Пережиток патріархального світу чи можливість для саморозвитку: аналізуємо конкурс краси «Міс Бахмут»

Семаковська Тетяна 10:48, 28 Вересня 2021

анонс 6499eУ Бахмуті вже три роки на початку вересня проводиться конкурс краси. Жінки різного віку, професій, сімейного стану та зовнішності беруть участь у фотосесіях, демонструють дефіле, конкурують одна з одною у вмінні перевтілюватись у кадрі та вражати публіку під час фінального шоу. Упродовж підготовчих фотосесій жінки рекламують одяг місцевих підприємців, над образами учасниць працює б’юти-команда. Конкурс набирає популярності – захід обговорюють у соцмережах, дівчат впізнають. Ми спробуємо розібратись, яку цінність отримують від цього проєкту учасниці і члени команди організаторів, як такі заходи впливають на формування суспільної думки про образ жінки.

Хоча умовами конкурсу не обмежені параметри зовнішності, але фактично підтримується сучасний стандарт краси – струнка молода розфарбована жінка. Відповідно транслюється стереотип, що красива жінка має бути саме такою.   

Організатори впевнені, що роблять вірну справу

Фотографка цьогорічного конкурсу Аліна Калінкіна вважає, що за декілька тижнів підготовки учасниці дуже змінилися – стали більш упевненими у собі.

«Дівчата всі різні, вони не вчилися в якихось модельних школах, але вони не побоялися показати себе. На першій фотосесії вони були як перелякані пташенята. Коли я побачила їх на фінальному шоу, у мене сльози стояли в очах, бо вони дуже змінилися – змінився погляд, хода», – пояснює Аліна Калінкіна.

Майстер Дар’я Кощеева каже, що під час роботи з бровами і віями учасниць, дізнаваласящо вплинуло на їх рішення брати участь у конкурсі.

«У конкурсі брали участь заміжні жінки, які мають кілька дітей і зовсім юні дівчата. Для більшості – це вихід із зони комфорту, можливість звільнитися від думок про сім’ю і побут, відволіктися – вийти не на дитячий майданчик, а на сцену, щоб відчути нові емоції, подумати про себе: який макіяж підібрати, зачіску. Вони прийшли за новими емоціями. Незаміжні дівчата теж хотіли уваги до себе, хотіли задовольнити якісь свої амбіції, щось довести собі».

Організаторка конкурсу Ганна Слєпухіна вважає, що будь-яка жінка прагне бути привабливою, відчувати себе красивою і ставати кращою версією себе.

«Я залучаю молодих жінок, які вже досягли якихось успіхів. Конкурс дає їм можливість проявити себе ще більше, щоб про них знали у місті, підтримували в якихось починаннях. А молодих дівчат, це мотивує. Вони дивляться на те, як можна поєднувати сім’ю, бізнес і саморозвиток – все встигати», – пояснює Ганна Слєпухіна.

Переможниця конкурсу Анастасія Єрколович навчається в 11 класі ЗОШ№24, вона декілька років займалася у модельному гуртку, яким керувала організаторка конкурсу Ганна Слєпухіна. Дівчина розглядає для себе можливість розвитку модельної кар’єри, має високі бали у школі, планує вступати до вишу і стати психологинею. Каже, що отримує найбільше задоволення під час виступів, коли підтримують глядачі, а потім впізнають на вулиці.

Анастасія планує брати участь у подібних конкурсах. На питання чи не боїться вона, що згодом її будуть ототожнювати лише з красивим тілом і не будуть бачити в ній особистість і фахівчиню, каже:

«У нас був творчий конкурс, ми готували десерти і представляли їх. У минулому році були питання, спрямовані на те, щоб розкрити особисті якості. Тут не розглядають тебе просто, як красиву картинку».

Взаємореклама

Історично конкурси краси змінювалися відповідно до розвитку цивілізації і економіки, у ХХ сторіччі від ідеї пропаганди естетики тіла фокус світових шоу змістився на бік економічні вигоди засновників. Конкурси стали гарною можливістю для реклами. Розглядаючи історичну складову, авторка матеріалу про конкурси краси Уляна Мовчан, наводить приклад, що конкурс «Міс Всесвіт» заснувала компанія з виробництва одягу і купальних костюмів «Catalina».

Перший конкурс краси міс світу 1951 рік 03147

Перший конкурс краси “Міс світу”, 1951.

У бахмутському конкурсі краси учасниці не лише рекламують одяг місцевих підприємців, команда проєкту, яка готує образи дівчат працює безкоштовно, але отримує можливість рекламувати свою діяльність.

реклама 19f3b

Скрін зі сторінки Інстаграм конкурсу “Міс Бахмут 2021”

Фотографка Аліна Калінкіна каже, хоча мотивація складається не лише з можливості прорекламувати себе, це можливість професійно розвиватись та реклама теж важлива і вона працює – після участі у конкурсі «Міс Бахмут 2021» в неї з’явилися нові клієнти і вона стала більш відомою у місті.

«Я не мала на меті себе прорекламувати. Не думаю, що сюди йдуть люди, які переслідують матеріальні цілі, скоріше, це люди, які хочуть двіжу і готові зробити свій внесок у красу. Для мене важливо було доторкнутися до прекрасного і проявити себе у творчості, я взагалі за будь-яку благородну метушню!» – розповідає бровистка Дар’я Кощеева.

Якщо жінка не відповідає сучасним стандартам конкурсів краси, вона не красива?

Конкурси краси формують стереотипи зовнішності жінки. Якщо жінка не володіє фізіологічними особливостями, які відповідають цьому стереотипу, чи не приділяє стільки зусиль у догляді за собою, не має бездоганного макіяжу, вона може відчувати себе обмеженою, не сучасною, некрасивою.

