Відеоблогінг під час війни: історії блогерів Донецької та Луганської областей

Семаковська Тетяна 16:23, 25 Серпня 2022

299213775 628841855249421 5593023127432907787 n 53085За останні місяці український інтернет змінив свої пріоритети. Багато людей відмовляються дивитись і слухати російськомовних блогерів. Тож, це гарна можливість почати створювати новий контент та зайняти свою нішу, якщо ви давно про це мріяли. Але з чого почати? Чому блогерами стають не всі? Про це ми поспілкувались з блогерами Донецької та Луганської область. Майко Поліна розповіла нам про створення блогу під час війни та здобуття популярності на відео про росіян. Олексій Семенченко поділився про те, як громадська діяльність переросла в YouTube проєкт про майбутнього Президента України. А від Олени Диннік ми дізнались, що задля того щоб набрати першу тисячу підписників можуть піти роки. Про історії наших героїв читайте нижче. 

Від секс-блогу до цькування росіян

Авторка каналу «Хочу гратися – Перехочеш» Поліна Майко починала як тіктокерка й секс-блогерка, але під час війни все змінилось. 

Секс-блогерка, ТікТокерка та авторка каналу “Хочу гратися – перехочеш” Поліна Майко (фото з архіву Поліни)

«Я почала вести ТікТок під час пандемії, бо мені просто було нічим зайнятись. Я знайшла безкоштовні курси, де були завдання знімати відео кожний день. Я тоді близько року вже дивилась ТікТок й вирішила спробувати. А коли кількість підписників дійшла до ста десяти тисяч, то я зрозуміла, що хочу починати вести YouTube канал. Я планувала це зробити в березні й гадала, що для цього потрібна гарна техніка, штатив, мікрофон – це трішки зупиняло мене. Але коли почалась війна, то я просто взяла телефон та зняла перше війдео. Так я прийшла на YouTube», – розповідає про свій шлях Поліна. 

Дівчина розповідає, що просто робила все, щоб не було нудно й заради свого задоволення. До теми секс освіти дівчина прийшла не одразу. 

«Спочатку я просто вчилась знімати відео в ТікТок, в основному це були просто жарти. Після я почала знімати відео про фемінізм й вже пізніше перевела блог в секс тематику. А коли почалась війна, я не могла говорити про щось крім цього, тому YouTube канал було створено дуже швидко», – ділиться блогерка. 

Перші відео Поліни було присвячені російським блогеркам та фем-спільноті, які не відреагували на війну або підтримали її, а вже пізніше дівчина почала випускати україномовні огляди на російські ТікТоки. Зараз на каналі дівчини більше 97 тисяч підписників, а ролики набирають від ста до трьохсот тисяч переглядів. Найбільшу кількість переглядів, майже шістсот тисяч, набров огляд та розбір однієї з російських блогерок. 

Поліна почала як блогерка, що розкриває очі на росіян, але дівчина бачить себе як секс-блогерка й хоче розвиватись в цьому напрямку. 

«Зараз в мене повинен початись новий проект про секс, тому скоріш за все в мене буде два YouTube канали: про росіян та про секс. Бо я відчуваю, що втомилась робити відео про війну й хочу повернутись до іншого контенту», – розповідає про подальші плани Поліна. 

До президентства через YouTube

«Я просто займався громадською діяльністю в своєму місті й інституті та зрозумів, що YouTube може стати для мене гарною платформою, щоб розповідати про це, – розповідає про свій шлях Семенченко Олексій, засновник YouTube каналу “Як стати Президентом України”, – я започаткував канал ще в 2017 році, але нічого туди не викладав, а вже восени 2021 року перейменував його та розпочав вести свій проєкт”.

299434776 467379745305591 8445232237288197395 n 2e0d3

Громадський діяч, засновник YouTube каналу “Як стати Президентом України” Семенченко Олексій (фото з власного архіву) 

В своєму блозі хлопець говорив не тільки про політику, а й підіймав теми свідомого активізму, культури, фінансової грамотності й освіти. 

«Я зрозумів, що нашому простору не вистачає свідомості. Ми маємо багато розважального контенту, але не має блогів, які б допомагали новчити активізму або показати, що таке свідоме сприйняття», – ділиться хлопець. 

Олексій починав вести блог в Німеччині баз нічого, маючи тільки ідею, ноутбук й український прапор. Найперше відео, не дивлячись пам’ятий прапор, погані світло та якість, й досі залишається найпопулярнішим на каналі Олексія.

«Перші відео я знімав за кордоном на камеру ноутбуку. Я вішав на скотч український прапор, який навіть не мав змоги попрасувати. Я намагався зняти відео одним дублем, щоб було менше монтувати. Бувало так, що прапор падав на середині відео, тоді мені приходилось перезнімати все заново», – розповідає Олексій про складнощі зйомок. 

Щоб набрати перші дві сотні підписників, хлопець вигадав маркетинговий хід.

«На той момент я знаходився в Німеччині й оголосив, що всім, хто підпишеться на мене за два місяці – я привезу невеличкі подарунки. Я не говорив, що це буде. По-перше, щоб тримати інтригу, а по-друге, бо я сам ще не знав що це буде. За два місяці на каналі було близько двохсот підписників. Тоді я купив німецькі шоколадки й надіслав в Україну», – пригадує хлопець.

