Ковила на полотні: художниця Богдана Войтенко представила «Ботанічний альбом Соледара»

Семаковська Тетяна 21:02, 18 Червня 2021

88842c9d36ed33e4e5f2244f2101b69a 49d40У межах арт-резиденції «Заземлення» вона дослідила місцеву флору і зробила унікальні відбитки рослин на тканині. Їй допомагали місцеві жителі.

До дерев’яної рами прикріплене бавовняне полотно. На ньому – відбиток хвилястого суцвіття ковили, характерної для Донеччини рослини. На іншій тканині, що лежить на столі поряд, – чіткі відбитки деревія. Кілька текстильних фрагментів пофарбовані в різні кольори – теж за допомогою місцевої флори.

Усе це – складові мистецького проєкту Богдани Войтенко «Ботанічний альбом Соледара», над яким вона тиждень працювала у межах арт-резиденції «Заземлення» від платформи культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ. Богдана вже вісім років працює з текстилем і майже рік досліджує можливості, які дає поєднання рослин і тканини: фарбує, робить відбитки, експериментує з природними барвниками. На арт-резиденцію подалася з ідеєю зафіксувати червневе буяння степу довкола Соледара на тканині.

«Я хотіла зробити невелику колекцію принтів на тканині, щоб рослини, повз які ми щодня проходимо і які не помічаємо, стали видимими. Щоб привернути увагу до того, якою багатою є природа довкола нас, як багато вона може нам дати і як мало ми з нею насправді взаємодіємо, – розповідає Богдана Войтенко. – В епоху антропоцену дуже легко втратити цей зв’язок із природою, часто навіть важко зрозуміти, навіщо він потрібен. Але варто просто сповільнитися, щоб відчути його, щоб побачити, що природа завжди поряд, навіть у містах».

a3c9ecc35063030231b25d3b969f7ad9 0b139

Художниця пояснює, що в межах проєкту їй було важливо максимально взаємодіяти з місцевими жителями і працювати з місцевим контекстом. Саме тому на початку резиденції вона запросила соледарців на спільну прогулянку містом і околицями, щоб разом познайомитися з тутешньою флорою.

«Я хотіла, щоб місцеві жителі стали моїми провідниками у місцеву флору. Багато людей прийшли з дітьми, це створювало більш неформальну атмосферу прогулянки. Діти назбирали безліч букетів, ми дослідили, що росте довкола. Так ми разом почали роботу над «Ботанічним альбомом Соледара»», – розповідає резидентка.

Богдана Войтенко говорить, що робота з рослинами для неї – це чиста медитація. А ще відродження давніх технік і можливість дати нове життя старим текстильним речам. Це все – про свідому та відповідальну взаємодію із природою, говорить вона.

«Моя техніка – це перетин великого міста із дикою природою. І рослини, і рослинні барвники дають мені величезне натхнення, я експериментую з ними, отримую різні ефектчасто не можу передбачити результат, але в цьому теж є своя радість – віддавати контроль природі, – розповідає вона. – Для мене природне фарбування – це не про швидкість, а про якість заглиблення у ці стосунки з рослиною».

Під час резиденція Богдана Войтенко була вражена кольором місцевої землі – яскраво теракотовим, тож вирішила вперше пофарбувати текстиль землею. Колір закріпила місцевою сіллю. Всі її творчі експерименти у Соледарі знаходили відгук у місцевих жителів, які активно включилися в проєкт, зокрема ставили безліч питань – про рослини, техніку, можливості, які дають природні барвники, про апсайкл та інші речі..

0850a55250e77ebc90d45cc4a6b8199f 3b43d

«Байдужих не було, і для мене це відчутний результат моєї резиденції, – говорить Богдана Войтенко. – Мені здається, що митцю у маленькому місті набагато простіше отримати зворотній зв’язок, зрозуміти, як бачать його роботу інші. Це вже інший рівень взаємодії митця і глядача. Для мене ця комунікація є дуже важливою, тому я завжди намагаюся залучати до своїх проєктів людей, бо саме в цьому спільному проживанні є велика цінність для мене».

Нагадаємо, серія короткострокових резиденцій для митців «Заземлення», ініційована культурною платформою ІЗОЛЯЦІЯ, триватиме до серпня. Її мета – мовою сучасного мистецтва привернути увагу до екологічних і соціальних проблем у регіоні, спровокованих людською діяльністю. Митці протягом тижня живуть у Соледарі й працюють над мистецькими проєктами, які потім залишаються у місті. Тема резиденції – Антропоцен.

 Усі новини проєкту читайте на сайті Фонду ІЗОЛЯЦІЯ, а також у телеграм-каналі.

 Фото: IZOLYATSIA photo archive.

Підготувала Марія Семенченко

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]