Як Бахмутська міськрада ділитиме повноваження з військовою адміністрацією

Семаковська Тетяна 15:11, 18 Липня 2022

 

photo 5380076120772295544 y 7cf5eПісля призначення мера міста Олексія Реви головою військової адміністрації міськраду фактично позбавили влади. Однак юрист Андрій Грудкін розповів редакції «Бахмут.IN.UA», у чому протиріччя законодавства, котре дозволяє одночасно діяти двом гілкам влади. Також ми поцікавились, чи не планують місцеві депутати ОПЗЖ, партію яких вже заборонив апеляційний адмінсуд, йти з посад.

Нагадаємо, що відповідно до статті 4 Закону «Про правовий режим воєнного стану», президент за поданням обласних державних адміністрацій може утворювати тимчасові державні органи – військові адміністрації.

«Військові адміністрації мають забезпечувати дію Конституції та законів України, забезпечувати разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки й порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян», – розповів Грудкін. 

За його словами, військові адміністрації населених пунктів утворюються у тих територіальних громадах, де місцеві ради, їхні виконавчі органи, або місцеві голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження. 

«Але, як бачимо, рада продовжує працювати, проводить сесії. Ми не маємо доступу до подання Донецької ОДА, яке вона надіслала президенту. Але очевидно, що військову адміністрацію у Бахмуті ввели не через те, що голова і рада не виконують свої функції.  У 10 статті того ж закону зазначено, що Верховна Рада за поданням президента може прийняти рішення, що на період воєнного стану і 30 днів після його припинення чи скасування, начальник військової адміністрації фактично перебирає на себе функції усього місцевого самоврядування у громаді. Тобто місцевої ради, виконавчого комітету та голови. Він може затверджувати структуру виконавчих органів, а ці органи, апарат ради та комунальні підприємства мають підпорядковуватися начальнику військової адміністрації», – пояснює юрист. 

За словами Грудкіна, міськрада Бахмутської ТГ ще має деякі повноваження через те, Верховна Рада поки що не приймала рішень, які «активують» одноосібну владу голови військової адміністрації. Саме тому склалась така ситуація, коли паралельно діють міськрада, виконавчий комітет і водночас військова адміністрація. 

photo 5380076120772295547 w 876f0

Фото: Пресслужба Бахмутської міської ради

Юрист впевнений: парламент, приймаючи таке рішення, виходив з принципів повсюдності місцевого самоврядування навіть в умовах війни:

«З точки зору прав громадян та Конституції України, це цілком правильне рішення. Разом з тим, така багатошарова й складна структура муніципального управління створює купу проблем», – вважає Грудкін. 

Тобто, два органи мають діяти паралельно і постійно визначати, хто з них має виконувати ті чи інші повноваження. Невідомо, хто має вносити зміни до бюджету, здійснювати управління об’єктами ЖКГ тощо. Зберігається висока ймовірність того, що у таких умовах колишні міські голови, які перетворилися на начальників військових адміністрацій, будуть фактично керувати всім і одразу. Юридично цьому всіляко сприяють умови хаосу функцій і повноважень. 

«Не хочеться бути розумними заднім числом, але ми бачимо, що поточна модель організації місцевої влади вироблялася вже під час війни в умовах часового цейтноту.  Наша команда Коаліції «На лінії зіткнення» задовго до повномасштабного вторгнення намагалась привести до ладу законодавче поле, яке регулювало діяльність військово-цивільних адміністрацій, але всі були дуже зайняті мирними територіями. Тепер мирних територій вже немає, а тема ефективності місцевого управління є однією з найгостріших», – зауважив Грудкін.

Таким чином Олексій Рева формально отримає одноосібну владу лише у двох випадках: якщо Верховна Рада «активує» відповідний закон, або якщо у міськраді залишиться недостатньо депутатів для кворуму. 

photo 5380076120772295546 y fbe84

Фото: Олексій Рева у Facebook

Нагадаємо, вранці 14 липня стало відомо, що депутат Бахмутської міської ради Анастасія Касперська пішла з посади. Сама ексдепутатка не захотіла пояснити журналістам «Бахмут.IN.UA» причину свого звільнення. Варто зазначити, що, згідно з Виборчим кодексом від 2020 року, у містах з населенням від 50 до 100 тисяч людей повинно бути 38 депутатів. Цікаво, що у першій редакції документа від 1999 року депутатів міськради могло бути від 35 до 50. Тобто, місцевий орган самоврядування міг працювати навіть в умовах нестачі уповноважених осіб. Тепер же невідомо, як у перспективі буде працювати Бахмутська міська рада, та чи буде взагалі – чи буде збиратися кворуму та, чи буде більшість підтримувати рішення. 

Редакція «Бахмут.IN.UA» поцікавилася, чи планують залишати свої посади депутати від партії «ОПЗЖ» після заборони політичної сили від 20 червня. Також журналісти досліджували, як Петриєнко-Полухіна планує ділити повноваження з Олексієм Ревою, і чи продовжує міськрада прийом громадян. Голова відділу пресслужби Бахмутської міської ради Наталія Кисилічіна та Ганна Петриєнко-Полухіна, котра після відсторонення Реви з посади мера стала виконуючою обов’язків міського голови, не відповіли на запит журналістів. Проте відгукнувся представник партії «ОПЗЖ» у Бахмуті Валерій Слєсарєв.

photo 5380076120772295542 y 1a5f7

Під час вручення нагород випускникам Бахмутського аграрного ліцею Ганну Петриєнко-Полухіну привітали з призначенням на посаду виконуючої обов’язки мера міста. Фото: Бахмутська міська рада у Facebook

«Ну ви ж розумієте, що де-факто Петриєнко-Полухіна з команди Олексія Реви, тож проблем із поділом обов’язків у них виникнути не повинно. Щодо депутатів від партії «ОПЗЖ» можу сказати одне: я вважаю, що кожен представник влади має виконувати свої обов’язки та працювати на спільне благо. Навіть у таких умовах, у яких ми зараз опинилися. Тому, за наявною у мене інформацією, відмовлятися від мандату зараз ніхто не збирається. Все буде Україна», – сказав політик.

Слєсарєв не зміг відповісти на запитання про те, чи працює в нинішніх умовах проєкт «Пряма лінія», під час якого жителі міста та околиць могли напряму поставити актуальні питання керівництву адміністрації Бахмута. Однак, за його словами, прийом громадян зі скаргами та пропозиціями триває. Переважна більшість колективу зараз перебуває на робочих місцях і щодня обробляє заявки.

Головне фото: Олексій Рева у Facebook

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]