Як навчаються особливі діти Бахмута у воєнному семестрі

Семаковська Тетяна 14:59, 23 Червня 2022

89д b8ce8Сашко живе з ДЦП. Він так само як всі 11-річні хлопці цікавиться всім новим і навчається у школі, але за індивідуальною програмою з улюбленим вчителем. Таких особливих діток у Бахмуті 140, більшість з них вимушено покинули рідне місто. Як батькам та вчителям вдається підтримувати розвиток таких діток – читайте в матеріалі.

Навіть тоді, коли під час пандемії цілі класи сиділи на дистанційному навчанні по три тижні, особливі діти продовжували навчання з вакцинованим вчителем. З початком  повномасштабної війни майже вся освіта перейшла в онлайн формат. 

«Особливі діти дуже контактні, вони люблять щось пізнавати, щось роздивлятись. Вони дуже чутливі і відчувають твою енергетику, твоє бажання їх чомусь навчати. На жаль,з того моменту, коли почалась війна неможливо передати необхідну енергію живого навчання дитині», – підкреслює вчитель Дмитро Солнцев.

287301755 968992060435581 1080051902623210620 n a5d1b

Дмитро проводить офлайн урок для Сашка у той час, коли звичайні діти навчаються дистанційно.

Дмитро Солнцев працює, майже два роки, вчителем інклюзивного навчання в ЗОШ № 10. Він як універсальний вчитель інклюзивного навчання веде більшість уроків у трьох дітей з особливими потребами. 

Педагог стверджує, що дистанційка негативно вплинула на навчання – діти набагато гірше засвоювали матеріал. Батьки особливих дітей теж сильно переймаються ефективністю онлайн уроків, кажуть, що роль і майстерність педагога у такому випадку дуже важлива. 

«Дитина втомлюється від онлайн навчання і ефективність падає, але необхідно у будь-яких обставинах знайти підхід до своєї дитини! Хочу сказати зі свого досвіду, що у Бахмуті, на жаль, дуже мало гідних спеціалістів у сфері інклюзивного навчання. Не вистачає масажистів, дифектологів, вчителів фізичного виховання», – підкреслює Оксана Гапієнко, мати Сашка.

Запит на інклюзивну освіту збільшився в чотири рази

Кількість дітей з особливими потребами у Бахмуті збільшується. Відповідно має збільшитись кількість вчителів, тобто виникає потреба додатково навчання, перекваліфікації, зміни підходів до роботи.  

Крім шкільної освіти паралельно працює Інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ). За два місяці з початку повномасштабної війни у березні та травні в центрі займалися 30 дітей за індивідуальною програмою. З червня ІРЦ надає лише онлайн консультації. 

«У порівнянні з 2018-2019 навчальним роком запит на інклюзивну освіту збільшився у чотири рази. Спеціалісти проходять необхідні курси підвищення кваліфікації і допускаються до роботи з дітьми після отримання сертифікатів. Проблема з кадрами до війни була не нагальна, педагогів вистачало. З 1 вересня все буде по-іншому: зміняться стандарти і методики роботи у шкільній інклюзії», – пояснює Вікторія Головко, директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр м.Бахмут».

Діджиталізація дійшла до інклюзивного навчання 

Оскільки, під час пандемії проблеми у відвідуванні школи з вакцинованим педагогом не було, то і розробкою елементів дистанційного навчання ніхто не займався. З виходом в онлайн стало зрозуміло, що для ефективного і цікавого для дитини навчання, потрібні нові інструменти: спеціальні держаки для ручок і олівців, зошити у велику клітинки, розвиваючі книги, тощо.

«Позитивні моменти у дистанційному навчанні все таки існують! Діджиталізація дійшла до вчителів інклюзивного навчання, особливих  дітей та їхніх батьків. Батьки ,з важкістю для гаманця, але почали купляти дітям те, що необхідно для роботи: інтерактивні планшети і комп’ютери зі спеціальним інтерфейсом. Батьки почали проводити більше часу з дітьми, спостерігати за процесом навчання», – каже Дмитро Солнцев.

Мама Сашка згодна з тим, що дистанційне навчання потребує великого навантаження на родину. Це не школа, куди можна привести дитину і залишити до кінця робочого дня.

«Я з дитиною 24 години на добу», – жартома зазначає Оксана Гапієнко.

Оксана і Сашко до війни.

Щодо забезпечення необхідними матеріалами і технікою, на кожну дитину виділена певна сума грошей, яка призначена для придбання всього необхідного. Схема державної закупівлі існує і вона чітко прописана, хоча і не завжди діє як хочуть батьки. 

«Держава передає гроші на управління освіти, а вони у свою чергу оголошують суму, на яку можна купити приладдя для дітей з особливими потребами. Вчитель спільно з батьками і адміністрацією школи дають запит на закупівлю необхідних речей для навчання», – пояснює директорка Інклюзивно-ресурсного центру Вікторія Головко.

Оксана Гапієнко каже, що замовляла і  купувала все сама. Особливої підтримки від школи не було.

«Дякую, хоча б, за те, що пандус на першому поверсі збудували, хоча має бути на другому і третьому також», – каже Оксана.

У Бахмутських школах навчаються 140 дітей з особливими потребами. 119 дітей евакуювалися до більш безпечних місць перебування.

«Я дуже радий за трьох своїх дітей і за їхніх батьків, бо всі вони вже евакуювалися до більш безпечних місць. Двоє дітей вже почали займатися у реабілітаційних центрах на заході України. Постійно питаю про те, як у них справи і батьки відповідають, що задоволені процесом навчання в евакуації, але після війни планують повертатися до Бахмута»- розповідає вчитель.

Але через великий попит на безкоштовну евакуацію, іноді швидше поїхати своїм ходом. 

«За евакуацію себе і дитини прийшлось викласти вісім тисяч гривень. Чекати на свою чергу не було сили. Життя і здоров’я дитини важливіші! Прийняли рішення – негайно евакуювалися. Доки ми не виїхали, мій Сашко страждав від звуку вибухів. Він дуже болісно на це реагував. Зараз я не дозволяю оточуючим говорити слово “війна” біля нього», – пояснює Оксана Гапієнко.

Родину прийняли на Львівщині. В місті Стебник, де вони перебувають, діє реабілітаційний центр Св. Пантелеймона. Завдяки голові ГО “Бахмут Особливий” Альбіні Гребенюк родина влаштувалися на новому місці і Сашко відвідує заняття у центрі. 

«Альбіна зустріла мене у Львові і допомогла влаштуватися у Стебнику, де у Сашка є можливість відвідувати реабілітаційний центр. Він почав ставати на ноги. Я хочу всім рекомендувати цей центр. Після війни збираємось повертатися додому і до улюбленого вчителя» – підсумовує Оксана. 

Дмитро Солнцев разом зі своїми учнями.

Матеріал підготував Микита Безмен. Фото з архіва Оксани Гапієнко та Дмитра Солнцева.

Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]