Сєнцов та мобілізація: що про Бахмут та Донеччину пишуть у ЗМІ

Семаковська Тетяна 20:33, 16 Вересня 2022

photo 5271526349988805719 y 0c384Окупанти готуються штурмувати Бахмут без техніки, ватажки противників визнають можливість відступу від нашого міста, а в «ДНР» вже обговорюють перехід під контроль України. Що про ситуацію навколо Бахмута пишуть у ЗМІ і як до контрнаступу ЗСУ ставляться мешканці окупованих територій – про це і не тільки у матеріалі «Бахмут.IN.UA».

У генштабі розповіли, що станом на 15 вересня противник продовжує обстрілювати інфраструктуру українських міст з танків, мінометів та артилерії. Біля Бахмута найбільше постраждали Веселе, Яківське, Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Суха Балка і, власне, сам Бахмут.

Коло нашого міста ліквідували «значну кількість військовослужбовців та військової техніки», а також окрему парашутно-десантну дивізію росії. У Генштабі запевняють, що великі втрати не дають змоги зазначеним підрозділам продовжувати бойові дії.

photo 5271526349988805721 y 23539

Фото: Генштаб ЗСУ

Наразі росіяни зміцнюють першу лінію оборони у Донецькій та Запорізькій областях. Роблять це насамперед за рахунок військ, виведених із Харківщини. Однак, завдяки постійним обстрілам складів та логістичних шляхів противника, росіяни мають проблеми з нестачею окремих видів боєприпасів для реактивних систем залпового вогню та артилерії.

При цьому 16 вересня розташування сил у регіоні не змінилося, за винятком чергового невдалого наступу ворога на Бахмут. За даними пресслужби Генштабу, ЗСУ продовжують завдавати ударів по зосередженню військ, складам та логістичним маршрутам противника.

photo 5271526349988805713 y 669e0

Російські пропагандисти стверджують, що війська росії захопили селище Миколаївка Друга і взяли під контроль відрізок траси Бахмут-Торецьк. Начебто ворог закріплюється на нових позиціях і готується до наступу на Зайцеве.

Колишній ватажок ДНР Ігор Стрєлков, відомий під прізвищем Гіркін, припустив, що росіяни можуть найближчим часом відступити від Бахмута. Також він поскаржився на те, що зміцнювати позиції під Херсоном його союзники розпочали лише зараз.

«На лінії Соледар-Бахмут – загалом лінія фронту не змінилася. Вчора там мали місце бої на підходах і околицях Бахмута з атаками, що (нібито) мали місце з нашого боку. Не виключаю, що активні дії наших частин та підрозділів були пов’язані з підготовкою відходу на вигідніші позиції. Під Херсоном наші війська продовжують повсюдно утримувати свої позиції, йде їхнє термінове зміцнення та інженерне обладнання (за дивовижними обставинами розпочате тільки зараз)», – написав він.

Гиркин 9a512

Мапа, опублікована Гіркіним

Своєю чергою військовий експерт Defense Express Іван Киричевський у прямому ефірі телеканалу «Еспресо» розповів, чи має противник взагалі підстави для наступу на Бахмут. За його словами, ті тези, які зараз декларують російські пропагандисти, докорінно не відповідають дійсності.

«Потрібну кількість сил та засобів для забезпечення оборони Бахмута знають лише у Генштабі ЗСУ. Я особисто не став би перебільшувати здатність росіян взяти Бахмут. Є інформація, що росіяни увійшли до Кодеми. Однак вони штурмували цей населений пункт досить тривалий час і коли стане відоме число їхніх втрат, ми зрозуміємо, що це не такий і великий успіх для окупантів», – зазначив експерт.

Також Киричевський наголосив на тому, що вся військова техніка, залишена противником під час «тактичного відступу з Харківської області» могла б дуже стати в нагоді під час штурму Бахмута. Те саме стосується і боєприпасів. Однак росіяни просто кинули танки, бронемашини тощо і втекли.

експерт 76484

Фото: Іван Киричевський у Facebook

«Їхній хаотичний відступ з Харківщини просто унеможливлює успішний наступ на Бахмут», – резюмував аналітик.

Про ситуацію під Бахмутом висловився і відомий режисер Олег Сєнцов, котрий останні чотири місяці захищав Україну саме на околицях нашого міста. В інтерв’ю виданню «Новий час» (Новое время) він засумнівався, що росіянам вдасться зайти в місто як мінімум через брак необхідних ресурсів та поразок противника на інших напрямках.

