У Бахмуті волонтери та волонтерки створюють тренувальний майданчик для кінологічних занять з собаками

Семаковська Тетяна 17:50, 13 Жовтня 2021

DSC 0249 e1f28Перші кроки по облаштуванню тренувального майданчика, а саме розчистку території від дерев і кущів, розпочали під час толоки «LadaOpenAir Eсo-party», яку організували члени ГО «Бахмутське товариство захисту тварин «Лада». Це вже четверта волонтерська толока, протягом якої мешканці громади допомагають покращити умови перебування тварин на майданчику для стерилізації та перетримки. Репортаж з міста – подій читайте у матеріалі.

Перша думка, що з’являється, коли приходиш на майданчик, як волонтерки годинами можуть тут перебувати, бо рівень шуму зашкалює – одна собака розпочинає і от уже десятки голосів підхопили той гавкіт. Та через деякий час до цього звикаєш і вливаєшся в загальну масу турбот.

За кожною твариною складна трагічна історія

Хтось миє клітки, хтось риє канаву під водопровід, хтось вигулює, а хтось годує вихованців. Зараз тут більше 160 безпритульних собак різного фізичного стану і віку. Частина – це хворі, старі собаки, яких ображали попередні господарі, а потім викинули на вулицю. Волонтерки «Лади» дали їм прихисток, вилікували і продовжують наглядати.

Поруч з нами бігає молода чорна собачка Чуча, вона живе на майданчику три роки. Тварина втратила зір через знущання людей.

DSC 0255 804aa

DSC 0261 1d8ad

Фото Аліни Шевелевої

«Ми возили її у клініку. Лікар сказала, що зір повернути неможливо, від удару по голові була проломлена кістка, порушився тиск і очі пішли всередину черепу. Дуже довго не затягувалася рана на голові, мабуть з півроку. Чуча не терпить закритих приміщень. Ми намагались її садити у вольєр, щоб сліпа не ходила по території, але вона, наче ілюзіоніст, вилізає через найменшу шпаринку. Після того, як вилізла через верх сітки, ми перестали її закривати», – пояснює Ольга Литовченко.

Майже в кожної тварини є складна трагічна історія, яка привела її сюди. В новому житті на майданчику ті, хто навряд чи знайде господарів, принаймні, мають свою будку, клітину, вольєр чи поки лежанку – свій маленький, затишний будиночок, увагу і любов волонтерів та волонтерок, їжу і, за потребою, лікування.

DSC 0431 ce49f

Фото Аліни Шевелевої

Майданчик десять років працює на волонтерських засадах, утримується за благодійні кошти мешканців громади та  небайдужих людей з інших міст.  Співзасновниці майданчику голова ГО «БТЗТ «Лада» Марина Шажко та членкині ГО «БТЗТ «Лада» Катерина Арісой та Ольга Литовченко організують роботу майданчику – в кожної є свої дні по чергуванню та обов’язки.

Соціалізація для прилаштування

Завжди вистачає поточної роботи по годуванню і догляду, лікуванню та організація має великі плани по розвитку майданчику від території постійного перебування до території тимчасового перебування. Теоретично, він таким і є та фактично, щоб реалізувати цю ідею бракує деяких умов і ресурсів.

Зараз «Лада» реалізує проєкт «Безпритульні тварини та громада: вчимося жити разом», у якому буде збудовано тренувальний майданчик для занять з кінологом з метою соціалізації тварин.

«Ми хочемо собак з вулиці, які до нас потрапляють з різними проблемами, соціалізувати і прилаштувати у родини. З ними буде займатися кінолог, який навчить базовим командам. Тут також можна буде тренувати домашніх тварин. Такого майданчику у громаді більше немає», – пояснює керівниця проєкту «Безпритульні тварини та громада: вчимося жити разом» Ольга Литовченко.

Обладнання для тренувального майданчика закуплять за кошти проєкту. Цей проєкт реалізується ГО «Бахмутське товариство захисту тварин «Лада» за організаційної підтримки ГО «Взаємодія – Плюс» в межах національного проєкту «Децентралізація» та Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Поки ми розмовляли поруч з вольєром старого і теж, майже сліпого пекінеса, якого господарі викинули на вулицю, розпочався шалений гавкіт – дівчата-волонтерки зі смаколиками прийшли почастувати тварин з відром ковбаси та курячих лапок.

