Депопуляція у «депресивних» містах Донбасу: чи є вихід? (на прикладі м. Часів Яру)

Семаковська Тетяна 09:44, 14 Вересня 2021

ОСІНЬ У ЧАСІВЯРСЬКОМУ ЛІСІ 707f1З 90-х років в Часів Ярі стало на третину менше мешканців. І ситуація погіршується щороку. В місті щороку менше породіль, літні люди помирають, а молоді — їдуть (з різних причин). Ми спробували проаналізувати через що так стається та чи може допомогти в цьому розвиток туризму. 

Відповідно до даних статистики, з 1989 до 2020 рр. кількість населення Часів Яру зменшилась на 7048 людей. 

15 a0637

Динаміка чисельності населення м. Часів Яру (1989-2020)

Дані: Великий енциклопедичний словник та Державна служба статистики

13 385b9Динаміка чисельності населення м. Часів Яру (1989-2020)

Дані: Великий енциклопедичний словник та Державна служба статистики

Ми запитали у мешканців міста про те, чому вони їдуть. Для цього опублікували анкету з кількома питаннями онлайн. Відповіді вийшли різні: 

Так, Антон Бурховецький, 27 років, ІТ спеціаліст, зазначив, що «найголовніша проблема, чому люди виїжджають з Часів Яру – це насамперед через відсутність нових робочих місць. Тобто немає перспективи у нашому місті. По друге, навіть ті, хто працевлаштований, мають низьку заробітну плату, якою вистачає тільки на те, щоб оплатити комунальні послуги, та на їжу».

Відповідно формують свою позицію і підлітки. Зокрема, Вікторія Верченко, 16 років, школярка, наголошує на тому, що у місті слабо розвинена інфраструктура і відсутні перспективи для кар’єрного зросту.

Микита Аксюк, вчитель історії у загальноосвітній школі м. Бахмута (мешкає у Часів Ярі) переконаний, що люди масово виїздять з Часів Яру ще й тому, що у місті немає вищих навчальних закладів, хоча б І-ІІ рівня акредитації, також він відзначає, що у місті «відсутнє культурне дозвілля (кіно, театр, музичні площадки тощо).

Відсутність навчальних закладів є великою проблемою для молоді Часів Яру. Як відзначає Вікторія Верченко, яка збирається вчитись на історичному факультеті, «на час навчання у виші збираюсь виїхати з міста, адже жити тут і вчитись десь буде далі важко».

Слід зазначити, що в останні десятиліття в Часів Ярі припинив працювати ООО «Часовоярський завод Гідрозалізобетон». А ПАТ «Часовоярський вогнетривкий комбінат» припинив виробляти вогнетривку продукцію і зосередився на розробці родовищ глини. Тобто роботи на основних підприємствах міста не стало. 

КОЛИШНІЙ ЦЕХ 70259Рештки одного з цехів вогнетривкого комбінату у Часів Ярі (фото: Кирило Івлєв)

«Мені подобається моє місто, але якщо і далі буде така напружена ситуація на Донбасі, то планую поїхати у Польщу», — каже через таку ситуацію місцевий мешканець Антон.

залізниця abd88Часів Яр. Вивозять глину(фото: Кирило Івлєв) 

«Не виробництвом єдиним»: чи допоможе розвиток туристичного бізнесу як шлях до подолання депопуляції у Часів Ярі

Стан економіки мономіст Донеччини та Луганщини дедалі погіршується, що пов’язано з неефективністю підприємств, які є в цих населених пунктах містоутворюючими.

Проблеми, пов’язані з цими містами, представники влади активно обговорюють. Так, на онлайн- засіданні наглядової ради “Програми ООН з відновлення та розбудови миру” Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко відзначив, що вирішення економічних негаразд у цих містах, зокрема шляхом співпраці органів адміністрації з ООН, наразі є пріоритетним.

Чи можливо вирішити проблему депопуляції у монопрофільному місті Часів Яр завдяки туризму? Ми спробуємо з’ясувати це. Для прикладу звернемось до досвіду інших громад Донеччини. Так, у Соледарській громаді існує налагоджений туристичний бізнес, пов’язаний з проведенням екскурсій у соляних шахтах. Поряд з розвитком промисловості туризм є вагомою складовою для поповнення місцевого бюджету.   

