Наследия или останки? За круглым столом обсуждали судьбу дореволюционных зданий Бахмута (полное видео)

Семаковська Тетяна 21:56, 6 Серпня 2018

8 fb3f3В конце организаторы мероприятия приняли резолюцию, первый пункт которой призывает признать неудовлетворительной работу специалистов горсовета в отношении сохранения культурной спадщини. По мнению общественников именно равнодушная позиция чиновников привела к тому, что ни одно из исторических зданий не внесено в госреестр объектов культурного наследия.

В минувшую пятницу 3 августа 2018 года в редакции газеты “События” за круглым столом собрались представители городского совета, историки, активисты Бахмута для обсуждения исторического, культурного, архитектурного наследия нашего города. К единому мнению не пришли, впрочем, несогласие и диаметральные точки зрения сопровождали все дискуссии “круглого стола”.

О том, что в Бахмуте разрушаются исторические здания, к ним пристраиваются сооружения, нет реестра, не установлены охранные зоны в последнее время не говорит только ленивый. Свое мнение высказывают активисты, историки, горожане, говорят об этом и в главном админздании Бахмута. Только мнения разные: одни хотят требуют старинную архитектуру, другие же уверены: пока здания  официально не внесены в реестр, нет законных оснований запрещать пристройки или проводить реставрацию с сохранением фасадов.

“Есть внутренний голос, мы ему напрямую следуем, и напрямую это все выполняем: составляем реестр, направляем в соответствующие инстанции для того, чтобы провести эту работу. Без полного “добора” документации мы не сдвинемся, мы можем провести 40 круглых столов…”, – разводила руками Начальник Управления муниципального развития Бахмутского горсовета Наталья Отютина.

“Мы должны действовать только в рамках и в способ… Если бы были определены границы охранной зоны…Сегодня проводится работа по инвентаризации объектов и составлению необходимых документов, как это предусматривает действующее законодательство”, – повторяла заместитель городского головы Виктория Точеная.

Множество эмоциональных выступлений в отношении сохранения культурного и исторического наследия города прозвучало от краеведа Наталья Жуковой, историка Сергея Татаринова, народного мастера Светланы Кравченко.

То, что здание Азово-Донского банка имеет архитектурную ценность – факт, но, пока “в рамках действующего законодательства проводится инвентаризация, составляются документы” бок старинного здания уже припечатал МАФ, к постройке которого также есть масса вопросов в нарушении процедуры установки временного сооружения. И, по словам чиновников, Закон не нарушен, ведь документов еще нет.

После обсуждения, инициаторы круглого стола – общественники и историки зачитали резолюцию, составленную ими накануне. Полный текст резолюции приведен ниже.

Все присутствующие эту резолюцию подписали. Представители городского совета не согласились со многими пунктами резолюции, как в отношении признания своей работы неудовлетворительной так и проведении акций протеста. Виктория Точеная отметила, что хотя в резолюции отмечают те аспекты, которые обсуждаются на круглом столе и те договоренности которые были достигнуты, а не то что было заготовлено заранее, тем не менее представители горсовета взяли неделю на обдумывание и обещали высказать свое отношение к предоставленному документу уже в эту пятницу, 10 августа 2018 года.

Проект

РЕЗОЛЮЦІЯ «КРУГЛОГО СТОЛУ»

«ЗАХИСТИМО ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНУ СПАДЩИНУ БАХМУТУ!»

м. Бахмут Донецької області                                                                              3 серпня 2018 р.

Учасники круглого столу «Захистимо історико-культурну спадщину Бахмуту!», який відбувся 3 серпня 2018 року в місті Бахмут, вирішили:

