Підготовка до зими, безкоштовні вікна та гуманітарка: чим займаються комунальники Бахмута?

Семаковська Тетяна 18:07, 21 Липня 2022

AFP DIMITAR DILKOFF 268f2За якими критеріями у Бахмуті ухвалюють рішення про ремонт комунікацій? Городяни планують евакуюватись, чи готуються до відсутності опалювального сезону? Директор КП «Бахмутська житлова управляюча компанія» Олександр Бондарєв розповів журналістам «Бахмут.IN.UA» про підготовку до зими, платіжки, безкоштовну установку вікон та гуманітарну допомогу в місті.

«Платежів практично немає, люди за наші послуги не сплачують. Підприємство знаходиться у простої. Міська рада, як власник підприємства, оплачує нам простій з місцевого бюджету. Раз на місяць ми отримуємо заробітну плату – дві третини від належного. За кількістю людей зі 117 осіб штату на підприємстві зараз на роботі 92. Інші роз’їхалися по всій Україні, у відпустці».

За словами представника компанії, часу, ресурсів та доцільності проводити планові ремонти зараз немає. Насамперед через відсутність матеріалів. Ті комунальники, які залишилися у місті, всіма силами намагаються усунути аварійні ділянки. У пріоритеті райони, де щільність населення вища.

photo 5391180333514341687 w 7dde3

Фото: Олександр Бондарєв у Facebook

«Ми працюємо зазвичай до 13:00 або 14:00, так безпечніше щодо прильотів. У комендантський час не виходять на роботу, а в робочий час ми локалізуємо аварії: водопостачання, водовідведення, електропостачання. Газу у нас, як ви знаєте, немає. Вивіз побутових відходів, прибирання території – як займалися, так і займаємось. Є аварійно-відновлювальні й бригади з локалізації аварій. Це і ремонт труб, де є сильні ушкодження, і допомагаємо несамостійним людям робити вікна у квартирах».

На цей час у місті є вода, каналізація, електрика, які керуюча компанія разом з відповідними службами намагаються тримати комунікації у працездатності. Також КП займається заміною аварійних ділянок водопроводу та кабелів, проте підготовку комунікацій для опалення не ведуть: швидше за все, взимку його і не буде. Річ у тому, що в котельні просто немає енергоносіїв: ні палет, ні дров, ні, тим паче вугілля. Основне навантаження очікується на електричні мережі, тому їхній задовільний стан максимально намагаються підтримувати там, де це можливо. Щодо підготовки до зими, особливо щодо можливих проблем з водопостачанням без опалення, Бондарєв заспокоїв:

міськрада 6abcd

Бахмут вода 21284

Фото: Бахмутська міська рада

«Взимку вода під землею не замерзне. Інша річ, наскільки будуть утеплені самі підвали, щоб вони витримали ці навантаження. Чисто технічно воду можна залишити у підвалах. Тоді вона не циркулюватиме поверхами, але тоді буде питання каналізації: каналізація без води працювати не буде. Глобальна проблема з вікнами, це вже може вплинути на замерзання води в каналізації».

Крім того, Бондарєв прокоментував слова мера Краматорська Олександра Гончаренка про те, що в їхньому місті цієї зими можуть відключити абсолютно всі комунікації. За словами представника КП, в Бахмуті таке навряд чи відбудеться.

photo 5391180333514341686 w 1cbea

Фото: «Бахмут-вода» у Facebook

«Мер Краматорська вважає, що половина населення поїде, але я в це не вірю. Я маю підстави так думати, бо щомісяця моніторимо по всьому житловому фонду міста. Сказати, скільки зараз людей у ​​Бахмуті, не можу  це конфіденційна інформація. Є будинки практично порожні, є наполовину заселені. Залежно від заселеності будинку розглядаємо різні варіанти відновлення мереж. Є багатоповерховий будинок, до якого нещодавно прилетіло. Там практично весь мікрорайон живе у підвалі, ми туди і воду возимо, і бензин на генератори, і хліб возимо. Йдеться про район кар’єру. Це наша зона відповідальності»

Нарікає Бондарєв і на організацію масової евакуації місцевою владою. Мовляв, проводять недостатню інформаційну кампанію серед населення щодо небезпеки життя у прифронтових районах. Якщо кілька місяців тому жителі Бахмута переважно залишали місто, рятуючи себе напередодні можливої ​​окупації (це вже не кажучи про постійні «прильоти»), то зараз все частіше повертаються. Багато городян усвідомлюють, в яких умовах можуть опинитися вже найближчим часом, але бажаючих повернутися у свій будинок від цього не менше.

294147854 778631176823741 2591343999105574249 n fc242

Фото: Бахмутська міська рада

«При цьому люди звідти не їдуть. Наскільки продумане питання організації евакуації, це вже питання не до мене, а до місцевої влади. Деякі люди вже повертаються. Є райони, де багато людей мешкає, є взагалі порожні райони. Для своїх працівників буржуйки ми маємо. Вогнища для приготування їжі у багатоповерхових будинках у нас також підготовлені. Є зварювальники, які зараз цим займаються»

Також комунальники роблять вікна, які городяни можуть встановити абсолютно безкоштовно. І якщо ця сфера ще якось відноситься до благоустрою, то гуманітарна допомога – ні. Попри це, керуюча компанія роздає бахмутянам продуктові набори та засоби гігієни. У тому числі хліб, крупи, готові пюре, памперси для дітей та дорослих.

Вільне радіо 2db4f

Фото: Вільне радіо

«Ми займаємось гуманітарною допомогою. Насамперед це відновлення покрівель та вікон у багатоповерхових житлових будинках, та у приватному секторі. Поставили близько 40 тисяч квадратних метрів вікон. Займаємось допомогою з видачі продуктових наборів, це йде через Донецьку обласну адміністрацію. Є волонтерські проєкти, але вони працюють напряму. За червень мешканцям Бахмута роздали близько 20 тисяч продуктових наборів. Займаємось видачею пюре, підгузків для дорослих. Це не наші функції, але комусь цим треба займатися. Просто роздаємо те, що змогли здобути».

Абсолютно всі витрати покриває міська та обласна адміністрації. Цікаво, що знайти алгоритм встановлення нових вікон у відкритому доступі журналістам не вдалося. Всім, тим хто потребує, пропонують звертатися безпосередньо через адміністрацію Бахмута або керуючу компанію.

«Кошти нам надає міська адміністрація, ну і, відповідно, звітуємо, куди використовували матеріал. Ми за це не платимо, люди за це не платять».

Головне фото: AFP – DIMITAR DILKOF

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]