DSC 0304 23d6d

Фото Аліни Шевелевої

Облаштування майданчика передбачалося як власний внесок. Роботи розпочали якраз під час толоки. До найпершого завдання по розчищенню майбутньої території долучився частий відвідувач майданчику – волонтер Михайло Сорочинський. Каже, що приїжджає сюди з початку діяльності «Лади», зазвичай, на виконання важкої фізичної роботи. 

Ну думку чоловіка, проблема безпритульних тварин є спільною проблемою мешканців громади і вирішувати її потрібно також спільно. Замість того, щоб обурюватися у соцмережах збільшенням кількості тварин на вулицях Бахмута, мешканці могли б зробити посильний внесок на стерилізацію.

«Влада десь далеко і може бути зайнята іншими справами. Якщо 200-300 гривень, навіть 20 гривень кожний виділить на стерилізацію, або міський бюджет… Наші молоді лікарі готові собак стерилізувати», –  каже чоловік.  

DSC 0355 26c5b

Фото Аліни Шевелевої

В іншій частині стерилізаційного майданчику волонтери роблять ремонт у приміщенні для перетримки після стерилізації та перебування хворих тварин. Жінки, по черзі, виносять клітки, які з напарницею миє волонтерка Ксенія. Дівчина вперше приїхала на майданчик. Каже, що давно слідкує за сторінкою організації в Інстаграм, та саме на цю толоку змогла долучитися фізично.

«Мені взагалі дуже подобається ідея того, що люди допомагають тваринам, які самі не можуть собі допомогти. Я дуже вдячна цим людям, тому вирішила долучитися. Стерилізація – це дієвий спосіб запобігти народженню нових безпритульних тварин, тому я всіляко підтримую ідею цього майданчика», – каже волонтерка.

У цей час дівчата у побілці і масках з сусіднього приміщення виносять чергову клітину. Одна з них волонтерка Ганна. Дівчина переїхала в Бахмут після окупації, почала допомагати безпритульним тваринам ще у Донецьку, згодом знайшла подібне товариство тут. Учасників толоки вона називає однодумцями і каже, що з першого разу, коли приїхали до тварин зі смаколиками, відчула на майданчику прекрасну атмосферу.

«Прогрес видно не озброєним оком»

Весною на майданчику з’явилася вода. За зібрані благодійні кошти вирили свердловину. Тепер готують все, щоб облаштувати водопровід. Багато років воду купували на міських підприємствах.

Сьогодні траншею риють Роман Зуб та Аліна Шевелева теж давні друзі «Лади». Роман вважає прогрес по розбудові майданчика очевидним: територія збільшилася майже в п’ять разів, тут може перебувати більше тварин, вони мають більше свободи для пересування. Ідея гуманного врегулювання чисельності безпритульних тварин, яку десять років тому вперше наголосили засновниці ГО «Лада», з кожним роком збирає більше однодумців, які підтримують майданчик фізично і фінансово.

«Спочатку їх було четверо на все місто, а зараз якщо вони проголошують якусь акцію, збираються декілька десятків людей і всі працюють», – каже один з волонтерів.

DSC 0928 82a44

Фото Аліни Шевелевої

Співзасновниця ГО «БТЗТ «Лада» Катерина Арісой каже, що на толоку зібралися близько 25 осіб:

«Ми дуже вдячні всім – зробили багато роботи, навіть ремонт: побілили стіни в приміщенні, замінили вікна, вимили всі клітини. Розчистили місце під майбутній тренувальний майданчик, вигуляли всіх собак».

Толока закінчилася спільним відпочинком: частуванням і приємним спілкуванням під музичний супровід Назара Бойко. До організації заходу долучилися місцеві підприємці з магазину «Лапландія», вони також закупили частування для пікніка та необхідні матеріали для толоки.

