Що для бахмутян означає введення воєнного стану?

Семаковська Тетяна 12:22, 26 Листопада 2018

armiya 3076bКомендантська година, трудова повинність, мобілізація, конфіскація майна – шо означають ці процедури при умові введення воєнного стану? Які права і свободи будуть обмежені та на якій території можуть ввести воєнний стан, читайте огляд в матеріалі.

Аналіз можливих наслідків воєнного стану проаналізували наші колеги з “Української правди“. 

Що трапилось 25 листопада в Азовському морі?

Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Їхнє попередження про перетин Керченської протоки російські прикордонники начебто не отримали.

Росіяни розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ спробували заблокувати українців, один з кораблів протаранили.

Росія закрила Керченcьку протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли вертольоти та штурмовики.

Ввечері стало відомо про затримання ФСБ трьох українських кораблів. Затримування супроводжувалося вогнем. Поранені шестеро українців, двоє з них – у важкому стані.

Президент призначив засідання воєнного кабінету та РНБО. Головне питання екстреного засідання – можливість введення воєнного стану.

За його підсумками Порошенко запропонував Верховній Раді протягом двох днів ухвалити рішення про введення воєнного стану.

Якщо депутати підтримають указ президента, воєнний стан триватиме 60 днів по всій території України.

“Українська правда” пояснює, що означатиме вперше в історії України введення воєнного стану на практиці.

Що таке воєнний стан, який також помилково називають “військовий стан”?

Це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у випадках збройної агресії проти України, нападу на неї, а також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності держави.

Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, закон України “Про правовий режим воєнного стану”, а також указ президента.

Хто вводить воєнний стан?

Пропозицію щодо запровадження воєнного стану президенту подає Рада національної безпеки України. Після цього президент має розглянути цю пропозицію та видати указ про ведення воєнного стану. У наступні два дні Верховна Рада повинна його розглянути і проголосувати за введення надзвичайного стану.

Спікер парламенту Парубій уже оголосив про скликання позачергової сесії в понеділок, 26 листопада.

Після цього указ має бути поширений у засобах масової інформації. Також Україна має повідомити генерального секретаря ООН про параметри введення воєнного стану на території країни.

Воєнний стан вводиться на території всієї країни?

Воєнний стан може вводитися на території цілої держави або в окремих її регіонах. Це має бути чітко зазначено в президентському указі.

У законі не вказується тривалість воєнного стану – термін його дії має бути зазначено в указі президента. РНБО рекомендувала президенту оголосити ВС строком на 60 днів.

Також президентський указ визначає перелік прав і свобод громадян, що будуть обмежені під час воєнного стану.

Верховна Рада може прийняти указ повністю, частково, з рекомендаціями або застереженнями.

Хто керує державою під час воєнного стану?

Згідно із законом, керівництво державою переходить до військового командування, яке разом з органами виконавчої влади, військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування мають запроваджувати та здійснювати заходи правового режиму.

Що таке “військові адміністрації”?

Це тимчасові державні органи, які можуть бути утворені на територіях, де проголошено воєнний стан. Рішення про доцільність їхнього створення приймається президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування.

Адміністрації утворюються в одному чи декількох населених пунктах. Військову адміністрацію населеного пункту очолює начальник, який призначається та звільняється президентом України за пропозицією Генерального штабу.

Чи потрібно йти у військомат?

Закон про мобілізацію говорить, що громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Проте це не означає миттєвої мобілізації. Під час засідання РНБО президент заявив, що “рішення [про введення воєнного стану] не передбачає негайної мобілізації; але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги“.

Втім, навіть якщо військомати цілеспрямовано не шукатимуть військовозобов’язаних, громадянам, які перебувають на обліку, змінювати місце проживання буде досить проблематично. Без дозволу військового комісара це заборонено.

Чи відбудуться вибори президента та парламенту під час дії воєнного стану?

Ні. Про вибори під час воєнного стану можна забути. Це стосується виборів президента, виборів до Верховної Ради, до Верховної Ради АР Крим та до органів місцевого самоврядування.

Також забороняється проводити будь-які референдуми. Зміна Конституції України та Конституції АР Криму також заборонені.

Після припинення воєнного стану в Ради є 90 днів на те, щоб визначитися з новою датою виборів у випадку, якщо вони мали бути проведені в період, на який було введено воєнний стан.

Однак під час засідання РНБО її секретар Олександр Турчинов запропонував президенту ввести воєнний стан строком на 60 діб.

Як відомо, наступні вибори президента мають відбутися 31 березня 2019 року, тобто вже після орієнтовного закінчення дії воєнного стану.

Але є один нюанс – виборча кампанія починається за 90 днів, тобто 31 грудня. Введення воєнного стану означатиме відтермінування початку кампанії щонайменше на місяць. А це може стати реальною причиною для перенесення дати виборів президента.   

Чи обмежуються якісь права?

Так. Умови воєнного стану передбачають повну заборону проведення страйків, масових зібрань та акцій. Тобто, наприклад, під заборону потраплять ці ж акції євробляхерів. Або можливі протести проти підвищення ціни на газ.

Військове командування під час воєнного стану має право запроваджувати комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду в населені пункти, обмежувати свободу пересування громадян, а також рух транспортних засобів.

Нова військова влада отримає право перевіряти документи, а в разі потреби проводити огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян.

Запрацює також право на заборону діяльності політичних партій та громадських організацій, якщо вони становлять ризик для суверенітету та національної безпеки України.

У той же час у законі передбачено цілий список прав, обмеження яких забороняється. Зокрема, це заборона тортур, покарання, принизливого поводження. У громадян залишається право на справедливий суд та правову допомогу.

Що значить “трудова повинність”?

У разі запровадження воєнного стану військове командування та інші органи влади отримують право оголосити трудову повинність та залучати громадян до суспільно корисних робіт.

Це передбачає виконання робіт оборонного характеру, а також у ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, а також їхніх наслідків.

Тривалість виконання таких робіт та їхня оплата встановлюються відповідно до українського трудового законодавства.

Що значить “конфіскація майна”?

У разі необхідності, закон справді дозволяє примусово відчужувати майно, що перебуває в приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об’єднань для потреб держави.

Все це якось компенсується?

Якщо під час примусового відчуження майна не було попереднього повного відшкодування вартості, колишній власник або уповноважена ним особа має право вимагати в судовому порядку повернення такого майна.

Також колишні власники можуть вимагати взамін надання іншого майна, якщо це можливо.

Чи обмежується діяльність ЗМІ? 

Так. Воєнний стан передбачає, що командування зможе контролювати підприємства зв’язку, телерадіоорганізації та видавництва з метою проведення роз’яснювальної роботи серед військових і цивільного населення.

Крім того, існує ризик заборони роботи особистих та колективних радіостанцій, передачі інформації через комп’ютерні мережі.

У разі порушення вимог режиму воєнного стану в громадян чи організацій можуть вилучити теле- та радіообладнання, відео- та аудіоапаратуру, комп’ютери або будь-які інші засоби зв’язку.

За яких умов можуть скасувати воєнний стан?

Воєнний стан скасовується або після закінчення строку, на який його було введено, або окремим указом президента про скасування воєнного стану.

Чи вводився вже колись в Україні воєнний стан?

За часи незалежності в Україні ще ніколи не вводили воєнний стан, тому спрогнозувати його наслідки доволі складно.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]