В Бахмут-Воде объяснили, почему растет стоимость воды

Семаковська Тетяна 15:03, 11 Лютого 2020

6d62f96ea975874d05f1197da987d79f 28781

Коммунальное предприятие «Бахмут-Вода» объявило об очередном повышении тарифа на воду, который составил почти 39 гривен потребителей с центральной канализацией. Почему при постоянном вложении бюджетных средств тариф продолжает расти и как проводилось общественное обсуждение, на котором «не было замечаний» мы узнавали у заместителя директора по финансам и сбыту КП «Бахмут-Вода» Дмитрия Подкуйко.   

Почему тариф повысился так значительно, за каждый кубометр воды жителям с центральной канализацией нужно заплатить на 12 гривен больше?

Прошлый тариф покрывал расходы на 60-70%. Мы не рассчитывались в полной мере за покупную воду, задерживали зарплату. Если бы все затраты мы выплачивали вовремя, предприятие нужно было бы закрыть.

83061254 2670939083002687 1927528331138301952 o dc446

Пользователи Фейсбука негативно отреагировали на повышение стоимости воды. Журналистка Гаяне Авакян опубликовала на своей странице мем.

«Бахмут-Вода» – коммунальное предприятие, основные фонды которого принадлежат громаде. В предприятие постоянно вкладываются бюджетные средства, то есть деньги налогоплательщиков, а тариф постоянно растет. Как Вы можете объяснить это жителям громады?

Система электросетей при аварии позволяет экстренно отключить подачу энергии – все автоматизировано, линии находятся на поверхности. У нас все намного сложнее – не всегда видно порывы, так как сети под землей. Отрасль сложная. Кроме того, не корректно сравнивать стоимость воды в разных городах, так как она зависит от протяженности сетей, стоимости покупной воды, наличию на балансе фильтровальных станций. Например, в Краматорске протяженность сетей почти такая как у нас, но при этом у них в два раза больше потребителей. Это говорит о том, что у них себестоимость почти в два раза меньше чем у нас. У нас на 1 км сетей приходится 128 жителей, а в Краматорске – 266. В расчете на одного жителя содержание сетей более чем в два раза выше .

49% сетей, которые мы имеем на балансе, отработали свой ресурс, на них амортизация не начисляется. И это при том, что постоянно происходят замены водоводов, но в сумме за эти годы мы заменили не больше 10-15%. Заменить 1 км водовода стоит несколько миллионов гривен, а нужно заменить 250 км. Доход предприятия в месяц 4-5 миллионов гривен, из которых нужно заплатить за покупную воду 1,7 млн, электроэнергию – 1,2 млн, налоги (НДС, ЕСВ, Спецводопользование, Налог на недра) – в среднем 800 тыс. в месяц, зарплату – 2,1 млн. Вот теперь и считайте, сколько остается средств на ГСМ, материалы. За собственные средства у нас получается лишь менять самые аварийные участки малой протяженности. Если бы не помощь местного и государственных бюджетов, то ни о каких реконструкциях, модернизациях и говорить бы не пришлось.

Если бы мы не работали над понижением потерь на протяжении последних пяти шести лет, тариф был бы еще выше, причем значительно. Есть города, у которых себестоимость воды 50-55 гривен. У нас потери снижаются, но это долгий и дорогостоящий процесс. 

А сколько сейчас составляют потери воды?

Потери воды по итогам 2019 года составили 35%. Если взять для сравнения 17-й и 16-й год потери составляли до 60%. Огромная работа проводилась по учету потребляемой воды (устанавливали индикаторы магнитного поля и будем продолжать это делать) и меняли аварийные водоводы.

Заместитель городского головы Александр Стрющенко заявил сайту 06274, что «Бахмутский горсовет поддерживает экономически обоснованные тарифы, представленные коммунальным предприятием, а 24 января на общественных обсуждениях данного вопроса замечаний также не было». Как проходили эти обсуждения, как жители города могли о них узнать?

Порядок открытых обсуждений тарифов регламентируется не Законом о местном самоуправлении, это не общественные слушания, а постановлением 866 НКРЭКУ. Порядок не требует публикации в СМИ. По Закону объявление должно быть опубликовано на сайте лицензиата, мы уже так пять лет публикуем объявления на своем сайте – Аbonentinfo. Желающие могут заранее сообщить нам и принять участие, но, чтобы вы понимали открытое обсуждение – это не общественные слушания! Это не утверждение тарифа, голосования «за» и «против» оно не предполагает.

4 4852a

Скрин с сайта КП “Бахмут-Вода”.

 

Если во время обсуждения от заявивших заявление на участие поступили бы какие-нибудь предложения или возражения, то мы обязаны бы были их озвучить на открытом заседании НКРЕКУ, к слову, при проведении  открытых обсуждений, к нам приезжает уполномоченный представитель НКРЕКУ. К нам ни разу никто даже не подавал заявку и соответственно не приходил. А потом, лишь, после проведения и опубликования протокола обсуждения начинали поступать жалобы, письма на предприятие. Получается, что когда мы приглашаем – никто не приходит, а когда публикуем результаты – появляется масса недовольных. 

 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]