Тут виявляють коронавірус: як у Бахмуті працює ПЛР-лабораторія?

Семаковська Тетяна 21:22, 10 Лютого 2022

IMG 0681 cb9abЩоб оперативніше отримувати результати щодо захворюваності на коронавірус, майже рік тому на базі Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування впровадили дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Чому підтвердження коронавірусу таким методом не варто ставити під сумнів і як правильно здавати аналіз – читайте в матеріалі.

При діагностиці ковіду активно використовують як експрес-тести так і ПЛР – дослідження.  Їх призначають в амбулаторії і на виїзних прийомах за перших ознак ГРВІ, особливо якщо був контакт з хворим чи є підозра на COVID. Швидкі тести в громаду розподіляє обласний департамент охорони здоров’я. Лякарі кажуть, що працювати з ними дуже зручно, але тестів не вистачає.

«Експрес-тести дуже рятують. Береться мазок із далеких відділів носа. Цей слиз змішується з реагентом, буквально через 15 хвилин визначається чи є у пацієнта вірус ковіда. Ми можемо за результатами такого тесту відправити до стаціонару чи призначити лікування», – пояснює відповідальна лікарка амбулаторії №1 Центру первинної допомоги м.Бахмута Наталія Каркачова.

ПЛР-тестування роблять у клініко-діагностичній лабораторії. Сюди аналізи доправляють не лише з Бахмутської громади, а й зі всього Бахмутського району. Весь біоматеріал доставляється з холодоагентами у спеціальних контейнерах. Результати досліджень надходять в електронну картку пацієнта, їх бачить лікар і повідомляє пацієнту.

Тут працюють специфічні реагенти і програми

Щоб визначити чи є у слизу, який зібрали з носа і рота пацієнта, коронавірус, частину РНК вірусу відокремлюють та множать у спеціальних апаратах. Все, що стосується визначення результатів повністю автоматизовано. Для визначення коронавірусу використовують  спеціальні реагенти призначені саме для цього вірусу і спеціальні комп’ютерні програми, які його визначають.

«Ми знаходимо не імунну відповідь, а частину збудника. Винайшли фрагмент вірусу і далі з ним працюємо», – пояснює завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м.Бахмута»  Олена Косик.

В лабораторії є основні приміщення, де медики працюють з біоматеріалами – це дві основні кімнати – бокси та допоміжні приміщення – для обробки та утилізації матеріалів. У боксах  працюють лікарі у захисних костюмах. 

Процес аналізу триває шість годин, сюди входить також підготовка проб, дезінфекційна обробка, внесення результатів до електронної системи. Потрібно все дезінфікувати: обладнання, меблі, підлогу, стіни і стелю, а потім кварцувати бактерицидними лампами. Захисний одяг знезаражують перед тим як утилізувати.

IMG 0699 0921d

Матеріали передаються з одного приміщення в інше через спеціальний шлюз,

який перешкоджає надходженню повітряних потоків з однієї кімнати до іншої.

IMG 0690 05259

За одну постановку  можна виконати 92 дослідження. Навіть при підвищенні захворюваності чи відсутності швидких тестів в амбулаторіях, за день можна зробити тільки 2 постановки.

IMG 0684 538a8

Зразок біоматеріалу пацієнта, додають до транспортного  середовища, яке розчиняє мокротиння, щоб можна було легко набрати матеріал і із нього виділити частину вірусу на автоматичній станції виділення нуклеїнових кислот.

IMG 0691 b83f4У другому приміщенні відбувається ампліфікація – виділення вірусу на автоматичній станції.

«Проби ставлять до апарату і процеси, які там відбуваються – відображаються на дисплеї комп’ютера і ми можемо оцінити результати за побудованими апаратом графіками. Людська помилка виключається. Реактиви є специфічними, тобто вони спрямовані саме на  визначення коронавіруса. А от відсоток виявлення позитивних результатів залежить від правильності збору біоматеріалу. Недостовірні результати можуть бути лише в тому випадку, якщо були порушені умови підготовки пацієнта до здачі аналізу», – пояснює Олена Косик.

Як правильно здати аналіз на ПЛР-тест, щоб отримати правильний результат?

Здавати аналіз найкраще зранку, коли ви не їли і не пили, або через три-чотири години після їжі та пиття. Треба виключити перед здачею аналізу паління, прийом лікарських речовин, обробку ротової та носової порожнини лікарськими речовинами, не чистити зуби та не жувати гумку.

Лабораторія у Бахмуті відкрилась у березні 2021 року. Раніше матеріали на ПЛР-аналіз відправляли до м.Торецьк и це значно подовжувало час отримання результату.

Під час другої хвилі пандемії та нагальної потреби в дослідженнях на COVID-19, Міністерство Охорони Здоров’я України запропонувало лікарнім придбати для ПЛР-досліджень обладнання та виділило кошти на його закупівлю. Наша лікарня дала згоду на закупівлю апаратури та за свої кошти підготувала приміщення: провела ремонт та реконструкцію кабінетів.

изображение viber 2022 02 06 19 02 24 594 87e43

Біоматеріали в лабораторію поступають у спеціальних ємністях. Після збору паличка обламується і закривається у контейнері.

«Щоб підтвердити правильність результатів, ми пройшли валідацію в Краматорській СЕС: зробили вибірку позитивних і негативних проб, отримали повторні результати, які підтвердили якість виконання досліджень. А також отримали документ, який надає право на виконання ПЛР-досліджень», – пояснює Олена Косик.

Лікарі первинки створюють замовлення в електронній системі, а за кожний проведений аналіз сплачує НСЗУ. Всі пацієнти, які мають декларацію з сімейним лікарем і здають аналіз за його направленням отримують послугу безкоштовно. Як пояснила начальниця Управління охорони здоров’я Бахмутської міської ради Олена Миронова, якщо такого направлення немає, або людина не має декларації з сімейним лікарем, тест можна зробити за існуючим тарифом. Вартість такого тесту близько восьмисот гривень, тариф оприлюднений на сайті міськради.

Завідуюча лабораторії підкреслює, що метою  відкриття ПЛР-відділу, було прискорення видачі результатів та ефективне обстеження населення на COVID-19 для мешканців громади. Після закінчення пандемії обладнання, може бути використане для інших досліджень.

«У зв’язку із пандемією лабораторія задіяна на 100%, коли вона закінчиться, ми розглядаємо інші варіанти. Методом полімеразної ланцюгової реакції можна виконувати дуже багато інших досліджень: виявляти вірусні гепатити, приховані інфекції, що передаються статевим шляхом, ВІЛ, тощо», – підсумовує Олена Косик.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

лого 3895c

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]