Як там справи з приводу реконструкції водоводу по вулиці Оборони?

Семаковська Тетяна 21:28, 26 Березня 2021

165211878 579833186287890 4199059729876342556 n eb59fУ Бахмуті ремонт лінії водопостачання по вул. Оборони триває майже чотири роки. Якщо подивитися на наслідки – траншеї, багнюка, насипи, можна подумати, що тут пройшла “війна комунальників”. Ми провели розслідування, щоб зрозуміти, коли вулицею можна буде комфортно пересуватися і чому ремонт водоводу так затягнувся.

У 2015 році відбувся капітальний ремонт ділянки по вул. Оборони (від вул. Захисників України). Підрядником виступила організація ТОВ “ДАНКОМ”. Витрати склали 1,5 мільйона гривень. 

Декілька років ми жили з новим асфальтом та старим водопроводом. Болото стояло біля професійного ліцею, майже кожний рік ремонтували водопровід навпроти Народного дому. 

У жовтні 2017 року Департамент капітального будівництва Донецької обласної адміністрації оприлюднив тендер “Реконструкція магістральних мереж водопостачання по вул. Оборони, вул. Колпакової в м. Бахмут Донецької області”. 

Підрядником виступила організація ТОВ “ІНЖИНІРІНГПРОФІ”, яка була заснована 24.05.2000 року та переважно працює в Київській області. У них, на даний момент, підписано 49 договорів на суму майже 200 мільйонів гривень.

IMG 7562 2bce4

Траншеї вирили влітку 2018 року, почали прокладку труб. 

Роботи почалися у травні 2018 року, та за договором мали завершитись до кінця року. Але 29 грудня строк дії договору продовжили ще на рік до 31 грудня 2019 року. Причину вказали – “через документально підтверджені об’єктивні обставини”. Але так мережу і не доробили.

У жовтні 2018 року ми писали про те, що все літо вулиця Оборони простояла під багнюкою та з відкритими траншеями, лише восени роботи відновили. Тоді субпідрядна організація, яка виконувала роботи, пояснювала, що оскільки від Департаменту не було фінансування не мали можливості закупити матеріали. 

Як нам повідомив головний інженерорганізації ТОВ “Донецький інститут води” Віктор Гловацький, що ремонт водоводу не був завершений через те, що не було фінансування. Тобто, підрядник готовий був все виконати, але не було коштів. 

З цим питанням ми звернулися в Департамент. На наш запит вказати коли і які суми були оплачені підрядникам по цьому об’єкту, ми отримали лише загальні суми. З них неможливо побачити в якому році і в якому розміри здійснювалися оплати.

718 b21f2

За роз’ясненнями ми звернулися телефоном. Вони попросили передзвонити. Після чого, не відповідають нам на дзвінок. 

Нові торги на продовження робіт по реконструкції водоводу по вул. Оборони відбулися у липні 2020 року. На цей раз підрядником виступає ТОВ “Донецький інститут води” (організація, що раніше виконувала субпідрядні роботи). 

На наше питання, чому при затримках фінансування брали участь в аукціоні, підрядник зауважив, що і кинути не проти, але вже взялися за ремонт та повинні зробити справу до кінця –  напівготові об’єкти інші підрядники беруть не охоче.

У договорі вказаний термін виконання робіт до 31 грудня 2020, та 24 грудня знову внесли зміни і строк продовжили на рік з таким формулюванням:”Виникли документально підтверджені об’єктивні обставини, що спричинили продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов’язань до 31.12.2021”. 

165175341 773306169981197 399967942454048194 n b8fec

Наразі вулиця Оборони перед перехрестям з вулицею Крайньою винлядає так. 

У передвиборчий період,10 жовтня 2020 року на той момент заступник директора “Бахмут-Води” та кандидат у депутати Дмитро Підкуйко повідомляв, що роботи завершені на 60%. Також повідомив, що до кінця цього 2020 року ремонт буде завершено з облаштуванням колодязів та камер. Нині начальник Фінансовго управління Дмитро Підкойко пояснив, що надавав інформацію керуючись документами, що були у вільному доступі – договором між Департаментом та підрядником.

КП “Бахмут Вода” повідомила у Фейсбуці, що роботи планують закінчити до травня. Підрядник повідомив, що роботи завершаться раньше – до кінця березня.

Наразі, як повідомили у відповідь на наш запит у Департаменті капітального будівництва Донецької області, об’єм виконаних робіт складає 90 відсотків. Загальна вартість робіт по реконструкції водоводу складає 19,1 мільйони гривень. На сьогоднішній день вже сплатили 15, 6 мільйони гривень.

165321752 197540288472553 3880003368771836221 n 8d3ad

Протягом березня по вулиці Оборони можна було, майже щодня, побачити техніку та людей, які працювали біля заміненої мережі, спускалися у колодязі. 

У разі, якщо водовод все ж таки відремонтують в обіцяні строки, то є шанс, що в цьому році відновлять і асфальтне покриття, якщо знову не виникнуть “документально підтверджені об’єктивні обставини”.  

У Бахмутській міськраді повідомляють, що у 2019 році був розроблений проект ремонту дороги по вул. Оборони за кошти міського бюджету. Тоді, приблизна вартість ремонту складала 19 мільйонів гривень. Для міського бюджету це дуже велике навантаження. Тому Бахмутська міська рада подавала до Донецької обласної адміністрації, заяву на отримання з обласного бюджету субвенції за умови співфінансування. В Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва зазначають, що у міських програмах (економічного та соціального розвитку, благоустрою) виконання заходу з проведення капітального ремонту дороги по вул. Оборони передбачено на 2021рік.

Матеріал підготував Павло Бікетов.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]