Чотири дитини і відбита печінка: як допомогти постраждалим від домашнього насильства

Семаковська Тетяна 08:59, 17 Грудня 2021

1078233 z sichnya 2019 roku posilena vidpovidalnist za domashne nasilstvo ee72bАнна – переселенка з Горлівки, мама чотирьох дітей та постраждала від домашнього насильства з боку партнера. Чоловік підіймав руку на дружину – завдавав тілесних ушкоджень різної тяжкості. Нещодавно жінка отримала через суд обмежувальний припис, який передбачає заборону будь-яких контактів з боку чоловіка, а також заборону наближатися до дружини, дітей, місця роботи та навчання, а також спілкування через третіх осіб. Через домашнє насильство у жінки була відбита печінка – опинилася в лікарні. Є і заяви про пошкодження майна. 

Щоб отримати обмежувальний припис жінка звернулася до адвоката. На суд чоловік не прийшов, та оскаржувати рішення не став, проте умови припису порушує: «Я виходжу на вулицю, наприклад, можу бути на ринку, він може прийти, кинутися битися, забрати телефон, погрожувати», говорить Анна.

Наразі Анна з дітьми винаймає квартиру, де чоловік пошкодив вікна та двері: «Він нещодавно приїхав на квартиру, розбив двері та три пластикових вікна. Склопакети йдуть два тижні, я тепер проживаю з дітьми на квартирі без вікон. Двері обійшлися у півтори тисячі гривень».

photo 2021 12 16 08 56 42 ab568photo 2021 12 16 08 56 43 3e9a4Коли чоловік прийшов до місця тимчасового проживання, жінка викликала поліцію: «Він при поліції бив вікна, вони (поліція) нічого не зробили. Викликала наряд близько 12 ночі, вони приїхали о 3. На нього лежить купа заяв від мене, я їх не забираю».  

Цей напад відбувся вже за наявності у жінки обмежувального припису, проте поліція не зреагувала на його наявність, говорить Анна: «Вони обидва (поліціянти) читали цей припис, фотографували його, згодом поїхали – це все, що вони зробили».
У прес-службі Бахмутської поліції повідомляють: «Факт звернення зареєстрований. Кривдника поставили на облік. Планують проводити бесіди і слідкувати за виконанням припису».

Анна неодноразово писала заяви про напади з боку чоловіка. 2017 року свою заяву жінка відхилила, говорить, тоді поліціянти змогли домовитися з нападником, провести бесіди, ситуація покращилася.

Днями кошти за пошкодження вікон та дверей чоловік таки відшкодував, за словами жінки – пожалів дітей.       

«Жінки часто не наважуються писати заяви, тому що немає надії на поліцію», – каже Анна.

Але випадки, коли жінки забирають заяви на чоловіків трапляються часто. 

Чому жінки часто вибачають кривдникам та повертаються після насильства та як надають психологічну допомогу, розповідає психологиня центру соціальних служб, Регіна Ситник.

За словами психологині, часто жінки перебувають у залежних стосунках, звідки не можуть піти з різних причин: 

«Є таке поняття – коло. Коли починаються стосунки чоловік може себе поводити дуже добре. Так званий, квітково-букетний період, місяці три, буває більше. Потім він один раз зривається, піднімає руку. Жінка думає, що він не в гуморі, щось спровокувало його, і що таке більше не повториться. Але коли це починає надалі повторюватися, цей «медовий» період надалі скорочується, а період сварок, коли вона вже починає від нього страждати стає тривалішим. 

Це вже залежні стосунки, коли жінка настільки залежить від чоловіка, що вона вже чекає, щоб він зірвався, і настав той квітковий період, навіть якщо він триватиме декілька годин.  Практика показує, що коли у жінки питаєш, скільки ви у хороших відносинах, а скільки ви відчуваєте напругу, вона відповідає, що на тиждень 6 днів напруга, а 1 день все добре, буває і 1 день на місяць. Тобто жінки чекають пробачень, обіцянок, що такого не повториться. Це одна з причин».

Друга з причин – психологічний стан жінки.

За словами психологині, жінки, що не зазнавали насильства в дитячому віці, або мають за приклад  здорові стосунки в родині, при першому випадку насильства просто йдуть зі стосунків, тому що для них така поведінка неприйнятна. Якщо ж жінка мала такий досвід у минулому, вона, на жаль, може толерувати насильство: 

 «Часто коли дівчинка бачить насильство у родині, або зазнає його в дитинстві, то коли виростає, вона внутрішньо дитина. Чоловіка такі жінки шукають за подобою батька: вона бачила ці відносини, і вона не знає іншого. Тому коли трапляється такий чоловік (а найчастіше саме такий і трапляється) вона вважає це нормою, на жаль, і вона може продовжувати це терпіти, бо не знає, куди піти, або кохає чоловіка». 

