З чого починається і як впроваджується енергоефективність в Бахмуті? (Відео)

Семаковська Тетяна 15:18, 30 Січня 2019

CE6EC8CD A08E 4619 BF64 35C3A55645D1 4edd3Зі зростанням вартості енергоносіїв в Україні, особливо вартості на опалення,   енергоефективні заходи стають дуже популярними, кожен українець намагається утеплити свою оселю, встановити теплозберігаючі вікна, двері, щоб сплачувати якомога меньше. А які заходи треба робити першочергово – надасть підказку енергоаудит будівлі. Які енергоефективні заходи впроваджують бахмутяни, чи користуються вони послугами енергоаудиту читайте та дивиться у нашому матеріалі.  

Енергоаудит – запорука якісних, вчасних енергоефективних заходів

Для того, аби модернізувати будівлі енергоефективно, тобто «затикати передусім ті дірки, з яких найбільше втікає тепло», передусім потрібно провести енергоаудит. Для одних це просто елемент логічного алгоритму дій при утепленні, для–інших відтепер і принципова вимога.

У зв’язку зі вступом у дію Закону України “Про енергетичну ефективність будівель” певні категорії будівель будуть зобовязані мати енергопаспорти. Це – об’єкти нового будівництва, будівель державної власності з опалювальною площею понад 250 квадратних метрів, які відвідують громадяни та ті, де розташовані органи місцевого самоврядування, будівлі, на термомодернізацію яких надається державна підтримка.

Енергоаудит на етапі прийняття рішення про впровадження енергоефективного проекту дає чіткі відповіді на питання:

  1. Де і з якої причини на підприємстві/будівлі не ефективно витрачається енергія (тепло, вода, світло)?

  2. На скільки ці втрати критичні для підприємства/будівлі сьогодні і в найближчій перспективі?

  3. Які заходи можна запровадити для підвищення енергоефективності?

  4. Яка орієнтовна вартість заходів?

  5. В якій пріоритетності впроваджувати заходи при відсутності належного фінансування? 

За результатами енергоаудиту складається енергопаспорт за допомогою спеціалізованої програми “ENSI EAB”, доречі, у нашій країні, на даний момент, саме такий паспорт підтверджено законодавчими актами. Такий сертифікат дійсний протягом 10 років.

Ухвалення закону активізувало ринок і одразу з’явилось багато бажаючих надати послуги з енергоаудиту. Не всі з них є професіоналами, дехто лише придбав тепловізор і вважає, що цього достатньо. Для того, аби відділити шлак від породи, держава подбала про атестацію і навчання енергоаудиторів.

Олександр Щекодін, енергоаудитор та керівник бахмутської компанії “Енергоаудит твоєї оселі” має сертифікати вітчизняних та міжнародних зразків, проходить курси по проведенню енергоаудиту медичних закладів, проводить тепловізійні обстеження приватних будівель, ОСББ. Розпочав свою справу завдяки участі у програмі “Донецький куркуль”.

 

“На кошти місцевого та обласного бюджету я придбав необхідне обладнання, найдорожчим виявився тепловізор. Він коштував майже 100 тисяч гривень. За власні кошти придбав комп’ютерну програму “ENSI EAB”, за допомогою якої розраховую енергопаспорти. Клієнтів поки ще небагато, але я розумію, чому. Керівники, органи місцевого самоврядування, а саме їх це торкнеться найближчим часом, вважають що енергоаудит – це не туди, куди треба вкладати гроші першочергово. Але енергоаудит – це запорука якісних, вчасних енергоефективних заходів. Та ще й Закон запрацює з липня 2019 року, без енергопаспортів не обійтись”, – говорить Олександр.

Тобто, тепловізійна зйомка та енергоаудит будівлі вказує на проблемні місця – найкритичніші енерговтрати, і це надає змогу прийняти рішення щодо черговості впровадження енергоефективних заходів.    

