Сумна статистика: чому в Україні та в Бахмуті росте смертність від ковіду?

Семаковська Тетяна 19:33, 31 Січня 2022

1.6 2fdcaУкраїна входить у трійку країн, з найбільшим зростанням смертельних випадків від коронавірусу: станом на 27 січня ми треті після США та Росії. За час пандемії в Україні померло майже сто тисяч осіб, а в Ізраїлі 8,5 тисяч осіб. При цьому у віковій категорії старше за 50 років в Ізраїлі вакциновано більше 92% пацієнтів, в нас не більше 57%. 

«Ми займаємо одну з найгірших позицій у Європі за рівнем смертності, тому що в нас вікова структура щеплення інша. Більшість країн світу  розпочали з групи ризику, а саме літніх людей, хворих на ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу. Ми ж розпочали з молодого, працездатного контингенту. Людей мотивували тим, що: «На роботу не підете, на потяг не сядете». В результаті, щепленими виявилися в основному люди молодого та середнього віку, які хворіють легше. А тих, хто хворіє важче, ми ще повністю не охопили, тому зараз має бути акцент на старших людях. Завдяки вакцинації смертність зменшується в рази», – наголошує керівник Робочої групи Оперативного штабу з протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції Донецького національного медичного університету Сергій Северин.

Лікарка-епідеміолог Наталя Іваненко підтверджує це зауваження статистикою:

«Зараз ми бачимо підвищення захворюваності на ковід у людей похилого віку 65+. Захворювання проходить у середній або тяжкій формі – 80% таких пацієнтів госпіталізують. З них 95% не вакциновані».

1.7 d5a32

Статистика вакцинації у Бахмуті скрін з дашборду НСЗУ

Досвід Ізраїлю

«Коли зробила перше щеплення, була приємно здивована, адже, з моменту перетину порогу клініки минуло хвилин 15, включаючи 10 хвилин, котрі просили провести під кабінетом на випадок алергічної реакції», – розказує колишня мешканка Бахмута, яка нині проживає в Ізраїлі Аліса Березуцька.

Процесс максимально автоматизований. Пацієнт проводить (свайпає) своєю страховою карткою у спеціальному автоматі на кшталт банкомату для поповнення картки в Приватбанку, автомат видає талон з номером. Вже за хвилину номер світиться на одному із кабінетів, де роблять щеплення. Заповнювати бланки не потрібно – вся інформація про пацієнта відображається у лікаря на комп’ютері, а всі проведені маніпуляції також автоматизовані.

В Україні безоплатна вакцинація передбачена для пацієнтів, які мають декларацію з сімейним лікарем. У Бахмуті щеплення від коронавірусу можна зробити у будь-якій амбулаторії чи Центрі вакцинації, що розташований у Центрі культури та дозвілля ім. Є. Мартинова. На місці треба заповнити згоду в паперовому варіанті, передбачений огляд лікаря, сама вакцинація і перебування під наглядом медиків протягом 30 хвилин. Дані вносять в електронну систему, вони будуть доступні сімейному лікарю, Національній службі здоров’я, через Дію можна отримати електронний сертифікат про вакцинацію, а потім фінансове заохочення.      

Цікаво, що одним з упереджень щодо вакцинації – є відсутність глибокого дослідження стану здоров’я, але таких досліджень не роблять і в країнах з більш розвиненим рівнем медицини.

«Ми з чоловіком та його близькі в Ізраїлі вакциновані трьома дозами. Доречи, ніхто з нас не хворів на COVID19. Хоча з початку пандемії я стала менше подорожувати, все ж здійснила 14 перельотів між країнами. У першу чергу вакцинувалися літні родичі та знайомі, саме їх вікова група серед інших вразливих категорій мала право на першочергову вакцинацію», – зазначає жінка.