DSC 0408 d09aa

DSC 0943 9a032

Фото Аліни Шевелевої

Члени «Лади» борються не лише з наслідками, вони проводять інформаційні кампанії. Голова ГО «БТЗТ «Лада» Марина Шажко каже, що у діючому проєкті «Безпритульні тварини та громада: вчимося жити разом», який також включає інформаційну складову, будуть створені і розміщені по місту білборди з фотографіями лідерів думок, які підтримують ідею гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин. На новому майданчику будуть проводити уроки доброти для дітей, які виховують у підростаючому поколінні відповідальне ставлення до тварин. 

Матеріал підготований у межах проєкту «Спільно розвиваємо Бахмутську громаду», що реалізується ГО «Бахмутська Фортеця» за технічного адміністрування ЗУРЦ у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Відео Full HD 1920x1080 пікс Відеопублікація для соцмереж Відео Full HD 1aabb

Закохані в Бахмут: члени Молодіжної ради у День Закоханих ділились досвідом з колегами

Семаковська Тетяна 19:20, 14 Лютого 2022

273995685 3086212804933661 3875154422814274691 n 2c9dfСьогодні відбулась онлайн зустріч представників Молодіжних рад з 13 громад України. Захід організували Молодіжна рада разом з Управлінням молодіжної політики та у справах дітей Бахмутської міської ради. Говорили про ініціативи, втілені заради любові до рідного міста.

«Дуже класно бачити, що в Україні так багато амбітних, креативних та вмотивованих людей. Віримо, що цей захід та презентації учасників були корисні для усіх запрошених, комунікація буде тривати та призведе до нових масштабних, а головне корисних проєктів. Адже, ми закохані у рідні міста та нашу країну», – розповідає модераторка заходу, голова Молодіжної ради при Бахмутській міській раді Єлизавета Портнова.

Під час Всеукраїнського онлайн заходу “I my city” активні представники різних громад розповіли про місцеві ініціативи та проєкти. У заході взяли участь 17 спікерів та спікерок з 13 громад із різних куточків України. Від Бахмутської міської ради учасників привітала заступниця міського голови Інеса Мельник. На своїй фейсбук сторінці вона відмітила, що ініціативи, які представила молодь надихають та демонструють, що молодь займається улюбленою справою.

У Бахмуті волонтери будуть запрошувати на вакцинацію

Семаковська Тетяна 10:16, 12 Січня 2022

271575440 249380843995938 4190427217720529677 n 6c215Для підвищення рівня вакцинації від COVID-19 мешканців громади особливо старших людей, які знаходяться в групі ризику, будуть запрошувати на щеплення. Які ще заходи плануються для того, щоб підвищити рівень вакцинації у Бахмутській ТГ – читайте в матеріалі.

Старт проєкту “Інформуємо і мотивуємо мешканців Бахмутської ОТГ щепитися від COVID-19” відбувся під час зустрічі організаторів і партнерів проєкту з волонтерами. У Бахмуті проєкт реалізує ГО “Бахмутська фортеця” у партнерстві з Центром первинної допомоги м. Бахмута та рухом «Чесно». Проєкт є частиною загальноукраїнського проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

Окрім запрошень на вакцинацію планується широка інформаційна кампанія – створення відеороликів, анімації, текстових матеріалів, в яких мешканці громади познайомляться з принципами вакцинації, почують думки та поради досвідчених експертів та лікарів з приводу вакцинації. Для визначення упереджень на початку проєкту буде проведено опитування мешканців цільової аудиторії – 60+.

«Останнім часом в розмовах чую, померла мама чи тато від ковіду, гарно себе почували, з якоїсь причини відкладали вакцинацію, а якщо б зробили були ще живі. На сьогодні вакциновано менше половини мешканців – частина з них потребує додаткової інформації про можливі наслідки вакцинації, суть цього методу, докази його ефективності. Ми хочемо допомогти зробити вибір на користь вакцинації, тим самим зберегти життя людей», – пояснює голова ГО «Бахмутська фортеця» Ганна Бокова.

На даний час залучено 10 волонтерів, переважно це студентська молодь, але є і активні представниці шкільної спільноти. Про засади волонтерства та проєкт під час заходу їм розповіла координаторка волонтерів Єлизавета Портнова.

«Насправді для мене не так важливо в якому амплуа працювати: волонтером або організатором на зарплаті. В мене є потреба змінювати це місто й допомагати його мешканцям. Хвороба, з якою ми зіткнулись два роки тому, це ще одне велике випробування, наслідки котрого ще довго будуть з нами. Якщо я можу щось зробити – то я буду докладати всі свої зусилля», – пояснює свою мотивацію волотерка, студентка Горлівського інституту іноземних мов Софія Бамбуля.