Часто родини, де відбувається насильство продовжують стосунки: «Це якийсь патерн поведінки, навіть коли жінка нарешті залишить цього чоловіка, вона знайде такого ж. Тут, потрібна психотерапія, де роками пропрацьовують ці питання, або, хоча би звернутися до спеціаліста, отримати допомогу».

Ще одна причина – фінансова залежність від чоловіка. Жінки часто продовжують терпіти насильство, тому що соромляться визнати, що обрали не того чоловіка: «Чоловік, наприклад, може достатньо заробляти, мати житло. Жінка бачить, що дитину, чоловік не чіпає, тільки її саму, дитину забезпечує. Вона думає, що якщо покине його, то не матиме змоги дати дитині те, що дає він матеріально».

Після того, коли жінка таки звернулася за допомогою, психологи працюють саме над тим, щоб жінка не поверталася до таких стосунків. Жінки пишуть заяви і їдуть в інше місто, перебувають у шелтері. 

Працювати, за словами спеціалістки, необхідно і з чоловіками, тому що вони, в свою чергу, навмисно шукають таких жінок: «Йому треба ця влада, йому треба домінувати, якось самостверджуватися за її рахунок. Можливо чоловік також десь зазнав насильства».

Є програма для кривдників, що не можуть стримувати агресію, вони можуть звернутися до відповідних організацій і пройти таку програму. Але не завжди чоловіки готові проходити такі програми. Якщо ж вже є заборонний припис, поліція і суд можуть зазначити, що чоловік повинен пройти програму, а якщо він не пройде її в зазначений термін, кривднику загрожуватиме в’язниця.  

Статистика постраждалих від домашнього та насильства проти жінок

В Україні тема домашнього насильства залишається поширеною: за даними Міністерства соціальної політики України – кожна 5 жінка в Україні стикалася з тією чи іншою формою насильства, страждають від цього і чоловіки. Втім, 90% постраждалих від насильства – саме жінки.

Проведене 2019 року опитування під егідою ОБСЄ з питань насильства щодо жінок підтвердило масштаби, яких проблема насильства щодо жінок набула в Україні. Згідно з даними дослідження:

  • 67% жінок стверджують, що з 15 років зазнавали психологічного, фізичного чи сексуального насильства з боку свого партнера чи іншої особи. Найчастіше кривдниками є колишні партнери.
  • Більшість жінок, що зазнавали насильства з боку свого нинішнього чи колишнього партнера або іншої особи, не зверталися до поліції з повідомленнями про найбільш серйозні випадки фізичного та/або сексуального насильства.
  • 64% вважають насильство щодо жінок поширеним явищем, але 41% опитаних жінок вважає, що якщо чоловік проявляє насильство щодо дружини, то ця ситуація має вирішуватися всередині сім’ї. Крім того, майже кожна п’ята жінка вважає допустимим статевий акт без згоди між подружжям або партнерами, що проживають спільно.

Дані з сайту Національної соціальної сервісної служби України. 

Як допомогти жінкам у схожих ситуаціях 

Якщо жінка почала замикатися, перестала спілкуватися, поводить себе не так, як зазвичай, то це можуть бути перші «дзвіночки» що щось не так, говорить психологиня. Також жінки можуть приховувати синці, наприклад під час спеки носити закритий одяг. Тобто, оточуючі можуть бачити перші ознаки. Жінки можуть боятися звернутися по допомогу, бо чують погрози:  «Часто жінки пишуть у соцмережах, у коментарях, згодом їх видаляють. Пишуть друзям, навіть колишнім хлопцям, тому що можуть чути погрози з боку чоловіка на адресу рідних, тому не звертатися по допомогу». 

 Спочатку треба спробувати поспілкуватися із жінкою, радить спеціалістка: «Запропонувати контакти, телефони гарячих ліній, 102, запропонувати подзвонити замість постраждалої, якщо в неї немає можливості зробити це самій». 

Куди звернутися людині, яка зазнала домашнього насилля

Для отримання допомоги та консультацій можна зателефонувати до правоохоронних органів або в правозахисні організації.

Основні номери:

102 – Національна поліція України;

103 – швидка медична допомога;

15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства;

116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства;

116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія

0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги.

Важливо: оскільки, перебуваючи в одному приміщенні з кривдником, жертва домашнього насилля, не завжди має можливість розповісти про насильство телефоном (це також особливо актуально під час карантину), вона може скористатися чат-ботами МВС України #ДійПротиНасильства у месенджерах: Телеграм. Вайбер 

Зокрема, чат-бот може допомогти людині викликати служби допомоги (поліцію і швидку), переадресувати на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які надають юридичну консультацію в онлайн-режимі; надати контакти інших служб допомоги, а також роз’яснити, що таке домашнє насильство та як йому протистояти. 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]