Нічого не заважає сучасній жінці поєднувати науку і родину. Хоча стереотипи ще існують

Семаковська Тетяна 20:09, 11 Лютого 2021

149223715 248890576778230 4309514369641356569 n 7ccddВідповідь на питання, чи можна поєднати наукову діяльність та особисте життя, у своєму блозі надає Юлія Стуканова, кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри вітчизняної та зарубіжної історії Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет».

Безумовно, Міжнародний день жінок у науці, що відзначається за підтримки ЮНЕСКО, – це важлива дата, покликана нагадати про необхідність кроків на шляху до рівного доступу жінок до участі в науці.

Можна було би на буденному рівні ствердити, що доступ чоловіків і жінок до науки і без того є рівним. Однак, на жаль, поки це не зовсім так. Достатньо сказати про те, що вже на рівні шкільного віку діти зростають, відчуваючи на собі впливи відповідних хибних стереотипів, які можуть сформувати у дівчат переконання, що наука – це чоловіча сфера діяльності і не відповідає жіночому покликанню. Зокрема, спеціальні дослідження вказують на те, що у молодших класах від дівчат вчителі, а часто і батьки, чекають і вимагають більшої старанності і вищих оцінок, ніж від хлопців. Натомість, у старших класах часом відбувається втрата інтересу вчителів, а подеколи й оточення, до шкільних успіхів дівчат і, навпаки, заохочення відповідних зусиль збоку хлопців. Мовляв, майбутнім чоловікам це потрібно для кар’єри, а дівчатам головне – успішно вийти заміж. Ці стереотипи соціуму часом знецінюють в очах дівчат їхню власну мотивацію і внутрішнє прагнення до самореалізації.  

Що стосується мене, я ніколи не уявляла себе в науковій сфері діяльності, оскільки в мене радше розвинене образне, ніж абстрактне мислення.

Поряд із тим, у середній та старшій школі я міркувала про те, щоб стати літературним критиком, недостатньо уявляючи собі, що літературознавство – це так само наука, тоді як власне література – це галузь культури. Однак у юнацькому віці я ще не мала усвідомленого розуміння того, чим я хочу займатися в дорослому житті. Тому, керуючись скоріше принципом династичної спадкоємності, ніж свідомим захопленням, я опинилася на історичному факультеті Донецького національного університету (сьогодні – ім. Василя Стуса, м. Вінниця).

І тут мені дуже пощастило з моїми викладачами, оскільки поступово я почала розуміти, що моє уявлення про історичну науку як про наповнені сухим безкінечним фактажем тексти є дуже застарілим і хибним. Особливо ж я вдячна своїй незмінній, починаючи з 2 курсу і завершуючи захистом кандидатської дисертації, науковій керівниці – докторці історичних наук, професорці Стяжкіній Олені Вікторівні. Вона не лише спрямувала поле мого дослідження у простір культурних процесів, які були дуже близькі до моїх природних схильностей, але й відкрила для мене (і цілої плеяди випускників істфаку) сучасні методологічні підходи в сфері історії. Зокрема, такі, які переносять увагу дослідника від зовнішньої «подієвої» історії до внутрішнього, «людського» виміру історичного процесу. Такий прийом дозволяє вивчати те, як люди сприймали події певної епохи, які цінності і норми керували їхньою поведінкою, як відбувалася внутрішня боротьба у ситуаціях вибору і які мотиви, врешті, переважали у їхніх вчинках. І тоді я відкрила для себе, що дослідження в галузі історії – це захопливий творчий процес, що й привело мене в аспірантуру, по закінченні якої була захищена кандидатська дисертація.

Наразі наукова діяльність є однією зі складових моєї роботи викладача, яка є досить різноманітною. Я продовжую розробляти проблематику культурних процесів Донбасу, а також докладаю зусиль, щоб зацікавити студентів дослідженнями у галузі історії, викладаючи основи наукових досліджень і керуючи при кафедрі Студентським науковим гуртком з історії (наскільки успішно мені це вдається, судити самим студентам).

Я насправді люблю свою роботу і хотіла би сказати молодим дівчатам, що якщо їм здаватиметься, що вони мають обрати щось одне – родину або самореалізацію й заняття улюбленою справою, в тому числі, наукою, – то це не так. Обидві сфери цілком можна поєднувати, і це важливо для того, щоб почувати себе щасливою людиною. А їхньому оточенню бажаю підтримувати дівчат у їхніх починаннях.     

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]