CE6EC8CD A08E 4619 BF64 35C3A55645D1 4edd3

Дуже важливо, аби заходи з енергоефективності активно запроваджувались населенням, адже саме населення споживає більшу частину газу порівняно з промисловістю. При цьому, як свідчить статистика, без енергоефективних заходів, значна частка спожитого на опалення газу населенням втрачається марно. Фактично опалює атмосферу через тепловтрати.”

chart1 70d1e

Як повідомляють Тexty.org.ua, на всіх етапах постачання тепла та газу для населення втрачається 11 млрд кубів газу. Це половина всього газового імпорту.   

“Нещодавно ми отримали на баланс одне з медичних корпусів, 1920-х років будівництва. Розуміючи, що доведеться впроваджувати енергоефективні заходи, ми спочатку провели енергоаудит цієї будівлі. Він коштував нам майже 25 тисяч гривень. Але, завдяки цим послугам та енергопаспорту ми зрозуміли, що потрібно зробити першочергове. Тобто, там де були великі втрати тепла – вікна, двері, підвальне приміщення – треба модернізувати. Частково ми вже почали це робити,” – розповів Анатолій Дегтярьов, заступник головного лікаря по з економічних питань Бахмутської ЦРЛ.

Енергоаудит також рекомендовано робити й після впровадження енергоефективних заходів. Олексій, власник приватного будинку саме так і зробив.

“Ремонт будинку, у тому числі й теплоізоляцію я робив ще у 2007 році. Але оцінити якість робіт мені було дуже складно, до того ж у будинку постійно були протяги. Я вирішив звернутись за послугами до енергоаудитора. Після його аналізу, виявилось, що через цоколь шли великі тепловтрати. Я зробив теплоізоляцію цоколя і планую запросити знов енергроаудитора, щоб дослідити якість проведених робіт”, – розказав Олексій.

Валентина Богун, керівник декількох з місцевих ОСББ, також скористалася послугами енергоаудиту.

“Ми брали участь у місцевій програмі фінансової підтримки ОСББ – проводили частковий ремонт наших будинків. Та головною умовою було проведення енергоаудиту. І дійсно, після його проведення та виділення наших проблемних участків ми обрали необхідні енергоефективні заходи. І знову ж, саме по рекомендаціям, вказаних в енергопаспорті. Хоча, послуги енергоаудитора коштують недешево. Нам повезло, за проведення енергоаудиту сплачував міський бюджет, а так довелось би збирати свої”, – розказала Валентина Богун.

 Витрати на енергоаудит частково покриває держава

З цього року запрацює Фонд Енергоефективності України. Саме з його фондів буде відшкодовуватись частина вартості реалізації проектів термомодернізації, у тому числі до 80% вартості енергоаудиту. В програмі можуть брати участь саме ОСББ.

Ось такі витрати будуть покриватись грантовими коштами

Інфографіка з брошюри Державного фонду енергоефективності.

Доречі, в Бахмуті у 2017 році в 19-ти будівлях (бюджетні установи, будинки ОСББ, одна з міських шкіл) був проведений енергоаудит в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Енергоефективність в Угоді про асоціацію

Сфера енергоефективності стосується не лише банального утеплення будинків, як поширено вважати. Вона є надзвичайно комплексною і охоплює майже всі галузі, де використовується енергія, тобто заходи, які допоможуть споживати цієї енергії якомога менше і продуктивніше. Україна, після вступу в дію Угоди про асоціацію та вступу до Енергетичного Співтовариства, зобов’язалася запровадити у себе вимоги ЄС до розробки загальнонаціональних політик у сфері енергоефективності (Директива № 2012/27/ЄС), стандартів енергоефективності будівель (Директива № 2010/31/ЄС), а також двох пакетів законодавства (рамкові директиви та доповнюючі імплементаційні) у сферах енергетичного маркування енергоспоживчих продуктів (Директива № 2010/30/ЄС) та вимог до їх екодизайну (Директива № 2009/125/ЄС).

