Ворог без постачання, а головна мета – Бахмут: військове зведення на 5 вересня

Семаковська Тетяна 17:09, 5 Вересня 2022

photo 5238164607401574678 y 32470Після офіційного початку контрнаступу ЗСУ у Херсонській області з кожним днем ​​з’являється дедалі більше повідомлень про деокупацію невеликих населених пунктів, як на Херсонщині, так і на Донеччині. Водночас логістичні маршрути росіян зруйновані, що ставить під сумнів подальший поступ ворога. Про це кажуть й самі окупанти. Редакція «Бахмут.IN.UA» зібрала воєдино всі дані про ситуацію біля Бахмута та по всій лінії фронту.

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, за останню добу супротивник обстріляв населені пункти Білогорівка, Веселе, Зайцеве, Кодема, Майорськ, Бахмутське, Соледар, Бахмут та Миколаївка. Від авіаударів постраждали Костянтинівка, Зеленопілля, Зайцеве, Кодема та Соледар. При цьому наша армія змогла зупинити сухопутний наступ ворога біля Бахмутського, Веселої Долини, Зайцевого, Кодеми та Соледара в Бахмутському районі, а також біля селищ Першотравневе, Водяне та Невельське на Авдіївському напрямку.

Своєю чергою бійці ЗСУ завдали близько 30 авіаударів по ворогові, атакуючи живу силу, спецтехніку та військові об’єкти. Така стратегія застосовується у всій довжині лінії фронту. Зокрема скупчення військової техніки окупантів біля населених пунктів Семенівка та Куп’янськ Харківської області підказали нашим захисникам, куди варто спрямувати свою вогневу міць. Таким чином знищили польовий склад з боєприпасами, наразі втрати супротивника уточнюються.

«Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання щодо контрбатарейної боротьби, порушення системи управління, логістичного забезпечення, знищення засобів протиповітряної оборони, вогневих засобів та живої сили противника», – зазначено в повідомленні.

У Генштабі уточнюють, що лише за останню добу наша армія зуміла розбити пункти управління різного рівня, стратегічно важливі склади з боєприпасами, райони зосередження бойової техніки та особового складу, місця скупчення та вогневі позиції підрозділів артилерії.

isw бахмут 1 84eff

Інститут дослідження війни (ISW) також зазначає, що планомірне знищення логістичних систем окупанта може значною мірою вплинути на подальший перебіг бойових дій у південних та східних регіонах України. Аналітики переконані: навіть якщо авіаудари ЗСУ по ворогові не зупинять подальший наступ, атаки позбавлять супротивника необхідних ресурсів, похитнуть позиції командування, порушать управління військами та послаблять бойовий дух окупантів.

«Український контрнаступ просувається на півдні та сході. Українські сили просуваються за кількома напрямками у західній частині Херсонської області та захопили територію за річкою Сіверський Донець у Донецькій області», – зазначено у висновках експертів.

Дослідники посилаються на відповідну заяву президента Володимира Зеленського, який запевнив, що 4 вересня наші воїни взяли під контроль два населені пункти на Донеччині. Відтак глава Офісу президента Андрій Єрмак поділився кадрами, на яких українські військові підіймають прапор над будівлею лікарні у Високопіллі, що на південь від адміністративного кордону Херсонсько-Дніпропетровської області. Невдовзі з’явилася інформація, що ЗСУ форсували Сіверський Донець та звільнили Озерне, розташоване за 20 кілометрів на північний захід від Сіверська.

эрмак 90fdc

«03.09.2022 звільнено селище Озерне Донецької області хлопцями зі Львівщини і не тільки: стрілецький батальйон 15 полк Національної гвардії України та 103 ТРО 63 батальйон. Передають вітання рідним!», – написав на своїй сторінці голова правління Асоціації ветеранів Пустомитівщини Віталій Біляк, опублікувавши відповідні кадри.

біляк df0cb

Окрім того, військові показали відео з місця подій. Справжність матеріалів вже почали підтверджувати і в проросійських групах. Аналітики Інституту дослідження війни зазначають, що здатність українських військ форсувати Сіверський Донець, не потрапивши під вогонь росіян, вказує на ослаблення російського контролю над лівим берегом річки на схід від Слов’янська.

