Що їдять діти у бахмутських садочках зараз і чи буде краще?

Семаковська Тетяна 12:25, 11 Червня 2021

739 d1c71Сосиски, консервовані овочі, ніяких соків та мало фруктів – так харчуються діти у дошкільних закладах сьогодні. Батьки провели моніторинг меню у садочках та оприлюднили висновки на засіданні Батьківської ради.

«Відводячи кожного дня малечу у садочки, батьки можуть лише ознайомитися з меню на день, сподіваючись на добропорядність адміністрації та кухарів, яким довіряють своє дитя. Малеча знаходиться у дитячих садках більшу частину дня, а це три прийоми їжі, якість якої цілковито залежить від постачальників продуктів, кухарів та адміністрації», – почала свою доповідь членкиня Батьківської ради Марина Орехова.

Опрацювати питання якості харчування одне з першим вирішили на першому засіданні Батьківської ради. Комісія з роботи дитячих садків Батьківської ради зібрала та порівняла меню дитячих садочків міста та району за тиждень з 19 по 25 травня. В Управлінні освіти повідомили, що продукти для усіх дошкільних навчальних закладів постачає одна компанія. Батьки вирішили розібратися, чому меню та харчування у різних садках так відрізняється?

«Нашою метою було порівняти меню та страви у різних садках, відстежити тенденції та зрозуміти, де годують краще, де гірше і чому. Участь у батьківському моніторингу взяли представники 21 саду Бахмутської ТГ. Ми ретельно порівняли меню за тиждень у 8 садках за 5 днів», – пояснила Марина Орехова.

198742166 336643324526011 6733429748807738984 n 1bd37

Результати моніторингу виявилися неоднозначними та по деяких пунктах несподіваними навіть для представників Управління освіти. Наприклад, у садочку «Зіронька» (с.Іванівське) діти п’ять днів поспіль їли сосиски. Окрім того, у садках дітям зовсім не дають свіжих овочів. Тільки консервовані. Немає навіть капусти та моркви у свіжому вигляді. Зі свіжих фруктів – тільки яблука і також часто лише в обробленому вигляді. Компоти – тільки з сухофруктів, чай з лимоном – розкіш, яйця – 1-2 рази на тиждень, а м’ясо часто замінюється печінкою чи сосисками. Фруктові соки також практично відсутні, не дивлячись на те, що на дворі літо.

В Управлінні освіти нарікають на фінансування, яке на сьогодні становить 35 гривень на день. При цьому батьки сплачують за харчування тільки 60% від суми, що становить 400 гривень на місяць. Зрозуміло ,що на такі гроші неможливо  забезпечити повноцінний раціон, але ж законодавчі норми ніхто не відміняв. І як знову ж таки показав моніторинг меню, дуже багато залежить від кухарів навчального закладу та їх бажання розмаїтити меню дітям, готувати поживні та смачні страви.

Тендер на закупівлю свіжих овочів, фруктів та соків, за словами спеціалістки Упраілння освіти Тетяни Коломак, відбудеться у червні і тоді малеча нарешті побачить їх у своєму меню.

Батькам пояснили, з 1 вересня 2021 року набудуть чинності нові норми харчування дітей у садках і школах. Зараз вони існують тільки як ознайомчі та ще не діють, хоча прийняті у березні 2021 року. Нові норми вплинуть не лише на дитяче меню, але й на організацію процесу харчування загалом. Сосиски зникнуть з меню дітлахів. Цукор і випічка – у дуже обмеженій кількості. Натомість до раціону додадуть більше овочів, каш та фруктів, а також соків.

196757963 232018822063422 9293640896629820 n f7d42

Як повідомила Тетяна Коломак, МОЗ має розробити перспективне меню під нові норми. Ймовірно, що зі зміною меню і додаванням більшої кількості фруктів та овочів, підвищиться вартість харчування.

Заступниця голови Батьківської ради Марія Крютченко запропонувала провести подібний моніторинг у літні місяці, щоб подивитися, як збільшиться споживання свіжих фруктів та овочів.

Батьки також цікавилися, як перевіряється якість продукті та виконання санітарних норм на кухнях. Начальниця Упраіління освіти Наталя Дроздова повідомила, що нещодавно таку перевірку по начальним закладам представники упраління проводили разом з Держпоживслужбою. Такі перевірки відбуваються два рази на рік, а щоденний котроль за якістю харчування реалізує адміністрація. У подальшому обіцяли, що батькам будуть повідомляти про факт та результати перевірок на дошках оголошень навчальних закладів.

НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування (починають діяти з 1 вересня 2021 року)

Група харчових продуктів

Характеристика

Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері

Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень

Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи

від 1 до 4 років

від 4 до 6 (7) років

Овочі

різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені

щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню

квашені овочі можуть пропонуватися дітям, віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю)

15 порцій

60 грамів

80 грамів

Фрукти та ягоди

різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені

щодня на сніданок або вечерю, а також на обід

10 порцій

60 грамів

80 грамів

Соки

фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту

два рази на тиждень під час сніданку або вечері

дві порції

120 мілілітрів

180 мілілітрів

Фрукти та ягоди сушені

різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів

три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері

три порції

20 грамів

25 грамів

Злакові та бобові

перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах

щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері

бобові пропонуються принаймні три рази на тиждень

15 порцій

80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)

100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)

Картопля

відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах

під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири – п’ять страв із злакових/бобових

чотири порції

80 грамів

100 грамів

Хліб

цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба

щодня під час сніданку або вечері та під час обіду

10 порцій

30 грамів

30 грамів

Риба

різні сорти морської риби, вага порції – розморожена риба потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток

два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері

дві порції

40 грамів

60 грамів

Птиця

охолоджена/заморожена, крім водоплавної, вага порції без шкіри та кісток

шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері

по дві порції на сніданок, обід та вечерю

45 грамів

60 грамів

Свинина, телятина, яловичина

охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, вага порції без кістки

два рази на тиждень під час обіду

дві порції

45 грамів

60 грамів

Яйця

варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності

два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері

дві порції

одна штука

одна штука

Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини

з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D

щодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду

10 порцій дві порції

150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани

Насичені жири тваринного походження

масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру

щодня під час сніданку, обіду та вечері

15 порцій

1,5 грама

1,5 грама

Рослинні жири

рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів

щодня під час сніданку, обіду та вечері

15 порцій

3,5 мілілітра

3,5 мілілітра

Сіль

кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль

щодня під час сніданку, обіду та вечері

15 порцій

0,7 грама

1 грам

Цукор

обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв

щодня під час сніданку, обіду та вечері

по п’ять порцій на сніданок, обід та вечерю

до трирічного віку додавання цукру не дозволяється

від 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю

7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю

Какао

без додавання цукрів та підсолоджувачів

два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері

дві порції

5 грамів

6 грамів

Чай

без вмісту кофеїну, без додавання цукрів та підсолоджувачів

два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері

дві порції

0,2 грама

0,3 грама

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]