Цифри говорять самі за себе у віковій групі 50-59 років 92% вакциновано двома або трьома дозами, 60-69 років – 92,75%, 70-79 – 94,6%, 80-89 – близько 94%, 90+ – 93%. Наразі в Ізраїлі вакцинація від ковід можлива також для дітей віком від 5 років (повністю вакциновані діти вікової групи 5-11 років – 19,67%, 12-15 років – 60%). Дані з сайту Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю.

Загальний рівень вакцинації в Ізраїлі станом на 26 січня становить 65,8%, що в абсолютному значенні складає більше шести мільйонів осіб. При цьому більше 4,4 мільйона людей вакциновані трьома дозами.

В Україні на цей же час двома дозами вакциновано лише 46,1%. Третю дозу отримали 271 тисяча осіб. Розподіл по віковим категоріям видно на скріні з дашборду НСЗУ. Найвищий рівень в категорії 50-59 років – тут щепилися 56%.

1.2 c0dce

Дані по вакинації в Україні – скрін з дашборду НСЗУ оновлення 20 січня 2022 року.

При цьому рівень смертності від COVID19 в Ізраїлі є одним з найнижчих у світі – 0,35%. Кількість загиблих від ковід – 8513 людей, більшість з яких були не вакциновані, співвідношення вакцинованих до не вакцинованих серед загиблих 1:3,5. В Україні для порівняння цей показник на жаль є вищим і складає 2,61% загиблих від COVID, за час пандемії померло 100 203 мешканців (дані станом на 30 січня).

В Ізраїлі вакцинація почалася раніше, хоча в країні також були антивакси, але їх рівень впливу виявився не високим, оскільки, населення більше довіряє лікарям, вивчає наукові дослідження. Заохочень не було, а карантинні обмеження щодо подорожей чи користування сферою послуг були жорсткі.

«Ізраїльтяни в часи надзвичайних ситуацій вміють швидко реагувати зверху донизу – це стосувалося і вакцинації. Плюс є довіра до системи охорони здоров’я, лікарів, котрі тут всі говорили і говорять вакцинуватись. В Україні іноді самі лікарі, на жаль, відмовлялись, а люди починали логічно не довіряти. Ще фактор, що тут публікують і читають місцеві дослідження. Ізраїль досі залишається однією з країн, де проводяться основні клінічні та наукові дослідження по ковіду. Плюс, більшість мають добру англійську і читають першоджерела. Тож тут рівень освіченості та свідомості самих громадян та лікарів зіграв свою роль», – пояснює Аліна Березуцька.

Бахмутські лікарі запрошують пацієнтів на вакцинацію.

Вакцинація під час пандемії коронавірусу

«Дуже багато розмов про штучне створення вірусу. Я не виключаю такої провокацій, але природній інфекційний процес не залежить від нашої дії. Ніхто тисячоліття тому не створив чуму, сибірку чи холеру. Тоді ще не було бактеріологічних лабораторій – ці інфекції виникли шляхом природніх мутацій і змін збудників, які стали надзвичайно небезпечними для людини. За великим рахунком, не важливо яким чином з’явився вірус, навіть, якщо сприймати це як зброю.  Ми робимо щеплення і перемагаємо. Поряд з цим ідуть дослідження по виготовленню все нових, ефективних противірусних препаратів», – коментує керівник Робочої групи Оперативного штабу з протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції Донецького національного медичного університету Сергій Петрович Северин.

У світі існують вакцини від більш ніж 50 захворювань. В українському календарі вакцинації десять щеплень для дітей є обов’язковими і безкоштовними.

Як пояснила директорка Центру первинної допомоги м.Бахмута Світлана Шабаліна рівень вакцинації по всім обов’язковим щепленням вищий 90%, є поодинокі випадки, коли батьки пишуть відмову, хтось чекає певної вакцини, хтось отримав не всі дози і щеплений частково. Є напрямки, над якими ще треба працювати.

