Main menu

41 d392bСоціальний офіс містяни чекали довго, особливу увагу приділяли доступності будівлі для мало мобільних груп населення. На будівництво нового корпусу і ремонт колишньої міської лікарні №2 витратили близкько 100 мільонів гривень. 

"Відкритий центр, облаштований з урахуванням потреб маломобільних груп населення, об’єднає в єдиному сучасному просторі основні соціальні послуги, зокрема – з пенсійного забезпечення понад 100,0 тисячам пенсіонерів", – повідомляється на сайті Головного управління Пенсійного фонду України.

У грудні минулого року представники замовника  – Бахмутське  управління праці та соціального захисту (УПСЗН),  Пенсійного фонду України (ПФУ), профільні  відділи міської ради, виконавці робіт, а також представники громадської організації «Бахмутське об'єднання інвалідів «Надія» провели моніторинг архітектурної доступності соціального офісу. 

Представниця ГО «Бахмутське об’єднання інвалідів «Надія» Наталя Зубар, у дописі у соцмережі Фейсбук, який опублікувала після моніторингу будівлі, зазначає, що це буде перше приміщення в місті, де наявні два пандуси -  на основному, і на евакуаційному входах.

42 6912e

«Широкі двері в самому офісі на першому поверсі, зручна вбиральня.  До компексу входять три будівлі, всі облаштовані пандусами. Є ще одна пристосована вбиральня, але чомусь на другому поверсі технічного приміщення, там же й конференцзала. Поки що немає підйомника, тому їх зручність оцінити не змогла».

Відповідно до технічних норм будівля має бути облаштована такими засобами доступності, щоб людина на візочку могла самостійно до неї потрапити і там пересуватися. Але у повній мірі це не виконано, по що пише Наталя Зубар:

  • головний пандус не має майданчика перед дверима;
  • розсувні двері шириною 83 см, а мали би бути 90 см, при цьому вони трохи перекривають заїзд;
  • два внутрішніх пандуси ненормативного ухилу, покриті слизькою плиткою, тому небезпечно пересуватися на візку.

Загалом, вся будівля соцофісу розташована на пагорбі, перебуває під нахилом, тому буде непросто дістатися, особливо коли погіршуються погодні умови.

Як висновок, зазначає Наталя, відвідати соціальний офіс самотужки для людини, що пересувається на візку буде неможливо.

В  Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради повідомляють, що усунули такі проблеми з доступністю:

  • привели у відповідність центральний вхід корпусу №1, ширина розсувної двері тепер 90см,  двері не перекривають заїзд;
  • установили антислизьке покриття по всій довжині пандусів всередині приміщення корпусу №1 (антислизьке покриття виконано з стійкого до стирання наждачного матеріалу);
  • на пандусі з правого входу корпусу №1 встановлено огорожу до поручнів та бортики по всій довжині пандусу;
  • туалетні кімнати корпусів №1 №2 для маломобільних груп населення облаштовали поручнями;
  • облаштували корпуси №1 та №2 кольоровою тактильною плиткою.

45 ee2e7

41 d392b

43 e8907

Наразі в УПСЗН проводять роботу щодо отримання сертифікату, який засвідчуватиме відповідність об’єкту.

Представниця  «Бахмутського об’єднання інвалідів «Надія» додає, що певні зауваження щодо вказаних проблем доступності не були враховані:

«На внутрішніх пандусах з неправильним ухилом я дуже просила не викладати резинові рейки, бо ними рухатися незручно. Декілька разів звернула на це увагу, просила вкрити суцільним резиновим покриттям. Поклали саме такі реєчки, бо вони, бач, універсальні.     На боковий вхід, який повинен скоротити людям шлях, дивитися без сліз не можна. Замість одного заздалегідь продуманого, хай і великого, пониження, нагородили щось таке коштовне, чим все рівно користуватися неможливо. Про помилку на центральному вході, написала в пості, а через цю помилку навіть впасти можна. І головне - без транспорту, який буде ходити в це місце, користування цим офісом стане мукою для літніх людей, людей з інвалідністю та молодих матусь з візками» – говорить Наталя Зубар.

46 e3395

Проблеми доступності є не лише у приміщенні офісу, а й на шляху до нього. Піднятися на візочку з таким ухилом самостійно людина на візочку не зможе.

З проблемою невідповідності внутрішнім пандусам градусу нахилу, повідомляють в УСПЗН, стикнулися на етапі здачі об’єкта. Всередині приміщення у Б-корпусі (скляна добудова) кут нахилу внутрішніх пандусів закладений проєктантами. Для зменшення нахилу пандусів недостатньо місця, для перебудови їх доведеться руйнувати те, що вже зроблено.

Запевняють, що проблему слизької плитки вирішили тим, що нанесли покриття, стійке до стирання, яке нагадує наждачний папір.