Організатори кажуть, що у конкурсі «Міс Бахмут» всі жінки мають рівні можливості – для участі не треба відповідати якимось стандартам.

«Ніяких шаблонів ми не розставляли. Я дивлюся за попередніми конкурсами і в цьому році – всі несли себе як королеви, навіть якщо вони не зовсім відповідають якимось стандартам стрункості».

Оцінюються не твої розміри, в твій загальний образ розказує переможниця «Міс Бахмут 2021» Анастасія Єрколович:

«Я вважаю, що кожна красива по своєму, взагалі немає некрасивих людей. Кожна має право стати Міс і може себе проявити, це залежить від того як ти себе підносиш на сцені, як ти себе почуваєш і вмієш тримати контакт з публікою».

анонс 6499e

Скрін зі сторінки Інстаграм конкурсу “Міс Бахмут 2021”

Боротьба з власними комплексами чи наближення до стандарту

Фотографка Аліна Калінкіна вважає, що конкурс допоміг учасницям сприйняти себе, відпустити претензії до свого тіла. Це відбулося завдяки постійній підтримці з боку команди проєкту. Учасниць не лише навчали рухатися та працювали з їх макіяжем і волоссям, з ними спілкувалися:

«У Краматорську ми фотографувалися в центрі міста на надувномуліжку, дівчата були в нижній білизні, навколо проходили люди. Це був вихід із зони комфорту. Мені говорили, що я не повинна допомагати учасницям, але я розмовляла з ними як психолог – ми виходили на проблеми з дитинства, з особистих відносин, сімейні проблеми. Наприклад, у школі мені сказали, що я товста – я до сих пір так думаю».

фотосесия 207df

При цьому вона каже, що при фотографуванні підказувала дівчатам відповідні ракурси, щоб вони виглядали більш стрункими. А щодо стандартів, на її думку кожна жінка вільна самовиражатися, як їй комфортно.

Учасниця попередніх двох конкурсів Анастасія Скіба у цьому році вирішила не брати участь, хоча її запрошували. Пояснює, що більше не хоче витрачати час і гроші – у попередні роки дівчата самі сплачували за візаж і роботу перукаря, купували собі подарунки. Дівчина каже, що очікувала отримати емоційне задоволення від перемоги, знайти нові знайомства. Та не всі очкування вдалося задовольнити. Між дівчатами була дуже жорстка конкуренція – стосунки не склалися, від організаторів також не було підтримки.

«Не можна було обирати одяг для фотосесій, ти мала бути в тому, що тобі видали, хоча ця сукня може тобі не подобатись і підкреслювати твої недоліки. Коли нам надсилають необроблені фото, де видно кожний прищик і просять обробити і прибрати всі недоліки – це зовсім не сприяє підвищенню самовпевненості», – пояснює Анастасія.

Бровистка Дар’я Кощеева вважає, що у сучасному світі кожна жінка може проявити себе бо існує безліч конкурсів у різних сферах, не всім цікаві конкурси краси.

«Можливо дівчина не сильна в зовнішніх даних, вона і не має на меті брати участь в таких конкурсах, вона, наприклад, супер класний візуалізатор, або прекрасно готує. Конкурс краси потрібен тим дівчатам, які хочуть реалізуватися і показати оточуючим якими вражаючими вони можуть бути», – підкреслює майстер бровей та вій.

Гендерна активістка, виконавча директорка ГО «Донецький прес-клуб», журналістка Тетяна Строй погоджується з тим, що якщо люди все ж таки прагнуть до змагань, то конкурси мають бути у різних сферах, і люди обох статей можуть конкурувати за звання у різних якостях. А конкурси краси мають піти у минуле.

«Жінок століттями заганяли у певні рамки, вимагаючи того чи іншого вигляду, в наслідок чого вони часто вдавалися до страшних експериментів над собою (видаляли нижні ребра, щоб зменшити талію, хімічними розчинами висвітлювали волосся, фарбували брови, небезпечними засобами видаляли волосся на тілі, пізніше почали робити пластичні операції). А все тому, що жінки мали надихати чоловіків або розважати, або прикрашати компанію, викликати захват в оточуючих. Мали бути лялькою, трофеєм, слухняною іграшкою… Кимось, кого хотіли бачити і бажати чоловіки. Бо вони правлять світом, вони обирають. І конкурси краси продовжують і надалі підтримувати об’єктивацію жінки: вона просто «додаток» до чоловіка.

Але часи змінюються. Діяльність жіночих рухів підсилюється, вплив жінок стає все більш видимим. І люди можуть бачити, що жінки у будь-якій сфері не тільки не поступаються чоловікам, а й є успішними (ІТ, армія, спорт, наука, політика, бізнес, поліція і т.п.). І цей успіх не залежить від наявності «покровителя». Сьогодні жінки можуть бути фінансово незалежними, активними, займатися справою, якою хочуть, мати вигляд, який хочуть, жити так, як їм подобається», – наголошує Тетяна Строй.

Чому конкурси краси зазвичай проводять серед жінок? Причина – у суспільних стереотипах, які подають жінку як окрасу, прикрасу, об’єкт для споглядання. Індустрія краси не лише заохочує, а й створює попит на цю красу. З одного боку, акцент на зовнішності нівелює, знецінює жінок, а з іншого – заохочує їх зосереджуватися на красі як життєвій цілі. Суспільство каже жінкам, що їм треба бути красивими, аби вдало вийти заміж, часто обмежуючи тим самим вибір для самореалізації і ставлячи жінку в певні гендерні рамки – дружина-матір-доглядальниця сім’ї. Безперечно, варто розвивати впевненість у жінках, навчати приймати і любити своє тіло, проте конкурси краси – це про самодостатність жінки, чи все ж про те, як підвищити свою вартість як товару?

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]