  1. Визнати роботу органів місцевого самоврядування Бахмуту по захисту пам’яток культурної спадщини незадовільною та такою, що призвела до руйнації або спотворення багатьох пам’яток архітектури в місті Бахмут.
  2. Створити громадську координаційну раду для збереження архітектурної спадщини Бахмуту, якомога ширшого залучення громадян міста та координації спільних дій в цьому напрямку; затвердити наступну програму дій:
  1. Розробити та реалізовувати заходи по інформуванню та ЗАЛУЧЕННЮ широкого кола ГРОМАДЯН міста в справу збереження архітектурних та історичних пам’яток Бахмуту.
  2. Ініціювати та взяти активну участь в підготовці, організації та проведенні ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ на тему «Стан та перспективи збереження історичної спадщини Бахмуту» у вигляді науково-практичної конференції з залученням фахівців Донбаської Національної академії будівництва та архітектури (далі – ДонНАБА), Управління культури та туризму Донецької ОДА, Донецького обласного краєзнавчого музею.
  3. Провести в місті МАСОВІ ПРОТЕСТНІ АКЦІЇ проти руйнування пам’яток історії та архітектури з інформуванням центральних ЗМІ.
  4. Закликати всі ЗМІ Донецької області висвітлювати стан збереження пам’яток історії та культури в Бахмуті.
  5. З метою відновлення та неухильного додержання ЗУ «Про охорону культурної спадщини» у м. Бахмут ЗВЕРНУТИСЯ ДО МІСЬКОГО ГОЛОВИ Бахмуту З наступними ВИМОГАМИ:
  • провести інвентаризацію об’єктів історичної та архітектурної спадщини, оформити паспорти на них та внести в державний реєстр нерухомих пам’яток України;
  • підготувати та затвердити РЕЄСТР нерухомих пам’яток історії та архітектури, включивши до нього рекомендації фахівців ДонНАБА по ОПОРНОМУ ПЛАНУ ІСТОРИЧНОГО АРЕАЛУ 2015 р.
  • Провести службове розслідування щодо бездіяльності в обліку та збереженні пам’яток історії та архітектури Бахмута наступних посадових осіб: в.о. начальника управління культури АНДРЄЄВУ Л.М., в.о. начальника відділу архітектури та містобудування Бахмутської міськради ГУБАРЄВА С.Г., директора КЗК «Бахмутський краєзнавчий музей» Смирнову О.А.
  • Створити громадську експертну раду по збереженню культурної спадщини в такому складі:
  • Бак Вікторія Федорівна
  • Сутковий Володимир Лукич
  • Адамов Ігор Олексійович
  • Чорна Галина Григорівна
  • Зіпір Віктор Станиславович
  • Татаринов Сергій Йосипович
  • Єфимов Дмитро Володимирович
  • Жукова Наталя Анатоліївна
  • Гриненко Віктор Валентинович
  • Величко Володимир Іванович
  • Зиноватна Лариса Василівна
  • розробити ПРОЕКТИ ВІДНОВЛЕННЯ (за рахунок коштів розвитку) пошкоджених ФАСАДІВ старовинних будівель з залученням фахівців та вище зазначених членів громадської експертної ради;
  • оприлюднити на офіційному сайті Бахмутської міськради історико-архітектурний опорний план міста;
  • звітувати що було зроблено для повернення в комунальну власність міста пам’яток історії та архітектури, що знаходяться в занедбаному стані у власності МВС, приватних осіб; почати процедури повернення в комунальну власність міста;
  • підготувати та затвердити рішення, яким зобов’язати управління та відділи Бахмутської міськради до закінчення проведення інвентаризації об’єктів культурної спадщини міста та їх внесення до Держреєстру, надавати дозвіл на проведення ремонтів, реконструкцій, реставрацій, термомодернізацій історичних будівель виключно після погодження з Міжвідомчою комісією та згідно з рекомендаціями з історико-архітектурного опорного плану міста.
  1. Заявити у міськвідділ ПОЛІЦІЇ і вимагати внесення в ЄРДР за статтею КК 298 «Нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури» щодо причетних до нищення/ пошкодження пам’яток архітектури.
  1. У разі нереагування місцевої влади на дії/ бездіяльність осіб, винних в руйнуванні або ушкодженні архітектурних пам’яток Бахмуту, зібрати матеріали самостійно та ініціювати позови до суду силами громадськості.
  1. Надати інформацію про стан пам’яток історії Бахмута (як міста – члена Асоціації історичних міст України) в Адміністрацію Президента, Кабінет Міністрів, Міністерство культури, Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності, Генеральну прокуратуру України.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]