Реабілатація дітей інвалідів це особиста проблема бахмутських родин чи суспільне завдання?

Семаковська Тетяна 15:48, 23 Листопада 2018

IMG 7635 9494bВ цьому році в міському бюджеті вперше закладаються гроші на допомогу родинам, що вивозять дітей на реабілітацію. Наскільки сума в тридцять тисяч гривень на рік може допомогти всім родинам Бахмута, у випадку, коли тільки проїзд однієї родини коштує близько двадцяти тисяч гривень. То це проблема батьків чи загально суспільна проблема і бюджетна підтримка має бути суттєвішою?

Вперше в Комплексній програмі соціального захисту окремих категорій громадян, що приймають на 2018-2020 рік, внесли пропозицію підтримати родини, що возять дітей на реабілітацію. Раніше фінансова допомога від міського бюджету не надавалася, відповідно до постанови Кабміну №572, від 20 червня 2012 року за державні кошти можна було частково чи повністю покрити вартість реабілітації для дитини. Проїзд, харчування, проживання супроводжуючої особи родини оплачують з власних коштів.

«В нас була зустріч у бібліотеці, батьки говорили про те, що необхідна підтримка на проїзд, що в інших громадах така допомога виділяється з бюджету. Ми включили цей захід у програму, до нас приєдналося Управління охорони здоров’я, від дитячої лікарні дітей возять на реабілітацію в Маріуполь. Тому ми заклали по 15 тисяч гривень, тобто 30 тисяч на рік. Розуміємо, що це не покриває всіх витрат, хоча б на проїзд допоможемо», – каже начальник відділу з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці Ірина Кушнаренко.

Нам повідомили, що на рік від Управління праці на соціального захисту оплачується дві – три реабілітації. Тобто на родину це близько 5000 тисяч гривень. Начальник Управління праці на соціального захисту Інна Сподіна повідомила, що порядку про те на яких засадах будуть виділятися кошти ще немає, його будуть приймати після того, як програму затвердять на сесії в листопаді.

IMG 7643 6f22a

У вересні в Бахмуті відкрили інклюзивний центр. Тимчасово його розмістили в ЗОШ№2 на Західному мікрорайоні, після переїзду Управління праці та соціального захисту в нову будівлю соціального офісу на вул. Перемоги, інклюзивний центр переведуть на Горбатова, 57.

Питання про фінансову допомогу родинам для реабілітації дітей підняла мама дівчинки с ДЦП Альбіна Гребенюк. Вона возить Олександру декілька разів на в реабілітаційний центр у Трускавець.

«Так нам надається допомога на перебування дитини в реабілітаційному центрі, але ж одинадцять тисяч з бюджету це гарно, якщо у батьків є ще двадцять. Ми з подругою, в неї дитина теж з діагнозом ДЦП порахували, що тільки на проїзд з квітня по вересень витратили 17 тисяч гривень кожна. А ще потрібно платити за проживання – 400 гривень на день, плюс харчування. Нам треба їздити чотири рази на рік. І це тільки реабілітація, сюди не включене оздоровлення. Я неодноразово підіймала питання про те, що в інших містах батькам виділяють кошти на допомогу і мою пропозицію почули в Управлінні праці та соціального захисту, але 30 тисяч гривень це ні про що. Навіть не хочеться звертатися за цими грошима. Ми спілкуємося з іншими мамами з Донецької області та інших регіонів і відношення до їх дітей кардинально відрізняється», – каже Альбіна Гребенюк.

Нам вдалося зв’язатися з Софією Любас з Урзуфа, вона каже що в цьому році Урзуфська сільрада виділила їхній родині на допомогу в реабілітації 23 тисячі гривень. Це саме на проїзд та проживання матері, оплата курсу реабілітації дитини з держбюджету також відбулася.

«Я дуже вдячна нашій сільраді, реабілітація необхідна, а своїх коштів не вистачає. Я збираю всі розрахункові документи і звітую за всі витрати. Моєму сину 6,5 років. Ми декілька разів на рік їздимо в Трускавець, три рази на тиждень їздимо в Маріуполь в дитсадочок. Дорога важко дається. До Трускавця їдемо майже дві доби. А що робити дитину треба розвивати!», – розказує Софія.