Олексій зупинив вести блог з березня. Хлопець не кидає проєкт стати президентом й говорить, що планує повернення на YouTube.

«На той момент я зрозумів, що у людей є справи важливіші за мої відео. Тому я перестав знімати й написав, що поки припиняю введення соціальних мереж, але не закриваю проєкт. Балотуватися в Президенти України можна з тридцяти п’яти років, мені зараз двадцять чотири, тож в мене є ще одинадцять років щоб досягти своєї мети. Вже зараз я потрохи повертаюсь в Instagram, й думаю що скоро зможу повернутись на YouTube», – ділиться Олексій. 

Десять років щоб знайти свою нішу 

Про те, що блог це важка праця знає й Олена Диннік засновниця каналу “Кристина Шик”.

«Все почалось майже 10 років назад з захоплення дітей. Вони надивились на різних блогерів й захотіли теж спробувати. Я не могла їх не підтримати. Спочатку ми знімали про наше життя, але це не було нікому цікавим, потім почали знімати про тварин, але і цей контент нікому не зайшов. Через деякий час моїм дітям це набридло, а я не захотіла кидати щось на півшляху. Я почала знімати про те, що мені подобається – моду та дешевий одяг, але вже не стала змінювати назву, яка залишилась від дітей. Так і утворився мій блог про секонд хенд», – згадує Олена. 

Зараз на каналі вже більше трьохсот відео, кожне з яких набирає близько семи тисяч переглядів. Олена також поділилась, що під час війни була велика кількість відписок, бо блогерка з перших днів почала розповідати про події в Україні, а великий відсоток підписників складали росіяни. 

299975908 453508879990059 2015604918688438587 n 1df6e

Авторка каналу про моду та секонд хенди «Кристина Шик» Олена Диннік  (фото з особистого архіву) 

Олена зараз знаходиться в Польщі, але не припиняла знімати відео. Зараз блогерка почала робити меньше контенту, але знайшла безкоштовні курси про створенню відеоконтенту, які регулярно відвідує. 

«Змінився графік роботи, закрився мій магазин одягу, а також змінилась тематика відео, бо тут в Польщі я не можу знайти таких гарних речей, які я заходила в Україні. Тут тяжко знімати контент такого рівня, який був вдома. А також немає такого натхнення, яке було до війни”, – говорить Олена.

Блогерка розповідає, що зараз займається на курсах української режисерки Алли Грушко, де група вивчає побудову сценарію й відео та правила зйомки фільмів. 

«Для себе я винесла як створювати сюжет фільму та що я можу зробити не просто обзори секонд хендів, а як міні-серіал про це. Дуже багато ми працюємо як психологи, розвиваємо своє мислення. В нас багато саме психологічних занять, але я дуже чекаю на прокачку новичок монтажу», – ділиться своїми планами Олена.   

Кожен з наших гостей має свій підхід до створення відео та написання сюжету. 

«В мене немає конкретного сюжету або сценарію. Я просто роблю невеличкі відео по 15-30 секунд, а вже дома передивляюсь все, озвучую та монтую в один ролик»,- говорить про зйомки авторка каналу «Кристина Шик».  

Поліна розповідає, що їй зовсім не складно шукати контент для відео. Дівчина відноситься до цього як до конкурсу з дивними відео. 

«Я двадцять один рік свого життя жила в російськомовному просторі й для мене це не виглядає прям дуже дивно. Я просто дивлюсь різні новини та відео в інтернеті й зберігаю собі те, що сподобалось. Таким чином й набирається контент для відео”», – коментує дівчина. 

Поради початківцям 

Поспілкувавшись з блогерами, ми узагальнили поради, які можуть допомогти вам розпочати свій блог: 

  1. Робіть те, що вам подобається. Зараз україномовного контенту не вистачає, тому яку б тему ви не обрали – є шанс досягти успіху й вийти на гарний рівень, а тема в яка вам подобаться найбільше допоможе отримувати задоволення від роботи;
  2. Просто робіть. Не чекайте на появлення гарної техніки, правильного моменту чи написаних сценаріїв для п’яти роликів. Зараз у вас є все, щоб просто розпочати, а вже потім удосконалювати свій блог. 
  3. Робіть контент регулярно. Ви повинні мати чіткий розклад. Два рази на тиждень або чотири ролика на місяць – не важливо, головне стабільність. Не буде такого, що з першого ролику прийде тисяча підписників та сто тисяч переглядів. 
  4. Шукайте допомогу. Є багато ресурсів, які створені щоб швидко й ефективно допомогти розібратись з монтажем, створенням контенту й просуванням блогу.  Одним з таких проєктів є Кузня Українських Ютуберів. Це спільнота українських контент кріейторів, відеомейкерів, тіктокерів, блогерів, де спільними зусиллями створюється україномовний контент. YouTube блог з порадами, телеграм канал, подкаст про контент та розмовний чат, де збираються представники різних напрямів, щоб працювати разом. 

Фото на головній з відкритих джерел.

Матеріал підготувала Софія Бамбуля.

Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]