Як Україні отримати доступ до ринку державних закупівель Євросоюзу?

Семаковська Тетяна 16:22, 8 Серпня 2018

na golovnu derzhzakupivel 7a14dРеформа системи публічних закупівель є одним з найуспішніших прикладів виконання Угоди про асоціацію: багато зобов’язань України у цій сфері виконуються наперед. А після приєднання до Угоди СОТ про міжнародні публічні закупівлі, вітчизняні компанії можуть брати участь у публічних закупівлях 45 країн світу. Поки що тільки два державних підприємства активно беруть участь у торгах на ринках ЄС, а одна з українських компаній в цьому році виграла тендер щодо модернізації соціального житла майже по всій Великобританії. Які можливості очікують Україну на полі співпраці європейських державних ринків читайте у нашому матеріалі.

Саме прийняття Закону «Про публічні закупівлі» та впровадження сервісу “Prozorro” прискорило вихід України, як держави, на ринки Євросоюзу.

Згідно з Угодою про асоціацію ще у 2016 році Україна повинна була здійснити три зобов’язання:  

1) Впровадити основні стандарти, що регулюють процес укладання державних контрактів – яке цілком виконано, бо в Законі про закупівлі передбачені процедури проведення публічних закупівель, та порядок укладення, основні вимоги до угод про закупівлю.

2) Визначити два органи державної влади, відповідальних за політику у сфері державних закупівель та перегляду рішень замовників –  створено уповноважений орган – Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Закон також передбачає можливість оскарження рішень замовника через орган оскарження – АМКУ, який має право зобов’язати замовника повністю або частково скасувати свої рішення.

3) Розробити «Дорожню карту» у сфері державних закупівель – тобто програму, яка охоплює усі реформи зі строками та поетапними результатами. Саме відповідно до неї Україна мала перейти на електронні закупівлі з урахуванням стандартів ЄС.

“Слід зазначити, що строки, визначені в «Дорожній карті», є більш жорсткими, ніж ті, що визначені в Угоді про асоціацію. Таким чином, якщо Україна дотримуватиметься «Дорожньої карти», то наближення українського законодавства до законодавства ЄС у сфері публічних закупівель відбудеться швидше, ніж цього вимагає Угода про асоціацію”, – додає Олександр Шатковський, незалежний експерт з питань публічних закупівель.

Вітчизняні компанії можуть брати участь у публічних закупівлях 45 країн світу

Після приєднання України до Угоди СОТ про міжнародні публічні закупівлі (Government Procurement Agreement – GPA) вітчизняні компанії можуть брати участь у публічних закупівлях 45 країн світу.

Найбільш популярними країнами щодо участі є Чехія, Польща, Румунія, Норвегія, Швеція, Канада, Словакія, Данія, Бельгія.

Поки що на сьогодні тільки два державних вітчизняних підприємства співпрацюють на європейських державних ринках.

“ДП ДГЗП “СпецТехноЕкспорт”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, стало першим українським підприємством, яке отримало контракт від державної європейської компанії на постачання комплектуючих до танків T-72 протягом 2017-2019 років в Чехію. Таких контрактів було два. Крім того, на розгляді у чеського замовника ще кілька пропозицій від вітчизняного підприємства. Умови та вартість контракту не розголошуються”, – розказала Світлана Чернецька, аналітик та експерт руху “Сильніші разом”.

фото танкво 32348Національна поліція Індонезії також зацікавлена в українських розробках, а саме бронеавтомобілі, тепловізійні прибори, стрілкові озброєння,  засоби особистого захисту.

Державне підприємство «Укрінмаш», що входить до складу ДК “Укроборонпром”, також отримало пару тендерів на поставку запчастин і ремонт літаків в Болгарію у 2016 році.

У 2017 році відзначилися (підписавши контракти самостійно або в консорціумі) українські компанії у таких галузях: важке машинобудування, будівництво, енергетика, мікробіологія. Загалом за минулий рік українські компанії виграли у державних тендерах ЄС на суму приблизно 90-100 млн. євро.

У цьому році українська компанія приймає участь у великій рамковій угоді, строком на 5 років щодо модернізації соціального житла майже по всій Великобританії.

«Поки не розголошується назва цієї компанії, узгоджуються питання реклами та піару, але це дійсно одне з великих досягнень нашої держави», – коментує Тарас Шимко, керівник проекту GPAinUA, організації яка підтримує та консультує українських експортерів з питань участі в публічних закупівлях країн GPA.

Відповідно до одного з Додатків до Угоди, який стосується саме державних закупівель, передбачено поетапне заглиблення українських виробників  на європейський ринок закупівель. То як саме це може відбутися? 