На сьогодні з категорії 60+ не вакциновано близько восьми тисяч осіб. Перший етап запрошень включає 800 пацієнтів, після аналізу ефективності цього методу і процедури запрошень через дзвінки та СМС запрошення, та їх комбінацію, буде запрошено більше коло волонтерів з числа активної громадськості.

Аналіз опитувань і результатів телефонних запрошень буде використаний і в рамках проєкту і поданий партнерами з руху «Чесно» як рекомендації в МОЗ.

Щодо правил проведення опитування під час онлайн навчання поділилась досвідом менеджерка проєктів по залученню громадян руху «Чесно» Ірина Латиш, а старша адміністраторка Центру первинної допомоги м.Бахмут Ірина Данченко розповіла волонтерам про нюанси комунікації під час телефоних дзвінків. На питання відповіла заступниця директора Центру первинної допомоги м.Бахмута Олена Сологуб.

Якщо у вас є літні родичі попередьте їх, що вони можуть отримати запрошення на вакцинацію. Або не чекайте поки до вас дійдуть волонтери – подбайте про близьких і допоможіть їм дістатись пунктів вакцинації, в разі якщо людина не покидає житло запросіть мобільну бригаду додому через кул-центр т. 095-292-44-04, 050-329-02-30.

Зробити щеплення можна у будь якому пункті вакцинації, де вам зручно, незалежно від того, в якій амбулаторії знаходиться ваш сімейний лікар. На сьогодні вже доступна і третя бустерна зона, яка підвищить захист організму від нового штаму коронавірусу Омікрон.

Адреси і час роботи пунктів щеплень у Бахмутській ОТГ:

  1. Пункт масової вакцинації населення пл. Свободи, 1

     Щоденно з 8:00 до 14:00

  1. Пункти щеплення:

         – амбулаторія № 1, вул. О. Сибірцева, 15

         – амбулаторія № 2, вул. Оборони, 42

         – амбулаторія № 5, вул. Київська, 1а

         – амбулаторія № 6, вул Горького, 47

         – амбулаторія № 7, вул. Чайковського, 28

Пункти щеплень в амбулаторіях працюють з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 14:00.

Ця публікація була підготовлені в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Відео Full HD 1920x1080 пікс fc8d7

273995685 3086212804933661 3875154422814274691 n 2c9df

Закохані в Бахмут: члени Молодіжної ради у День Закоханих ділились досвідом з колегами

Сьогодні відбулась онлайн зустріч представників Молодіжних рад з 13 громад України. Захід організували Молодіжна рада разом з Управлінням молодіжної політики та у справах дітей Бахмутської […]

271575440 249380843995938 4190427217720529677 n 6c215

У Бахмуті волонтери будуть запрошувати на вакцинацію

Для підвищення рівня вакцинації від COVID-19 мешканців громади особливо старших людей, які знаходяться в групі ризику, будуть запрошувати на щеплення. Які ще заходи плануються для […]

5897e0e915c144abafa48847c73d3950 96e13

У Бахмуті Управління освіти оприлюднює моніторинг захворюваності на ковід

В інформації, яку оновлюють щоденно, можна побачити скільки вихованців дитсадків і шкіл, а також працівників педколективу хворіє на корона вірусну хворобу. Дані почали оприлюднювати на […]

257927598 572923237112708 2058499805997811480 n b3b98

Громадськість з Бахмута і Краматорська обмінялася досвідом роботи в Батьківській раді

Батьківські ради Бахмута і Краматорська провели спільну онлайн-зустріч, на якій обсудили актуальні питання, над якими працюють, складнощі у роботі дорадчих органів та поділилися досягненнями за […]

254744866 258900856201855 2610358710566951076 n 72d47

Бахмутська Молодіжна рада запустила фотоконкурс до Дня студента

Переможці стануть відомі саме 17 листопада, їх будуть обирати на відкритому онлайн голосуванні, до 14 листопада триває подання конкурсних фотографій. До першої спільної акції новобрані […]