Рекордні результати з НМТ: цього року одразу дев’ять бахмутян отримали 200 балів

Семаковська Тетяна 16:26, 10 Серпня 2022

photo 5449851987664420593 x 39f07Цього року Бахмутська територіальна громада може похвалитися одразу дев’ятьма випускниками 11 класів, які склали Національний мультимедійний тест (аналог ЗНО) на 200 балів. Найчастіше такі результати показує лише одна людина за один-два роки на всю бахмутську громаду.

Журналісти «Бахмут.IN.UA» поспілкувалися з начальницею управління освіти Бахмутської міської ради Наталією Дроздовою та дізналися, як дітям вдалося скласти тест з такими високими показниками з огляду на те, що в Україні вже пів року триває війна.

«Учнів, які здобули 200 балів, у нас у громаді дев’ять. Взагалі, у нас кількість двохсотбальників зазвичай невелика: по одному учневі, і то не щороку. Наприклад, позаминулого року у нас був один двохсотбальник з математики. 200 балів – це найвищий бал, який можна отримати на ЗНО, цього року НМТ. Як правило, такі абітурієнти йдуть у пріоритеті під час вступу до ВНЗ», – сказала вона.

Таким чином п’ять учнів отримали найвищий бал з математики, три випускники з результатом у 200 балів з історії України та одна учениця – 200 балів з української мови. Дроздова зазначила, що загалом у територіальній громаді Бахмута налічується 394 випускники з 11 класів. При цьому в Національному мультипредметному тесті взяло участь 219 осіб, ще десятьох дітей зареєстровано на додаткову сесію, яка триватиме до 10 серпня.

Кожна школа поспішила привітати своїх найкращих учнів, опублікувавши відповідні звернення. Так, своїх учнів та викладачів привітав бахмутський навчально-виховний комплекс №11:

«Вітаємо з блискучими результатами НМТ випускників Бахмутського НВК 11 Гусь Ганну та Долженка Анастасію з 200 балами НМТ з математики! Логвінова Івана та Панчука Костянтина з 200 балами НМТ з історії! Вітаємо їх педагогів-наставників: вчителі історії Володимира Суткового, вчителів математики Ольгу Кудіну та Галину Іщенко!», – зазначено у повідомленні.

11 240e1

Фото: НВК №11

Автори посту впевнені: вищий бал дозволить колишнім школярам стати творчими та успішними особистостями, справжніми патріотами, свідомими громадянами, які гідно представлятимуть Бахмут у вищих навчальних закладах країни та світу. Також свою єдину «двохсотбальницю» привітав і колектив Бахмутської школи №18 імені Дмитра Чернявського:

«Навчальний та педагогічний колективи Бахмутської школи 18 ім. Дмитра Чернявського вітають Письменну Олександру та її педагога-наставника Вікторію Аббасову з отриманням 200 балів на НМТ з математики. Олександра, бажаємо тобі нових перемог та звершень!», – заявили вчителі.

18 d3771

Олександра Письменна. Фото: Бахмутська школа №18 імені Дмитра Чернявського

Своєю чергою представники середньоосвітньої школи №12 розповіли, що саме їхня учениця, Поліна Чуйко, стала тією єдиною цьогорічною випускницею Бахмута, яка здала українську мову на вищий бал.

«З радістю вітаємо з блискучими досягненнями випускниць нашої школи Поліну Чуйко з 200-ма балами НМТ з української мови та Вероніку Фещенкову – з історії! Висловлюємо щиру подяку педагогам Малапурі Ніні Вікторівні та Іваненко Віктору Анатолійовичу за високу педагогічну майстерність, творчість, уміння навчати учнів та формувати успішні особистості. Ми пишаємося вами!», – зазначили у школі №12.

1212 ab6c4

Вероніка Фещенкова. Фото: ЗОШ №12

12 c0ce1Поліна Чуйко. Фото: ЗОШ №12

Також до своїх найкращих учнів звернулась бахмутська школа №10: Іван Крук та Анастасія Щекодіна здобули по 200 балів у тесті з математики. Педагогічний колектив висловив подяку вчительці Ірині Махібороді, яка ретельно готувала школярів.

10 8eafd

Іван Крук. Фото: ЗОШ №10

Редакція «Бахмут.IN.UA» поспілкувалася з випускницею 10 школи Бахмута Анастасією Щекодіною, розпитавши її про мультимедійний тест та підготовку до нього.