«Противник досі дуже активний, не залишає спроб захопити лінію оборони Бахмут-Сіверськ. Від Сіверська вони стоять (ред. – на відстані) кількох селищ, 10-12 кілометрів. У Бахмуті вони вже частково захопили об’їзну та намагаються прорватися до міста, але не можуть дійти до промзони, їх ще тримають у лісосмугах. Там 93 бригада», – сказав Сєнцов.

photo 5271526349988805718 w de967

У тому числі й для відновлення наступу росіяни розпочали нову хвилю незаконної мобілізації на тимчасово окупованих територіях так званої «ДНР». Про це розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його даними, автобуси з Донецька до Маріуполя та Волновахи зупиняють невідомі у формі сепаратистів.

«Зважаючи на все, в Донецьку почалась чергова хвиля мобілізації чоловіків. Усіх чоловіків без реєстрації у Маріуполі (Волновахи та районах) – повертають до міста», – поділився Андрющенко.

Таку ж ситуацію спостерігають і в ЛНР: голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що на окупованих територіях Луганської області почали використовувати нові хитрощі. Так, у припаркованих цивільних мікроавтобусах із написом «Продам» часто ховаються військові, які продовжують «полювання на чоловіків».

photo 5271526349988805715 w 50645

«А примусово мобілізувати знову необхідно багатьох, бо минулої доби Сили оборони України успішно відбили атаки в районах населених пунктів Одрадівка, Зайцеве, Бахмут, Весела Долина, Авдіївка та Новомихайлівка. До того ж там не говорять про масові втрати окупантів після вогневої поразки, завданої Силами оборони по місцях зосередження російських військ», – заявив Гайдай.

За його словами, після удару по російських позиціях біля Перевальська тіла російських солдатів «вивозили у переповнених вантажівках», ідентична ситуація після вибуху в Лисичанській казармі. Тим часом через велику кількість поранених у Новоайдарі під військові шпиталі терміново вирішили перепрофілювати цивільні медичні установи. Зокрема дитячу лікарню. Висловився голова Луганської ОДА й про те, наскільки обізнані в ситуації жителі «ЛНР»:

«Окупанти залишають людей в інформаційному вакуумі і одночасно продовжують розповсюдження відеоматеріалів для створення враження, що ситуація з безпекою у так званій «ЛНР» нібито повністю під їхнім контролем. Тільки біда – у зв’язку з відсутністю будь-якого Інтернету в багатьох містах ці звернення невідомо, коли записані, їх майже ніхто не подивиться. Бо після блокування мобільного Інтернету ворог почав вимикати і кабельне».

photo 5271526349988805716 y 3ed3c

Тим часом білоруське опозиційне видання «Дзеркало» влаштувало інтерв’ю з мешканцями окупованого Донецька, дізнавшись про ставлення до контрнаступу ЗСУ. Одна зі співрозмовниць журналістів зізнається, що більша частина цивільних не знає про наближення української армії. Багато хто просто не уявляє собі, що ЗСУ справді можуть повернути місто під контроль України.

За її словами, успіх операції з контрнаступу на Донецьк залежить лише від дій українських політиків: якщо швидко та грамотно налагодити вертикаль влади, люди просто продовжать жити. А захищати місто зі зброєю ніхто не буде – усі надто втомилися від війни.

Маргарита, ім’я якої змінено з міркувань безпеки, стверджує, що з «ДНР» усі працездатні поїхали ще 2014-го: залишилися лише старі люди, яким потрібні тільки пенсії та молодь, яка не розуміє деталей, першопричин та наслідків того, що відбувається. Ситуація ускладнюється ще й тим, що за стільки років у всіх проблемах звикли звинувачувати Україну, а не висловлювати невдоволення самопроголошеному керівництву «республіки».

photo 5271526349988805712 w 6efcf

Ще один співрозмовник білоруських журналістів, Ростислав, розповідає, що з 2014 року «нова влада» не збудувала жодної нової будівлі, тож порятунку від росії вже давно ніхто не чекає. Однак не вірять і в наступ ЗСУ через все ту ж пропаганду: втрат немає, російська армія найсильніша і таке інше.

За словами юнака, який дуже ризикує потрапити під мобілізацію, наразі мешканців «ДНР» хвилюють лише побутові питання: відновлення подачі води, порядок у документообігу, налагодження інфраструктури. Якщо Україна візьметься за це після деокупації Донецька, місцеві жителі змінять свою думку щодо «нацистів».

«У Донецьку все просякнуте радянським конформізмом: як скажуть, так і буде. Величезна кількість населення – пенсіонери. Їм, умовно кажучи, додадуть пару сотень гривень до пенсії, і вони полюблять цю владу. Щодо решти людей, як тільки дадуть воду, люди будуть раді Україні. Не думаю, що тут буде партизанська війна. Тобто якщо негатив і буде, то більше на словах. А потім люди знову звикнуть», – резюмував Ростислав.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]