По Бахмуту гуляє 25 тисяч газет зі зверненням міського голови, до яких він не має відношення?

Семаковська Тетяна 20:51, 17 Вересня 2020

7 16 16 12 57 76130Агітація, яка за виборчим кодексом мала початися з дня наступного після реєстрації кандидата або партійного списку, масово проявилася напередодні Дня міста. Крім традиційних повітряних кульок з символікою та лозунгами партій та кандидатів, розважальних програм, подарунків, агітаційної преси, по місту ходили агітатори з газетами зі зверненням міського голови Олексія Реви, які під виглядом соцопитування збирали особисті дані по голосуванню. Що про це кажуть кандидати і як ці дії відповідно до законодавства трактують політичні експерти – читайте в матеріалі.

У міськраді заперечують причетність до друку 25 тисяч екземплярів іміджевої газети міського голови, яка називається спецвипуск газети «Вперед», заявляють, що Олексій Рева до цього немає відношення.

«На сьогоднішній день ні міська рада, ні міський голова не ініціювали жодних соцопитувань, та не мають відношення до виготовлення та розповсюдження будь-яких друкованих матеріалів», – повідомив редакції Громадського медіапорталу «Бахмут IN.UA» прес-секретар Бахмутської міської ради Сергій Калашніков.

Це просто нонсенс – в газеті надруковане звернення Олексія Реви до громадян, він заявляє, що немає до цього відношення, це зроблено без його відома, і ніякої реакції міської ради по спростуванню інформації немає. Коли під час останніх виборів до Верховної Ради по місту розклеїли оголошення про те, що Олексій Рева буде видавати матеріальну допомогу, прес-служба оперативно спростувала цю інформацію.

11111 854ad

«У місті розпочалася провокаційна кампанія з метою дезінформації мешканців територіальної громади та створення громадського обурення.
Закликаємо вас сповіщати про подібні ситуації та слідкувати за оголошеннями на офіційному сайті Бахмутської міської ради, офіційній Facebook сторінці, міських друкованих виданнях та телебаченню. Бахмутська міська рада не розповсюджує жодні оголошення за допомогою друкованих матеріалів без інформування та підтвердження через офіційні джерела та засоби масової інформації», – писали в інформаційному повідомлені.

Хто проводить соцопитування від газети «Вперед»?

Люди що розносили вищезазначений спецвипуск газети «Вперед» напередодні Дня міста проводили так зване соцопитування. В одних квартирах казали, що це опитування від газети «Вперед», в інших від сайту 06274. Люди, ходили від дверей до дверей, питали за яку партію та кандидата на пост голови Бахмута мешканці будуть голосувати, записували адресу, просили назвати номер телефону. Збір телефонів пояснювали тим, що їх роботодавці мають перевіряти, достовірність опитування. З тої інформації, що отримали наші журналісти безпосередньо під час таких опитувань та від мешканців громади, які теж брали в них участь, питання по громаді дещо відрізнялися. У Покровському, наприклад, безпосередньо запитували: «За кого будете голосувати?» в варіантах відповідей називали прізвища кандидатів. У Бахмутуі питання про підтримку діючого мера було завуальовано – «Що потрібно місту в першу чергу?», Один з варіантів відповіді – «Зміна влади».

У газеті чинний міський голова Олексій Рева повідомляє, що братиме участь у виборах, там же повідомляється про проекти з оновлення міської інфраструктури. В цілому вся інформація, спрямована на підтримку і створення позитивного іміджу діючого мера. Матеріали виглядають як політична реклама, а випуск як агітаційна газета – статті не підписані, замість назв – гасла, всюди фото міського голови, не вказані джерела інформації, головного героя хвалять кілька анонімних жителів міста. При цьому ніде не вказано, що даний спецвипуск є оплаченим матеріалом і публікується як реклама.

Редакторка газети «Вперед» Світлана Овчаренко у себе в Фейсбуці написала, що газета не проводить соцопитування. І люди, які її поширюють таким чином, не мають відношення до редакції.

653 04969

Редактор підтвердила нам, що спецвипуск надрукували на комерційній основі.

