Цікаві люди та місця: яким підлітки з Бахмута бачать своє місто і людей у ньому

Семаковська Тетяна 21:57, 3 Вересня 2020

02 Vitaliy FullSize 06 f5a39За завданням кураторів фотолабораторії «Медіалаб Донбас» десять юних мешканців Бахмута створили фотоесе. Кожен показав своє бачення теми «Вулиця, на якій я живу»: героями стали друзі, громадські простори, родичі, в історіях професійний досвід поєднується з особистим життям.

Фотоесе опубліковані на сайті «Медіалаб Донбас», фотовиставка з надрукованими фото відбулася наприкінці навчання у фотолабораторії ще у липні. Ми розміщаємо лише частину тексту та фото, щоб подивитися більше перейдіть за посиланням.

Bakhmut Sasha 08 48be1

Bakhmut Sasha 03 3b8ea

Олесандр Артюшенко

Бахмутський Дім культури імені Євгена Мартинова – справжній прихисток для переможців. Тут народжуються таланти, тут вдосконалюють вміння десятки дітей різного віку.

Це дійсно так: палкі бальники з «Аллегро» кожного року протирають паркет до дірок, аби привезти додому чергову нагороду гран-прі, красуні з «ARTLIFE» заряджають публіку та журі потужною енергією сучасного танцю, драйвовий «LAVMusic» зі своїми артистичними та вокальними здібностями, назавжди западе вам у душу. Дивитися більше

bahmut alina finaledit 9 7ecffbahmut alina finaledit 7 710e3Аліна Шевелева

На телефон Марины поступил один из ежедневной сотни звонков. «Готовы взять щенка с площадки», – послышалось с того конца провода. Необычайно приятные новости, ведь до этого позвонили с просьбой забрать взрослую собаку.

Стерилизационная площадка для собак, названная в честь древнеславянской богини любви и благодати Лады, известна далеко за пределами Бахмута. На территории, рассчитанной на 30-40 собак, сейчас живут более 120 питомцев. Забота о маленьких безмолвных бахмутчанах лежит на хрупких плечах трех волонтерок: Марины, Оли и Кати. После работы они приезжают к своим подопечным, чтобы покормить, напоить, сделать нужные уколы, да и просто дать хоть немного ласки тем, кому этого так не хватает. Дивитися більше.

Nastya Bakhmun 05 bd203

Nastya Bakhmun 12 c0dd4Анастасія Галас

Неподалік від мого дому розташована школа №10, де вже понад 20 років викладає танці Вікторія Анатоліївна. Це була перша робота Вікторії після закінчення Бахмутського педагогічного коледжу, у школу вона прийшла натхненною на творчість та досі не втратила свого запалу.

Стати хореографом Вікторія хотіла ще з першого класу, та упродовж довгого часу вона працювала над досягненням своєї мрії. Вікторія танцювала у колективі «Іскорка», займалася народними та бальними танцями, а музика завжди вдохновляля її і занурювала в світ творчості. Дивитися більше.

01 Polina FullSize 11 607a4

01 Polina FullSize 03 588f5

Поліна Бокова

Поле біля моєї школи – це не просто  клаптик землі зі штучним покриттям і високим парканом це – місце, де збирається багато людей різних за статтю та віком, захопленнями і поглядами. Їх об’єднує саме цей громадський простір, куди вониі приходять відпочити.

Кожен відпочиває по своєму. Тут тренуються дворові команди та гуртки з футболу. Біля поля випивають, сідають поїсти і дивляться гру, вболівають, гуляють із собаками та дітьми, грають на гітарі або слухають музику.

Дивитися більше

Bakhmut Ruslan Webscreening 11 f2f30

Bakhmut Ruslan Webscreening 05 e0e4f

Руслан Заікін

Моя тетя Света уже 20 лет водит троллейбус. Изо дня в день она встает в четыре утра, чтобы по еще сонному городу собрать пассажиров, спешащих на работу. Света любит дороги и любит движение. Еще больше она любит хорошие дороги, которых в Бахмуте не так много, поэтому она всегда рада возможности поработать на маршруте № 2. Он проходит по центральным, уже отремонтированным улицам города.

