Як розганяють зраду про Бахмут у фейсбуці: російська ІПСО працює на повну

Семаковська Тетяна 18:09, 21 Жовтня 2022

4 e618bСоцмережами з початку війни активно мандрують різні відео, пости, фото та інші російські вкиди, які покликані підірвати довіру українців до військових, влади чи інших структур, або ж посварити нас між собою. Тож тривалу кампанію росіян про різницю між заходом і сходом України замінили нові байки.

Зараз просувається теза про те, що містам на лінії фронту, буцімто, приділяють менше уваги, у порівнянні з тими, які час від часу потрапляють під ворожі обстріли. Автор відео, яке зараз набирає популярності, гарний приклад «розгонів зради» та пошуків там, де її немає. Всі заяви – лише спроба підірвати довіру до ЗМІ та влади, аби потім «принести на блюдечку» іншу альтернативу, може й російську. 

Що не так з новинами про обстріли

Важливо розуміти різницю між Києвом та Бахмутом: Бахмут – це зона бойових дій, фронтова лінія між окупантом та українськими військовими. У місті, як і по всій Донеччині, офіційно оголосили обов’язкову евакуацію, тут щодня тривають бої за кожен метр української території. Противник використовує артилерію для того, щоб створити перевагу в наступі.

Київ – це не зона бойових дій. Туди російські найманці не дійшли завдяки ефективному стримуванню військ на підході до столиці. Противник використовує зброю і знищує населення та інфраструктуру, щоб залякати і тримати у паніці людей, що дозволить отримати бонуси для можливих переговорів. 

ІПСО 7e89e

Скрін з лекції медіаекспертки Альони Романюк

У Бахмуті бомби летять, як зброя війни, призначена для того, щоб взяти під контроль місто. В Києві обстріли стали зброєю для терору. Це у жодному разі не легітимізує криваві та жорстокі дії росії та не виправдовує окупанта. Всі дії окупантів по захопленню територій на Донеччині та Луганщині починаючи з 2014 року, та те відбувається по всій Україні після 24 лютого є незаконним і порушує всі міжнародні договори.

Наразі наслідки збройної агресії на Бахмут вражають: місто рівняють із землею, знищують будинки, вулиці, адміністративні будівлі, парки, архітектурні споруди та все, що раніше було атрибутом мирного життя містян. Кожен день гинуть люди, місто перетворюється в руїни. 

Бахмутяни та жителі інших міст України втрачають майно. Зараз збитки України від війни перевищили $127 млрд, повідомляє KSE. Найбільше постраждав житловий фонд: 39,7% від загальних руйнувань, що складає $50,5 млрд. 

ІПСО пояснення роботи 4ad61

фейки 91087

Скрін з лекції медіаекспертки Альони Романюк

Та наші втрати вимірюються не лише економічними показниками – ми втратили спокійне щасливе життя, нас переповнюють емоції, чим і користуються пропагандисти. Якщо ви бачите якісь відео про зраду окремих територій, або тексти про те як страждають міста Донеччини і нікому про це немає діла, згадайте про те, що Бахмут кожного дня фігурує в офіційних сводках Генштабу, дописах і інтерв’ю військових аналітиків і різних міжнародних організацій, які аналізують війну. В наше місто часто приїжджають всеукраїнські медіа. Ось приклади останніх матеріалів – Радіо Свобода, Громадське Телебачення. Наші колеги ризикуючи життям виїжджають в зону бойових дій. Журналісти нашого видання також готували відео про життя в Бахмуті – про роботу лікарів, про роботу волонтерів та життя пенсіонерів, які не можуть виїхати, про фермерів.  

Варто зазначити, що пости, про те, що Бахмут забути, а бахмутян зрадили розповсюджують патріотично налаштовані громадяни, а не проплачені боти, люди часто не задумуються на наслідками, яке несе ця інформація для суспільства. Тож просимо вас, коли бачите емоційні дописи не поспішайте поширювати, поставте собі питання, які наслідки несе ця інформація, чи діє вона заради об’єднання нашої нації та нашої перемоги. Дії окупантів мають нас об’єднати, зробити сильнішими, аби разом дати гідну відсіч ворогу. це точно не привід сіяти «зраду».

Читайте також :Серед мешканців Бахмута намагаються поширити паніку. Чим це загрожує?

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]