територіях..

“Я помічав, що на кожному магазині був обов’язок вивісити прапор “днр” або російський. Ходили, навіть, перевіряли це. Також зупинки всі були пофарбовані в кольори росії. А якщо відкривались якісь нові заклади чи будувались приміщення, то їх намагались робити в кольорах триколору, малювати якісь символи тощо”, — розповів виданню Бахмут IN.UA донеччанин Дмитро.

Разом з новорічним декором на фасадах закладів є прапори “днр” та росії / скриншот із відео користувачки TikTok Лиза из Донецка

При цьому будь-які згадки про Україну витісняють, подекуди та зі скандалами. Так, у квітні цього року в донецьке кафе “Титул”, яке має спортивну тематику, завітали з перевіркою силовики “мвд днр”. Причиною стало те, що в кафе висіло фото з автографом українського боксера Олександра Усика, а в меню був протеїновий коктейль “Від Усика”. Поліцейські змусили власника закладу прибрати всі згадки про боксера.

Власника закладу змусили прибрати всі згадки про українського боксера / фото росджерела

Окремим напрямком діяльності Мінпромторгу стала нав’язлива популяризація російської кухні. “Тижні російської кухні”, тематичні інтер’єри, меню “як із російської казки” — усе це подається як добровільна ініціатива бізнесу.

Нещодавно заміський ресторан “Усадьба” в Донецьку, який раніше позиціонував себе як заклад європейської кухні, перекваліфікувався у російський ресторан, відкрив новий зал з матрьошками, картинами жінок в кокошниках та “руською піччю”. А розважають людей там тепер артисти в традиційному російському вбранні.

Російська зала в ресторані “Усадьба” / фото Instagram-сторінка ресторану
Матрьошки в оздобленні зали / скриншот
Гостей розважають артисти в російських костюмах / скриншот

Деякі заклади вимушені проводити “фестивалі російської кухні”, аби не мати претензій з боку окупаційної влади. Як це, до прикладу, організували у окупованій Чаплинці у кафе “Барбос” та “Фаворит”.

Кафе “Фаворит” / фото окупаційної влади
Кафе “Барбос” (Чаплинка) / фото окупаційної влади
В окупованій Чаплинці у кафе “Барбос” та “Фаворит” популяризують “русский мир” / фото окупаційної влади

Тож тепер українці в окупації вимушені їсти, “як із російської казки: щі, грибний суп, ватрушки, кулеб’яки і чай із самовару і звичайно ж сушками”.

В Нижніх Сірогозах місцева приватна підприємиця відкрила кафе “Русь”. За часів СРСР в селищі функціонував ресторан з подібною назвою / фото росзмі
Ресторан “Русь” в Нижніх Сірогозах / фото окупаційної влади

Російська кухня — це частина культурної спадщини та гастрономічної самобутності”, — заявляє “мінпромторг”.

Насправді ж заклади змушують змінювати концепції, інтер’єри та меню, аби відповідати “рекомендаціям”. Бізнес або демонструє лояльність, або ризикує потрапити під перевірки та санкції.

“Соціальна ініціатива” за чужий рахунок: як бізнесу нав’язали дешеві обіди

У вересні 2023 року “мінпромторг Херсонской области” анонсував роботу закладів “общественного питания”. І власники кафе, барів, ресторанів, хотіли вони того чи ні, мали включити в меню дешеві комплексні обіди. Адже саме таке рішення прийняло фейкове міністерство, і його не турбує те, що більшість закладів змушені були покласти увесь фінансовий тягар соціальних обідів на “свої плечі” (бо ціни на продукти харчування мають тенденцію до постійного зростання). Ніхто з “мінпромторгу” не зважав на те, що переважна більшість з цих кафе та барів, мали певну спеціалізацію, і були укомплектовані відповідним кухонним устаткуванням.

Вартість комплексних обідів / фото окупаційної влади

Міністерством проводиться робота із власниками об’єктів громадського харчування щодо введення в меню комплексних обідів за доступними цінами. У рамках цієї ініціативи, у низці населених пунктів регіону досягнуто згоди про запровадження соціальних комплексних обідів”, — прозвітувало фейкове міністерство. 

В списку перших анонсованих закладів “общественного питания”, що відкрилися в тимчасово окупованих Генічеську, Скадовську та Новотроїцьку, були бургерна, паб, суші та спорт-бари, піцерія. 

Став учасником “соціальної програми” і запровадив комплексні обіди, — суши-бар “Ситий кит”, що в Генічеську. 

Було – стало: кафе “Ситий кит” / фото з Фейсбук-сторінки “Ситий кит”

Ще одне генічеське кафе Vegas, яке позиціонувало себе як піцерія та суші-лаунж, тепер також має в меню комплексні обіди.

Було – стало: кафе “Vegas” (Генічеськ) / скриншот Телеграм-канала Кафе “Vegas Геническ”

Скадовське кафе-бар “Джарилгач”, щоб втриматися на плаву, змушене було перейти на меню часів радянського союзу і пропонувати відвідувачам страви за “доступними цінами”, теж відійшло від первинної концепції закладу.