«Будь-яке підприємство, організація, політична партія, просто будь-який громадянин може викупити в газеті площу або замовити її спецвипуск для розміщення рекламних або іміджевих матеріалів і розповсюджувати друковану продукцію на свій розсуд. Підкреслюю, що поширенням спецвипусків, виготовлених на комерційній основі, редакція газети «Вперед» не займається, весь тираж спецвипуску є власністю замовника. Звичайно, ми ніколи ні за які гроші не дозволимо собі публікувати матеріали, які будуть містити заклики до незаконного захоплення влади, пропаганду війни, насильства, розпалювати расову або релігійну ворожнечу і ненависть, зазіхати на права і свободи громадян. Але якщо матеріали містять достовірну інформацію, просто ставлять перед собою мету розширити обізнаність і підтримати інтерес суспільства до певних людей чи подій, то будь ласка », – прокоментувала Світлана Овчаренко.

 16 16 12 57 194fd

Можливо подібні опитування робили інші політичні сили і кандидати, але ми про це не знаємо. То ж на цьому прикладі хочемо розібратися, наскільки це законно, як мають реагувати мешканці громади на такі соцопитування. За коментарями ми звернулися до Аналітичного центру «Обсерваторія демократії». Експерти центру зауважили, що описаний кейс є досить типовим для України і формується певним різночитанням термінів та розходженням розумінь.  

Реклама чи агітація

Згідно Закону України «Про рекламу» (ст. 1), політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення.

У свою чергу, передвиборну агітацію визначає Виборчий кодекс як «здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Таким чином, політична реклама може здійснюватися постійно, звичайно, лише у рамках мети популяризації партії, а передвиборна агітація стосується виборчого процесу. Причому не всього: строки її проведення регулюються ч. 1 ст. 52 Виборчого кодексу, вона «розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування». Поза встановленими строками передвиборна агітація ч. 3 цієї ж статті забороняється.

Виникає певна колізія, яка охоплює період виборчого процесу, починаючи з дати його початку (для місцевих виборів-2020 – це 5 вересня) й до наступного дня після дати набуття кандидатом статусу суб’єкту виборчого процесу (відповідно, 16-25 вересня). Цим вповні і користуються деякі майбутні кандидати, адже юридично факт проведення передвиборної агітації встановлюється лише у момент реєстрації кандидата й через цю особливість вкупі із незначущістю покарання (відносіться до адміністративних правопорушень) правоохоронці такі випадки, як правило, просто «пропускають».

Якщо у газеті йдеться про міського голову виключно в формі офіційного повідомлення про виконанням ним/нею посадових (службових) повноважень, без будь-яких коментарів агітаційного характеру та матеріалів про дії посадовця як кандидата – це висвітлення діяльності. Але заклики голосувати за нього/неї чи інформація про його/її участь у виборах на тлі позитивного висвітлення діяльності на посаді – це вже дії, які Кодекс визначає як агітацію та забороняє (ст. 51).

У газеті «Вперед» нам розповіли, що інформація подавалася не міською радою, за друк 25 тисяч екземплярів платив підприємець.

Соціологічне опитування чи опитування громадської думки?

Соціологічні опитування – це науковий метод збору соціологічної інформації, що має свої правила, термінологію (вибірка, респондент, репрезентативність тощо) і проводиться спеціалізованими соціологічними службами з відповідною спеціалізацією.

З контексту поставленого питання стає зрозумілим, що в даному випадку наявна не соціологія, а прихована агітація та збирання особистих даних громадян з метою проведення подальших агітаційних заходів.

Кодекс не регулює процес проведення опитування, лише –  оприлюднення його результатів. Ч. 1 ст. 50 Виборчого кодексу вимагає від підприємств, закладів, установ та організацій, що проводять опитування, обов’язково зазначати час його проведення, територію, яку воно охоплювало, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки, метод опитування, точне формулювання питань, можливу статистичну похибку, замовників – тобто всі ознаки, що характеризують саме фахове соціологічне опитування.

Навряд чи особи, які проводили цю акцію у вигляді соцопитування, є фаховими соціологами. Скоріше – саме агітаторами. Для громадян така характерна поведінка «прихованих агітаторів», їхнє посилання на структуру, що не спроможна займатися подібною діяльністю (газету в даному випадку), має виступати підґрунтям для підозри щодо введення в оману, дезінформації та заборонених форм передвиборної агітації. А відповідно, й для виклику поліції та вимоги до правоохоронців належно працювати з такою групою адміністративних правопорушень.

Висвітлення діяльності посадової особи і передвиборна агітація

Під час прес-конференції, відповідаючи на питання журналіста «Бахмут IN.UA» про те, як відрізняти діяльність міського голови від його агітаційної діяльності під час передвиборчої кампаніїї, Олексій Рева заявив, що в першу чергу він є міським головою. Пояснюючи формулювання «під патронатом міського голови», яке стали використовувати при висвітленні діяльності міської ради, Рева пояснив, що це означає в тому числі фінансову підтримку.

