Виробництво елітних сирів стало можливим завдяки фінансовій підтримці програми ПРООН для бізнесу. Олександр Чаплик зі Званівської ОТГ, якого в місті також знають по його торговій марці «Чубарочка», придбав сироварню і прес, за свої кошти відремонтував приміщення, купив техніку для підтримання кліматичних умов, зробив першу закладку твердих сирів.
Підприємець отримав грант на 170 тисяч гривень, з яких 42 тисячі донор йому поверне після звітування. Також вклав більше 100 тисяч гривень власного внеску. Завдяки цьому може виробляти елітні сири, витримувати їх до року.
Олександр каже, що на один кілограм сиру витрачає 11 літрів молока. Якщо додати оплату праці та закваску, кілограм сиру коштує не менше 350 гривень в залежності від витримки. Він використовує молоко зі свого підприємства і відповідні закваски.
Виробництво твердих сирів розпочали нещодавно, відпрацьовують технологію. Найкоротшій термін витримки у косичок – два, три тижні, найдовші сорти зможуть продати тільки наступного року. В середньому сири стоять три місяці. Роблять також сири з солоною і солодкою начинкою – розраховують на різні смаки.
У себе в домі Олександр Чаплик створив камеру для визрівання сирів.
Чаплик робить сири з начинкою – додає в сир вітчину та клубнику.
В камері підтримується температура 10-12 градусів і відносна вологість 70-80 процентів.
Олександр каже, що в ідеалі прагне сертифікувати продукцію, тоді зможе реалізовувати її через торгові мережі і можна буде забути про маркетинг і зосередитись на виробництві. Але зараз вимушений займатись і доглядом за тваринами, і виробництвом, і продажем на ринку. Робочий день фермера починається о 4.00 ранку і триває до ночі. Та за півтора роки така активна діяльність дає свій результат – виробництво росте, збільшується кількість корів. Чаплик починав з 15 корів, зараз у нього – 32 тварини, чекає поповнення в цьому році. Підприємство має 5 найманих працівників, і планує розширитись на – 20.