Кафе “Джарилгач” після окупації перейшло на меню часів срср / фото restaurantguru.com 

За два роки з початку просування ідей “общепита”, соціальні комплексні обіди з’явилися у меню закладів харчування не лише Генічеська, Скадовська і Новотроїцька, а й Каланчака, Каховки, Чаплинки, Залізного Порту та Нижніх Сірогоз. 

Рекламна кампанія “мінпромторгу” в ЗМІ про організацію роботи “Общепита” на ТОТ Херсонщини / скриншот herson.kp.ru, mk-herson.ru

За вказівкою “мінпромторгу” спеціалізовані кафе і бари включити у своє меню розсольник, гороховий суп, макарони по-флотськи, котлети з ріжками, кисіль і компот, або щось на кшталт того, щоб дешево нагодувати комплексними обідами населення.

Таке розширення асортименту фейкове міністерство позиціонує, як один із сучасних трендів, і пояснює власникам закладів громадського харчування, що ввести в меню комплексні сніданки, обіди й ланчі — означає йти в ногу з часом. 

Тож відтепер у закладах харчування лівобережної Херсонської області на додачу до ролів, окономіякі, фрітати та тірамісу подають гречану кашу чи котлету з ріжками. 

Власники закладів харчування, за “наполегливими рекомендаціями” фейкового міністерства, погодилися запровадити в меню комплексні обіди за доступними цінами. І тепер владна установа звітує, що ціни на такі обіди коливаються від 100 рублів (у Нижніх Сірогозах) до 350 рублів (Генічеськ, Скадовськ).

“Мінпромторг” прозвітував у ЗМІ про ціни на комплексні обіди на ТОТ Херсонщини / скриншот herson.kp.ru

В невеличких містах Донеччини – аналогічна ситуація. Якщо подивитися на рейтинг закладів Горлівки, то тут — переважна кількість саме дешевих  їдалень, а не ресторанів. Та і кількість закладів тут невелика.

На першому місці в місцевому рейтингу закладів є “Пельменна”. Хвалять цей заклад, переважно, за низькі ціни. Аз недоліків зазначають погане обслуговування і брудні зали.

На другому місці за популярністю — кафе “Мука”, яке також пропонує доставку по місту. Основна страва закладу — піца. Втім попри те, що заклад має високий рейтинг, є багато негативних відгуків про доставку. Люди пишуть, що страви доводиться чекати кілька годин, а доставляють замовлення кур’єри пішки та ще й просять вийти на зустріч, щоб забрати замовлення, а ще  в кафе не приймають оплату карткою.

Тобто дешеві заклади стали надавати, відповідно, послуги низької якості.

В соціальних мережах з приводу “дешевих обідів”, користувачі просто кепкують з можливості поїсти задешево та з того, що можуть запропонувати поїсти на суму в 100 рублів.

Коментарі в соцмережах щодо дешевих обідів вартістю 100 рублів / скриншот

Тож якщо щодня ходити обідати за 250-300 рублів, то соціальної допомоги в розмірі 10 тисяч рублів, яку отримують пенсіонери та незахищені категорії громадян (а на них насамперед розраховане “соціальне” їдло), як раз і вистачить, аби лише один раз на місяць щодня обідати й більше нічого не купувати та ні за що не платити. А платоспроможну категорію відвідувачів закладів харчування, дешеві “соціальні” обіди, явно не зацікавлять. Скоріш за все, вони шукатимуть ті ж самі піцу, суші, або бургер.

Інтер’єрний занепад

До окупації в Мелітополі  часто зупинялись курортники, які їхали до узбережжя на відпочинок. Мелітополь славився своєю багатонаціональною кухнею, високою якістю сервісу, кафе та ресторанами з цікавим інтер’єром. Майже всі вони були вкрадені окупантами. І сьогодні перетворились на столовки радянських часів. Нові власники не вкладають гроші в ремонти, витискають по максимуму з того, що їм безкоштовно дісталось ще від українських власників. Тому нерідко в кафе подерті стільці, і м’які меблі, таргани бігають по столах. А відвідувачі росіяни, чеченці, дагестанці, осетинці часто влаштовують бійки і навіть перестрілки. Як це було не раз у кафе “Джокер” в мікрораойні. 

Вночі була перестрілка між дагестанцями та російськими військовими. 4 людини були доставлені в міську лікарню. Ще п’ятеро людей були поранені, але до лікарні не зверталися, — коментував один із таких конфліктів Мелітопольський міський голова Іван Федоров. 

У листопаді 2025 року в Мелітополі стався черговий скандал із масовим інфікуванням сальмонельозом у кафе “Вєрона”. Понад 10 дітей у Мелітополі опинилися на лікарняних ліжках після звичайного походу в заклад. Тільки через 3 дні після розголосу окупанти закрили “Вєрону” (колишнє кафе “Pizza Celentano”). Історії про антисанітарію в “Вероні” ходили роками. І лише після масового отруєння рішенням суду цей заклад громадського харчування закрили судові пристави. 

