Чому бахмутські студенти прагнуть отримати диплом «з відзнакою»?

Семаковська Тетяна 22:03, 28 Січня 2021

Фото 1 94f93В Україні не буде особливих дипломів для відмінників. На підставі чого? З чим це пов’язано? А як бути, тим хто прагнув отримати «червоний» диплом і на останньому курсі вузу дізнався про законодавчі зміни – перевіряла інформацію, шукала відповіді і ділилася власним досвідом студентка Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури Єлизавета Портнова.

В Україні скасували «червоні» дипломи.  Мене така новина не лише засмутила, а викликала бурю емоцій. Чотири роки навчання в Бахмутському коледжі транспортної інфраструктури я працювала над тим, щоб побачити завітний допис «з відзнакою» і ось новина – відміна, посеред навчального року, коли залишились лічені місяці до отримання диплому. Заспокоївшись, я вирішила розібратися, що саме скасували. Одні онлайн видання пишуть, що не буде саме червоного кольору дипломів, інші, що не буде примітки з відзнакою і лише у закладах вищої освіти.

фото 2 64f00

Я звернулась за допомогою до юристки. Юлія Карабута, помічниця судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області дала такі роз’яснення пояснила зміни до законодавства. 

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України №1571 від 29.12.2020 року, який набрав чинності 01.01.2021 року «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатки до них, зразка академічної довідки» затверджено форми дипломів: молодшого бакалавра; бакалавра; магістра; доктора філософії; доктора мистецтва; доктора наук, а також  форма додатку до диплома європейського зразка. На відміну від Наказу Міністерства освіти і науки  України №525 від 12.05.2015 року «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатки до них, зразка академічної довідки», який діяв до цього, в новій редакції  в деяких формах відсутня примітка «з відзнакою».

З 1-го січня  2021 року студенти, які навчались на відмінно, не будуть отримувати дипломи з приміткою «з відзнакою». Проте зазначене нововведення стосується лише закладів вищої освіти.

При цьому заклади вищої освіти мають широку академічну автономію та за рішенням вчених рад можуть вносити до додатка диплома європейського зразка відомості про відмінні навчальні досягнення випускника. Вимоги до присудження відзнаки також визначають ЗВО самостійно. Однак на теперішній час Міністерство юстиції України проводить правову експертизу данного наказу МОН. Після опрацювання наказу Мін’юстом документ може бути скориговано. Зареєстрований у Мін’юсті наказ буде опубліковано в установленому законодавством порядку.

фото 3 5f6c7

«Вказані зміни продиктовані тим, що Україна наразі адаптується до Європейських стандартів та проходить процес інтеграції до Європи. Особисто я, як власник «червоного» диплому, (в мене декілька дипломів і один з них «червоний») вважаю, що дане нововведення знизить мотивацію студентів та якість засвоєння навчальних матеріалів, бо це зневага до старань дітей, які прагнуть отримати заохочення від держави за свої знання», – вважає Юлія Карабута.

Прибирається допис «з відзнакою», але лише в закладах вищої освіти. З одного боку, ніби нічого страшного, а з іншого – це може бути дуже сильним ударом для відмінників. Я розумію, що моя думка суб’єктивна, тому вирішила дізнатися, що думають з цього приводу інші студенти? Чи бачать вони взагалі сенс у «червоних» дипломах?

фото 4 2a33e

«Коли я був маленьким, була така мрія:”отримати червоний диплом”, щоб потім мої онуки були горді за дідуся, але вже дорослим зрозумів, що головне знання, а не “корочка”. Я  вважаю, що потрібно зосереджуватися на отриманих знаннях, а не оцінках, адже саме знання є найголовнішим в навчанні, а згодом у роботі. Мені здається, що при влаштуванні на роботу, не виникне проблем через відсутність саме червоного диплому.  Роботодавці дивляться в першу чергу на рівень  знань та вмінь, на те як людина поводить себе під час співбесіди», – Володимир Барко студент четвертого курсу Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.

фото 5 c483f

«Коли я побачила новину, що скасовують «червоні дипломи», то дуже засмутилась, адже мені в цьому році його отримувати, а тепер, куди усі мої п’ятірки? Коли зрозуміла, що мого навчального закладу це не торкнеться, мені аж легше стало. Дуже співчуваю студенам, котрі у вищих закладах працювали над тим, щоб їх диплом був «з відзнакою», а тепер вони отримають звичайний диплом, як у студентів, у котрих переважно трійки. Логічно було б прийняти таке рішення хоча б з нового навчального року. Я ж працювала і прагну отримати «червоний» диплом, бо вважаю, що це престижно і важливий показник, в першу чергу, для себе, і звичайно, гадаю, що і для роботодавців», – каже Катерина Івченко, студентка четвертого курсу Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури.