В Миколаєві в цьому році з місцевого бюджету виділили 1,5 мільйона гривень за реабілітацію дітей, проїзд і проживання супроводжуючим особам.

«Ми взяли досвід Києва і розказали про це в Миколаєві. Запропонували включити потреби діточок с ДЦП та їхніх родин до міської соціальної програми. Вперше в цьому році ми оплатили 10 курсів реабілітації у Трускавці та 46 у Скадовську і все це з супроводженням. На наступний рік нам обіцяли виділити 500 тисяч гривень. Справа в тому, що тільки 3-4 курси оплачували через Управляння соцзахисту, а є такі родини де навіть на проїзд коштів немає. До того ж наші депутати виділяють 60 тисяч гривень на рік для оплати абонементів дітям аутистам у басейні», – розказала представник ГО «Сильні разом» Ганна Колесник.

В місті працює Центр практичної психології та соціальної роботи, який має інформацію щодо кількості дітей, які потребують реабілітації, куди ми звернулися, щоб зрозуміти реальні потреби.

«Всі діти, що мають вади розвитку, потребують реабілітації. Це і їх фізична і соціальна адаптація, вони не тільки покращують свої фізичні можливості, вони приїжджають зовсім з іншим настроєм, більш радісні та впевнені в собі, з новими враженнями. У більшості така реабілітація відбувається за кошти батьків, це і діти з аутизмом, з вадами слуху. Якщо брати тільки ДЦП то дітей, які навчаються в навчальних закладах та пересуваються візочками, у місті п’ять осіб», – повідомила завідуюча Центром практичної психології та соціальної роботи Вікторія Головко.

41616286 328312954586372 6573032539802304512 n fc9c1

Мама Олександри – Альбіна Гребенюк, каже, що їм потрібно виїжджати на реабілітацію в Трускавець чотири рази на рік.

Ми звернулися за коментарями до голови ГО «Я хочу чути світ» Ольги Жиліної, яка теж вивозить дитину на реабілітацію.

«Я все оплачую сама, щоб виїхати до Києва нам потрібно не менше 10 тисяч гривень. Я навіть не знала, що існує державна підтримка на курс реабілітації для дитини», – каже Жиліна.

В Управлінні праці на соціального захисту на наше питання, чому такі обмежені кошти виділяються у порівнянні, наприклад, з Урзуфською с сільрадою, нам надали пояснення, що захід тільки започаткували і далі можливі зміни в програмі.

«Ми почули про цю проблему від батьків на зустрічі в бібліотеці навесні, формуючи програму я запропонувала внести цей пункт, подробиць у фінансових розрахунках поїздки ми не знаємо і на своє розуміння запропонували суму. Ініціативна група може звернутися до нас у письмовому вигляді, підтвердити витрати, щоб ми мали можливість на цих засадах звертатися до фінансового управління з проханням збільшити фінансування. Звичайно у грудні цього не буде, але наступного року це можливо», – повідомила начальник відділу з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці Ірина Кушнаренко.

Таким чином, на проблему фінансової допомоги дітям з інвалідністю, що потребують реабілітації вже звернули увагу, але обсяг фінансування за програмою потрібно підвищувати.  До того ж батькам бракує інформації про ті можливості на оплату реабілітації, які їм надає держава.  Якщо б при формуванні міської програми відбувалися реальні громадські обговорення, проводилися круглі столи для інформування батьків дітей з інвалідністю для інформування про фінансову та іншу підтримку їх родинам та визначення їх потреб таких питань за тиждень до сесії, на якій будуть розглядати програму не виникло би.

Проект програми був презентований на громадській раді на початку листопада, згодом його опублікували на сайті міськради. А в порядок денний засідання питання внесли як громадські обговорення проекту Комплексній програмі соціального захисту окремих категорій громадян, що приймають на 2018-2020 рік, хоча члени громадської ради навіть не ознайомилися з проектом. Світлана Кіщенко, секретар міськради, повідомила, що всі звернення, які будуть отримані по програмі від мешканців будуть розгліянуті на депутатській коміссії. При тому, що в Управлінні праці та соцізахисту після звернення редакції повідомили, що внести зміни зможуть тільки в наступному році. 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]