Також цінним є досвід інших промислових міст України, які стали на шлях розвитку туризму. Зокрема, цікавий приклад Кривого Рогу, де останні декілька років отримав імпульс розвитку промисловий туризм. Згідно з даними криворізької міської ради кількість туристів до Кривого Рогу завдяки зусиллям місцевих ентузіастів збільшилась на 21 %. При цьому це позитивно позначилось і на місцевому бюджеті, оскільки туристичний збір склав близько 2, 4 млн грн

Наскільки реалістичною є перспектива розвитку промислового туризму у Часів Ярі? Треба відзначити, що певні умови для цього існують. Так, є низка кар’єрів з видобутку вогнетривкої глини, де можна організовувати екскурсії, пам’ятники інженерної архітектури, такі як водонапірна вежа Шухова, а також Палац культури – теж унікальний архітектурний об’єкт, споруджений у стилі сталінського ампіру. 

СКУЛЬПТУРА БАНДУРИСТКИ У ПАРКУ ВІДПОЧИНКУ 40224             «Бандуристка» Скульптура (фото: Кирило Івлєв)            

К нець 60 х1 fdcbfПалац культури у м. Часів Яр 1960-ті рр. у парку відпочинку (Архівне фото)

Як наслідок розвитку туристичного бізнесу, у місті з’явиться резерв робочих місць. Проте експерт у галузі туризму, Яна Синиця, вважає, що стовідсотково передбачити наскільки позитивно позначиться розвиток туризму на розширенні вакансій, неможливо. Натомість вона переконана, що «будь-які кроки та конкретні дії мають перспективу привабити туристів. Першочергово – встигнути зберегти те, що можна, інтерпретувати через сучасні технології та підходи. Туристи шукають нові маршрути і ми здатні конкурувати з іншими регіонами за їхню увагу. В нас для цього є майже всі можливості. Навіть ті, що на перший погляд виглядають як обмеження, здатні стати перевагами».

Мешканці пропонують також інші шляхи вирішення проблеми депопуляції у Часів Ярі. Так, Аліса Торотухіна, 29 років, вчитель історії у місцевій школі, наголошує, що зробити місто економічно розвинутим може лише розвиток малого та середнього бізнесу.

Микита Аксюк пропонує вирішити цю проблему шляхом створення умов для самореалізації молоді (гуртків, клубів тощо). Він також підтримує ідею розвитку у місті туризму, оскільки «це одна із можливостей або умов подолання цієї проблеми, включення міста у туристичні маршрути може надати кошти у бюджет, котрі у свою чергу мають бути використані для подальшого розвитку».

Відзначимо, що перші кроки на шляху розвитку туризму у місті вже зроблені. Ініціаторами виступила молодь Часів Яру. Представники Молодіжної ради Часовоярської ТГ розробили екскурсійний маршрут Часів Яром у рамках проєкту: тревел-ідеятон «Моя туристична громада-Мирополіс» (22-27 червня), що є складовою програми ООН із відновлення та розбудови миру. 30 серпня 2021 р. став днем реалізації проєкту. Двадцять п’ять туристів з Херсонської, Житомирської, та Кіровоградської областей завітали до Часів Яру та відвідали промислові та історико-культурні об’єкти, а саме: кар’єр, вежу Шухова, Палац культури, де зокрема ознайомились з виставкою робіт місцевих майстрів витинанки, які працюють під керівництвом майстра декоративно-ужиткового мистецтва Нестерової В. Л. Мисткиня також провела майстер-клас з новаторської техніки «пластилінового живопису». Всі учасники залишились задоволені.

17 1288aУчасники проєкту «Мирополіс» на майстер-класі у Палаці культури м. Часів Яр (фото: Кирило Івлєв)

Отже, наявна в Часів Ярі тенденція до скорочення чисельності населення є нагальною проблемою. Причинами депопуляції є криза містоутворюючих підприємств, насамперед ПАТ «Часовоярський вогнетривкий комбінат». На нашу думку, вихід з наявної ситуації є: слід шукати та впроваджувати альтернативні до виробництва способи розвитку міста, зокрема шляхом розвитку туризму.

Конкурсна робота учасника Школи медіа та візуальних комунікацій Кирило Івлєва.

Проєкт “Разом ми сильніші” підтримка новостворених громад Донецької області реалізується ГО “Бахмутська фортеця” у партнерстві з компанією “NAS”. Проєкт фінансується фондом “MATRA” Міністерства Закордонних Справ Королівства Нідерландів.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]