«Вакцинація по гепатитам у нас на рівні 89,6% – маємо 22 відмови. Деякі батьки не розуміють, що Гепатит А виліковується, Гепатит С – важко діагностується, протікає повільно, але лікується. Натомість, Гепатит Б не лікується – крім пересадки печінки вже нічого не зробиш. І при цьому є вакцина, яка допоможе убезпечити дитину. Раніше в пологовому будинку лікарі радили відмовитись від вакцинації, якщо шкіра малюка було з жовтим відтінком, і нам умовити їх було набагато важче. Зараз ситуація змінюється і наші педіатри також працюють над профілактикою», – пояснює Світлана Шабаліна.

IMG 4760 1b9e1

Фото Романа Потапенко зроблено для фотовиставки про вацинацію (зроблено до пандемії).

«Важливо щоб люди вакцінувалися від смертельно небезпечних хвороб таких як правець, поліомієліт, дифтерія, гепатит В. Під час пандемії Україна створила найкращі умови – вакцина дається безкоштовно, людина може обирати, яким препаратом хоче щепитися. Тому потрібно йти і робити щеплення, нікого не слухати про вишки 5G, «провокації» Біла Гейтса та козні рептилоїдів.  Сучасні вакцини в десятки разів якісніші і безпечніші ніж були 30 років тому, за часів СРСР. Абсолютно нові технології, інший спосіб очищення», – додає Сергій Северин.

Перш ніж вакцина дійде до споживача, вона проходить довгий шлях випробувань і потрапляє на ринок з доведеною ефективністю.

«Здебільшого люди бояться поствакцинальних реакцій, які пов’язані з так званою залишковою вірулентністю. Присутність у вакцинах консервантів, різних розріджувачів, вміст білка можуть створювати реакції на щеплення. Вони виникають через кілька годин і виявляються найчастіше у вигляді місцевої реакції – болючість на введення, почервоніння, збільшення регіональних лімфатичних вузлів. Буває й загальна реакція – підвищення температури тіла, слабкість, місцеве нездужання. Ці реакції проходять протягом декількох годин, одного двох днів максимум. Перелічені реакції не є причиною відмови від щеплення. Таким чином, організм реагує на введення вакцини і так розвивається імунітет», – пояснює Іваненко.

Існує система спостереження за побічними діями, вивчається зв’язок цього прояву з вакцинацією. Це все під контролем і в Україні, ВООЗ за цим слідкують і виробники.

272138901 896417741030698 8475981045744508696 n cd671

Фото з соціальних мереж.

Антивакцинаторські кампанії

Оскільки пандемія визнана проблемою світового рівня в Україні створені комісії з техногенних катастроф на всіх рівнях – міському, обласному, національному. Вони моніторять стан захворюваності, рівень забезпечення лікарськими засобами, рівень вакцинації.

Паралельно з державними установами, які контролюють організацію пунктів щеплень, проводять роз’яснювальну роботу та роботу по забезпеченню вакцинами, діють люди і організації, які своїми злонаміреними діями підривають довіру до вакцинації в цілому і від ковіду зокрема.

«Якщо людина розповсюджує інформацію, яка не відповідає дійсності – це шахрайство і на це мають реагувати правоохоронні органи. Це робиться, щоб люди більше хворіли і Держава несла більше втрат. На превеликий жаль в Україні навкруги не тільки друзі», – вважає Сергій Северин.

Анімаційний ролик демонструє переваги вакцинації як основного методу боротьби з вірусами.

Вакцину від чуми і холери створив українець

Зараз віспи, від якої у ХХ столітті померло людей більше ніж у війнах за всю історію людства, не існує в природі. І ця велика перемога відбулася завдяки тому, що люди отримали штучний імунітет після щеплення. Сучасники вже не пам’ятають як виглядала хвороба, лише місце щеплення.

«Мій друг дитинства народився наприкінці 1977 року, йому зробили щеплення від віспи. А ось мені – я народилася на два місяці пізніше – вже не робили.  Щеплення від віспи скасували, тому що віспа зникла. Мені було дуже прикро, бо у Славки на одне щеплення більше! Ми ж хвалилися. У багатьох моїх друзів на передпліччі було два шрами, а у мене один. Я народилася в родині медиків, і завжди свідомо ставилася до вакцинації. Я і моя дитина вакциновані у повному обсязі, і від ковіду також», – пояснює мама дитини з ДЦП Альбіна Гребенюк.

