Що може зробити активна громадськість проти проросійського реваншу? (Опитування)

Семаковська Тетяна 19:22, 18 Липня 2019

2183366 927bfВчора в Бахмуті відбулася акція Проти пророссійського реваншу. Сьогодні ми вирішили запитати у представників актвиної громадськості на окрузі: “Які дієві методи боротьби з проросійським реваншем на їх думку може використати громадськість в місті та на окрузі №46? Чому активною громадськістю не була виставлена альтернативна кандидатура на ці парламентські вибри по округу?”. Відповіді, які ми отримали публікуємо в матеріалі.

Лариса Анацкая: «Я точно знаю, що багато людей в нашому місті є патріотами, але не вміють, не можуть, з певних причин, відкрито висловлювать свою позицію. Не бачу таких сил, які б протистояли проросійському середовищу. Держава нічого не зробила для того щоб нас підтримати !!! Треба виховувати молодь, звертатися до них. Це дуже довгий процес. А щодо кандидатури…. Я не бачу такої особистості».

Оксана Болотюк: «Можна не голосувати за кандидатів по округу. Це не заборонено. Можна обирати виключно партію, якщо не довіряєш жодному з кандидатів. Можна проводити активну агітаційну кампанію серед населення за проукраїнські партії. Активісти не висунули свого мажоритарника через те, що якісна політична еліта цілеспрямовано знищувалась. Це моя власна думка».

Олександр Сиренко: «Вже нічого. Простіше готувати закладки до майбутньої партизанщини. За 5-ть років була вбита ВІРА, а завдання цих президентських + парламентських виборів – вбити НАДІЮ. Імовірність збереження суверенітету України після виборів, протягом 6-9 місяців дуже низька. Ми повторюємо 100-й цикл на НЕ вчинених уроках».

1 5d230

Наталя Жукова: «Громадськість залишається лише громадськістю – тобто людьми, що щось хочуть робити на громадських засадах, у свій вільний час. Ми маємо ходити на роботу (та у вільний час ще підробляти) для своїх родин, піклуватися про своїх батьків, проводити час з дітьми, у когось ще є ділянки землі треба обробляти (для виживання в сучасних економічних реаліях міста та держави в цілому). І коли за 5 років на державному рівні НЕ ЗНАЙШЛОСЯ дієвих методів боротьби з проросійським реваншем, коли ми бачили здачу державних інтересів на Донбасі, коли ГОЛОВА ДЕРЖАВИ чудово знайшов спільну мову з мерами-сепаратистами та обперся на них (на підлеглий проросійськи налаштований адмінресурс) – і під час усієї своєї каденції, і під час президентських виборів, то що може малочисельна активна громадськість міста?!

Дієвих методів боротьби громадськості з таким реваншем, на мою думку, не існує. Є симптоматичні, символічні, методи – наприклад моніторинг та фіксація та якомога ширше оприлюднення. Наприклад, коли почали в дитячих садочках поширювати анкети про майбутні парламентські вибори з питанням “Якого кандидата ви би підтримали?” і серед них був Клюєв… – ми їх оприлюднили та донесли до місцевих журналістів, а вони далі по Україні, і це додало резонансу. Те ж саме – про вітальні бігборди Клюєва (здається, до 9 травня) – те ж саме, “Вільне радіо” швидко відреагувало, поширило, цей “заочний привіт” вийшов у інформаційний простір всієї України, і це була малесенька частка нашого вкладу до всеукраїнського опору проти реєстрації цієї людини в кандидати у депутати.

До 2024 року в дії залишається старий виборчий кодекс, за яким не заборонена політична реклама на ТВ, існують ці всі спеціально “нарізані” ще за часів Януковича мажоритарні округи з мажоритарниками -“гречкосіями”. Електорат (принаймні, Донбасу) за десятиліття виборів за такою спотвореною системою ГЕТЬ “РОЗБЕЩЕНИЙ” цим підкупом виборця, та ГЕТЬ ЗАБУВ (та ще й не знав) які саме функції мають виконувати нардепи і виходячи з цього – яких же ж кандидатів слід підтримувати. За цих умов треба бути мільйонером – я таких серед активної української громадськості не знаю. Треба ще й мати деяку популярність серед електорату на нашому окрузі. Але позиція активної сучасної української спільноти відверто непопулярна серед місцевого населення, більшість з яких, здається, застрягла в СРСР і мала та продовжує мати проросійські погляди.

Активних місцевих осередків якихось політичних партій на нашому окрузі я не знаю – знову ж, за ці 5 років жодна з партій не розбудувала тут свої осередки та не налагодила тут свою системну роботу. Тобто до 2014 року тут була монополія ПР, і вона так і залишилася, тільки під іншими назвами. І ніхто ззовні, з центру з тим не боровся. А сили громадських активістів занадто слабкі та малочисельні.