«Наразі з боку України ринок закупівель практично відкритий, оскільки закон затверджує рівність участі іноземних і українських компаній в публічних закупівлях України. Натомість в ЄС є серйозні вимоги по якості продукції, квалфікаційним документам, які далеко не кожна українська компанія може дотриматися. Тому є декілька рівнів “заглиблення” українських компаній,» – пояснює Олександр Шатковський, незалежний експерт з питань публічних закупівель.

Олександр виділяє два рівні:

Юридичний. Тут, найбільшим здобутком, поки є якраз Угода СОТ про закупівлі, до якої входять всі країни ЄС і Україна (з 2016 року), саме ця Угода гарантує, що для закупівель, які нею охоплюються, українці беруть участь на рівних умовах з компаніями  інших країн членів СОТ, і це стосується, як власне участі у торгах (тобто українцям не можуть просто так відмовити в участі), так і оскарження торгів (наприклад, з підстав дискримінації). Натомість, Угода про асоціацію трошки має іншу логіку — спочатку Україна має зробити таке ж законодавство, як в ЄС (а зараз це не так), і якщо це «ЄСівська» сторона визнає — тоді офіційно проголошується, що українські компанії прирівняні до «ЄСівських», зокрема щодо визнання кваліфікаційних, технічних документів з України в ЄС, і більше того це буде стосуватися не лише закупівель вище порогів ЄС (ч.5 ст.10 Закону), а й менших закупівель. Однак, відповідність законодавства стосується не лише правил закупівель, але й технінчих стандартів, акредитації, безпеки харчових продуктів тощо.

Практичний.  Є очевидні практичні бар’єри — мова, особливості національної бюрократії, судової системи, підзаконних актів щодо ведення бізнесу і, навіть, ділових традицій у кожній країні ЄС. Саме тому, в умовах єдиного ринку ЄС, досить рідкі випадки, коли, наприклад, французька фірма бере безпосередню участь у польських торгах і навпаки — всі працюють переважно через дочірні компанії зареєстровані в країні тендеру і з місцевим персоналом. Так явно простіше. І в Україні так само — в нас, лише десь 0,2% номінально іноземних учасників, але ж ми розуміємо, які автомобілі, техніку, ліки і т.д. купуються у нас юридичними особами України, але як представництва/дочірні компанії іноземних фірм-виробників. 

Тарас Шимко також додає, що сам факт підписання Угоди про Асоціацію ні вплинув на бізнес-активність українських компаній на ринку державних закупівель ЄС.

«Ми мали дуже великі очікування від Угоди. В більшості випадків, українські компанії не досить «зрілі», щоб конкурувати за закордонні державні контракти. Існують також й технічні бар’єри, але вони переважно з українського боку. Саме наш проект – GPAinUA досліджує ці питання», – говорить Тарас Шимко.

gpa 6a083

Треба знайти необхідній сервіс про державні ринки Євросоюзу – скористайтесь офіційним переліком тендерів

Команда Урядового офісу з питань європейської інтеграції підготувала перелік інформаційних джерел, на яких розміщується інформація про закупівлі, тендери та міжнародні торги, що проводяться в країнах-членах ЄС.

перечен сайтов f3484

пере2 9877cНа офіційному порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України також можна знайти багато корисної інформації щодо міжнародної діяльності у сфері публічних закупівель.

«Щоб збільшити шанси участі українського бізнесу і міжнародних відносинах необхідно посилювати інформаційне зануренні бізнесу у можливості участі в тендерах GPA та надавати консультації і практичну підтримку», – додає Тарас Шимко, керівник проекту GPAinUA.

Що було зроблено для адаптації національного законодавства?

Закон про закупівлі передбачає можливість здійснення закупівель централізованими закупівельними організаціями (ЦЗО). ЦЗО – це юридичні особи, що визначаються органами місцевого самоврядування як замовники, які організовують і проводять процедури закупівель в інтересах замовників відповідно, щоб зекономити час і ресурси для замовників, а також знизити ризик оскарження укладених угод.

цзо 3370a

цзо1 6de01Ще наприкінці 2016 року була зареєстрована Постанова КМУ «Про реалізацію пілотного проекту із створення та організації діяльності централізованої закупівельної організації». У травні 2018 року строк її дії був продовжений до кінця поточного року.

Першим, хто буде реалізовувати пілотний проект, очікують Міністерство охорони здоров’я України.

Ця публікація (стаття, аналітичний звіт тощо) була підготовлена в рамках проекту “Просування реформ в регіони” за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та “Європейською правдою”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

плашка c10cf

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]