На этой линии у Светланы есть и постоянная безбилетная пассажирка – черная собака, которая часто заходит в троллейбус на остановке Новый рынок и выходит через две. Эта пассажирка довольна известна в городе. Но никто из жителей не знает, куда она держит путь.

Дивитися більше.

Elya Bakhmut Web 08 ea1ae

Elya Bakhmut Web 09 1dc74Еліна Гончарова

Я хожу по улицам города, выложенным бригадой моего отца. Легкостью моих шагов по небольшим каменным квадратикам я обязана тяжелому труду Влада, Александра, Игоря и Андрея. С семи утра до семи вечера шесть дней в неделю, и в дождь, и в жару они со своими коллегами обновляют дороги, чтобы нам, жителям города, было удобно ходить.

Мой папа по профессии инженер, строителем он стал на возведении нашего дома. Я фактически выросла на стройке – помогала папе, подавая ему инструменты. С тех пор папа занимается строительством профессионально, но только строительством дорог. Дивитися більше

bahmut varya 3 7a2d9

bahmut varya 6 e0f9eВарвара Шуліка

Мой сосед Сёма – очень интересный человек, у которого есть много необычных увлечений. Сема уже шесть лет занимается дзюдо. “Я знаю здесь каждый сантиметр, где и с кем боролся, где меня разбивали в кровь», – говорит Семён о стадионе “Металлург”.

Свое увлечение спортом Семен хочет сделать профессией – после девятого класса он поступил в спортивное училище в нашем городе. Семён увлекается не только восточными единоборствами, но и восточной культурой. Его интересует язык и искусство Японии. Дивитися більше

02 Vitaliy FullSize 03 1df98

02 Vitaliy FullSize 08 e3f1d

Віталій Обухов

Работа пожарным требует сил, нервов, бессонных ночей и крепкого здоровья. В этом можно убедиться, побывав в пожарной части Бахмута, которая видна из моего окна. Каждое утро перед началом работы пожарным, заступающим на смену, измеряют температуру, давление и контролируют состояние здоровья.

В среднем по два-три выезда в день делает пожарная бригада моего города. Чаще всего вызывают тушить пожар в частных домах и на полях. Вызов сначала поступает в диспетчерскую, диспетчер оповещает пожарных. Они переодеваются в “бойцовки”, рабочие костюмы, одевают пояс с инструментами и шлем, проверяют снаряжение на машинах и едут тушить пожар.

Дивитися більше

Bakhmut Taya Web 02 004a9

Bakhmut Taya Web 12 9ff8cТаісія Носова

Ирина еще в юности мечтала о красивых руках, но позволить себе профессиональный маникюр она тогда не могла. Шесть лет назад Ирина осуществила свою мечту – начала работать мастером маникюра и педикюра. Теперь она делает маникюр не только своим клиенткам, но и себе.

Мастер маникюрного дела – это профессия ее мечты. «Я хочу, чтобы мои девочки-клиентки были самыми красивыми», – говорит Ирина. Больших денег эта работа не приносит и, чтобы обеспечить семью с двумя детьми, мужу Ирины приходится ездить на заработки.

Дивитися більше

Andrey Bakhmut 05 7bf6e

Andrey Bakhmut 04 bb01cАндрій Бєлаш

В салон «Престиж» меня привела мама, когда мне было девять лет. С тех пор я стригусь у Светланы. Только она может справиться с моими непослушными волосами. Светлана всегда спокойна, никогда не кричит, с ней приятно переговорить.

Посетителей в «Престиже» не очень много, в основном здесь делают прически жителям соседних домов. К Светлане ходит и моя мама, а папа стрижет себя сам. В этой парикмахерской есть мои любимые журнальчики, с наклеенными пробниками духов.

Дивитися більше

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]