«Тяжко не було. Я більше готувалася до української та історії, акцентувала на цьому. Думала, що математика буде складнішою. Але, коли я прийшла складати мультитест і відкрила свій варіант з математики, він виявився легким. Коли я побачила результат, зраділа, і мама дуже здивувалася, татові подзвонили. Дуже дякую моїй вчительці. Вона нас готувала, проводила з нами конференції після закінчення навчання. Ми все розбирали, вона відповідала на наші запитання та дуже допомогла», – розповіла Анастасія.

настюша e1d24

Анастасія Щекодіна. Фото: ЗОШ №10

Також журналістам стало відомо, що викладачка, котру згадала Щекодіна, допомагала учням абсолютно безкоштовно. Ми зв’язалися з самою Іриною Махібородою, щоб розпитати про підготовку та її внутрішню мотивацію на шляху до такого результату. Ірина Віталіївна зазначила, що вирішила допомогти всім своїм учням, а найкращі результати показали ті з них, які найкраще засвоїли численні додаткові заняття.

10у 52bd8

Ірина Махіборода

За даними порталу «Освіта», загалом в Україні цього року налічується 428 723 абітурієнти. З них 4 174 – на Донеччині, і всього 982 особи, які готуються до бакалавріату. При цьому міністр освіти Сергій Шкарлет повідомив, що загалом цього року «двохсотбальників» налічується 6,5 тисяч. За його словами, це надвисокий результат.

«Понад 6,5 тисяч випускників отримали 200 балів щонайменше по одному з предметів, і це враховуючи те, як вони готувалися. Адже від 24 лютого була повномасштабна агресія, повномасштабна війна в Україні. Діти перебували під обстрілами, під бомбардуванням, і при цьому такий надвисокий результат», – сказав глава МОН.

Шкарлет додав, що українські випускники демонструють рекордно високі показники й при вступі до іноземних університетів у тих країнах, де змушені жити на період війни в Україні.

photo 5449851987664420600 y 76c19

Фото: УНІАН

Ми запитали у бахмутських вчителів, які готували дітей до тестів та зовнішнього оцінювання у попередні роки, що саме дало змогу отримати такі високі результати. Вчителька української мови та літератури у ЗОШ №24 Юлія Громова каже, що її предмет цього року був набагато легшим. Хоча завдання з мови були ті самі, не було літератури, що передбачає знання текстів. 

«Не потрібно було писати твір, за який на ЗНО давали 20 балів і отримати цей абсолютний бал було дуже важко. Перевіряли й структуру тексту, розкриття теми, грамотність, а мало кому вдавалося без жодної помилки написати», – уточнила Юлія Громова.

До того ж на думку вчительки, яка підготувала до ЗНО багато дітей та щороку брала участь в організації зовнішнього оцінювання, складати тест один раз набагато легше психологічно, ніж приходити декілька разів на ЗНО. Своєю чергою вчитель історії НВК №11 Володимир Сутковий вважає, що некоректно порівнювати, чи легше було складати іспити цього року: 

«Думаю на результати вплинула висока відповідальність дітей, та онлайн навчання, діти не витрачали зайвий час навіть на переміщення, а більше уваги могли приділити підготовці. Крім того, ми вже з березня щотижня давали консультації, де учні могли поставити будь-які питання».

photo 5449851987664420601 x d6347

Фото: МОН

Щодо математики, то цього року не було завдання з параметрами, які потребували поглибленого вивчення предмета.

«Лиш одне це завдання давало 6 балів. Без нього можна було отримати 11 балів, але 12 балів неможливо. Думаю, цей чинник найсильніший», – коментує вчителька математики ЗОШ№10 Ірина Махіборода.

Таким чином тести дійсно були дещо простішими, що дозволило більшій кількості дітей отримати вищий бал. Але не варто знецінювати й старання самих випускників: завдяки сумлінній підготовці, особистій відповідальності та появі додаткового часу через онлайн-навчання діти змогли проявити себе повною мірою. Навіть попри небезпеку у регіоні, постійні стреси, переїзди та відсутність стабільності, юні бахмутяни заявили про себе та прославили нашу громаду рекордною кількістю «двухсотбальників».

Головне фото: МОН

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]