Main menu

93272846 269891894037061 2713484814907867136 n 0b76fВиробництво елітних сирів стало можливим завдяки фінансовій підтримці програми ПРООН для бізнесу. Олександр Чаплик зі Званівської ОТГ, якого в місті також знають по його торговій марці «Чубарочка», придбав сироварню і прес, за свої кошти відремонтував приміщення, купив техніку для підтримання кліматичних умов, зробив першу закладку твердих сирів.

Підприємець отримав грант на 170 тисяч гривень, з яких 42 тисячі донор йому поверне після звітування. Також вклав більше 100 тисяч гривень власного внеску. Завдяки цьому може виробляти елітні сири, витримувати їх до року.

93852243 542686326436620 2473981529924042752 n 0d423

93375427 1162557537415208 4875283477236285440 n e7784

Олександр каже, що на один кілограм сиру витрачає 11 літрів молока. Якщо додати оплату праці та закваску, кілограм сиру коштує не менше 350 гривень в залежності від витримки. Він використовує молоко зі свого підприємства і відповідні закваски. 

Виробництво твердих сирів розпочали нещодавно, відпрацьовують технологію. Найкоротшій термін витримки у косичок – два, три тижні, найдовші сорти зможуть продати тільки наступного року. В середньому сири стоять три місяці. Роблять також сири з солоною і солодкою начинкою – розраховують на різні смаки.

93122399 229067265014725 8917850143844204544 n 56b1fУ себе в домі Олександр Чаплик створив камеру для визрівання сирів.

93554160 1754799337994915 2330898134726606848 n fac4293264382 281475696183132 3347931662976548864 n 7952eЧаплик робить сири з начинкою - додає в сир вітчину та клубнику.

93272846 269891894037061 2713484814907867136 n 0b76fВ камері підтримується температура 10-12 градусів і відносна вологість 70-80 процентів.

Олександр каже, що в ідеалі прагне сертифікувати продукцію, тоді зможе реалізовувати її через торгові мережі і можна буде забути про маркетинг і зосередитись на виробництві. Але зараз вимушений займатись і доглядом за тваринами, і виробництвом, і продажем на ринку. Робочий день фермера починається о 4.00 ранку і триває до ночі. Та за півтора роки така активна діяльність дає свій результат – виробництво росте, збільшується кількість корів. Чаплик починав з 15 корів, зараз у нього – 32 тварини, чекає поповнення в цьому році. Підприємство має 5 найманих працівників, і планує розширитись на - 20.

 

93838222 547087616227041 8660320408672665600 n 8ca43

93038487 2524394051210258 8126199405318504448 n c5826