А це відгуки про кафе “Вєрона” :

  • брудний посуд
  • комахи в стравах
  • тухлі продукти
  • прострочене м’ясо
  • осад у напоях
  • хамство персоналу
  • переписані чеки
Кафе “Вєрона” у центрі ТО Мелітопополя потрапило у сальмонельозний скандал / фото ілюстративне

Подібні історії містяни розповідають про більшість місцевих закладів, де зарплата низька, персонал змінюється щотижня, а якість продуктів часто не відповідає жодним нормам. Це відгуки мелітопольців на запитання про переоцінені заклади міста:

  • “Берізка”. Їжа несмачна, ціни завищені, та й пісні не дуже;
  • “Челентано”. Там зараз все зіпсувалося дуже сильно, майже вже ніхто і не ходить, тому що воно нікому не потрібно;
  • “Чебуречка” в парку. Там можна підхопити віруси, отруїтися. І так багато п’яних і неадекватних людей;
  • “Мама Мія”. Тому що там взагалі не смачна піца і бігають таргани;
  • “Берізка”. Ходити туди, якщо чесно, і не хочеться, тому що там досить багато людей, які поводяться неналежним чином, і неприємно там перебувати, — поділилися особистими враженнями молоді люди.

Радянщина тепер і в магазинах

Поганий сервіс а-ля радянський союз поширюється не тільки на кафе та ресторани. В окуповані міста повернулися черги, непрацюючий транспорт, хамство у магазинах і тотальна антисанітарія, попри, здавалося б, посилені санітарні норми, які окупанти запроваджують у захоплених містах.

В касах супермаркетів у Мелітополі стало нормою обманювати покупців під час розрахунків. В одній з торгових точок мережі “Мєра” у Мелітополі дійшло до того, що, за словами місцевих, вже понад два місяці покупці самостійно записують коди вагових товарів — зокрема, цукерок — на папірцях і приносять ці записи на касу. На вході до магазину висить оголошення:

У зв’язку з відсутністю в магазині ваг з чекодруком, записуйте коди цукерок для швидкого обслуговування на касі!”.

Поруч — картонна коробка з обрізками паперу та ручкою на мотузці.

За словами відвідувачів, касири поводяться з покупцями грубо: говорять на підвищених тонах, використовують нецензурну лексику, кидають товар на касі, і загалом демонструють зневажливе ставлення до клієнтів.

А прострочені продукти в місцевих магазинах вже стали буденністю. У магазині “Грошик” покупці виявили прострочене дитяче харчування, яке, за цинічною логікою продавців пропонувалося за “акційною” ціною. 

Вкрай розчарований якістю обслуговування і ставленням до покупців в супермаркеті “Грошик” на Олені (мікрорайон, авт.). Вже не вперше стикаюся з простроченими товарами, але останнє стало справжнім шоком — за так званою “червоною ціною” дітям продають продукцію з вичерпаним терміном придатності! Це не просто недобросовісність, це загроза здоров’ю“, — розповів один з місцевих жителів.

Замість висновків

На тимчасово окупованій території сфера послуг перестала бути сферою підприємництва і перетворилася на ще один інструмент тиску та контролю за місцевим населенням, а будь-яка “ініціатива”  окупаційного уряду має чітку ціну — фінансову, професійну і моральну.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українські військові знищили танки та ЗРК “Оса” біля Покровська

Українські військовослужбовці провели спецоперацію зі знищення масового скупчення броньованої техніки російських окупантів поблизу Покровська на Донеччині. Серед підбитих одиниць танки, броньовані машини піхоти та зенітно-ракетний […]

Важливо

“Общественное питание”, російська кухня та заборона на все українське: як на окуповані території повертають радянський рудімент 

Дешево та сердито — так найчастіше згадують про радянське громадське харчування. Однак окупаційний “мінпромторг” вирішив реанімувати насліддя срср на окупованих територіях України. І гауляйтери на […]

Росіяни планують “відновлення” зруйнованого “Українського дому” в Маріуполі

Російська окупаційна адміністрація повідомила про початок “відновлювальних робіт” у палаці культури “Український дім” у Маріуполі. Про це повідомила Маріупольська міська рада. “Відновлення” палацу культури в […]

В Україну повернули понад тисячу тіл військових: новий етап репатріації

До України повернули 1 003 тіла, які, за твердженням росіян, належать українським військовослужбовцям. Про це повідомили представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Новий […]

Чому ВПО з Сіверодонецька не змогли отримати житло на Львівщині

Для ВПО з Луганщини ще у 2020 році запланували будівництво житла у Сіверодонецькій громаді, але через повномасштабний наступ росіян, плани змінилися. У 2023 році проєкт […]