Основоположником створення штучного імунітету був англійський лікар Едвард Дженет, який у 1796 році зробив перше щеплення від натуральної віспи і започаткував ліквідацію цього страшного захворювання.

«У 19 столітті люди через спроби і помилки намагалися зрозуміти методи поширення, лікування та попередження захворювань», – зазначає Наталя Іваненко, лікарка-епідеміолог Бахмутської районної філії Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Першу вакцину від холери створив і випробував на собі учень Іллі Мечникова, випускник Одеського університету, український мікробіолог Володимир Хавкін. Нажаль, тоді метод вакцинації тільки набував довіру у світі. Російська імперія, де в цей час піднімалися холерні бунти, відмовилася використати вакцину. Уряд Великої Британії взяв бактеріолога на роботу, і він у 1893 році приїхав працювати в Індію. Після двох років смертність від холери в тих районах, де населення було вакциноване знизилась на три чверті. В Індії Хавкін створив також вакцину від чуми, яка набула поширення у всьому світі. Його лабораторія в Бомбеї стала дослідним центром з бактеріології й епідеміології, а з 1952 року ця установа офіційно називається Інститутом імені Хавкіна.

«Переоцінити вакцинацію складно. Ліквідація краснухи і паратиту також відбулася завдяки вакцинації – ці захворювання практично поборені. Масове використання поліомієлітної вакцини призвело до різкого скорочення захворюваності. Нині цей вірус існує лише в трьох країнах  Афганістані, Пакистані і Нігерії. Там рівень вакцинації недостатній, а побутові умови сприяють швидкому поширенню вірусу», – зазначає Іваненко.

Для надійного захисту від вакцинокерованих захворювань, потрібно підтримувати колективний імунітет на високому рівні. Якщо рівень вакцинації падає нижче 95% хвороби можуть повернутися. Наприклад, у 2019 році в Україні та Бахмуті відбувся спалах кору. У Бахмуті і Бахмутському районі було зареєстровано 99 випадків кору.

«Хворіли і діти та дорослі. Здебільшого, дорослі, які не пам’ятали, чи були щеплені у дитинстві, чи втратили дані про вакцинальний статус. Була організована позапланова вакцинація населення, що сприяло зниженню захворюваності та ліквідації спалаху. Упродовж трьох років випадків не було», – додає Іваненко.

Підготуйтесь до вакцинації заздалегідь

Як радить Сергій Северин, до вакцинації літніх родичів треба підготуватись заздалегідь. Треба пересвідчитись, що щеплення буде проведено безпечно. Тобто піти до лікарні і подивитись як організований процес щеплень: чи немає там у черзі хворих, чи зберігається соціальна дистанція, чи організована робота так, щоб не було черг. Процес вакцинації має бути розведений з лікувальним процесом: мають бути різні коридори, ультрафіолетове опромінення, контроль за санітарним режимом. Пацієнт має бути в полі зору медичних працівників протягом 30 хвилин після вакцинації».

Як пояснила заступниця директорки Центру первинної допомоги м.Бахмута Олена Сологуб, у Бахмуті виконуються всі вищеперелічені вимоги, але процес вакцинації розведений лише в амбулаторії №1 та №2, оскільки окремий вхід в амбулаторію передбачений лише там. Також вакцинувати літніх родичів, щоб максимально убезпечити від можливої зустрічі з хворими пацієнтами можна у Центрі вакцинації.

Пункт масової вакцинації населення за адресою пл. Свободи, 1, працює щоденно з 8:00 до 14:00. Пункти щеплень в амбулаторіях працюють з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 14:00.

1.6 2fdca

Зробіть щеплення від COVID-19 – збережіть своє життя і життя своїх близьких!

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

лого b1232

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]