Підлітки із Соледара разом із київськими митцями зняли відео про історію занедбаного Білокам’янского заводу

Семаковська Тетяна 21:21, 2 Березня 2021

ф2 40ebfБілокам’янка є частиною Соледара, й школярі, які брали участь у проєкті, тимчасово відвідують школу саме там, поки їхня на реконструкції. Руїни заводу, які місцеві жителі бачать щодня, оголюють тутешні страхи – закриття підприємств, а відтак –  зупинка життя, сконцентрованого довкола них. Водночас руїни підживлюють інтерес – чому так сталося і чи можна було цьому запобігти. Детально про ініціативу у матеріалі.

Київські художники Юрій Кручак і Юлія Костерєва представляють мистецьку ініціативу Open Place. Її діяльність ґрунтується на неформальній освіті та активному залученні людей до творчого процесу. «Я вірю, що мистецькі практики, які залучають людей не лише як глядачів, а й як співтворців, можуть сприяти змінам у суспільстві й стати поштовхом до розвитку культури у конкретному місці чи місті», – пояснює Юлія Костерєва.

Художники подали заявку на участь в арт-резиденції «Заземлення» від  платформи культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ саме з цією метою –  залучити жителів Соледара до спільної роботи над мистецькими проєктами. А ще – до обміну знаннями й пошуку цінностей, які об’єднують.

«Ми виходимо з того, що мистецтво – це імпульс, який іде від однієї людини і може передаватися іншій. У цей момент формуються певні цінності, які їх об’єднують, – говорить Юрій Кручак. – І тоді, мені здається, людина гостріше відчуває не лише саме мистецтво, а й реальність, в якій живе».

Музика, підлітки й занедбаний завод

Митці не пропонували тему наперед, а сформулювали її вже під час резиденції.

«Ми оголосили опен-кол, на який відгукнулися підлітки – старшокласники місцевої школи та студенти училища, –  розповідає Юлія Костерєва. – До початку резиденції ми не знали, скільки буде людей і якого віку. І тему заздалегідь не заявляли, щоб вже на місці шукати її з учасниками проєкту».

Разом із підлітками Максимом Трубачовим, Микитою Рудаченком, Іллєю Хархадіновим, Станіславом Горшковим, Андрієм Халіним, Владиславою Пахомовою, Миколою Лутковим та представником «Радіо Джа» Антоном Шваником київські митці створили два відео. У першому йдеться про занедбаний Білокам’янский завод вогнетривких матеріалів. В основі другого – пісня, написана учасниками проєкту.

«Наша робоча група складалася з підлітків, які цікавляться музикою і є учасниками гурту Rise the seventh, тому в них був запит на відео до їхньої пісні», – пояснює Юлія Костерєва. 

Тема про занедбаний Білокам’янский завод вогнетривких матеріалів теж виникла не випадково.

«Це місце слугує своєрідною страшилкою для Соледара: що може статися, якщо «Артемсіль» припинить свою роботу і закриються соляні шахти. Ми намагалися разом із підлітками дізнатися, як цей завод виник, розвивався і розвалився, – розповідає художниця. – Мене, наприклад, вразило, що в 2012 році він ще працював. Минуло лише дев’ять років, а здається, що завод не працює вже років 50». 

Разом із художниками підлітки шукали інформацію у краєзнавчому музеї в Бахмуті, зустрічалися з істориком та з експертом з економічних питань, знімали відео безпосередньо на руїнах. «Частина підлітків записали саунд-арт, який ми включили у відео про Білокам’янку. Це була імпровізація, але дуже атмосферна», – додає Юлія Костерєва.

Освіта за принципом «рівний рівному»

«Основна ідея нашої участі у резиденції – спільна робота з молоддю, – наголошує художниця. – Ми проводили дослідження, яке показало, що більшість дорослого населення Соледара до останнього часу було працевлаштовано на «Артемсолі». Водночас у підлітків вже немає ані такої можливості, ані бажання – працювати на підприємстві. Вони потребують більше різних варіантів, але поки мають лише кілька – або поїхати з міста, або створювати і розвивати тут якісь нові напрями ».

Передусім, Юрій та Юлія хотіли показати, що навчання і обмін знаннями можуть бути іншими і відбуватися за принципом «рівний рівному».

«Ми намагалися показати, що знання – це щось, що може бути створено, пережито, відрефлексовано і закріплено. Що можна не лише слухати, а й сперечатися, озвучувати власні думки, сумніви та ідеї, – розповідає Юлія Костерєва. –  Ми  намагалися створити в групі таку атмосферу, щоби кожен мав можливість і сказати, і почути. Бо слухати і поважати думку іншого – це важливо».

Юрій Кручак додає, що голос підлітка, як і голос будь-якої іншої людини, є важливим і рівноцінним. «Проблема сучасної української культури в тому, що вона здебільшого будується за принципом «я краще знаю, тому вас навчаю».  Коли освітній процес будується за принципом «рівний – рівному», тоді можна створити цінності, доречні для нашого соціального середовища». – пояснює митець.

І додає: «У Соледарі є низові молодіжні ініціативи, які вже мають певну культурну цінність як для Донбасу, так і для України загалом. І дуже важливо їх підтримати».

Усі новини проєкту читайте на сайті ІЗОЛЯЦІЇ, а також у телеграм-каналі.

Матеріал підготувала Марія Семенченко.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]