Основною проблемою під час агітації діючих посадових осіб на думку експертів Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» є те, що під час передвиборної агітації міський бюджет – кошти всієї громади є своєрідним «передвиборним фондом», завдяки якому здійснюється, по суті, передвиборна агітація певних кандидатів – за рахунок великих і малих будівництв, що розгорнулися у багатьох громадах України напередодні і на початку передвиборної кампанії.

Отже, «висвітлення діяльності посадової особи місцевого самоврядування» це оприлюднення у ЗМІ фактів, що стосуються діяльності посадової особи саме як представника місцевого самоврядування під час виконання ним/нею своїх прямих обов’язків.

У свою чергу, передвиборна агітація за кандидата, що водночас є посадовою особою місцевого самоврядування – має здійснюватися на загальних засадах.

Проте, за фактом, діючий міський голова часто «агітує» за себе якраз своєю поточною діяльністю на посаді. Повністю відокремити його функції на посаді і дії, які сприймаються як прихована агітація, наразі діюче законодавство – неспроможне. Єдині обмеження (ст. 57 Виборчого кодексу) стосуються заборони для посадовців проводити агітацію під час офіційних заходів та з залученням матеріальних чи нематеріальних (адміністративних) ресурсів органів влади, місцевого самоврядування, їх підрозділів чи комунальних служб. В максимумі, ці дії підпадають, зокрема, під ст. 364 Кримінального кодексу «Зловживання владою або службовим становищем».

 Святкування дня міста та  змагання політичних сил

Під час святкових заходів на всіх локаціях рясно виднілися намети з прапорами різних політичних сил., жителі міста  могли долучитися до майстер-класів, переглянути виступи місцевих колективів, виставки. Єдине, що об’єднало цьогоріч все місто – це символіка політичних партій, які змагаються за голоси громадян.

Представники кандидатів найбільш відомих політичних партій, які претендують на перемогу в місцевих виборах 2020 потурбувалися, аби якомога більше мешканці громади отримали атрибутику їхніх партій: кульки відповідних кольорів, газети з політичною рекламою. Також один із кандидатів у мери провів аналог відомої в Україні передачі «Караоке на Майдані», переможці якої отримали цінні призи. 

14 09 ES bahmut aaa3c

Як політичні сили пояснюють свою активність до реєстрації?

Керівник районної організації партії «Слуга народу» Володимир Чередніченко:

«Ми не проводили агітацію за список чи за конкретних людей. Газети наша політична сила випускає і поза виборчим процесом в рамках своєї інформаційної діяльності. Свято, яке ми організовували для дітей – це наша ініціатива, після зауваження журналістів «Вільного радіо» з приводу відсутності масок та не утримання безпечної дистанції вирішили, що не будемо взагалі більше проводити заходи за участю дітей – безпека понад усе. Хоча розуміємо, що інші політичні сили продовжать це робити».

14 09 OPZJ bahmut 968a3

У бахмутському штабі “Опозиційної платформи – За життя” кажуть, що роздають інформаційні бюлетні, громадської організації. Ця продукція не за кого не агітує, і є інструментом донесення інформації. З приводу організації заходів коментаря ми не отримали.

«Ми і до виборчого процесу працювали, наприкладі 250 продуктових наборів на початку карантину. На день міста ми роздавали інформаційні буклети політичної партії «Європейська солідарність» – це інформаційна політика нашої партії, а не агітація», – повідомив представник виборчого штабу партії «Європейська солідарність» у Бахмуті Аркадій Петросян.

На сайті Громадянської мережі «Опора» зазначають, що більшість політичних партій на Донеччині порушили міжнародні стандарти виборчого законодавства, коли почали кампанію до моменту офіційної реєстрації. Але законодавство не визначає ніякого покарання за це.

«Згідно з Виборчим кодексом передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Етап висування та реєстрації на цих місцевих виборах відбуватиметься з 15 до 24 вересня включно. Будь-які заходи з ознаками дочасної агітації, а, тим паче, надання подарунків, благодійної допомоги тощо – це порушення стандартів виборчого законодавства», – каже координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області Наталія Боровська.

Центральна виборча комісія пояснила, по означає неправомірна вигода і коли за неї починають притягувати до відповідальності. Відповідно до пояснення всі подарунки вартістю вище 126 гривень вже тягнуть за собою кримінальну відповідальність, нижче – адміністративну у вигляді штрафу.

Матеріал підготувала Ганна Бокова.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]