«У сфері енергетичної ефективності будівель, після дійсно проривного 2017 року, коли були прийнято повний пакет необхідного рамкового законодавства – закони про енергетичну ефективність будівель, комерційний облік тепла і водопостачання, реформу сектору ОСББ та житлово-комунальних послуг, а також створення національного Фонду енергоефективності – триває робота з розробки і прийняття пакету підзаконних нормативно-правових актів, які дозволять почати практичні системні кроки щодо реалізації енергоефективних заходів у секторі будівель. Станом на середину 2018 року обсяг цієї нормативної роботи оцінювався у приблизно 100-120 НПА, з яких було підготовлено близько половини. Також, після тривалих перемовин з ЄС, урядом Німеччини та міжнародними фінансовими організаціями, восени 2018 року була запущена процедура формування керівних органів Фонду енергоефективності, і станом на 29 листопада 2018 року було призначено 4 з 5 членів Наглядової ради Фонду», – зауважують в ГО «Український центр європейської політики».

Крім того, активно проводилась робота у сфері енергетичного маркування та вимог до екодизайну енергоспоживчих продуктів по імплементації директив № 2010/30/ЄС та № 2009/125/ЄС імплементаційних регламентів для окремих типів енергоспоживчих продуктів. Як наслідок, ці норми були імплементовані до національного законодавства у вигляді технічних регламентів ще у 2010-2013 роках, і впродовж 2017-2018 років тривала робота з їх оновлення та закриття “прогалин”. Для повного виконання своїх зобов’язань у сфері екодизайну Україні залишається розробити і прийняти ще 15 технічних регламентів.

Програми енергоефективності в Україні

Коли людина або співласникі багатоквартирного будинку вирішують термомодернізувати свою будівлю, то на допомогу приходить пільгове кредитування.

“Наше ОСББ вирішило замінити систему опалення у підвальному приміщенні. За свої кошти ми б зробили, але дуже довго довелося б збирати кошти, до того ж гроші постійно знецінюються. Тому ми звернулися за кредитом до “Ощадбанку”. Хоча це й нелегка процедура – зібрати підписи з кожного мешканця будинку, скласти договір, вибрати підрядника, постійно слідкувати за виконанням робіт, ми все одно у виграшу. Бо в нас вийшло, що ми зовсім не сплачували відсотки за користування кредитом, лише тіло кредиту. Тобто – це, як договір розстрочки. Вартість матеріалів вийшла 32 тисячі, відсоткова ставка 17,5%, строк кредитування 5 років. По програмі нам компенсували 50% від суми. За графіком ми сплачуємо по 760 гривень, відсотки нам компенсує міський бюджет”, – розповів Олександр Шподарєв, керівник одного з бахмутських ОСББ.

Це дійсно так. Ощадбанк видає кредити ОСББ на оплату заходів з підвищення енергоефективності житлових будинків. 40-70% від вартості обладнання та матеріалів, які придбано за рахунок кредитних коштів, підлягають компенсації з держбюджету. Розмір компенсації залежить від кількості квартир у будинку, власники яких отримують субсидії.

“В Бахмуті нещодавно ми працювали з трьома ОСББ, і видали кредити на суму 311046 гривень. Строк кредиту може бути від 6 місяців до 5 років, відсоткова ставка 20%, сума кредиту до 100% вартості проекту, але ​не більше 42 000 грн на одну квартиру в будинку”, розповіла Вікторія Олейнікова, керуюча відділенням “Ощадбанку” в Бахмуті.

 Кредити надаються також й фізичним особам. Отримати кредит можна в розмірі до 50 000 гривень, строком на 36 місяців  під процентну ставку 17,99%. Цей кредит надається особам у віці від 21 до 75 років, з офіційним постійним доходом у вигляді заробітної плати або пенсії, позитивної кредитної історії.

“За останні три роки в Бахмуті видано 406 кредитів на суму більше шести мільйонів гривень. З них 15 кредитів на придбання котлів, 391 – матеріали, вікна. В цілому  клієнти звертаються за кредитом на обладнання та матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, встановлення вікон, балконних дверей з енергозберігаючим склом, радіатори водяної системи опалення, регулятори температури повітря, а також котли з використанням будь-яких видів палива та енергії”, – розказала Вікторія.

Галина власниця приватного будинка, нещодавно встановила пластикові вікна, скориставшись кредитом від “Ощадбанку”.

“Я замінила девять вікон у своєму будинку. Відразу заплатити майже 21 тисячу гривень я б не змогла. Кредит оформила на 12 місяців, перший взнос був трохи більше 10% від вартості кредиту, зараз сплачую по 1700 гривень на місяць. Коли є можливість, то плачу більше, бо я ж маю право скористатись достроковим погашенням кредиту і тоді сплачу менше відсотків. Приємно, що частину відсотків відшкодовує міський та обласний бюджети”, – говорить Галина.