Мабуть кожен з нас чув фразу подібну:  «Будеш  навчатись на відмінно, отримаєш червоний диплом і перед тобою всі двері різних підприємств будуть відчинені». Наскільки ця фраза актуальна дуже важко сказати, одні вважають, що червоний диплом потрібен і він справді допомагає при влаштуванні на роботу, інші міркують, що вони вже не так багато значать, часто такі дипломи нічого не варті, я вирішила поцікавитися думкою у керівників, що приймають людей на роботу.

фото 6 9ec28

«Колір диплома не такий важливий, а ось наявність допису «з відзнакою» може сказати про деякі якості колишнього студента, а саме такі як: старанність, наполегливість. Що стосується знань, то, звичайно, вони найкраще перевіряються під час роботи. У студентів може бути така особливість як заучування навчального матеріалу на гарну оцінку, але важливо зрозуміти, як діяти у різних робочих ситуаціях, яке рішення краще прийняти. Тому «червоний» диплом не завжди показник відмінних знань. Буває людина під час студентських років навчається гарно, багато знає, вчить, але не має бажання усе досконало знати на відмінно, і в дипломі більше четвірок, ніж п’ятірок, але згодом у роботі проявляє себе доволі професійно. До речі, в мене немає «червоного» диплому і це не завадило  мені показати свої знання та стати начальником станції», – вважає Олександр Тарарін, начальник станції Сіль, Донецька залізниця.

Студентські роки такі чудові, може справді і не варті вони того, щоб все вчити, працювати над цими завданнями, проводити ночі за підручниками, але що робити тим студентам, котрі прагнуть так навчатись, бажають отримати цей завітний допис. Я вирішила дізнатися ще думку щодо відміни «червоних» дипломів у людини, котра працює та спілкується зі студентами щодня.

фото 7 08b92

Ірина Булгакова, заступниця керівника Навчально-наукового професійно-педагогічного  інституту Української інженерно – педагогічної академії з виховної роботи: 

«По закінченню нашого інституту випускники – відмінники вже давно не отримують дипломи червоного кольору. Спочатку дипломи в самих старанних студентів були з дописом «з відзнакою» червоного кольору, а згодом і цей допис став синього кольору. Тобто наші «червоні дипломи» відрізняються від звичайних лише цим дописом. Така відмінність між звичайними дипломами та дипломами відмінників повинна бути обов’язково, тому що студенти, котрі отримують дипломи з відзнакою більше працюють, отримують вищі бали, роблять додаткові, творчі завдання, залежно від спеціальності. Якщо людина вчиться на відмінно, то її диплом має якось відрізнятися від звичайних, бо студент працює над цим».

Ну ось чим завадив цей маленький допис для найстаранніших студентів? Який тепер стимул навчатись на відмінно? Ну звичайно, головне задля чого навчаються – це знання, але повинні ж бути якісь привілеї.

Коли я була маленька та навчалась у початковій школі, по закінченню навчального року найстараннішим школярам (у кого були лише відмінні оцінки 10, 11 та 12 за семестр) вручали похвальний лист, це було дуже урочисто, на лінійці  мою маленьку ручку тиснула директорка школи і вітала мене.

фото 8 43907

фото 9 4308b

Скажу чесно, це був не єдиний стимул для мого гарного навчання. Моя бабуся обіцяла мені ще на початку навчально року, якщо я отримаю такий лист, заохочення щоразу у вигляді різних подарунків, таким чином я «заробила» велику ляльку, іграшковий комп’ютер (тоді вони були дуже популярні), великий будинок для ляльок з меблями, набір дитячої косметики з туфельками на підборах та ще багато чого цінного для маленькою дівчинки. Усі ці спогади такі теплі, що навіть зараз, пишучи цей текст я посміхаюсь, але повернимось до основного про що я хочу донести цими спогадами – це мотивація та стимул. На мою думку, вона повинна бути завжди, чи то у вигляді ляльки, чи то у вигляді публічного визнання, чи то у вигляді допису, але саме тоді людина прагне до чогось. І навіть, якщо є складнощі на шляху ця мотивація не дає відмовитися від своєї мети.

Ця стаття не змінить наказу, проте, я сподіваюсь, що хоча б допоможе розібратися з нововведеннями. Так само мені шкода і старанних студентів. Мабуть, у пана міністра немає таких теплих спогадів, як у мене. Можливо, чиновники не замислилися про те, як важлива мотивація, а може, справді, такі дипломи це вже пережиток минулого і потрібно рухатися далі…

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]