Успіхи ЗСУ визнав також колишній ватажок «ДНР» Ігор Стрєлков (він же Гіркін). За його словами, українські захисники повністю зайняли село Благодатівку на Херсонщині, зміцнивши правий фланг плацдарму після взяття під контроль вигину річки Інгулець. Також Гіркін підтвердив перебування ЗСУ у селищі Сухий Ставок, про ситуацію в якому ми писали раніше.

озерне bf9d1

Селище Озерне на Херсонщині

Наразі наші воїни «продовжують чинити тиск» на ділянці траси Берислав – Давидів Брід. При цьому зберігається не ілюзорна ймовірність просування у напрямку згаданого вище Давидова Брода. Гіркін визнає також проблеми з постачанням озброєння та запасів через постійні обстріли російських складів.

«ЗСУ зуміли зруйнувати ВСІ стаціонарні переправи до стану неможливості переїзду ними навіть легкої військової техніки (вчора при спробі подолати міст у Херсоні провалився бронеавтомобіль «Тигр»), а також завдають постійних ударів по інженерних переправах – понтонних поромах. Це створює суттєві труднощі у постачанні для нашого Задніпровського угруповання, які наростатимуть у міру вичерпання накопичених запасів боєприпасів та спорядження» – розповів він.

Колишній ватажок бойовиків упевнений: подальшому просуванню наших військ зараз заважає рівна місцевість, відсутність природних укриттів та зруйновані понтонні переправи. Проте останню проблему українські захисники вже вирішують. Також ЗСУ продовжують завдавати масованих ракетних ударів по ворожих переправах через Дніпро та Інгул, по військових та цивільних об’єктах у Херсоні, Новій Каховці та Бериславі.

photo 5238164607401574675 y 345dd

«ЗСУ зуміли розширити свій плацдарм на південному березі річки Інгулець і тепер неодмінно накопичуватимуть сили для подальшого наступу у напрямку Берислава, погрожуючи розсікти наше угруповання та оточити його західну частину в районі Давидів Брід – Високопілля – Любимівка. Допустити цього для ЗС РФ – не можна, але ліквідувати загрозу без потужного контрудару – не вийде. А для контрудару гостро не вистачає найголовнішого – піхоти», – резюмував він.

Щодо ситуації в Бахмуті експерти ISW посилаються на заяву Генштабу станом на 4 вересня. Відомо, що російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від міста. Йдеться про безуспішні спроби штурму приблизно за 10 кілометрів від Бахмута: у селищі Бахмутське та Покровське. Раніше ми писали про присутність бійців ПВК Вагнера у Кодемі, за допомогою відео з якими окупанти намагалися дезінформувати про захоплення населеного пункту. Проте, за даними ISW, бої у цьому районі продовжуються.

photo 5238164607401574632 y d9989

Своєю чергою Міноборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки повідомляє, що за останній тиждень військам країни-агресора вдалося просунутися лише на один кілометр у бахмутському напрямку. Примітно, що в цьому регіоні росія, за інформацією розвідки Об’єднаного Королівства, досягла найбільших успіхів.

Офіційні особи підтвердили, що, незважаючи на спроби росії відбити контрнаступ України в Херсонській області, головною метою ворога залишається Донеччина. Зокрема населені пункти навколо Авдіївки та Бахмута.

розвідка b637a

Прокоментувати ситуацію у нашому місті 3 вересня вирішив і радник Офісу президента Олексій Арестович. В ефірі програми «Фейгін Live» він поділився новим дедлайном, до якого ворог планує вийти на адміністративні кордони Донецької області – 15 вересня. Однак політик поставив під сумнів ймовірність такого результату.

«Пупок розв’яжеться в принципі взяти, а вже до 15-го скільки залишилося? 12 днів, це просто ні про що, команди можна давати які завгодно, але я бачу за російськими військовими пабліками та за заявами військових кореспондентів, що вони вже почали виправдовувати те, що вони вже не можуть», – сказав Арестович.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]