До того ж в Бахмуті працює міська програма відшкодування відсотків по “теплому кредиту”. Відповідно до Програми людина або ОСББ може отримати відшкодування по кредиту до 10%.

“За 2018 рік 137 мешканців міста та 5 ОСББ  скористалося фінансовою допомогою. На компенсацію відсотків за позиками всього було використано  204 тисячі гривень, з них: з обласного бюджету – 111,1 тисячі гривень, з міського бюджету – 93, 2 тисячі гривень. Загальна сума отриманих кредитів скала близько 2,8 мільйона гривень”, – розповіла Марина Юхно, начальник Управління економічного розвитку.

 Марина Юхно додала, що у 2018 році з обласного бюджету також була компенсація відсотків, тобто людина сплачувала лише тіло кредита. На жаль, в 2019 році відшкодування з обласного бюджету не буде. Але міський бюджет продовжить компенсувати відсотки за кредитами. У програмі на 2019 році заплановано 380 тисяч гривень.

 Всі свої приміщення – навчальні корпуси та гуртожиток – утеплили в Бахмутському коледжі мистецтв, не користуючись програмами підтримки.

“Те утеплення, що ми зробили, ми вже відчуваємо на собі. В класах стало тепліше, немає протягів. У грудні 2017 року ми використали 83,1 Гкал, у грудні 2018 – 54,5 Гкал, тобто на 3,4% меньше. Та, якщо говорити про середні показники, то за шість місяців ми можемо економити до 20% тепла”, – розказала Олеся Рибакова, інженер з охорони праці Бахмутського коледжу мистецтв.

 IQ energy – програма підтримки ОСББ та фізичних осіб від Європейського банку реконструкції і розвитку

Програма IQ energy вже стартувала навесні 2016 року і надає можливість фізичним особам зробити своє житло енергоефективним та отримати компенсацію від європейських донорів. Загалом за цей час до програми змогли долучитись близько 30 тисяч родин, які інвестували в енергоефективність власного житла понад 1 мільярд гривень (еквівалент 30 мільйонів євро).

А з квітня 2018 року долучитись до програми змогли і ОСББ (станом на кінець 2018 року це зробило три ОСББ).

Програма IQ energy була розроблена Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР)  і підтримується стимулюючим грантом на загальну суму 15 мільйонів євро, наданим Фондом Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології (E5P), до якого найбільший внесок зробив Європейський Союз,  а також грантом на надання технічної допомоги для реалізації програми, наданим Фондом E5P та Урядом Швеції в рівних частках.

Розмір компенсації за програмою IQ energy для фізичних осіб становить 35% від суми кредиту/інвестиції — до 3000 євро на одну фізичну особу (одноразово або за сумою декількох кредитів) за умови придбання обладнання в кредит через банки-партнери програми — Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк і ОТП Банк. Компенсація для ОСББ є навіть більшою – 40%.

Розмір компенсації для ОСББ по програмі IQ energy становить 40% від суми кредиту/інвестицій.

Кредитний продукт для ОСББ, спрямований на фінансування широкого спектру енергоефективних заходів, розроблений одним із партнерів програми IQ energy – ОТП Банком.

Компенсація як для ОСББ, так і для фізосіб поширюється не тільки на товари (тобто лічильники, вікна, котли тощо), але й на послуги монтажу, а також супутні матеріали, за умови їх придбання в кредит у банку-партнера програми IQ energy. Компенсацію виплачують у євро на банківський рахунок позичальника в банку, у якому було отримано кредит.

На сайті програми IQ energy розташований каталог з  майже 7000 енергоефективних товарів і технологій, які можна придбати та впровадити в рамках програми. За запитом інженери програми можуть бути  розглянуті і відсутні в каталозі енергоефективні рішення в рамках наявних категорій.

 Ця публікація була підготовлена в рамках проекту “Просування реформ в регіони” за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та “Європейською правдою”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

1.8 955d4 45302

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]