Покинуті при евакуації та контужені. Як бахмутські волонтери рятують тварин з-під обстрілів

Семаковська Тетяна 19:15, 19 Липня 2022

photo 5384338171438939684 x fdd19Волонтерка Катерина Арісой – одна з багатьох активістів, котрі у складі громадської організації «Лада» допомагають безпритульним та покинутим тваринам. З початку війни таких улюбленців стало в рази більше – деякі господарі навіть не задумуються, залишаючи члена родини напризволяще. Наразі міста Донеччини переповнені такими тваринками. Катерина розповіла редакції «Бахмут.IN.UA», як відбувається евакуація підопічних, що стало найбільшою проблемою з початку повномасштабного вторгнення, та чи можливо врятувати всіх. 

Товариство захисту тварин «Лада», працює в Бахмуті ще з 2011 року, коли в місті з’явився стерилізаційний майданчик для собак.  На початку  війни на майданчику, який з часом зі стерилізаційного перетворився в умовний притулок, було десь більше 170 собак та 20 котів. З посиленням бойових дій у Бахмутському напрямку кількість безпритульних тварин, залишених власниками, значно збільшилиася. Забрати всіх у притулок волонтери не мають можливості, тож вирішили вивозити.

Перша евакуація відбулася ще у квітні – у Дніпро вивезли 11 тварин. Минулого тижня вивезли 23 тварини у Польщу. Спочатку довезли до Кропивницького, там зустріли польські волонтери, і забрали тварин у Польщу. Зокрема, Каріна Данисцевська-Срока та Марта Рудик. Пріоритет був на тварин, які потребують медичного догляду, лікування – собаки та коти інваліди, оскільки, зараз їм у Бахмуті ніхто не допоможе, у місті взагалі не залишилось ветеринарів.

«Там була і кішечка від військового, яку напевно машина збила – ми точно не знаємо. Вона без лапок. Також кішка без очей, і собачка сліпа біла. Були й травмовані, і такі, котрі не могли чути обстріли. Одна собачка була контужена», – ділиться Арісой. 

photo 5384338171438939682 y 01525

Катерина Арісой

Поляки забрали тих тварин, котрі потребують лікування, особливого догляду, деяким з них вже навіть знайшли домівки, навіть інвалідікам. І самі волонтери собі брали. За словами Катерини, під час третьої евакуації вдалось вивезти вже 31 тваринку. Окрім Бахмута, покинутих напризволяще улюбленців евакуювали також з Часів Яру. До евакуації сталяться відповідально – спочатку знаходять місце для прилаштування, перевірять чи підходять умови, а потім перевозять. Перших тварин роздали по домівках, до ветеринарних клінік. Коти і собаки з Бахмута тепер також живуть в притулку у Львові.   

«Більшість з усіх цих тварин – залишені власниками саме зараз під час війни. Тварин багато, ми не могли всіх вивезти, тому при евакуації обирали по такому принципу: для кого життя на вулиці або в Бахмуті дорівнює смерті. Наприклад, не чують вибухів, травмовані. Або, наприклад, ми цуценят забрали з одного двора, куди прилетіла авіабомба, і їх завалило шифером. Взагалі не знаю, як вони вижили».

photo 5384338171438939671 y 7e979

новая волна 2 a46da

На питання журналіста, чи є можливість вивезти взагалі всіх тварин притулку, Катерина відповіла, що така можливість є. Але просто вивозити їх немає сенсу – треба одразу десь розселяти. А всі притулки, зооготелі та просто будинки небайдужих переповнені. 

«Просто так не вивезеш і не на вулицю випустиш. У Львові, якщо волонтери швидко прилаштують тварин, ми зможемо ще раз провести евакуацію. Ми переживали це все у 2015 році, але зараз це втричі сильніше», – з розчаруванням відмічає волонтерка. 

новая волна 28ddc

Коментуючи день відкритих дверей у тимчасовому притулку київського ВДНГ, під час котрого близько тисячі людей забрали всього 11 тваринок, Катерина розповіла, що така ситуація буває часто. За її словами, левова частка людей, котрі йдуть у притулок за тваринами, роблять це не по доброті душевній, а в надії безкоштовно отримати породисту тварину. 

«Вибачте за прямоту, але це факт. Люди приходять і просто хочуть на халяву породистих. Стикаюсь з цим просто постійно. Коли ми у Кропивницькому розгружали машину, це був центр міста, розставили клітки. Поки міняла їм пелюшки, водичку наливала, часто люди зупинялись, ну і запитували, хто у нас. Ну ми розповідаємо, що так і так, евакуюємо. Реакція найчастіше: «О, а є породисті? А я хочу вівчарку», –  розповіла Арісой. 

photo 5384338171438939658 y 877a4

обр f9e67

Допис однієї з учасниць групи «Лада»

За словами активістки, вулиці Бахмута зараз пусті. Якщо сім-вісім років тому господарі залишали тварин в селищах та невеличких містечках на околицях Бахмута, після чого собаки й коти самі приходили до притулків, зараз ситуація масова. Багатьох тварин годують небайдужі жителі міста, котрі не можуть забрати їх додому, але регулярно годують. Але гуманітарна ситуація у регіоні залишає бажати кращого, і невідомо, як буде далі. 

Катерина з обуренням розповідає про господарів, котрі дзвонять волонтерам та просять забрати їх тварин у зв’язку із від’їздом на нове місце проживання. На щастя, ситуацій, коли доводилось вибивати двері у квартири з полишеними тваринами, не було. Але такі випадки напочатку повномасштабного вторгнення росії відбувались повсюдно. 

photo 5384338171438939661 w 19c66

новая волна 1 22d39

«Хто хоче – той знайшов можливість вивезти свою тваринку. Є такі люди, що вивозили і своїх і безпритульних. Є одна жінка, котра вивезла 40 котів. Треба нести відповідальність. А, хто не хоче, – дзвонить нам, ще й психує, що ми не можемо взяти. Чи вони думають, що їм в нас буде безпечно? Ти виїхав, щоб тобі ракета на голову не прилетіла, а волонтери – такі камікадзе, їм нічого не буде», – наголошує активістка.

Деякі власники тварин просять волонтерів ходити по квартирах і годувати їх улюбленців. Нещодавно в організації з’явилась інформація, що на території Бахмутського СІЗО планують приспати близько 15 собак, котрі охороняли установу. Коли активісти прийшли на місце, сторож та головний черговий окремо один від одного дали різні показання про те, коли цих тварин начебто прилаштували. Катерині довелось натиснути, щоб домогтись хоча б декілька фото собак у нових родинах, але до кінця ця історія так і не вирішилась. 

photo 5384338171438939670 w df698

новая волна 3 ac123

«Фінансово, фізично і предметно нам дуже допомогли представники організацію «Ветмаркет». Вони й транспорт для евакуації тварин надали, і грузити клітки допомагали, останнього разу надали 600 кілограмів корму. З найгарячіших точок Донбасу вони й людей евакуювати допомагають, без них ми б не впорались», – додала вона. 

Фото: Катерина Арісой у Facebook та пресслужба організації «Лада»

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]