Активна антиросійська громадськість міста за 5 років не змогла консолідуватись і максимально розшарувалася на різних етапах, з різних причин. Це гірка правда».

2 9cf70

Віктор Буслов: «Те що робить громадськість, вона робить максимально, нічого більше вона зробити не зможе. Громадськість виходить на акції, пише в соцмережах, висловлює свою позицію публічно. Панацеї від цієї хвороби немає. Події нагадують 2014-й рік, коли всі все розуміли і зробити нічого не могли.

У нас зараз на окрузі є проукраїнський кандидат – це Костянтин Матейченко. По-різному можна оцінювати його фігуру, але те, що він проукраїнський це факт. Якби громадськість висунула ще одну фігуру, від цього ніхто б не виграв. Вони б просто поділили голоси проукраїнського електорального поля, яке і так не велике, я припускаю 20%. Вони б взяли по 10% і ніхто б не виграв. На сьогоднішній день у Матейченко є непогані шанси потрапити в Раду».

Юлія Дейнега: «На мою думку дієвим методом боротьби з проросійською наволоччю мають бути спільні заходи проведені громадськими активістами, що показуватимуть єдність, спільну ідею, небайдужість до майбутнього нашої Держави, як от наприклад вчора провели захід у Бахмуті, Збиратися, єднатися, говорити, виходити на вулиці з прапорами, плакатами, доносити людям інформацію про неприпустимість та недовіру проросійським кандидатам та старій владі, які тільки і займалися корупцією та дербанили бюджетні кошти. Те що ми зараз бачимо – усілякі там підкупи гречкою, концертами, ремонтами, – це ж все вони не з власної кишені роблять, а за наші кошти, які вони вкрали, а тепер лицемірно кидають “подачки” у свою підтримку. Треба щоб люди хоч трошки зрозуміли звідкіля такі гроші на самопіар, що ці всі регіонали усілякими методами намагаються пролізти до кормушки, замилюють очі пенсіонерам та людям, які не хочуть думати. Що зараз він дає пакунок гречки, а завтра з тебе здере в три рази більше, а то й в сто разів більше, скільки можна вже вестися на їхню брехню та лицемірство, як можна говорити про дружбу та співпрацю з рашкою, коли ця країна-агресор сьогодні майже кожного дня убиває наших громадян, вони хочуть такого життя як в Донецьку, чи що….! Не зрозуміла логіка у проросійського населення…. треба своїми діями показувати приклад, той вектор розвитку у Нашій Країні, саме донести, що лише ми на своїй рідній землі – господарі, не треба нам усіляких там росій, ми й самі у змозі працювати та розвиватися, треба самим щось робити, щоб відбувалися зміни на краще, не жити по принципу “моя хата з краю”. Єдність- запорука нашої сили, “разом нас багато- нас не подолати!”…. Можливо проведення заходів по принципу фестивалів, де популяризувати усе Українське, в майбутнє-з Україною!

Чому не виставлена альтернативна кандидатура, не знаю, та гадаю, що ні в якому разі хоча б не треба допустити старих чиновників, які дербанили і хочуть продовжити це робити і надалі, треба нових, молодих облич (не опоблоки, не регіонали). Надія на новий уряд, нові зміни, закони, які будуть не тільки прописані, а й діятимуть у реальному житті, а громадськість у свою чергу повинна також бути не осторонь, мати своїх лідерів, журналістів, які будуть висвічувати ті чи інші події, які будуть йти всупереч закону. Має працювати в єдиному руслі – і правоохоронна система і суддівська і інші державні органи, а наш час зараз такий хаос твориться, поки воно все налагодиться, та буде працювати в гармонії – ой скільки ще потрібно часу, щоб все запрацювало як слід, та ще й війна підриває, живеш, не знаєш, що буде завтра, і скільки завтра ще загине наших хлопців…надія є, надія на нові зміни, на краще, скільки ж ще можна витерпіти нашій Багатостраждальній, тільки чорні та чорні полоси, надіюся що вже настане біла полоса в нашому житті, так прагне цього душа, хочеться жити тут, і не думати що прийдеться кудись виїжджати , щоб вижити….все буде добре, все буде – Україна!»

Лариса Дроботенко: «На мій погляд, чому нема кандидата – немає харизматичної людини, немає підтримки бізнесу, немає належної роботи по агітації, в кінці кінців немає депутатів у міській раді».

Аркадій Петросян: “Вважаю, що тільки голосуванням та політичною освітою. Умови розвитку регіону поки не посприяли розвитку патріотичного та прогресивного лідера”.

Як відбувалась акція можна почитати і подивитись в репортажі наших колег з “Вільного радіо”.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]